18 Μαρτίου 2015

Ρωσία-Τουρκία Εμπλοκή στα ρωσο-τουρκικά σχέδια για το φυσικό αέριο

«Αυτή η διένεξη δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την εφαρμογή σημαντικότερων πολιτικών αποφάσεων ως προς την κατασκευή του Turkish Stream», αναφέρει δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας 
Εμπλοκή στα ρωσο-τουρκικά σχέδια για το φυσικό αέριοΟι διαπραγματεύσεις για την τιμή του φυσικού αερίου που παραδόθηκε από την Ρωσία στην Τουρκία βρίσκονται σε αδιέξοδο, γεγονός που είναι πιθανόν να φρενάρει την εξέλιξη του νέου, συμβολικής σημασίας στη συγκυρία της ουκρανικής κρίσης, σχεδίου για την κατασκευή αγωγού ανάμεσα στις δύο χώρες, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant.Σε μία ένδειξη της στρατηγικής σημασίας του σχεδίου, το πρόγραμμα του Turkish Stream, που ανακοινώθηκε προκαλώντας γενική έκπληξη τον Δεκέμβριο για να αντικαταστήσει τον South Stream, ήταν αντικείμενο χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Περί πολιτικής λύσης


Η κομβική αντίθεση που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, η πολιτική λύση και η (πολυαναμενόμενη) αντίδραση από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους στην πολιτική της Γερμανίας
Πολλοί έγραψαν ότι η Ανγκέλα Μέρκελ προσπαθεί να αποφορτίσει το βαρύ κλίμα, που έχει διαμορφωθεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις, προσκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο. Αυτό όμως που δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι το χρονικό σημείο, για το οποίο έρχεται η πρόσκληση. Η Γερμανίδα καγκελάριος καλεί τον Ελληνα πρωθυπουργό στην καγκελαρία, τέσσερεις ημέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, στην οποία η Αθήνα έλεγε ότι θα επεδίωκε μια συνολική «πολιτική λύση» του ελληνικού προβλήματος.Με άλλα λόγια η κυρία Μέρκελ λέει στον κύριο Τσίπρα να μην περιμένει τίποτα από τις Βρυξέλλες, ακόμα και τώρα που είναι σαφής η διαμεσολαβητική διάθεση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού αν ζητάει κάποιο συμβιβασμό θα πρέπει να τον ψάξει στο Βερολίνο. Την ίδια στιγμή τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης γεμίζουν με διαρροές περί επιθυμίας της καγκελαρίας να μην επιβαρύνει πάλι το ζήτημα της Ελλάδας τη Σύνοδο. Ο λόγος είναι απλός. Η Γερμανία θα επιμείνει μέχρι τέλους να μιλά για μια «ελληνική ιδιαιτερότητα», προκειμένου να μην παραδεχτεί ποτέ ότι η συνταγή της ήταν λανθασμένη.

Ρίγα-Βερολίνο, ένα τσιγάρο δρόμος...


Ρίγα-Βερολίνο, ένα τσιγάρο δρόμος...
Κάρφωσαν τις σβάστικες στο μαδημένο τους καύκαλο τα σκέλεθρα των Waffen SS και βγήκαν στους δρόμους της Λετονίας να εορτάσουν τη μνήμη των 140.000 Λετονών ναζί που πολέμησαν στο πλευρό της Βέρμαχτ εναντίον της ΕΣΣΔ για την ελευθερία της Λετονίας. Διότι σ’ αυτήν τη χώρα οι ορδές των μελανοχιτώνων θεωρούνται ως οι πρόμαχοι της... ελευθερίας. Χάριν της οποίας έψηναν Εβραίους στους φούρνους, στείρωναν τους «τρελούς», έγδερναν τους τσιγγάνους, διπλοέγδερναν τους ομοφυλόφιλους και θανάτωναν τους διαφορετικούς.   

