03 Σεπτεμβρίου 2015

«Η ανθρωπιά που ξεβράστηκε»

 


http://im1ns5.27210.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2015/36/183894g-turkeyiii.jpg
 Το όνομα του αγοριού που συγκίνησε, εξόργισε, "άγγιξε" εκατομμύρια ανθρώπων που είδαν την εικόνα του,Αϊλάν Κουρντί. Ήταν τριών ετών.. Ταξίδευε μαζί με τον 5χρονο αδερφό του Γκαλίπ, τη μητέρα και τον πατέρα τους. Οικογένεια Κούρδων, είχαν φύγει από τη Συρία για να γλιτώσουν τον πόλεμο, έφτασαν στο Μποντρούμ και από εκεί τους έβαλαν σε βάρκα για να περάσουν στην Κω.Μισή ώρα αφού η βάρκα γεμάτη Σύρους πρόσφυγες έφυγε από την Αλικαρνασσό, βυθίστηκε στο Αιγαίο. Στα διεθνή χωρικά ύδατα. Ο Γκαλίπ και ο Αϊλάν δεν φορούσαν σωσίβια... Δεν είχαν καμία τύχη. Πνίγηκε και η μητέρα τους, η 35χρονη Ριχάν. Ο πατέρας τους Αμπντουλάχ κατάφερε να γυρίσει στην ακτή.Λίγη ώρα αργότερα, τα άψυχα κορμάκια των δυο αγοριών ξεβράστηκαν στην ακτή Αλι Χοκα στην Αλικαρνασσό. Εκεί, ο φωτογραφικός φακός του Reuters κατέγραψε τις συγκλονιστικές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου και έγιναν σύμβολο της τραγωδίας.Εκεί, ο μικρός Αϊλάν βρέθηκε από έναν Τούρκο συνοριοφύλακα πεσμένος μπρούμυτα στην άμμο. Νεκρός πριν μάθει τις λέξεις πόλεμος και προσφυγιά. Ο άνδρας έγινε κι εκείνος σύμβολο: σήκωσε απαλά στα χέρια του το άψυχο σώμα του παιδιού και το απομάκρυνε από την παραλία. Το ίδιο έκανε κάποιος συνάδελφός του, με το σώμα του 5χρονου Γκαλίπ.Δυο αγόρια, μια τραγωδία. Αυτή ήταν η ιστορία τους.
ΤVXS.GR,NEWSIT.

Αύγουστος 1931: Η «υπόθεση Αβραάμ», ο «Ριζοσπάστης» και ο… Θανάσης Κλάρας!

Ο «Ριζοσπάστης» κλείνει μετά την αποκάλυψη πολιτικού σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον υπουργό του Βενιζέλου, Αβραάμ. Το ρεπορτάζ ήταν του Θανάση Κλάρα!

arisΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ  Στις 31 Αυγούστου 1931 Ο «Ριζοσπάστης» παραπέμπεται σε νέα δίκη για τις αποκαλύψεις του σχετικά με το σκάνδαλο του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Βενιζέλου, Αβραάμ. Ο «Ριζοσπάστης» καταδικάζεται και κλείνει. Επανεκδίδεται από την 1η Σεπτέμβρη με τον τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης». Η υπόθεση αυτή έχει μια ιδιαίτερη σημασία,  αφού το ρεπορτάζ σχετικά με το βίο και τη πολιτεία του υπουργού Αβραάμ στο «Ριζοσπάστη», είχε την υπογραφή του Θανάση Κλάρα, του μετέπειτα πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη! 
Ας τα πιάσουμε τα πράγματα απ” την αρχή. Το πρωτοσέλιδο με το οποίο κυκλοφορούσε ο «Ριζοσπάστης» στις 11/8/1931 είχε τίτλο: «Αποκάλυψη του αστικού παραδείσου»:.

«…στο μπόι σου παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη…»


wpid-wp-1441190784008.jpeg«Σύντροφε Μάνο, κρητικόπουλο, Ερωτόκριτέ μας άξιε γιε της Ρωμιοσύνης
Ερωτας είσαι και ομορφιά και λεβεντιά και αγάπη
στο μπόι σου παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη
μες στη φωνή σου ακέριος ο λαός βρίσκει την πιο σωστή φωνή του
μες στη φωνή σου πέντε αηδόνια, τρεις αητοί κι ένα λιοντάρι δένουν τη φιλία του κόσμου.
Σύντροφε Μάνο εσένανε σου πρέπουν αψηλόκορφοι ύμνοι σαν τον πάππο σου τον ψηλορείτη…»
Κάθε φορά που θέλει κάποιος να μιλήσει για τον Μάνο Κατράκη , αυτοί οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου έρχονται και διεκδικούν την πρώτη θέση στη σκιαγράφηση αυτής της πολυδιάστατης προσωπικότητας, διεκδικούν την πρώτη θέση για να μνημονεύσουν τον άνθρωπο, τον αγωνιστή και καλλιτέχνη, που πάντα βρίσκεται στην καρδιά και στη μνήμη μας, κι ας έχουν περάσει 28 χρόνια από τότε που έφυγε (2/9/1984). Τα λόγια αυτά του Ρίτσου ήταν το δώρο του για τον εορτασμό των 50 χρόνων στο Θέατρο του Μάνου Κατράκη , με τον οποίο πρώτα απ” όλα μοιράστηκαν τα βάσανα της εξορίας, στη συνέχεια βρέθηκαν πλάι – πλάι στους αγώνες για την ειρήνη και το σοσιαλισμό, χτίζοντας έτσι μια βαθιά φιλία.

