05 Φεβρουαρίου 2014

Βήματα ανεξαρτησίας Οι Κούρδοι της Συρίας αυτονομούνται από κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε ακόμη ένα βήμα για την ντε φάκτο ίδρυση του Συριακού Κουρδιστάν, που ονομάζεται Rojava (δυτικό)

Του Νικόλα Ζηργάνου Μπορεί οι Κούρδοι της Συρίας να μην εκπροσωπήθηκαν στην ειρηνευτική Διάσκεψη της Γενεύης, όμως εκείνες τις ημέρες (των άκαρπων συνομιλιών) έκαναν άκρως αισθητή την παρουσία τους στο εσωτερικό της χώρας. Τρεις περιοχές όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο, στα σύνορα με το Ιρακινό Κουρδιστάν και την Τουρκία, διακήρυξαν την αυτονομία τους από τη Δαμασκό, την ουδετερότητά τους απέναντι στην αντιπολίτευση και την επιλογή τους να περιφρουρήσουν τα εδάφη τους από κάθε ξένη δύναμη. Την περασμένη εβδομάδα, έγινε ακόμη ένα βήμα για την ντε φάκτο ίδρυση του Συριακού Κουρδιστάν, που ονομάζεται Rojava (δυτικό) για να διακρίνεται από το Ιρακινό (Βόρειο) Κουρδιστάν.

Πολιτική αργού θανάτου

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/02/AOZ-KYPROS01-04FEBRUARY2014.jpg
Η πολιτική των διαβημάτων δεν είναι αρκετή από μόνη της να αποφέρει αποτελέσματα και πολύ περισσότερο να διαφοροποιήσει την τουρκική πολιτική και να "μαλακώσει" τη σκληρότητά της. Δεν είναι αρκετή να προκαλέσει διεθνείς πιέσεις επί της Τουρκίας. Χρειάζεται να αποφασίσει πρώτιστα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τι θέλει και να διαμορφώσει πολιτική και στρατηγική στη βάση των πραγματικοτήτων που επικρατούν.Υπάρχει διάγνωση προθέσεων ως προς το τι θέλουν οι εμπλεκόμενες στην ειρηνευτική διαδικασία χώρες; Τα Ηνωμένα Έθνη, ποια λύση επιδιώκουν και προωθούν; Λύση σύμφωνη με τις αρχές του Διεθνούς Οργανισμού και τον Καταστατικό τους Χάρτη; Την οποιαδήποτε λύση, την οποία αρκεί να τη συμφωνήσουν οι δύο πλευρές;

Επανάκτηση της φήμης

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/02/nuland-Anastasiadis02-04february2014-300x191.jpg
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία θα πρέπει να επανακτήσει την αξιοπιστία και το κύρος της. Αυτό διαμηνύεται από την Κυβέρνηση και αποτελεί, κατά την άποψή μας, το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας, η οποία μετά τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ του περασμένου Μαρτίου, που ισοπέδωσαν την οικονομία, έχει χάσει την αξιοπιστία της. Για ένα κράτος, σημαντικό και ουσιαστικό στοιχείο και προϋπόθεση είναι η φήμη του, που δύσκολα αποκτάται και εύκολα χάνεται. Αυτό αποδείχθηκε διαχρονικά σε πολλές περιπτώσεις στο διεθνές πεδίο.Χρειαζόμαστε, λοιπόν, να επανακτήσουμε το κύρος και τη φήμη της χώρας. Αυτό δεν γίνεται από μόνο του και ως εγχείρημα θεωρείται πολύ δύσκολο. Ιδιαίτερα υπό τις σημερινές συνθήκες, τις οποίες βιώνει η χώρα μας. Η Κύπρος είχε και στο παρελθόν δεχθεί επιθέσεις και κατηγορήθηκε για μια σειρά υποθέσεων, που δεν έχουν ποτέ αποδειχθεί. Όπως το θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, όπου τέθηκε ως προϋπόθεση από τους δανειστές μας η διεξαγωγή έρευνας για την υπογραφή του Μνημονίου.

Πολιτική - διαφήμιση: Σημειώσατε δύο

http://cityneversleeps.com/wp-content/uploads/2014/01/superbowl-xlvii-at-metlife-stadium_original.jpgΔεν έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα ή ώρα, αλλά για μία ακόμη φορά δύο σημαντικά τηλεοπτικά γεγονότα στις ΗΠΑ, το State of the Union και το Super Bowl, κατέδειξαν την απόσταση που χωρίζει τα ενδιαφέροντα του μέσου Αμερικανού από την πολιτική. Η τηλεθέαση του State of the Union, της ετήσιας ομιλίας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Κογκρέσο, ήταν η χαμηλότερη από το 2000, καθώς μόλις 33 εκατομμύρια Αμερικανοί την παρακολούθησαν. Αντίθετα, το Σούπερ Μπόουλ, τον τελικό του πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου, παρακολούθησαν 111,5 εκατομμύρια τηλεθεατές, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Οι διαφημίσεις που προβάλλονται κατά τη διάρκεια του Σούπερ Μπόουλ αποτελούν από μόνες τους γεγονός, χρυσοπληρώνονται και δίνουν μια εικόνα τού τι απασχολεί και τι αγγίζει τους Αμερικανούς. Η αμερικανική υπερηφάνεια είναι το πρώτο που παρατηρεί κανείς: Στη διαφήμιση της Coca-Cola, κυριαρχούν οι άνθρωποι της χώρας, ενώ το πατριωτικό τραγούδι «America the Beautiful» ακούγεται σε διάφορες γλώσσες μεταναστών.