Διλήμματα Καννών βάζει η Ευρώπη στον Τσίπρα

Νικόλ Λειβαδάρη «Είναι πρόσκληση ή παραγγελιά;», ήταν το ερώτημα που έθεσε η γερμανική Handesblatt για την συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα στην καγκελαρία το βράδυ της Δευτέρας.  Ό,τι κι αν ισχύει από τα δύο, η πρόταση Βρυξελλών και Βερολίνου προς τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι «take it or leave it». Καλοί και κακοί σ’ αυτό το έργο δεν υπάρχουν πια, τα τελεσίγραφα εστάλησαν ήδη και η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη … μυρίζει και θυμίζει Κάνες.

Γεωπολιτική παράμετρος

Η ανασφάλεια και η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή από την Ουκρανία μέχρι και τη Μέση Ανατολή παρουσιάζουν έξαρση, η οποία με τη σειρά της αναδεικνύει τη σταθερότητα στη χώρα μας ως υψηλή προτεραιότητα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη των εξεγέρσεων της Αραβικής Ανοιξης και έναν χρόνο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία κυριαρχεί η βεβαιότητα πλέον για ένταση, αστάθεια και συγκρούσεις μακράς διαρκείας και στα δύο αυτά μέτωπα.Ολα δείχνουν δυστυχώς ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβαστική λύση στην Ουκρανία με τη χώρα να διολισθαίνει στη διχοτόμηση, με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον πρωταγωνιστές και τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θεατές και κυρίως να επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των κυρώσεων αντιποίνων, της αναβάθμισης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ευρώπης και της βοήθειας στο Κίεβο. Αν αύριο και μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας παραταθούν μέχρι το τέλος του χρόνου το Κρεμλίνο έχει κίνητρα περαιτέρω σκλήρυνσης της στάσης του. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι η εκεχειρία του Μινσκ είναι ετοιμόρροπη με έναν νέο κύκλο συγκρούσεων να ακολουθεί.

ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ Και οι Ιταλοί ζητούν αποζημιώσεις

Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων στην Ιταλία, μετά από σχετικές προσφυγές στο συνταγματικό δικαστήριο της Ρώμης.
Και οι Ιταλοί ζητούν αποζημιώσεις
Το καλοκαίρι του 1944 η Τσιβιτέλα, μία κωμόπολη στους λόφους της Τοσκάνης, έζησε εφιαλτικές στιγμές. Ήταν 29 Ιουνίου όταν η Βέρμαχτ μπήκε στην Τσιβιτέλα, λίγες μέρες αφότου τρεις γερμανοί στρατιώτες είχαν πέσει νεκροί σε ενέδρα. «Στις επτά το πρωί ήχησαν οι καμπάνες για την εκκλησία» θυμάται η 83χρονη σήμερα Ίντα Μπαλό. «Η μητέρα μου πήγε στη λειτουργία, εγώ έμεινα στο κρεβάτι μου και ξαφνικά άκουσα πυροβολισμούς. Ήμουν σίγουρη ότι είχαν φτάσει οι Άγγλοι επιτέλους».
Στην πραγματικότητα δεν είχαν φτάσει τα συμμαχικά στρατεύματα, αλλά η μεραρχία αλεξιπτωτιστών «Χέρμαν Γκέρινγκ» που ήθελε να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο των τριών γερμανών στρατιωτών. «Μία ολόκληρη σειρά από οπλοπολυβόλα σκόπευαν προς την εκκλησία. Κάποιοι από τους στρατιώτες γελούσαν» θυμάται η Ίντα Μπαλό. «Και στο προαύλιο της εκκλησίας άρχιζαν να διαχωρίζουν τους κατοίκους της πόλης όπως γινόταν και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης: δεξιά οι άνδρες, αριστερά οι γυναίκες…»