Οι «δικαιωμένοι» της Κεντροαριστεράς

https://pbs.twimg.com/media/CN_kN-vUkAAu8-5.jpg
Η ιδέα ήταν να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΔΗΣΟ και τη ΔΗΜΑΡ μήπως και το 4,68% των προηγούμενων εκλογών μεγαλώσει κατά μία μονάδα ή και λίγο περισσότερο. Τελικά προκύπτει συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τη μισή ΔΗΜΑΡ αφού η άλλη μισή προσπαθεί να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και έγινε η σχετική φασαρία παρόλο που μιλάμε για τη διαίρεση του 0,48%. Αντίθετα, με το κόμμα Παπανδρέου προέκυψε οριστικοποίηση της ρήξης και ανταλλάχτηκαν οι συνήθεις βαριές κουβέντες αφού δεν τα βρήκαν στους όρους συνεργασίας, γιατί το ΚΙΔΗΣΟ ήθελε ισοτιμία και συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού στα ψηφοδέλτια.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΑΙ ΤΑ… ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ



ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΤΡΑΓΕΛΑΦΟ ΤΟΥ ΦΠΑ 23% ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ  
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή, μέχρι 16 Οκτωβρίου, της επιβολής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα φροντιστήρια.  Το μέτρο, ως προς τα φροντιστήρια, περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Τρίτου Μνημονίου που υπερψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου από την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι. Ένα μήνα μετά, στο τελικό κείμενο του Τρίτου Μνημονίου, που υπερψηφίστηκε από την ίδια μνημονιακή πλειοψηφία, επεκτάθηκε σε όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, με εξαίρεση όσα λειτουργούν υπό την αιγίδα πρεσβειών και του Δημοσίου άλλων κρατών ή ως «μη κερδοσκοπικά» (π.χ. Γερμανική, Αμερικανικό Κολλέγιο κλπ). Η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία επιλέχθηκε, με στόχο επιπλέον έσοδα 168 εκατ. φέτος και 240 εκατ. το 2016, ως ισοδύναμο που θα αντικαθιστούσε τον ΦΠΑ 23% στο βοδινό κρέας, κατ’ απαίτηση Γάλλων και άλλων εισαγωγέων κρέατος στη χώρα μας.  

Προσπάθησε ο Άδωνις να δείξει "ανθρωπιστής" αλλά δεν του βγαίνει

Με αφορμή το υποκριτικό tweet του Άδωνι για την τραγωδία, θυμίζουμε την «ανθρωπιστική» προσέγγιση στελεχών της ΝΔ για το προσφυγικό.



«Αυτό που γίνεται στα νησιά μας δεν είναι εισροή μεταναστών. Είναι κατευθυνόμενη απόβαση ισλαμιστών»

Ο θάνατος  των δύο μικρών Κούρδων Προσφύγων Αϊλάν Κουρντί τριών ετών και Γκαλίπ πέντε ετών Κόλαφος για τις κοιμισμένες συνειδήσεις σε ολάκερο τον πλανήτη.Ταυτόχρονα όμως και αποστομωτική απάντηση στις ακροδεξιάς απόχρωσης λογικές ,"περί ανοίξαμε και σας περιμένουμε", "εκμουσουλμανοποίησης της Ελλάδας", "κλειστά σύνορα", Ισλαμικής απειλής και πέμπτης Φάλαγγας της Τουρκίας..Οχι τυχαία οι μέντορες και θιασώτες των Λογικών αυτών ΣΗΜΕΡΑ εκκωφαντικά σιωπούν ή υποκριτικά ψελλίζουν κοινοτοπίες. Η πραγματικότητα φορές ξεπερνά την φαντασία .Θα ελπίζουμε πάντα πως η Λογική θα επανακάμψει και θα εδραιωθεί στον τόπο που γεννήθηκε σε πείσμα πολλών Ηλιθίων .

Στην αναζήτηση της χαμένης λογικής

Νίκος ΜαραντζίδηςΟ​​λα είχαν ειπωθεί από καιρό. Ολα είχαν προβλεφθεί, και με μεγάλη ακρίβεια μάλιστα. Είναι ίσως παράξενο, αλλά είναι αλήθεια: Ποτέ τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν προειδοποιήσει τόσο έγκαιρα και με τέτοια ακρίβεια τους συμπολίτες τους για τα μελλοντικά δεινά.
Πολύ πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, μεγάλος αριθμός ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις στα θέματα που μας απασχολούν (π.χ., οικονομολόγοι, ειδικοί στα ευρωπαϊκά και τις διεθνείς σχέσεις, κ.ά.) είχαν επισημάνει τα αδιέξοδα και τα διλήμματα που θα αντιμετώπιζε η νέα εξουσία εφόσον εφάρμοζε μετεκλογικά, έστω και μέρος, των προεκλογικών της επαγγελιών. Συστηματικά εδώ και αρκετά χρόνια, μέχρι και λίγο πριν από το δημοψήφισμα, πολλές δεκάδες Ελληνες οικονομολόγοι καθηγητές πανεπιστημίων, μερικοί από αυτούς από τα μεγαλύτερα επιστημονικά ονόματα που διαθέτουμε ως χώρα, προειδοποίησαν για τις δραματικές συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής «έξαλλης διαπραγμάτευσης».

