24 Ιουλίου 2015

Τρακτέρ στον δρόμο, σεισμός στα Ηλύσια

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοινώνει μέτρα για τους αγρότες
Η κινητοποίηση των Γάλλων κτηνοτρόφων και αγροτών, που εκφράζουν με αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων και τουριστικών περιοχών στη Γαλλία την οργή τους για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, αναστάτωσε την κυβέρνηση.Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση. Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο εκπονήθηκε σχέδιο ενίσχυσης του κλάδου με επιχορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων και εξειδικευμένα μέτρα.
Οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους πριν από δύο εβδομάδες και εντείνουν την πίεση με μπαράζ σε κεντρικές αρτηρίες, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία και πρόσβαση σε τουριστικούς χώρους.
Από την Κυριακή οι κινητοποιήσεις επικεντρώθηκαν στη δυτική Γαλλία, σε περιοχές που έχουν πληγεί από την κρίση που μαστίζει τον τομέα. Κτηνοτρόφοι απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα περιθώρια κέρδους των λιανοπωλητών και των εταιρειών μεταποίησης τροφίμων.

Οι κυριότεροι αποκλεισμοί έγιναν στην πόλη Εβρέ της Νορμανδίας και στην εθνική οδό που ενώνει την Καν με τη Ρεν, στη Βρετάνη. Οδοφράγματα στήθηκαν γύρω στη νησίδα του Μοντ Σεν Μισέλ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα τουριστικά μέρη στη Γαλλία.
Σε μεγάλη κρίση βρίσκονται οι τομείς του γαλλικού βοδινού κρέατος, του χοιρινού και του γάλακτος. Αντιμετωπίζουν τη στασιμότητα της διεθνούς ζήτησης, επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, επιβράδυνση των κινεζικών εισαγωγών, ανταγωνισμό με άλλες χώρες της Ε.Ε. που πουλούν τα είδη σε φτηνότερες τιμές.
Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προσπάθησαν να μειώσουν το κόστος συμπιέζοντας τις τιμές παραγωγού. Η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τους μεταποιητές τροφίμων και τα σουπερμάρκετ να αυξήσουν τις «άδικες» τιμές που καταβάλλονται στις φάρμες. Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν καταστήματα και επιχειρήσεις τροφίμων ότι δεν τηρούν τη συμφωνία.
Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι αύξησαν τις τιμές που πληρώνουν για το κρέας, όμως δεν αγοράζουν από τους παραγωγούς αλλά από τους μεταποιητές.

Το ρωσικό εμπάργκο

Ο κλάδος των παραγωγών νωπών οπωροκηπευτικών αντιμετωπίζει επίσης σημαντικό πρόβλημα, με τον μεγάλο ανταγωνισμό από τις εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά, με το ρωσικό εμπάργκο και με την αυξημένη γραφειοκρατία.Ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ συνάντησε τους κτηνοτρόφους και στη συνέχεια δήλωσε ότι «το 10% των κτηνοτρόφων βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε για την εφαρμογή ενός έκτακτου σχεδίου βοήθειας. Υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις τιμών υπέρ των κτηνοτρόφων και των γαλακτοπαραγωγών.

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο εκπονήθηκε σχέδιο με 24 μέτρα υποστήριξης των κτηνοτρόφων και αγροτών, το οποίο προβλέπει άμεση χρηματοδότηση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για τον κλάδο: 100 εκατομμύρια θα χορηγηθούν για την ακύρωση των χρεώσεων στις πιο εύθραυστες επιχειρήσεις, 500 εκατομμύρια θα δοθούν για χορήγηση τραπεζικών δανείων.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διευκολύνσεις για φορολογικές πληρωμές, φορολογικές απαλλαγές ή μειώσεις των τελών.«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει αναδιάρθρωση σε όλες τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οφειλές για τους αγρότες που επιθυμούν, ιδίως για τους νέους γεωργούς και σε πρόσφατες επενδύσεις», δήλωσε ο Στεφάν Λε Φολ. Η προώθηση εξαγωγών των γαλλικών προϊόντων θα χρηματοδοτηθεί με 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Mακρόν, διαβεβαίωσε ότι τα νέα μέτρα «δεν παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Το μεγαλύτερο συνδικάτο Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Αγροτών (FNSEA) κρίνει τα μέτρα «ανεπαρκή» μακροπρόθεσμα. Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι «το πρόγραμμα δεν είναι αντίστοιχο της κρίσης του γαλλικού αγροτικού τομέα».Προς το παρόν συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις. Ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντήσει σήμερα στην Ντιζόν τους κυριότερους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων.
www.ira-feloukatzi.com