Ο δείκτης DAX κερδίζει... 1.000 (!) μονάδες κάθε μήνα

Καλπάζουν ασυγκράτητες προς τα πάνω οι τιμές των μετοχών των 30 μεγαλύτερων γερμανικών εταιρειών που συγκροτούν τον δείκτη DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης. Τη Δευτέρα έσπασαν και το φράγμα των 12.000 μονάδων, πηδώντας κατευθείαν στις... 12.219 μονάδες! Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Μόλις πριν από έναν μήνα ο DAX είχε υπερβεί τις 11.000 μονάδες! Στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 δε ο δείκτης αυτός βρισκόταν στις 9.800 μονάδες, αλλά τις 10.000 μονάδες τις είχε υπερβεί στιγμιαία στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, όπως και κοντά στα τέλη της. Τώρα, τους δυόμισι μήνες του 2015 που έχουν περάσει, ο DAX έχει απογειωθεί, κερδίζοντας... 1.000 μονάδες κάθε μήνα! Καλά, ας μην κάνουμε καλύτερα συγκρίσεις με την αρχή της κρίσης, γιατί τότε θα φανεί πεντακάθαρα πως οι μόνοι που κερδοσκοπούν και κερδίζουν ασύστολα από την κρίση στην Ευρωζώνη είναι πρωτίστως οι Γερμανοί. Για να αντιληφθούμε καλύτερα τι εννοούμε, τον Μάρτιο του 2009 ο DAX βρισκόταν χαμηλότερα από τις... 3.600 μονάδες, πράγμα που σημαίνει πάνω από τριπλασιασμό εν μέσω κρίσης! Αύξηση 240%! Στα μέσα του 2012 ο DAX έπαιζε γύρω στις 6.000 μονάδες. Στις 26 Ιουλίου 2012 ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει το ευρώ». Μετά τη δήλωση αυτή, ο DAX ανέβηκε ταχύτατα και ουδέποτε ξαναπλησίασε τις 6.000 μονάδες, κυμαινόμενος το 2013 εν γένει μεταξύ 8.000 και 9.000 μονάδων, ενώ το 2014 μεταξύ 9.000 και 10.000 μονάδων, με ελάχιστες αποκλίσεις. Στις 22 Ιανουαρίου του 2015 η ΕΚΤ αποφάσισε να παράσχει ρευστότητα ως τον Σεπτέμβριο του 2016 ύψους 1,14 τρισεκατομμυρίων ευρώ, με ρυθμό 60 δισεκατομμυρίων τον μήνα. Με το που ανακοινώθηκε αυτό, ο DAX έγινε... πύραυλος και κερδίζει 1.000 μονάδες κάθε μήνα!

«Πυρά» κατά ΗΠΑ Νταβούτογλου: Διάλογος με τον Άσαντ είναι σαν να σφίγγεις το χέρι του Χίτλερ

http://www.protothema.gr/files/1/2015/01/20/ntavotuglou-erdogan-ena.JPG
 Κωνσταντινούπολη, Τουρκία Κλείνοντας το «παράθυρο» που άνοιξε ο Τζον Κέρι σε διαπραγμάτευση με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ στο πλαίσιο πολιτικής μετάβασης στη Συρία, η Τουρκία δηλώνει διά στόματος του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο της Συρίας είναι σαν να σφίγγει κανείς το χέρι του Αδόλφου Χίτλερ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον τελικά θα χρειαστεί να διαπραγματευθεί με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, αν και τη Δευτέρα -μετά τις αντιδράσεις- το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε πως ο Τζον Κέρι δεν αναφερόταν στον ίδιο προσωπικά αλλά στο καθεστώς του και η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευόταν ποτέ με τον Σύρο πρόεδρο.