Αλλο μετανάστες, άλλο πρόσφυγες, άλλο αιτούντες άσυλο Αρνητικοί συνειρμοί για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου

Αλλο μετανάστες, άλλο πρόσφυγες, άλλο αιτούντες άσυλο
Ο όρος «μετανάστης» χρησιμοποιείται από πολλά μέσα ενημέρωσης ως ένας ουδέτερος όρος για να περιγράψει κάποιον που μετακινείται, προσωρινά ή μόνιμα, από έναν τόπο, περιοχή ή χώρα σε άλλη. Αλλά ο όρος αυτός επικρίνεται όλο και περισσότερο τελευταίως. Το Αλ Τζαζίρα αποφάσισε ότι θα πάψει να χρησιμοποιεί τον όρο «μετανάστης» και θα τον αντικαταστήσει, όπου αρμόζει, με τον πιο κατάλληλο «πρόσφυγας». Το σκεπτικό είναι ότι το «μετανάστης» έχει καταντήσει πλέον υποτιμητικό.Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, «ο όρος αυτός δεν αρμόζει πλέον για να περιγράψει τη φρίκη που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο. Μοιάζει σαν τα μέσα ενημέρωσης να μη δίνουν την ίδια αξία στους θανάτους των μεταναστών όσο στους θανάτους των υπολοίπων. Οταν εμείς στα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούμε υποτιμητική ορολογία για ανθρώπους, συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο μπορεί να κακοφορμίσει ο λόγος του μίσους και ο ρατσισμός. Διευκολύνουμε τις κυβερνήσεις που για πολιτικούς λόγους δεν αποκαλούν όσους πνίγονται στη Μεσόγειο ως αυτό που είναι οι περισσότεροι: πρόσφυγες».

Ζόφος, τέλμα, πένθος

http://www.lifo.gr/uploads/image/694508/14.jpg
93 χρόνια από το μεγαλύτερο κλέος της δεξιάς,  την Μικρασιατική καταστροφή  («πόλεμο της Απελευθέρωσης» την αποκαλούν οι Τούρκοι, διδάσκοντας πάλι στρεψιδικία  και στρατηγική: ο κατακτητής απωθεί τους εξεγερθέντες γηγενείς και μιλάει για «απελευθέρωση».  το ίδιο διέπραξε και στην  Κύπρο), και κανείς, ούτε λαός ούτε «πνευματικοί ταγοί» ούτε οι πολιτικοί το θυμούνται ή διδάσκονται απ’ αυτήν. Επιπλέον, οι πολιτικοί μας, αποδεικνύουν αδιάκοπα πως στερούνται υποτυπώδους έστω αίσθησης ιστορίας και καθήκοντος προς τους πολίτες και την κοινωνία.

Αδύνατη η παράκαμψη του τρίτου μνημονίου

DETOUR SIGN
Το οικονομικό και κοινωνικό μας μέλλον εξαρτάται από τον τρόπο που θα εφαρμόσουμε το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο. Εάν κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά και συμπληρώσουμε το μνημόνιο με δράσεις που θα βελτιώσουν το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα τότε θα βγούμε στις αγορές σε 12-18 μήνες και ίσως απαλλαγούμε από τη μνημονιακή πειθαρχία πριν το τέλος της νέας τριετούς μνημονιακής περιόδου.

Άτυπος στρατιωτικός νόμος στην Τουρκία Μεγάλες εξουσίες σε στρατηγούς, νομαρχίες και αστυνομία παραχωρεί η μεταβατική κυβέρνηση Του Νίκου Στέλγια

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201509/217510/images/det_CNA_F8e70b4ebe9f44a4ca02e962542ef948a.jpg
Οι τελευταίες εστίες αντίστασης-αντιπολίτευσης του τουρκικού τύπου φέρνουν στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας μια άκρως σημαντική εξέλιξη, η οποία έρχεται να αφήσει την σφραγίδα της στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου τύπου, επικαλούμενη τον κίνδυνο της «τρομοκρατίας», η μεταβατική κυβέρνηση κατεβάζει τον τουρκικό στρατό στους δρόμους των τουρκικών πόλεων. Επίσης, δίνει μεγάλες εξουσίες σε στρατηγούς, νομαρχίες και φυσικά αστυνομία.Συγκεκριμένα, με απώτερο στόχο την «εξασφάλιση της κρατικής εξουσίας», από τώρα και στο εξής, οι δυνάμεις των Τουρκικών Ενόπλεων Δυνάμεων θα αναπτύσσονται όπου και όποτε υπάρχει ανάγκη.

Μια θετική συγκυρία για την Ελλάδα

friends-call-me-joe-bidenopoulos
Βάσει του παρελθόντος των ΗΠΑ ο ελληνικός λαός έχει κάθε δικαίωμα να είναι επιφυλακτικός απέναντι στη στάση των Αμερικανών αξιωματούχων για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Ως μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που έχει αγωνιστεί στην Ουάσιγκτον για τα ελληνικά θέματα αλλά και για θέματα σχετικά με την Ορθοδοξία στα υψηλότερα κλιμάκια της αμερικανικής διοίκησης τα τελευταία 80 χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες κακών πολιτικών. Σήμερα γράφουμε αυτό το άρθρο για να τονίσουμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το πιο ελπιδοφόρο είναι ότι το Νο 2 του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος Joe Biden, ανήρτησε στον «τοίχο» του το όνομα με το οποίο του απευθύνθηκα δημόσια αμέσως μετά την εκλογή του το 2008, «Joe Bidenopoulos».

