15 Αυγούστου 2014

Θρησκευτικός ηγέτης στα Σκόπια διώκεται λόγω πεποιθήσεων


Ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αχρίδας Ιωάννης είχε φυλακιστεί επί 8 μήνες για «υποδαύλιση θρησκευτικού και εθνικού μίσους» και μετά την αποφυλάκισή του ακολούθησε δίωξη για «ξέπλυμα» χρήματος.
Με πρόσφατη απόφασή του το Εφετείο των Σκοπίων επικύρωσε πρωτόδικη ποινή φυλάκισης τριών χρόνων εις βάρος του Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αχρίδας Ιωάννη. Ο Ιωάννης είναι ο μοναδικός θρησκευτικός ηγέτης στην Ευρώπη που διώκεται για τις πεποιθήσεις του, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις διεθνώς, τόσο σε εκκλησιαστικό επίπεδο όσο και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολύ δε περισσότερο όταν η χώρα που τον φυλακίζει διεκδικεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στα μουλωχτά οι δανειστές προχωρούν στη δημιουργία ΕΟΖ

Προχωρούν στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Μακριά από τα φώτα της επικαιρότητας φαίνεται πως ο εδώ και 4 χρόνια μεθοδικός σχεδιασμός των δανειστών είναι ενεργός, προωθείται, δε, βήμα βήμα.
φωτ.αρχείου
 Από τις αρχές Μαΐου έχει συσταθεί η Επιτροπή που μελετά τον ορισμό των ΕΟΖ (στο «Διαύγεια» έχει ανεβεί και η σχετική απόφαση για την αμοιβή των επιτροπών), ενώ συνεδριάζει για την επεξεργασία της Γνώμης Πρωτοβουλίας (ν. 2232/1994) της ΟΚΕ με θέμα Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Τα συμπεράσματα θα νομοθετηθούν και θα κοινοποιηθούν στις περιφέρειες και τους δήμους που θα επιλεγούν, σημειώνοντας πως βάσει του Μνημονίου η χώρα (δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες) είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση και λειτουργία τους.

Καταδίκη της Βουλγαρίας για το ενεργειακό εμπάργκο

Του Χάρη Φλουδόπουλου Προ ημερών το Capital.gr είχε αναδείξει το ρόλο κλειδί που διαδραματίζει η Βουλγαρία για το άνοιγμα της αγοράς του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Προχθές λοιπόν είχαμε μια νέα εξέλιξη στο θέμα, η οποία αφορά όχι μόνο την αγορά του φυσικού αερίου αλλά και την αγορά του ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν απέστειλε στην κρατική ενεργειακή εταιρεία της Βουλγαρίας Bulgarian Energy Holdings (BEH) επιστολή αντιρρήσεων, καθώς από την έρευνα που έχει διεξάγει μέχρι στιγμής διαπιστώνει παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού. Σε χωριστή υπόθεση η Κομισιόν ερευνά εάν η BEH, η θυγατρική εταιρεία εμπορίας αερίου Bulgargaz και η θυγατρική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου αερίου Bulgartransgaz, εμποδίζουν τους ανταγωνιστές τους από την πρόσβαση σε σημαντικές υποδομές φυσικού αερίου κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Τριχοτομημένη εθνικά, θρησκευτικά και πολιτικά η Τουρκία


Τριχοτομημένη εθνικά, θρησκευτικά και πολιτικά η Τουρκία

Του Χρήστου Μηνάγια
Στις 10 Αυγούστου 2014, ο Recep Tayyip Erdoğan αναδείχθηκε ως ο πρώτος πρόεδρος Δημοκρατίας που εκλέχθηκε απ’ ευθείας από το λαό, εξασφαλίζοντας  το 51,79% των ψήφων, με τους αντιπάλους του Selahattin Demirtaş και Ekmeleddin Mehmetİ hsanoğlu να εξασφαλίζουν το 9,75% και 38,43% αντίστοιχα.Φυσικά, οι βασικοί πρωταγωνιστές της εν λόγω εκλογικής αναμέτρησης ήταν πέντε: Ο Erdoğan, ο Κούρδος Demirtaş, καθώς επίσης η συμμαχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP με το Εθνικιστικό Κόμμα MHP και τον ιμάμη  Fethullah Gülen που στήριξαν τον ακαδημαϊκό και διπλωμάτη İhsanoğlu.

