15 Αυγούστου 2014

Πολιτικός αναβρασμός στην Άγκυρα Οι πολιτικοί κύκλοι συζητούν το εμφύλιο στην κυβερνητική παράταξη


Του Νίκου Στέλγια
Στην τουρκική πρωτεύουσα επικρατεί μεγάλος αναβρασμός. Τα μάτια όλων των πολιτικών κύκλων είναι στραμμένα στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Στο συνέδριο θα εκλεχθεί ο νέος ηγέτης του κόμματος και ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας.
Την Δευτέρα με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η κεντρική εκτελεστική επιτροπή του ΑΚΡ όρισε τις 27 Αυγούστου ως ημερομηνία διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου. Με αυτό τον τρόπο έκλεισε τον δρόμο για την επιστροφή του Αμντουλλάχ Γκιουλ στην ηγεσία του κόμματος του.

Στην Άγκυρα, οι προσεκτικοί αναλυτές τονίζει ότι οι σχέσεις του κ. Γκιουλ με τον εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζονται από μεγάλη ένταση. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στην κεντρική επιτροπή του κόμματος του, ο κ. Ερντογάν ήταν αυτός, ο οποίος καθόρισε την ημερομηνία της διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου.
 

Αυτή την στιγμή, οι πληροφορίες της «Κ» εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το αξίωμα του πρωθυπουργού. Χθες, ένας στενός συνεργάτης του Υπουργού Εξωτερικών, ο Αλί Σαρίκαγια μετακινήθηκε στην πρωθυπουργία και ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
 

Ο κ. Σαρίκαγια ξεχωρίζει για την στενή συνεργασία του με τον κ. Νταβούτογλου και η «αναβάθμιση» των καθηκόντων του θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως ένα βήμα, το οποίο φέρνει πιο κοντά τον Υπουργό Εξωτερικών στην πρωθυπουργία.  Τις τελευταίες ώρες, εκτός από το όνομα του Νταβούτογλου, για το αξίωμα του Πρωθυπουργού ακούγονται και τα ονόματα των Μπουλέντ Αρίντ, Μπιναλί Γιλντιρίμ και Μεχμέτ Αλί Σαχίν.  Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, η τουρκική πρωθυπουργία κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το θέμα της διαδοχής του κ. Ερντογάν στο αξίωμα του Πρωθυπουργού.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