Η Βοσνία και τρία χρήσιμα μαθήματα για τη Συρία

Η πρωτοβουλία του  ΟΗΕ να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ και την συριακή αντιπολίτευση ήδη αντιμετωπίζει μερικές τρομακτικές προκλήσεις: πόσες είναι οι πιθανότητες ο Ασαντ να διαπραγματευτεί την αποχώρηση του από την ηγεσία της Συρίας, δεδομένης της ενδυναμωμένης στρατιωτικής του θέσης; Και ως ποιο βαθμό μπορεί η συριακή αντιπολίτευση να ισχυριστεί πως ενεργεί εκ μέρους των διασπασμένων - ακόμη κι ανταγωνιστικών - δυνάμεων που μάχονται στη χώρα;Από την αρχή του πολέμου, πολλοί παρατηρητές παρομοιάζουν τη κρίση στη Συρία με την παλαιότερη στη Βοσνία. Όντως, η αποτυχημένη διάσκεψη «Γενεύη ΙΙ» θύμιζε τις απόπειρες επίλυσης των βαλκανικών συγκρούσεων πριν από είκοσι χρόνια. Ποιά είναι τα μαθήματα που πρέπει να έχουμε διδαχτεί από τότε;

Ηττα στο Κογκρέσο για το πανίσχυρο φιλοϊσραηλινό λόμπι

MARK LANDLER / THE NEW YORK TIMES



Νεο σκανδαλο με τηλεφωνικες παρακολουθησεις Ερτογαν

http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/3C5A9093E80D16B1D449CD5240E41510.png
Νέα κασέτα προϊόν τηλεφωνικής υποκλοπής κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο εναντίον του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με αντιπολιτευόμενα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ενώ ο πόλεμος μεταξύ του ιδίου και της κοινότητας Γκιουλέν συνεχίζεται.Σύμφωνα με κάποιες αντιπολιτευόμενες τουρκικές ιστοσελίδες, στη νέα κασέτα ο Τούρκος Πρωθυπουργός ακούγεται να δίνει οδηγίες στο κανάλι Χαμπέρτουρκ να αφαιρέσει είδηση σχετικά με τον ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί.Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε ότι βρήκε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις μελών της οικογένειάς του οι οποίες ωστόσο δεν έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.

Η προεκλογική καμπάνια Erdogan στο... Βερολίνο

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140205/engine/2014020403942_121756695_type12713.jpgΤου Κώστα Ράπτη
Η συνάντηση με την Angela Merkel δεν ήταν απαραιτήτως το σημαντικότερο σημείο της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Tayyip Erdogan στο Βερολίνο – στο νού του ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης η ομιλία του το βράδυ της Τρίτης ενώπιον 5.000 Τούρκων της Γερμανίας ενδεχομένως μέτραγε πολύ περισσότερο.

ΣΕΙΝΤΑ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ Η συνήγορος των... «γκρίζων»

Στην Τουρκία έχει τη φήμη της σκληρής ποινικολόγου. Στο πελατολόγιό της φιγουράρουν άνθρωποι της τουρκικής μαφίας, «σκοτεινοί» επιχειρηματίες, πρωταγωνιστές σκανδάλων, αλλά και σελέμπριτι. Τώρα πια και ο Αγγελος Φιλιππίδης

 Η Σεϊντά Γιλντιρίμ, η μελαχρινή δικηγόρος της γειτονικής χώρας, προσπαθεί να κρατά χαμηλό προφίλ. Ωστόσο δεν τα καταφέρνει πάντα. Το πελατολόγιό της βρίσκεται συνήθως στην αιχμή της επικαιρότητας. Αρχικά ήταν ο διαβόητος Αλαντίν Τσακιτζί, που έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με τη μαφία, τους «Γκρίζους Λύκους», αλλά και τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, τη ΜΙΤ. Εχει κατηγορηθεί για διάφορες δολοφονίες μεταξύ των οποίων και της πρώην γυναίκας του, ενώ ο τουρκικός Τύπος τον παρουσιάζει ως νονό της μαφίας. Ορισμένα, μάλιστα, δημοσιεύματα αναπαρήγαγαν φήμες που υποστήριζαν πως η μελαχρινή δικηγόρος δεν ήταν μόνο συνήγορος του Τούρκου μαφιόζου αλλά και σύντροφός του. Κάτι όμως που έχει διαψεύσει ο ίδιος ο Τσακιτζί.

Χωρίς εναλλακτικούς δρόμους: Τι σημαίνει η προσχώρηση της Γαλλίας στην οικονομική λογική του Βερολίνου

merkel-hollande_2271199b
Π.Κ. Ιωακειμίδης, ΤΑ ΝΕΑ
Οι ερωτικές περιπέτειες του γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ έχουν επισκιάσει ένα σημαντικό γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς ενδιαφέρει (και) την Ελλάδα: η Γαλλία «επιστρέφει» στην Ευρώπη.
Βεβαίως η Γαλλία ήταν και παραμένει στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η έννοια της «επιστροφής» βρίσκεται στο ότι, μετά την εκλογή του (Μάιος 2012), ο Φρ. Ολάντ θέλησε να ακολουθήσει έναν κάπως ξεχωριστό δρόμο στη διαχείριση της γαλλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας και γενικότερα να αποστασιοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη λογική της ΕΕ αλλά και από αυτή της Γερμανίας.