Νικολούδης: Δώστε χρόνο και θα δείτε άλλη χώρα στον τομέα της διαφθοράς…

Νικολούδης: Δώστε χρόνο και θα δείτε άλλη χώρα στον τομέα της διαφθοράς…

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές στιγμές στην κοινοβουλευτική συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση και την πάταξη της διαφθοράς, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, ήταν η αγόρευση του πρώην δικαστικού λειτουργού και νυν αρμοδίου υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος μίλησε με πάθος για τη δύσκολη αποστολή του…

Τι πρότεινε η Ρωσία μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου κατασκευής του αγωγού South Stream Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το θέμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream, όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε το Κρεμλίνο.Η Μόσχα έχει προτείνει να κατασκευαστεί ένας υποθαλάσσιος αγωγός ο οποίος θα καταλήγει σε έναν κόμβο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου κατασκευής του αγωγού South Stream.Ο αγωγός αυτός σχεδιάζεται να μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για τα κράτη μέλη της ΕΕ, παρακάμπτοντας το έδαφος της Ουκρανίας.Ωστόσο χθες βράδυ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Ενεργειακής Ένωσης Μάρος Σέφτσοβιτς εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις της ΕΕ για το σχέδιο αυτό. http://www.e-typos.com/gr/kosmos/article/121246/tilefoniki-epikoinonia-poutin-erdogan-gia-ton-agogo-metaforas-fusikou-aeriou-turkish-stream/

Ταξίδι στο Βερολίνο

Βερολίνο: Όχι στη «σοσιαλιστική Ευρώπη» του Τσίπρα
Η πρόσκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία, πάντως, ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν – μόνον κάποιοι που μετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν πίστευαν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, καθώς είχαν ανάγει σε μεγίστη αξία το να γίνει κάποιος δεκτός στην καγκελαρία...

Συναντήσεις με τον Τσίπρα και υπουργούς Νούλαντ: Οι ΗΠΑ επιθυμούν μία καλή συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς

Νούλαντ: Οι ΗΠΑ επιθυμούν μία καλή συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να βγει η Ελλάδα από την κρίση ισχυρότερη και σταθερότερη» υπογράμμισε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, κατά τις συναντήσεις που είχε χθες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμένο και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν στην Ελλάδα ευημερία και ανάπτυξη», καθώς και «να καταφέρει η χώρα να συνάψει μια καλή συμφωνία με τους θεσμούς». Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία, η Βικτόρια Νούλαντ συζήτησε σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων και χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τους Έλληνες αξιωματούχους «πολύ καλές».

Ο εφιάλτης των χημικών όπλων επιστρέφει

Συντάκτης: Νικόλας Ζηργάνος
Είκοσι επτά χρόνια μετά τη γενοκτονία στη Χαλάμπτζα, όπου η πολεμική αεροπορία του Σαντάμ Χουσέιν χρησιμοποίησε σε μαζική κλίμακα χημικά αέρια κατά των Κούρδων αμάχων, το φάντασμα των χημικών όπλων επιστρέφει στο Ιράκ. Στις 23 Ιανουαρίου, «καμικάζι» του «Ισλαμικού κράτους» οδήγησε ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά κατά κουρδικού φυλακίου έξω από το Κιρκούκ. Οι πεσμεργκά ανατίναξαν το φορτηγό με αντιαρματικό όπλο πριν φτάσει στον στόχο του, αλλά σύντομα ένα πυκνό σύννεφο κάλυψε τους μαχητές που ένιωσαν αμέσως μεγάλη δυσφορία.

Γενοκτονία στο... όνομα της πίστης

 
Επέτειος μνήμης σήμερα. Είκοσι επτά χρόνια από τη φονική επίθεση κατά του κουρδικού λαού με δηλητηριώδη αέρια. 16-17 Μαρτίου 1988. Η Χαλάμπτζα, στο Κουρδιστάν-Ιράκ, πνίγεται στα αέρια θανάτου που εξαπολύουν τα αεροπλάνα του Σαντάμ Χουσέιν. Τραγικός ο απολογισμός: 5.000 σκοτώθηκαν και 8.000 τραυματίστηκαν. Ολοι άμαχος πληθυσμός...

