24 Ιουλίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Από «κακό παιδί», «πανίσχυρος ηγεμόνας»... - Γιώργος Παυλόπουλος

http://www.mesaralive.gr/images/made/images/uploads/posts/liberation708_2_856_482_76.jpg
Εδώ και δέκα ημέρες, η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη έχει αλλάξει. Μετά τη συμφωνία με τους δανειστές για το τρίτο Μνημόνιο, που υπογράφηκε το πρωί της Δευτέρας 13 Ιουλίου, αλλά και τον δρόμο της ανοιχτής ρήξης που επέλεξε απέναντι στους εσωκομματικούς «θεματοφύλακες» του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πάψει πλέον να παρουσιάζεται ως το «κακό παιδί» και ο ερασιτέχνης ακροαριστερός που απειλεί με τις ιδέες του το ευρώ. Πλέον, αντιμετωπίζεται ως ένας φέρελπις και ισχυρός πολιτικός, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να κάνει πράξη όλα εκείνα στα οποία απέτυχαν οι προκάτοχοί του -έστω κι αν εκείνοι συμφωνούσαν ιδεολογικά, ενώ ο ίδιος εξακολουθεί να δηλώνει αντίθετος στην «κακή συμφωνία».

Μεταξύ φόβου και οργής

Πέφτει η ανεργία, ελπίζει ο ΡαχόιΣε ποιο βαθμό η πεντάμηνη διαπραγμάτευση της Αθήνας με την Ευρωζώνη και κυρίως οι εικόνες με τις κλειστές τράπεζες και τις ουρές στα ΑΤΜ θα επηρεάσουν τις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία στις 4 Οκτωβρίου και στην Ισπανία μέχρι τα τέλη του χρόνου; Η πολιτική σκηνή είναι διαφορετική στην Λισαβόνα και στη Μαδρίτη.Στην Πορτογαλία το ερώτημα είναι αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα διαχειρισθεί επιτυχώς την προφυλάκιση του πρώην ηγέτη του και πρωθυπουργού της χώρας Σόκρατες από τον περασμένο Νοέμβριο για σκάνδαλα διαφθοράς διατηρώντας το προβάδισμα που έχει από το άθροισμα των ποσοστών του κυβερνώντος υπό τον Κοέλιο συνασπισμού Κεντροδεξιάς-Δεξιάς.

Μετέωρο βήμα

http://cdncms.todayszaman.com/todayszaman/2015/06/05/213822.jpg
Τα αιματηρά επισκεπτήρια των τζιχαντιστών στην πόλη Σουρούτς δίπλα στη μεθόριο με τη Συρία φωτίζουν το μετέωρο βήμα της Τουρκίας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή:
  • Η Αγκυρα έχει πλέον παγιωμένα διακριτά ζωτικά συμφέροντα από τις ΗΠΑ και τη Δύση και είναι πλέον κατ' όνομα σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με την Ουάσιγκτον.
  • Σε μια στιγμή απαξίωσης των τζιχαντιστών, η Τουρκία δεν μπορεί να στηρίξει -αν υπάρχουν!- ακόμη και πιο ευπρεπείς ή μετριοπαθείς σουνίτες στη Συρία και στο Ιράκ.
  • Δεν έχει επίσης την ευχέρεια μιας διμερούς συμφωνίας κυρίων με την Τεχεράνη για διανομή σφαιρών επιρροής καθώς μια παρόμοια εξέλιξη θα έβρισκε αντίθετες τις ΗΠΑ, το Ισραήλ αλλά και τη Σαουδική Αραβία.
  • Η αντεπίθεση των Κούρδων στη Συρία περιπλέκει εκ των πραγμάτων την προσπάθεια πολιτικής λύσης για το κουρδικό εντός συνόρων και δυσχεραίνει τη συνεργασία της Αγκυρας με την υπό τον Μπαρζανί κουρδική κυβέρνηση στο Αρμπίλ του Βορείου Ιράκ.