Επεσε η αντάρτισσα δημοσιογράφος Ντενίζ Φιράτ


Επεσε η αντάρτισσα δημοσιογράφος Ντενίζ Φιράτ

Η αντάρτισσα δημοσιογράφος Ντενίζ Φιράτ (Deniz Firat), σκοτώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 7 Αυγούστου, κοντά στο Μαχμούρ, στο νότιο Κουρδιστάν. Το Μαχμούρ βρίσκεται μέσα στη ιρακινή επικράτεια, κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ και Τουρκίας.
Η Ντενίζ χτυπήθηκε στη καρδιά από θραύμαστα βλήματος που έριξαν οι τρομοκράτες του “ισλαμικού χαλιφάτου”.Σαν δημοσιογράφος, η Ντενίζ ήταν τα μάτια και τα αυτιά του κουρδικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Ευφράτης” (ANF, ‘Φιράτ’). Βρισκόταν πάντα εκεί όπου γίνονταν μάχες, και με κίνδυνο της ζωής της πληροφορούσε το Κουρδικό λαό, και όλο το κόσμο.

Η Ελλάδα μπροστά στον ασταθή νέο κόσμο

Η ήττα των Γερμανών στις ουκρανικές πεδιάδες, η κατάρρευση του ανατολικού οράματος, η υποχώρηση των Ρώσων, τα σχέδια των Αμερικανών και το ελληνικό πρόβλημαΗ Ελλάδα μπροστά στον ασταθή νέο κόσμο


Από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου και της Αικατερίνης η κυρίαρχη γερμανική αστική τάξη γοητευόταν από τη Ρωσία και έστρεφε πάντα φιλικό βλέμμα προς Ανατολάς. Η τότε ανάπτυξη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, οι πολλές ευκαιρίες της ποικιλόμορφης αχανούς χώρας και η δυνάμει μεγάλη αγορά της προκαλούσαν έντονο ενδιαφέρον στους γερμανούς παραγωγούς και κεφαλαιούχους.Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε διάφορες ιστορικές φάσεις υπήρξε προσέγγιση των δύο εθνών, η οποία αποτυπώθηκε σε συμφωνίες οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Ακόμη και σε εμπόλεμες περιόδους η γερμανική πλευρά αποζητούσε τη ρωσική συμμαχία ή έστω την ουδετερότητά της.

Πολιτικός αναβρασμός στην Άγκυρα Οι πολιτικοί κύκλοι συζητούν το εμφύλιο στην κυβερνητική παράταξη


Του Νίκου Στέλγια
Στην τουρκική πρωτεύουσα επικρατεί μεγάλος αναβρασμός. Τα μάτια όλων των πολιτικών κύκλων είναι στραμμένα στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Στο συνέδριο θα εκλεχθεί ο νέος ηγέτης του κόμματος και ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας.
Την Δευτέρα με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η κεντρική εκτελεστική επιτροπή του ΑΚΡ όρισε τις 27 Αυγούστου ως ημερομηνία διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου. Με αυτό τον τρόπο έκλεισε τον δρόμο για την επιστροφή του Αμντουλλάχ Γκιουλ στην ηγεσία του κόμματος του.

Η Αμφίπολη και τα Σκόπια

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ«​Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι ηγέτες της Συμμαχίας, προτού αναφερθώ στον ρόλο της Ελλάδας στις δράσεις του παρόντος και στις δομές που σχεδιάζουμε για το μέλλον, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας την προσωπική μου χαρά, αλλά και την εθνική ικανοποίηση που προκάλεσε στη χώρα μου η μόλις προ ολίγων ημερών ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη, μια αρχαία ελληνική πόλη κοντά στις ακτές Αιγαίου πελάγους. Μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την παγκόσμια αρχαιολογία, αλλά, θα τολμούσα να πω, και για μας, τα μέλη της σημαντικότερης αμυντικής συμμαχίας, καθώς ο κορυφαίος στρατηλάτης παραμένει σημείο αναφοράς για πολλούς από τους στρατιωτικούς μας διοικητές που συμμετέχουν μαζί μας στη σύνοδο».

Πιέζει η Αγκυρα τις ΗΠΑ να επιτρέψουν πωλήσεις κουρδικού πετρελαίου

Διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας να αρθούν τα εμπόδια στην απευθείας πώληση κουρδικού πετρελαίου. Η προσπάθεια να υπάρξει ανάχωμα στην επέλαση του ISIS και η σθεναρή αντίδραση της Βαγδάτης.
Πιέζει η Αγκυρα τις ΗΠΑ να επιτρέψουν πωλήσεις κουρδικού πετρελαίου
Η Τουρκία κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν τα εμπόδια που έχουν επιβάλει στην πώληση πετρελαίου από τους Κούρδους του Ιράκ προκειμένου να βοηθήσει τους τελευταίους στη μάχη ενάντια στους τσιχαντιστές.
Η έκκληση από υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο έρχεται σε μια στιγμή όπου οι ΗΠΑ διεξάγουν αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του ISIS για να βοηθήσουν την κουρδική τοπική κυβέρνηση, παρότι ταυτόχρονα αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον αποθαρρύνουν τις διεθνείς αγορές κουρδικού πετρελαίου υπό τον φόβο ότι αυτές οι συναλλαγές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω διάσπαση του ιρακινού κράτους.«Αυτό είναι επείγον: το ISIS τώρα πουλά το πετρέλαιό του, αλλά στους Κούρδους δεν επιτρέπεται να πουλήσουν το δικό τους», είπε στους Financial Times ο Τούρκος αξιωματούχος αναφερόμενος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές στην ανατολική Συρία και γύρω από την πόλη Μοσούλη στο Ιράκ.