Τουρκία-Ντεμιρτάς: Αδύνατη η διεξαγωγή εκλογών στις κουρδικές περιοχές

    Τουρκία-Ντεμιρτάς: Αδύνατη η διεξαγωγή εκλογών στις κουρδικές περιοχέςO επικεφαλής του κουρδικού κόμματος της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς έκρινε σήμερα ότι οι εχθροπραξίες που μαίνονται μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων μαχητών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας καθιστούν «αδύνατη» την οργάνωση και διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για την 1η Νοεμβρίου. «Οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται στο ανατολικό τμήμα προκειμένου να οργανώσουμε εκεί τις εκλογές (…) εάν η βία συνεχιστεί, οι εκλογές δε μπορούν να διεξαχθούν» επισήμανε ο Ντεμιρτάς όπως έγραψε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Hurriyet.

    ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ισραήλ: Ικανοποίηση για διορισμό Σινιρλίογλου

    Ικανοποιημένο εμφανίζεται το Ισραήλ από το διορισμό του νέου Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου και δηλώνει ότι αποτελεί ευκαιρία για την Τουρκία να έχει έναν υψηλά καταρτισμένο διπλωμάτη ως Υπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού ΥΠΕΞ Ντόρε Γκολντ αναφέρει ότι παρά τις εμφανείς διαφορές μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει μια θετική αλλαγή στη δυναμική των τουρκοισραηλινών σχέσεων. "Υπάρχουν λόγοι να είναι κανείς αισιόδοξος", αναφέρει ο Γκολντ, λέγοντας για τον Σινιρλίογου ότι η Τουρκία είναι πολύ τυχερή που τον έχει και ότι είναι πρώτης τάξεως διπλωμάτης.Τον περασμένο Ιούνιο Γκολντ και Σινιρλίογλου είχαν μυστική συνάντηση στη Ρώμη και συζήτησαν τρόπους για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Πολεμά όντως η Τουρκία το Ισλαμικό Κράτος;

    Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόναςΤου Κώστα Ράπτη-Στις 28 Αυγούστου μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έλαβαν μέρος για πρώτη φορά σε επιδρομές του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος την ίδια ημέρα, οι κοινές επιδρομές αφορούσαν στόχους των τζιχαντιστών, οι οποίοι "αποτελούν απειλή και για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας”, ενώ τα τεχνικά έγγραφα που ρυθμίζουν τα της τουρκικής συμμετοχής υπεγράφησαν με τις ΗΠΑ από τις 24 Αυγούστου. Το ποιες είναι αυτές οι "τεχνικές” παράμετροι δεν έγινε γνωστό – πόσω μάλλον που τα πολιτικά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν, μετά από τόσους μήνες διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά, ασαφή. 

    Η Γάζα θα είναι μη κατοικήσιμη σε μια πενταετία

    Παλαιστίνια με το μωρό της περιμένει να περάσει στην Αίγυπτο από το πέρασμα της Ράφα

    ΝΑΤΟ: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην μεταναστευτική κρίση στην ΕΕ

    ΝΑΤΟ: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην μεταναστευτική κρίση στην ΕΕ «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην μεταναστευτική κρίση, αλλά αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ είναι, συνεργαζόμενο με τους εταίρους στην Μέση Ανατολή, στην Βόρεια Αφρική, στο Αφγανιστάν, να αντιμετωπίζει τις αιτίες που προκαλούν την μεταναστευτική κρίση στη ρίζα τους», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.Όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεισφέρουν σε προσπάθειες να αντιμετωπίσουν την μεταναστευτική κρίση, είτε ως μέλη της ΕΕ, είτε μέσω διεθνών οργανισμών, πρόσθεσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

    «ΑΦΩΝΙΑ» ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ!

    Αλέξανδρος Τάρκας- Η τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της, ως τώρα τουλάχιστον, την «αφωνία» των προέδρων των κομμάτων σχετικά με το καυτό πρόβλημα του Μεταναστευτικού.Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, που ζητεί τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε., και με την πρωθυπουργό Β. Θάνου, η οποία μίλησε για το ενδεχόμενο αποφάσεων ακόμα και πριν από την 20ή Σεπτεμβρίου, οι διεκδικητές της λαϊκής ψήφου δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Αρνούνται να παρουσιάσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα ή έστω τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής τους για το ζήτημα, που μαζί με την οικονομική κρίση θα σφραγίσει το μέλλον της Ελλάδας για πάρα πολλά χρόνια.

    ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-«Αντίο» στη συνθήκη Σένγκεν και τα ανοιχτά σύνορα

