Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές στιγμές στην κοινοβουλευτική συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση και την πάταξη της διαφθοράς, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, ήταν η αγόρευση του πρώην δικαστικού λειτουργού και νυν αρμοδίου υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος μίλησε με πάθος για τη δύσκολη αποστολή του…
«Δεν μπορώ να υποσχεθώ πως θα κάνουμε αυτή τη χώρα παράδεισο. Όμως, λίγος χρόνος αν μας δοθεί, στο συγκεκριμένο τομέα της διαφθοράς η Ελλάδα θα γίνει μια άλλη χώρα. Και να μου το θυμηθείτε», ανέφερε ο Παναγιώτης Νικολούδης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ), στην ομιλία του επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, απάντησε στην αμφισβήτηση που δέχθηκε εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ιδίως για το άρθρο με το οποίο αναλαμβάνει ο ίδιος τον συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών, καταργώντας την προηγούμενη θέση του Εθνικού Συντονιστή που κατείχε ο Ιωάννης Τέντες.
«Γιατί καταργήθηκε ο Τέντες; Δεν ήταν καθόλου ανεπαρκής ο Τέντες, αλλά ο ίδιος ο θεσμός του Εθνικού Συντονιστή. Ο θεσμός αυτός, δεν είχε επιχειρησιακές αρμοδιότητες, δεν είχε τον υπηρεσιακό έλεγχο των επιμέρους υπηρεσιών – και αν δεν υπάρχουν οι αρμοδιότητες αυτές, δεν μπορεί να γίνεται καν λόγος για αποτελέσματα κατά της διαφθοράς», ανέφερε ο κ. Νικολούδης και συνέχισε:
«Επιδιώκαμε να απαλλάξουμε τον δημόσιο χώρο από τα τρωκτικά, με την αγιαστούρα. Η χαρά των λυμεώνων είναι τέτοιοι θεσμοί, που υποτίθεται πως τους βάζουμε για να αντιπαλέψουμε τη διαφθορά, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν αγιαστούρες. Η διαφθορά θέλει αγώνα. Δεν γίνεται με ασκήσεις προσκόπων. Για να διώξεις τα ποντίκια, καλός είναι ο αγιασμός, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεσαι μια γάτα. Και η γάτα παρέχεται με το σχέδιο νόμου, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παροχή αρμοδιότητας για επιχειρησιακή δράση».
Ο κ. Νικολούδης απάντησε, επίσης, και στην ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, και στη θέση της πως «η διαφθορά δεν πρόκειται να καταπολεμηθεί, παρά μονάχα όταν πάψει να υπάρχει το καπιταλιστικό σύστημα».
«Δεν νομίζω πως η διαφθορά είναι αποκλειστικό φαινόμενο του καπιταλισμού. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα: Επειδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε το καπιταλιστικό σύστημα, θα πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά στον αγώνα κατά της διαφθοράς;», αναρωτήθηκε ο κ. Νικολούδης χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. «Εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε κατά της διαφθοράς, άσχετα με το ποιο είναι το σύστημα. Εδώ δεν είμαστε μόνον για να παλέψουμε, είμαστε για να νικήσουμε» συμπλήρωσε.
«Θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τη θέση του ΚΚΕ» απάντησε η Δ. Μανωλάκου. «Γιατί όταν υπάρχει φοροαπαλλαγή στον εφοπλιστή και δεν την έχει ο απλός άνθρωπος, τότε αυτό είναι πρόκληση», σημείωσε.
Ανδρ. Μ.