18 Μαρτίου 2015

Προς εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» η Noble

AOZ Συντάκτης: Ακης Φάντης

Εμπορεύσιμο είναι πλέον το κοίτασμα Αφροδίτη. Αυτό ανακοινώθηκε ύστερα από συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της Noble, παρουσία και του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη.Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο υπουργός ανέφερε ότι «η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Κύπρο, διότι περνούμε από το στάδιο των ερευνών στο στάδιο της εμπορευσιμότητας του φυσικού αερίου».Ανέφερε, ακόμα, ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για λεπτομερή ανάλυση των όρων που θα διέπουν την εμπορία του φυσικού αερίου και εξέφρασε την ελπίδα η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Υπολογίζεται ότι για την ανόρυξη θα χρειαστούν περίπου 36 μήνες από τη μέρα που θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Noble στην Ανατολική Μεσόγειο, Κιθ Ελιοτ, σημείωσε ότι «η εμπορευσιμότητα του κοιτάσματος Αφροδίτη είναι μια ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη, διότι θα φέρει ευημερία στην Κυπριακή Δημοκρατία, στον λαό της και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.
Πλέον, οι δύο πλευρές εισέρχονται στη διαδικασία προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος είτε μέσω προσφορών, είτε με κατ’ ιδίαν συναντήσεις, είτε με συνδυασμό και των δύο», κατέληξε.