    Μπορεί οι ρατσιστικές επιθέσεις να αυξάνονται επικίνδυνα στη Γερμανία, όμως την ίδια στιγμή συγκινητική είναι η προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης των Βαυαρών πολιτών για τους πρόσφυγες -σε βαθμό που η αστ
      Μπορεί οι ρατσιστικές επιθέσεις να αυξάνονται επικίνδυνα στη Γερμανία, όμως την ίδια στιγμή συγκινητική είναι η προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης των Βαυαρών πολιτών για τους πρόσφυγες -σε βαθμό που η αστυνομία να δηλώσει αδυναμία διαχείρισης της βοήθειας που έχει μαζευτεί!  Ενα βήμα πριν από την οριστική κατάργηση της Συνθήκης του Σένγκεν και του (θεμελιώδους) δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης προσώπων εντός των συνόρων της βρίσκεται η Ε.Ε., μετά τους αλλεπάλληλους αυστηρούς και έκτακτους ελέγχους οι οποίοι επιβάλλονται στα σύνορα αρκετών χωρών-μελών, με αφορμή το κύμα προσφύγων και μεταναστών που προέρχονται κυρίως από τη Μέση Ανατολή και τη Συρία. Μετά την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Αυστρία και τη Βρετανία, χθες ήταν η σειρά της Ιταλίας, που δήλωσε έτοιμη να «κατεβάσει την μπάρα» στη σήραγγα του Μπρένερ, η οποία συνδέει τη χώρα με την Αυστρία -κάτι που έγινε μετά από αίτημα που υπέβαλε το Βερολίνο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε η κυβέρνηση της Βαυαρίας, επικαλούμενη «ρεκόρ αφίξεων τις τελευταίες ώρες» και ζητώντας χρόνο και βοήθεια προκειμένου «να αναδιοργανωθεί και να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί».

    Τζον Κέρι: Αναγκαίες οι χερσαίες δυνάμεις κατά του Ισλαμικού Κράτους

    Τζον Κέρι: Αναγκαίες οι χερσαίες δυνάμεις κατά του Ισλαμικού Κράτους
    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε χθες «πεπεισμένος» ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα στείλουν στο μέλλον στρατιώτες στο έδαφος της Συρίας εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), κάτι που αναμένεται να αποτελέσει θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
    «Έχετε δίκιο: χρειάζεται να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις επί του πεδίου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ερωτηθείς από δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου CNN για την ενδεχόμενη αποστολή στο έδαφος της Συρίας στρατευμάτων γειτονικών χωρών, ή ακόμη και των ΗΠΑ.
    «Όχι (...) ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα) έχει πει με πολύ σαφή τρόπο ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν αποτελούν μέρος της εξίσωσης. Και δεν πιστεύω ότι έχει την παραμικρή πρόθεση να το αλλάξει αυτό», ανέφερε ο Κέρι.

    Τα κρεμμύδια

    Τα κρεμμύδια
    Σε συνέντευξή του στη Χαρά Τζαναβάρα ο τέως αν. υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης, λίγο πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης, τις ώρες δηλαδή που η κάθε εξουσία αφήνει να μάθει και ο λαός της κάποια από τα μυστικά που εκείνη ξέρει, μίλησε ανάμεσα στα άλλα για τον χαρακτήρα εκχώρησης κάποιων αναπτυξιακών συμφωνιών για αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους αλλά και για τα προσκόμματα που συναντά η εφαρμογή τους.
    Τα έργα στον δρόμο Αθηνών-Λαμίας αποκάλυψε, π.χ., ότι έχουν σταματήσει λόγω ενός χωραφιού όπου ο ιδιοκτήτης φυτεύει κρεμμύδια. Δεν θα σπεύσω, σε ώρες όπου αρκετά συχνά όλοι απαξιώνουν όλους σε στήλες εφημερίδων και κανάλια, να μιλήσω συλλήβδην απαξιωτικά για τα λόγια του: Είναι γεγονός ότι εδώ και δύο αιώνες η ρυμοτομία της πόλης που είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας γνώρισε και γνωρίζει ατελείωτες περιπέτειες, καθυστερήσεις και παραμορφώσεις, λόγω του ότι το οικόπεδο του τάδε και το χωραφάκι του δείνα, ο οποίος ενίοτε υπεράσπιζε το έχειν του διά της ισχύος ή των πολιτικών μέσων, έκλεινε τον δρόμο έτσι που μια σειρά από σχεδιαζόμενες λεωφόρους να καταντήσουν παράδρομοι.

    Επαρκές αντίβαρο;

    Μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης των προσφύγων-μεταναστών από τη Μέρκελ ή για να είμαστε πιο ακριβείς η σχετική ρητορική, πιο ρεαλιστική και ταυτόχρονα πιο ευαίσθητη από αυτή των περισσότερων εταίρων του Βερολίνου, φαίνεται ως αντίβαρο στην απροθυμία και αναποτελεσματικότητα της Γερμανίας σε δύο άλλα μέτωπα:
    Στην κρίση της Ευρωζώνης, όπου ήταν αρκετή μια αναφορά του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας, Μακρόν, για την ανάγκη αλληλεγγύης των ισχυρών προς τους αδύναμους μέσω μεταφοράς πόρων, για να υπάρξουν οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις στο Βερολίνο. Θα ήταν παράδοξο να ευαισθητοποιηθεί η γερμανική κοινή γνώμη για την ανθρωπιστική καταστροφή των προσφύγων, που εγκαταλείπουν τη Συρία και τη Λιβύη και να παραμείνει από αδιάφορη έως εχθρική απέναντι στα θύματα της δημοσιονομικής λιτότητας στον Νότο της Ευρωζώνης, ένα διαφορετικών διαστάσεων πρόβλημα που συχνά αγγίζει δραματικές διαστάσεις.

    ΣΤΟ ΛIΒYΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ Οπλα για έναν... στρατό

    Οπλα για έναν... στρατό
    Σχεδόν 500.000 σφαίρες και χιλιάδες καραμπίνες αστυνομικού τύπου (ξεπερνούν τις 5.000 με την καταμέτρηση να συνεχίζεται) εντόπισαν άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου σε δύο από τα 14 συνολικά μεταλλικά κοντέινερ που μετέφερε το φορτηγό πλοίο Haddad 1.