Κοινός παρονομαστής ο φόβος

http://air.euro2day.gr/cov/eu/euro-180x110-8_b.jpg
Αποφύγαμε το χειρότερο... επειδή φοβόμασταν, ομολόγησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ αναφερόμενος στην πολύωρη δραματική Σύνοδο Κορυφής των 19 της Ευρωζώνης της 12-13ης Ιουλίου για την Ελλάδα. Η αφοπλιστική ειλικρίνεια του Γιούνκερ αμφισβητεί ευθέως τις δημόσιες τοποθετήσεις όλων των εμπλεκόμενων εταίρων της Αθήνας στη διαπραγμάτευση:

Χουριέτ: Μορατόριουμ στις γεωτρήσεις στην Κύπρο όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις…

Χουριέτ: Μορατόριουμ στις γεωτρήσεις στην Κύπρο όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις…
Σε συμφωνία για μη διενέργεια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Το σχετικό ρεπορτάζ της «Χουριέτ» αναδημοσιεύεται στον τουρκοκυπριακό Τύπο.Η «Χουριέτ» αναφέρει, επίσης, ότι στις διαπραγματεύσεις, σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά θέματα, εκτός από το θέμα των εγγυήσεων και το εδαφικό.Σημειώνει ότι η ομόσπονδη Κύπρος θα αποτελείται από την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή Πολιτεία και ότι θα υπάρξουν εσωτερικές υπηκοότητες για την κάθε Πολιτεία. Θα υπάρχει, προσθέτει, άνω και κάτω βουλή της Ομοσπονδίας.
Κατά τη Χουριέτ οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, θα μπορούν να διαμένουν σε όποια περιοχή θέλουν.

Η Κύπρος ζητά την συνδρομή της Αθήνας για την εκταφή του ηρωϊκού Noratlas

Τη συνδρομή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, για την αποστολή εμπειρογνωμόνων σε θέματα εκρηκτικών ζήτησε η Λευκωσία, στο πλαίσιο των εκσκαφών που θα αρχίσουν στις 27 Ιουλίου για τον εντοπισμό τυχόν λειψάνων Ελλήνων καταδρομέων στο αεροπλάνο που κατερρίφθη από την Εθνική Φρουρά την πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.Το μεταγωγικό αεροπλάνο Noratlas καλύφθηκε με χώμα στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και έκτοτε παραμένει θαμμένο εκεί. Τα φίλια πυρά που δέχτηκε το αεροσκάφος στοίχισαν τη ζωή του τετραμελούς πληρώματός του και των 27 αλεξιπτωτιστών που μετέφερε.
Ο επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίους ανέφερε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι η κατ' αρχήν ανταπόκριση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν θετική.

Απόλυση αρθρογράφου για σχόλιο στο Twitter κατά του Ερντογάν

erdogan.jpg

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Συντάκτης: efsyn.gr- Με μια σύντομη δήλωση, που δημοσιεύεται σήμερα στον τουρκικό Τύπο, η τουρκική εφημερίδα Milliyet απέλυσε τον επιφανέστερο από τους αρθρογράφους της. Ο Καντρί Γκιουρσέλ είχε γράψει ένα μήνυμα στο Twitter, στο οποίο έκανε λόγο για την ευθύνη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη φονική επίθεση αυτοκτονίας στο Σουρούτς, που αποδίδεται στο «Ισλαμικό κράτος».Η δήλωση της Milliyet αναφέρει: «Σταματήσαμε τη συνεργασία μας με τον κ. Καντρί Γκιουρσέλ από τις 22 Ιουλίου 2015 εξαιτίας των θέσεών του, που επηρεάζουν το εργασιακό περιβάλλον μας». Ο δημοσιογράφος κατήγγειλε στον λογαριασμό του στο Twitter την υποκρισία των υπεύθυνων του πλανήτη, οι οποίοι απηύθυναν συλλυπητήρια στον Ερντογάν μετά την επίθεση στο Σουρούτς, κοντά στη Συρία, η οποία στοίχισε τη ζωή 32 ανθρώπων και προκάλεσε τον τραυματισμό περίπου 100.