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το ισχυρό χαρτί του πασά Ταγίπ απειλεί να κάψει τον σουλτάνο Ερντογάν

Το ισχυρό χαρτί του πασά Ταγίπ απειλεί να κάψει τον σουλτάνο Ερντογάν  Του Χάρη Σαββίδη-hsav@pegasus.gr
«It's the economy, stupid» θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς, διαβάζοντας το αποτέλεσμα των τουρκικών προεδρικών εκλογών. Η πορεία της οικονομίας υπήρξε από τα ισχυρά χαρτιά του Ταγίπ Ερντογάν στα 11 χρόνια που υπήρξε πρωθυπουργός. Κατά την πρώτη πενταετία το ΑΕΠ αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό κοντά στο 7% και συνολικά κατάφερε να αυξηθεί από τα 233 δισ. δολ. το 2002 στα 820 δισ. δολ. πέρσι. Την ίδια περίοδο το ποσοστό του δημοσίου χρέους περιορίστηκε στο 37% του ΑΕΠ, από 80% και ο πληθωρισμός υποχώρησε σε μονοψήφια επίπεδα, από 70%.

ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ Ερντογάν - Πούτιν, ένας... έρωτας γεννιέται

Ερντογάν - Πούτιν, ένας... έρωτας γεννιέται  Του Γιώργου Παυλόπουλου
Μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα να καθυστέρησε πάνω από ένα 24ωρο να δώσει συγχαρητήρια στον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογή του στην προεδρία, όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχασε χρόνο. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης ο οποίος τηλεφώνησε στον ομόλογό του (πλέον) της Τουρκίας, δηλώνοντας απολύτως «ικανοποιημένος» για την επικράτησή του.
Μάλιστα, σε αντίθεση με την Αγκελα Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους, δεν άφησε καμία... μπηχτή για την πολιτική που ακολούθησε ο Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια, ούτε προχώρησε σε έμμεσες συστάσεις για το τι θα πρέπει να κάνει τα επόμενα.Βεβαίως, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η βιασύνη που επέδειξε το αφεντικό του Κρεμλίνου οφείλεται στην αδήριτη ανάγκη του να καλύψει τα κενά που προκαλούνται στη ρωσική αγορά μετά το εμπάργκο σε πολλά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που μέχρι σήμερα εισάγονταν από τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και τις ΗΠΑ.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ «ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ» «Σπαρμένοι» με ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και αντιλαϊκές επιδρομές

Μέσα σε ένα «κουβάρι» αντιφάσεων και ανταγωνισμών προωθούνται σχέδια πολλαπλά επικίνδυνα για τους λαούς
Οι κινεζικές μεγαλουπόλεις γίνονται σύμβολο των σφοδρών επιχειρηματικών ανταγωνισμών
Χαραγμένοι στα χνάρια των αρχαίων εμπορικών διαδρομών που ένωναν τη μακρινή Ανατολή με τη Δύση, οι σύγχρονοι «Δρόμοι του Μεταξιού» αποτυπώνουν πάνω στο γεωπολιτικό χάρτη όλη τη συνθετότητα της καπιταλιστικής οικονομίας στο σημερινό, ιμπεριαλιστικό στάδιο: Ο βαθμός αλληλεξάρτησης μεταξύ των διαφόρων οικονομιών είναι τέτοιος που οι αντιθέσεις και οι συμβιβασμοί είναι αδύνατον να μη συνυπάρχουν, τα διάφορα «στρατόπεδα» μοιάζουν πότε αντίπαλοι και πότε σύμμαχοι.Μέσα σε ένα περίπλοκο «κουβάρι» αντιφάσεων και ανταγωνισμών, στο πλαίσιο του οποίου κάθε πλευρά επιδιώκει να διασφαλίσει το δικό της προβάδισμα, ενισχύονται μονοπώλια που όσο δυναμώνουν τόσο πιο επιθετικά γίνονται απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Κι ενώ οι παραγωγικές δυνάμεις αναπτύσσονται ραγδαία, βεβαιώνοντας ότι κάθε λαός θα μπορούσε να ευημερεί αξιοποιώντας τον πλούτο της πατρίδας του, αλλά και μέσα από σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους υπόλοιπους, οι «Δρόμοι του Μεταξιού» σήμερα αναδεικνύουν τα μονοπάτια μέσα από τα οποία η εκμετάλλευση των εργαζομένων όχι μόνο βαθαίνει, αλλά και διεθνοποιείται ασταμάτητα.