Το δίλημμα της Μέρκελ με τις γερμανικές αποζημιώσεις

http://3.bp.blogspot.com/-dCXSdEstfek/UFJMi1Vd9LI/AAAAAAAAV-c/plsuc1-_s5A/s1600/ektelesis.jpg
Επισήμως, η γερμανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις υποθέσεις των πολεμικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου ως μη υφιστάμενες, με το επιχείρημα ότι έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. «Έχουν κλείσει, πολιτικά και νομικά», επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροτ, ενώ στελέχη των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμπεριλαμβανομένου, κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι απλώς επιδιώκει ένα αντιπερισπασμό, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της.Προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, το γεγονός ότι χθες το θέμα πήρε μια διαφορετική διάσταση για τη Γερμανία -και μάλιστα, όχι από την πλευρά της Αθήνας, αλλά εντός συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για αρκετή ώρα χθες το απόγευμα και ενώ στην ελληνική ειδησεογραφία κυριαρχούσαν οι απειλές του Ντάιζελμπλουμ και μελών της πρώην τρόικας ενόψει των κρίσιμων ημερών που έρχονται, στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel η ιεράρχηση ήταν διαφορετική. Έτσι, το πρώτο θέμα δεν πρόβαλε τον... προτεταμένο μέσο του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά έκανε λόγο για το «πρόβλημα της Μέρκελ με τις αποζημιώσεις», ενώ στη δεύτερη θέση προβαλλόταν μια ασυνήθιστη ενέργεια από την πλευρά ενός ζευγαριού Γερμανών.

Προς εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» η Noble

AOZ Συντάκτης: Ακης Φάντης

Εμπορεύσιμο είναι πλέον το κοίτασμα Αφροδίτη. Αυτό ανακοινώθηκε ύστερα από συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της Noble, παρουσία και του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη.Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο υπουργός ανέφερε ότι «η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Κύπρο, διότι περνούμε από το στάδιο των ερευνών στο στάδιο της εμπορευσιμότητας του φυσικού αερίου».Ανέφερε, ακόμα, ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για λεπτομερή ανάλυση των όρων που θα διέπουν την εμπορία του φυσικού αερίου και εξέφρασε την ελπίδα η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Υπολογίζεται ότι για την ανόρυξη θα χρειαστούν περίπου 36 μήνες από τη μέρα που θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Ενα χρόνο μετά την Κριμαία

Εορτασμοί στην Κριμαία για τον ένα χρόνο προσάρτησης στη Ρωσία
Όσο περνούν οι ημέρες και οι εβδομάδες η Δεύτερη Εκεχειρία που υπογράφηκε στο Μινσκ μεταξύ Πούτιν και Ποροσένκο μετά από τη διαμεσολάβηση Μέρκελ - Ολάντ, μοιάζει με κατάπαυση του πυρός χωρίς δυναμική συνολικής διευθέτησης.Ενα χρόνο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας η Δύση αρνείται να αναγνωρίσει τα τετελεσμένα στην Ανατολική Ουκρανία: Για να περιορισθούν οι κυρώσεις η Μόσχα θα πρέπει να δεχθεί την παρουσία δυνάμεων του Κιέβου στη μεθόριο της Ρωσίας με τις επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, μιά κίνηση αδιανόητη για το Κρεμλίνο με τα σημερινά δεδομένα.Για τον Πούτιν το κόστος που καλείται να πληρώσει από τις κυρώσεις, είναι δυσανάλογο με τα αποτελέσματα στο πεδίο της αντιπαράθεσης, με άλλα λόγια έχει κάθε λόγο να στηρίξει την επέκταση της περιοχής που ελέγχουν οι αυτονομιστές με επόμενο σταθμό το λιμάνι της Μαριούπολης και προς δυσμάς την παράκτια περιοχή που θα εξασφαλίζει χερσαία πρόσβαση στην Κριμαία.