Τρακτέρ στον δρόμο, σεισμός στα Ηλύσια

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοινώνει μέτρα για τους αγρότες
Η κινητοποίηση των Γάλλων κτηνοτρόφων και αγροτών, που εκφράζουν με αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων και τουριστικών περιοχών στη Γαλλία την οργή τους για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, αναστάτωσε την κυβέρνηση.Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση. Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο εκπονήθηκε σχέδιο ενίσχυσης του κλάδου με επιχορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων και εξειδικευμένα μέτρα.
Οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους πριν από δύο εβδομάδες και εντείνουν την πίεση με μπαράζ σε κεντρικές αρτηρίες, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία και πρόσβαση σε τουριστικούς χώρους.
Από την Κυριακή οι κινητοποιήσεις επικεντρώθηκαν στη δυτική Γαλλία, σε περιοχές που έχουν πληγεί από την κρίση που μαστίζει τον τομέα. Κτηνοτρόφοι απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα περιθώρια κέρδους των λιανοπωλητών και των εταιρειών μεταποίησης τροφίμων.

Τουρκικά μαχητικά έπληξαν στόχους του ΙΚ στη Συρία

Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ απογειώνεται από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ

Μετά τις τελευταίες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε τουρκικό έδαφος, το πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι νωρίς σήμερα το πρωί τουρκικά μαχητικά F-16 έπληξαν τρεις στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.Αργά χθες τουρκικά και αμερικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία δίνει το «πράσινο φως» στους Αμερικανούς να διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ι.Κ., χρησιμοποιώντας την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Ντοκουμέντα για τη δολοφονική «αμέλεια»

Διαδήλωση Κούρδων για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης


Εγγραφο–«φωτιά» του αρχηγείου της τουρκικής αστυνομίας, που «καίει» τις αρχές ασφαλείας και πληροφοριών για βαριά αμέλεια και αποτυχία να αποσοβήσουν την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον Κούρδων αριστερών ακτιβιστών στη νοτιοανατολική πόλη Σουρούτς, στη μεθόριο με τη Συρία, δημοσιοποίησε χθες η αντικυβερνητική εφημερίδα Zaman.

Αμέλεια ή σχεδιασμένη ενέργεια;

Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων θρηνούν τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης

Ευθύνες στην κυβέρνηση της Τουρκίας και στις μυστικές υπηρεσίες για αναποτελεσματικότητα, ίσως και για υποστήριξη της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Σουρούτς, αποδίδουν οι Kούρδοι της Τουρκίας.Ο συμπρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχεντίν Ντεμιρτάς, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα ότι η επίθεση «δεν θα μπορούσε να είχε οργανωθεί χωρίς την υποστήριξη του τουρκικού κράτους».

«Κάνουν την Ελλάδα προτεκτοράτο»

«Κάνουν την Ελλάδα προτεκτοράτο» Τρεις κορυφαίοι Ευρωπαίοι φιλόσοφοι, ο Ετιέν Μπαλιμπάρ, ο Σάντρο Μετζάντρα και ο Φρίντερ Οτο, αποκρυπτογραφούν με κοινό άρθρο τους στη Liberation τις συγκρουόμενες δυνάμεις στην ελληνική κρίση και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα

Πέντε μικρές ιστορίες μιας σφιγμένης γροθιάς

Ο αγώνας συνεχίζεται, θα συνεχισθεί και θα συνεχίζεται...
..Μπορεί να κάνω πλάκα στη θλίψη μου, κυρίες και κύριοι (αν και αμφιβάλλω ότι έχω αυτό το δικαίωμα), αλλά να παραδώσω τα όπλα μου σ’ όσους παρέδωσαν τα όπλα, αφού πρώτα φρόντισαν να μην μπορούν να κάνουν αλλιώς, δεν το βλέπω…

Ο θλιβερός Ιούλιος του 2015

..
Ο θλιβερός Ιούλιος του 2015
.....Μπορεί να κάνω πλάκα στη θλίψη μου, κυρίες και κύριοι (αν και αμφιβάλλω ότι έχω αυτό το δικαίωμα), αλλά να παραδώσω τα όπλα μου σ’ όσους παρέδωσαν τα όπλα, αφού πρώτα φρόντισαν να μην μπορούν να κάνουν αλλιώς, δεν το βλέπω…