15 Αυγούστου 2014

Πιέζει η Αγκυρα τις ΗΠΑ να επιτρέψουν πωλήσεις κουρδικού πετρελαίου

Διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας να αρθούν τα εμπόδια στην απευθείας πώληση κουρδικού πετρελαίου. Η προσπάθεια να υπάρξει ανάχωμα στην επέλαση του ISIS και η σθεναρή αντίδραση της Βαγδάτης.
Πιέζει η Αγκυρα τις ΗΠΑ να επιτρέψουν πωλήσεις κουρδικού πετρελαίου
Η Τουρκία κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν τα εμπόδια που έχουν επιβάλει στην πώληση πετρελαίου από τους Κούρδους του Ιράκ προκειμένου να βοηθήσει τους τελευταίους στη μάχη ενάντια στους τσιχαντιστές.
Η έκκληση από υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο έρχεται σε μια στιγμή όπου οι ΗΠΑ διεξάγουν αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του ISIS για να βοηθήσουν την κουρδική τοπική κυβέρνηση, παρότι ταυτόχρονα αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον αποθαρρύνουν τις διεθνείς αγορές κουρδικού πετρελαίου υπό τον φόβο ότι αυτές οι συναλλαγές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω διάσπαση του ιρακινού κράτους.«Αυτό είναι επείγον: το ISIS τώρα πουλά το πετρέλαιό του, αλλά στους Κούρδους δεν επιτρέπεται να πουλήσουν το δικό τους», είπε στους Financial Times ο Τούρκος αξιωματούχος αναφερόμενος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές στην ανατολική Συρία και γύρω από την πόλη Μοσούλη στο Ιράκ.

Υποστηρίζει ότι το ISIS πουλά κοψοχρονιά πετρέλαιο στη συριακή κυβέρνηση -υπάρχουν επίσης κατηγορίες για εκτενές λαθρεμπόριο από περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές απευθείας στην ίδια την Τουρκία- και συγκρίνει αυτές τις πωλήσεις με τα νομικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η τοπική κυβέρνηση των Κούρδων.

Αυτήν την εβδομάδα, η Axeon, ένα διυλιστήριο των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε αγορά κουρδικού πετρελαίου καθώς μια τέτοια κίνηση είναι αμφιλεγόμενη. Ήταν το τελευταίο από μια σειρά αρνήσεων που οδήγησε τάνκερ φορτωμένα με κουρδικό πετρέλαιο να κάνουν κύκλους ανά την υφήλιο.

Με λίγους αγοραστές για το πετρέλαιό του, ένας Κούρδος αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης δηλώνει πως τώρα συνεργάζεται με την Άγκυρα προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης στο λιμάνι του Σεϊχάν και αλλού στην Τουρκία, όπου διοχετεύεται το πετρέλαιο πριν φορτωθεί σε τάνκερ και ότι αναζητούνται και αποθηκευτικοί χώροι σε άλλες χώρες.Το πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή εσόδων για την κουρδική τοπική κυβέρνηση η οποία δεν κατάφερε να πληρώσει σταθερά τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων από τη στιγμή που νωρίτερα φέτος η Βαγδάτη σταμάτησε να της μεταβιβάζει κεφάλαια.

Το θέμα είναι υψηλής σπουδαιότητας για την Τουρκία που βλέπει την τοπική κουρδική κυβέρνηση του Ιράκ ως ανάχωμα απέναντι στον αυξανόμενο κίνδυνο του ISIS και έχει επενδύσει σε κουρδικές πετρελαιοπηγές. Στο παρασκήνιο, η Άγκυρα προσφέρει και σημαντική οικονομική στήριξη.
Ωστόσο η Τουρκία περιορίζεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο κατά του ISIS καθώς η τελευταία κρατά 49 Τούρκους ομήρους, περιλαμβανομένων μελών των ειδικών δυνάμεων και διπλωμάτες, οι οποίοι συνελήφθησαν τον Ιούνιο.

«Το μήνυμά μας προς τις ΗΠΑ είναι πάντα πολύ καθαρό», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος. «Υπάρχει μια διαμάχη εντός του Ιράκ ως πως το πώς ερμηνεύουν το Σύνταγμα [γύρω από τα έσοδα του πετρελαίου] αλλά αν κάποιοι εκτός της χώρας πάρουν θέση, αυτό δεν θα ωφελήσει ούτε το Ιράκ, ούτε την ενεργειακή ασφάλεια, ούτε μια μελλοντική πολιτική συμφιλίωση».

Η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης υποστηρίζει ότι πωλήσεις από την κουρδική τοπική κυβέρνηση χωρίς την άδεια της κεντρικής διοίκησης παραβιάζουν το Σύνταγμα. Οι ΗΠΑ επίσης προειδοποίησαν ενάντια μονομερών κινήσεων όπως οι πωλήσεις πετρελαίου χωρίς άδεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.«Έχουμε ενημερώσει όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές ότι τέτοιου είδους συναλλαγές τις θέτουν αντιμέτωπες με πιθανά νομικά ρίσκα», σημείωσε ο Brett McGurk υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μέσω του tweet τον Μάιο, αν και μεταγενέστερα αρνήθηκε πως υπάρχει αμερικανική απαγόρευση στη «μεταφορά ή πώληση πετρελαίου προερχόμενου από οποιοδήποτε μέρος του Ιράκ» ή ότι οι ΗΠΑ παίρνουν θέση έναντι κάποιας πλευράς.

Ο Haider al-Abadi, ο σιίτης πολιτικός που πρόσφατα πήρε το χρίσμα για να διαδεχτεί τον Nouri al-Maliki στη θέση του πρωθυπουργού του Ιράκ συμμερίζεται την άρνηση της Βαγδάτης σε μη εγκεκριμένες πωλήσεις πετρελαίου από Κούρδους. Είχε προειδοποιήσει πέρυσι ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποσύνθεση της χώρας και υποστήριξε την κίνηση να μη δοθούν χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού στην τοπική κυβέρνηση των Κούρδων.
EURO2DAY.GR