    Για προσβολή στρατού και σημαίας, καταγγελία στην Ε.Ε. από τον Κ. Μαυρίδη Διώκουν τους Λεβέντ και Ανάγιασα στα κατεχόμενα

    Διώκουν τους Λεβέντ και Ανάγιασα στα κατεχόμενα

    Λευκωσία: Το σοβαρότατο ζήτημα της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης που παραβιάζεται από το κατοχικό καθεστώς, έθεσε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ-Σ&Δ Κώστας Μαυρίδης. Ο ευρωβουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Ε.Ε. για άμεσο τερματισμό της καταδίωξης των δύο Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στο υπό τουρκική κατοχή μέρος της Κύπρου, όπου η κυπριακή Κυβέρνηση εμποδίζεται να ασκήσει έλεγχο.Όπως εξήγησε ο κ. Μαυρίδης, εντός της Ε.Ε., στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου όπου το κοινοτικό κεκτημένο εμποδίζεται να εφαρμοστεί λόγω της τουρκικής κατοχής, συμβαίνουν πράγματα που παραπέμπουν σε αυταρχική χώρα της Μέσης Ανατολής ή της Αφρικής. Το  υποτελές στην Τουρκία καθεστώς στα κατεχόμενα, παραβιάζοντας τους βασικούς κανόνες δικαίου και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, κυνηγά την ελευθερία έκφρασης.

    «Πτώματα της συνείδησής μας τα νεκρά παιδιά στις ακτές» Τι υποστηρίζει ο Πρόεδρος του γραφείου θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Μεχμέτ Γκιορμέζ


    "Πτώματα της συνείδησής μας" χαρακτήρισε ο πρόεδρος του γραφείου θρησκευτικών υποθέσεων Μεχμέτ Γκιορμέζ τα πτώματα των παιδιών στις ακτές της Αλικαρνασού, που είχαν πνιγεί στην προσπάθειά του μαζί με τις οικογένειές τους να  διαφύγουν στην Κω.

    Το «δώρο» Λαφαζάνη στον Αλέξη Τσίπρα

    Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος-Ο άνθρωπος που «οραματίζεται» την Ελλάδα της δραχμής και του αυταρχισμού νομιμοποιεί την κεντροαριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και ανοίγει νέες πολιτικές προοπτικές στον επικεφαλής τουΓιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι-δανειστές μας δεν ανησύχησαν καθόλου όταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από πρωθυπουργός, ανοίγοντας τον δρόμο για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου;

    Δελτίο θυέλλης

    Με μετεωρολογικούς όρους η εικόνα που δίνει η Ευρωζώνη στις αρχές Σεπτεμβρίου θα διαβαζόταν ως δελτίο θυέλλης. Σε επικοινωνιακό όμως επίπεδο εξακολουθεί να κυριαρχεί μια επίφαση σταθερότητας και ακινησίας, μια ψευδαίσθηση ότι η μονομερής λιτότητα που έχει επιβάλει η Γερμανία στους εταίρους της είναι μια δεδομένη και μη αμφισβητήσιμη σταθερά.Αύριο, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα διαπιστώσουν και επισήμως ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν έφερε μέχρι στιγμής αποτελέσματα, δεν τόνωσε τη ζήτηση και συνεπώς δεν απομάκρυνε τον κίνδυνο εγκλωβισμού της Ευρωζώνης σε σπιράλ αποπληθωρισμού. Πρόκειται για προαναγγελθείσα έκπληξη, καθώς από τη μια μεριά ο Ντράγκι δημιουργεί ρευστότητα 60 δισ. τον μήνα και από την άλλη η προσαρμογή στο πλαφόν 3% των ελλειμμάτων που προβλέπει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο ακυρώνει την όποια προσδοκώμενη επίδραση της ποσοτικής χαλάρωσης.

    Eurostat- Ένας στους τέσσερις χωρίς δουλειά στην Ελλάδα

    Eurostat- Ένας στους τέσσερις χωρίς δουλειά στην Ελλάδα
    Στο 25% ήταν η ανεργία στην Ελλάδα τον Mάιο του 2015, σε σχέση με τον Απρίλιο (25,6%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.Εξάλλου, στο 10,9% μειώθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2015 σε σχέση με τον Ιούνιο (11,1%), ενώ πριν από έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2014, η ανεργία ήταν 11,6%.Στην «ΕΕ των 28» η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,5% τον Ιούλιο του 2015, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011. Πριν από έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2014, η ανεργία στην ΕΕ ήταν 10,7%.

    "Αναχώματα"

    Αναχώματα
        Παρατήρηση 1η: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
        Παρατήρηση 2η: Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε την κοινή της κάθοδο στις εκλογές με την Λαϊκή Ενότητα ώστε, όπως είπε, να συμβάλει στο «ανάχωμα απέναντι  στη μνημονιακή πολιτική».
        Αλλά: Ήταν Μάης του 2015. Δηλαδή τρεις ολόκληροι μήνες μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου με την οποία τέθηκαν οι βάσεις για το Μνημόνιο Τσίπρα. Τότε, λοιπόν, και ενώ με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είχε ήδη υπογραφεί η παράταση των Μνημονίων Σαμαρά – Βενιζέλου, ήταν η κυρία Κωνσταντοπούλου που είχε προσφερθεί να υψώσει τείχος προστασίας στον κ.Τσίπρα για το ανόμημά του.

