18 Μαρτίου 2015

Γεωπολιτική παράμετρος

Η ανασφάλεια και η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή από την Ουκρανία μέχρι και τη Μέση Ανατολή παρουσιάζουν έξαρση, η οποία με τη σειρά της αναδεικνύει τη σταθερότητα στη χώρα μας ως υψηλή προτεραιότητα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη των εξεγέρσεων της Αραβικής Ανοιξης και έναν χρόνο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία κυριαρχεί η βεβαιότητα πλέον για ένταση, αστάθεια και συγκρούσεις μακράς διαρκείας και στα δύο αυτά μέτωπα.Ολα δείχνουν δυστυχώς ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβαστική λύση στην Ουκρανία με τη χώρα να διολισθαίνει στη διχοτόμηση, με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον πρωταγωνιστές και τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θεατές και κυρίως να επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των κυρώσεων αντιποίνων, της αναβάθμισης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ευρώπης και της βοήθειας στο Κίεβο. Αν αύριο και μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας παραταθούν μέχρι το τέλος του χρόνου το Κρεμλίνο έχει κίνητρα περαιτέρω σκλήρυνσης της στάσης του. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι η εκεχειρία του Μινσκ είναι ετοιμόρροπη με έναν νέο κύκλο συγκρούσεων να ακολουθεί.

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη μεγάλη ανατροπή της προσέγγισης με την Τεχεράνη, και καταγράφει την Τουρκία ως πρώην σύμμαχο, εισπράττει τη δυσαρέσκεια της Σαουδικής Αραβίας που απειλεί μέχρι και με απόκτηση πυρηνικών όπλων και περιμένει με αγωνία τις μετεκλογικές εξελίξεις στο Ισραήλ καθώς μια νέα θητεία του Νετανιάχου στην πρωθυπουργία θα ήταν παρενόχληση πρώτου μεγέθους για τον Λευκό Οίκο. Ετσι, δίπλα στις ΗΠΑ που σταθερά αναφέρονται στη γεωπολιτική βαρύτητα της χώρας έχουν κάθε λόγο να προσμετρήσουν τον παράγοντα της αυξημένης περιφερειακής επικινδυνότητας και η ΕΕ και πρώτα από όλους η Γερμανία.
Η δυσμενής προοπτική των εξελίξεων στην Ουκρανία σε απόλυτη χρονική σύμπτωση με τη χαοτική αστάθεια και ανατροπή στη Μέση Ανατολή φέρνει εκ των πραγμάτων το Βερολίνο πιο κοντά στη θέση της Ουάσιγκτον που στον χειρισμό της ελληνικής κρίσης ζητά σταθερά και εμφατικά να προσμετρώνται και οι γεωπολιτικές παράμετροι. Τα παραπάνω ερμηνεύουν τη διαρροή την περασμένη Παρασκευή σε γερμανική ιστοσελίδα για τη νέα προσέγγιση που σχεδιάζει η καγκελάριος απέναντι στην Αθήνα, η οποία ενσωματώνει τους κινδύνους για περιφερειακή αστάθεια, αλλά και τη μεσολαβητική δραστηριοποίηση την ίδια στιγμή του αμερικανικού παράγοντα.

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