    «ΞΥΠΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ» Ρέντσι: Οταν ακούν στις Βρυξέλλες για μεταναστευτικό, όλοι πάνε διακοπές

    Ρέντσι: Οταν ακούν στις Βρυξέλλες για μεταναστευτικό, όλοι πάνε διακοπές «Θα μειώσουμε μόνοι μας τους φόρους, δεν αφήνουμε να μας πει η Ευρωπαϊκή Ένωση τι πρέπει να κόψουμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σε σημερινή συνέντευξή του στο ιταλικό ραδιόφωνο Rtl 102,5, τονίζοντας πως στις Βρυξέλλες όταν πρέπει να γίνει συζήτηση για το μεταναστευτικό, όλοι βρίσκονται σε διακοπές και ξυπνούν μόνο όταν ακούν για...φόρους.«Όταν πρέπει να μιλήσουμε για την μετανάστευση, στις Βρυξέλλες είναι όλοι διακοπές. Όταν γίνεται συζήτηση για φόρους, ξυπνούν όλοι μαζί. Τους φόρους τους θα τους μειώσουμε μόνοι μας. Δεν θα αφήσουμε να μας πει η Ευρωπαϊκή Ένωση τι να κόψουμε» . «Απ΄ότι φαίνεται, και φέτος, στις Βρυξέλλες, έκανε μεγάλη ζέστη» επεσήμανε με νόημα ο Ρέντσι.

    Η σύνοδος θα πραγματοποιηθει το Σαββατοκύριακο στην Άγκυρα MNI: Οι Αμερικανοί θα θέσουν θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στους G20

    MNI: Οι Αμερικανοί θα θέσουν θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στους G20 Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επίσης, από το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ
    Πιέσεις στους Ευρωπαίους να εφαρμόσουν τη δέσμευσή τους για «αξιοσημείωτη» ελάφρυνση του δημοσίου χρέους θα ασκήσουν οι Αμερικανοί στη σύνοδο των G20 σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο MNI στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.«Οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ενισχυθεί η ανάπτυξη θα βοηθήσουν να βελτιωθούν οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης για την Ελλάδα. Στην Άγκυρα, θα ενθαρρύνουμε τους ευρωπαίους εταίρους να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις τους και να παράσχουν αξιοσημείωτη ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα» δήλωσε στο πρακτορείο το στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ.

    Σε τεντωμένο σχοινί ο ρωσικός αγωγός αερίου

    Σε τεντωμένο σχοινί ο ρωσικός αγωγός αερίου-Τα διλήμματα της νέας κυβέρνησης
    Από το ποιο κόμμα θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το κατά πόσο θα προωθηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα για συμμετοχή της Ελλάδας στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου. Ασχέτως του αν η στάση της νέας κυβέρνηση είναι θετική απέναντι στο έργο, αυτό δε σημαίνει ότι το σχέδιο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί.Η λήψη της επενδυτικής απόφασης, σε ένα βαθμό εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για τους όρους διέλευσης του ρωσικού αγωγού από το έδαφος της Γείτονος (τέλη διέλευσης) και για τις τιμές που θα αγοράζει το ρώσικο αέριο η Τουρκία, καθώς από εκεί θα ξεκινάει ο αγωγός Turkish Stream. Μέχρι στιγμής πάντως, η επίτευξη συμφωνίας καθυστερεί καθώς οι δύο πλευρές δεν τα βρίσκουν, ενώ καθυστερήσεις φέρνει και η πολιτική εκκρεμότητα στην Τουρκία.
    Επίσης με δεδομένο ότι η λειτουργία επί κοινοτικού εδάφους, θα πρέπει να διέπεται από τους κοινοτικούς κανόνες, η αδειοδότησή του θα πρέπει να ακολουθήσει την ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία που προβλέπεται, ενώ τέλος δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το μέγεθος και η ποιότητα των πιέσεων που ασκεί η διπλωματία των ΗΠΑ, καθώς αντιτίθεται με κάθε τρόπο στην αύξηση της εξάρτησης των χωρών της περιοχής από το ρωσικό αέριο.

    Ρητορική γκρίζων ζωνών από την Αγκυρα

    ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ-Τη θεωρία των γκρίζων ζωνών επανέφερε στο προσκήνιο ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου, ενώ παράλληλα διατύπωσε εκ νέου την τουρκική θέση ως προς τη μέθοδο οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας συμπεριλαμβανομένης, προκαλώντας την άμεση όσο και απόλυτα απορριπτική απάντηση της Αθήνας.Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Σινιρλίογλου, πρώην γ.γ. του τουρκικού ΥΠΕΞ και συνομιλητής του Ελληνα ομολόγου του Δ. Παρασκευόπουλου, στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών και όχι μόνο, ήθελε αφενός να κάνει αισθητή την παρουσία του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, αφετέρου δε επεδίωξε να υπενθυμίσει την αναθεωρητική πολιτική της Αγκυρας στο Αιγαίο, ανεπιτυχώς όμως, όπως προκύπτει από την απάντηση της Αθήνας.

    ΜΕΓΑΛΑ ΕΞΟΔΑ Γερμανία: Εως 3,3 δισ. ευρώ το κόστος για τη φιλοξενία των προσφύγων το 2016

    Γερμανία: Εως 3,3 δισ. ευρώ το κόστος για τη φιλοξενία των προσφύγων το 2016
    Οι αρχές της Γερμανίας είναι έτοιμες να στεγάσουν πρόσφυγες, αλλά η κίνηση αυτή θα κοστίσει στη χώρα από 1,8 δισεκ. ευρώ έως 3,3 δισεκ. ευρώ το 2016, δήλωσε σήμερα η Αντρέα Νάλες, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας.
    Τα έξοδα θα καλύπτουν πρωταρχικά την ασφάλεια και τις κοινωνικές δαπάνες, μαθήματα γερμανικής γλώσσας, βοήθεια για εύρεση νόμιμης εργασίας και κοινωνικά προνόμια για τους ανέργους, ανέφερε η υπουργός στο διαδικτυακό ειδησεογραφικό περιοδικό Focus.
    Αυτά τα έξοδα είναι πιθανόν να αυξηθούν σε περίπου 7 δισεκ. ευρώ έως το 2019, προέβλεψε η υπουργός.

    Τουρκία: Φυλακίσεις δημοσιογράφων από την κυβέρνηση Ερντογάν

    Μια αιφνίδια αλλαγή στους κανονισμούς σχετικά με το ποιος θα μπορεί να εξασφαλίζει στο εξής δημοσιογραφική ταυτότητα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οργανώσεων των επαγγελματιών δημοσιογράφων στην Τουρκία.
    (Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Νιγιαζί Νταλυαντζί)-Οι κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου τη φυλάκιση δημοσιογράφων και τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας μεγάλων μέσων ενημέρωσης σε επιχειρηματίες που ανήκουν στον κύκλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να ελέγχουν πιο αυστηρά ό, τι δημοσιεύεται στη χώρα, έχουν επικριθεί από τις τοπικές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Το Κάιρο «ακυρώνει» την αγορά ΦΑ από την Κύπρο Επίσημη τοποθέτηση από το Υπουργείο Πετρελαίων της χώρας κάνει λόγο για επανεξέταση


    Του Απόστολου Τομαρά-Οι επίσημες ανακοινώσεις της ιταλικής ENI, την περασμένη Κυριακή, για ανακάλυψη κοιτάσματος «γίγαντα» εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ διαφοροποιεί άρδην το ενεργειακό και γεωπολιτικό ισοζύγιο της Ανατολικής Μεσογείου με προεκτάσεις  που φθάνουν έως και την κυπριακή ΑΟΖ.Ο εντοπισμός -κατ’ εκτίμηση-  30 τρις κυβικά πόδια Φυσικού Αερίου (ΦΑ) καθιστά την Αίγυπτο την χώρα της περιοχής με τις μεγαλύτερες ποσότητες ΦΑ. Το κοίτασμα με την ονομασία Zohr,  που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα τεμάχια 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, αναδεικνύεται ως το  μεγαλύτερο κοίτασμα που έχει ανακαλυφθεί στην Μεσόγειο.

    Πολύ δυνατό το "τέρας" της ανεργίας για την Ιταλία και τη Γαλλία


    Πολύ δυνατό το "τέρας" της ανεργίας για την Ιταλία και τη Γαλλία
    Το ποσοστό ανεργίας της Ιταλίας μειώθηκε τον Ιούλιο,  ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat. Εάν η βελτίωση αποδειχθεί ότι είναι μια τάση, τα εύσημα θα δοθούν πιθανότατα στον Πρωθυπουργό Matteo Renzi και τις προσπάθειές του για μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας, ενώ εκείνος θα κερδίσει στη σύγκριση με τον Γάλλο Πρωθυπουργό Manuel Valls, οι πολιτικές του οποίου δεν πέτυχαν μείωση της ανεργίας. Προς το παρόν, πάντως, οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις και στις δύο χώρες είναι πολύ ήπιες για να είναι αποτελεσματικές.

    Αναβολή συζήτησης για το χρέος, αλλά η σιωπηρή αναδιάρθρωση έχει αρχίσει


    sueddeutsche-ta-duo-senaria-gia-to-elliniko-xreos
    Του Γ. ΑγγέληΚατά ένα ή και δύο μήνες, ήτοι στο τέλος του 2015 αναβάλλεται η τελική συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.Οι χρονικοί υπολογισμοί έχουν ήδη γίνει και βρίσκονται σε συνάρτηση με το πόσο θα καθυστερήσει ούτως ή άλλως λόγω των εκλογών και της αβεβαιότητας του εκλογικού αποτελέσματος. Η εκτίμηση αυτή δημοσιοποιήθηκε προχθές με τοποθέτηση του κ. Tomsen αλλά φαίνεται ότι έχει υιοθετηθεί και τον ευρωπαίο εταίρο των "θεσμών", την Κομισιόν η οποία παρακολουθεί από πολύ κοντά την προεκλογική συζήτηση στην Αθήνα.

    CIA και Ειδικές Δυνάμεις αναλαμβάνουν την εξόντωση της ηγεσίας των τζιχαντιστών

    CIA και Ειδικές Δυνάμεις αναλαμβάνουν την εξόντωση της ηγεσίας των τζιχαντιστών
    Η CIA και οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις διεξάγουν από κοινού επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση ηγετικών στελεχών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post.Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων εξοντώθηκε ο Βρετανός υπήκοος Τζουνάιντ Χουσεΐν, ο οποίος θεωρείτο ο ειδικός επί του διαδικτύου του ΙΚ.Στην εκστρατεία αυτή η CIA έχει αναβαθμισμένο ρόλο, όσον αφορά τον εντοπισμό των αξιωματούχων του ΙΚ.
    Τα πλήγματα, καθαυτά, δίδονται από την Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOC), των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων.