24 Οκτωβρίου 2014

Οπισθοχρονική φαντασία

Η εξελισσόμενη κρίση, με τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσει να ξεδιπλώνει τις θέσεις του για την Εξωτερική Πολιτική και την πολιτική Αμυνας. Ορθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας ζήτησε και έλαβε επίσημη και πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση από το υπουργείο Αμυνας.
Και ορθότατα ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους αρχηγούς των Οπλων και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι «περιβάλλονται από εμπιστοσύνη, διότι το κράτος θα έχει συνέχεια...».

Η Τουρκία, οι προκλήσεις και το κουρδικό κράτος Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν κανένα λόγο να ακολουθήσουν συνταγές στρατιωτικής έντασης

Εντείνει διαρκώς την ιταμή πρόκληση εις βάρος του Ελληνισμού η γειτονική Τουρκία. Ενώ αγνοεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, στέλνοντας το «Μπαρμπαρόσα» στα νότια παράλιά της, διαμαρτύρεται, κι από πάνω, απειλεί και εκπέμπει τελεσίγραφα.
Ισχυρίζεται -όπως δεν δίστασε να πει ο πρωθυπουργός της- πως έκανε συμφωνία με το ψευδοκράτος, με τους εγκάθετους, δηλαδή, στα εδάφη που άρπαξε, πως απέκτησε έτσι δικαίωμα να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο όπου θέλει και πως θα συνεχίσει τα ίδια, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα.Κομπάζει, με εθνικιστική υπεροψία, για τη μεγάλη στρατιωτική δύναμή της και διαμηνύει πως όποιος πλησιάσει το ερευνητικό σκάφος της θα είναι υπεύθυνος για την κρίση που θα ακολουθήσει. Εμφανίζει το ψευδοκράτος σαν «θύμα της ελληνοκυπριακής πλευράς» που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και απειλεί πως, αν η Λευκωσία συνεχίσει την ίδια τακτική, μπορεί να οδηγηθούμε στην ύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών.

Οι "προστάτιδες δυνάμεις" των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου και οι "αφελείς σωτηρολάγνοι"

Image
Αν υπήρχε η δυνατότητα να βλέπαμε μέσω κάποιας δορυφορικής λήψης τον “συνωστισμό” πολεμικών πλοίων γύρω από την Κύπρο ,τις τελευταίες ημέρες θα τρομάζαμε από το ...διεθνές ενδιαφέρον.Αμερικανοί, Ρώσοι,Άγγλοι,Γάλλοι,Γερμανοί, Ρώσοι ,Ισραηλινοί ακόμη κι ένα Βραζιλιάνικο πολεμικό έπλεαν γύρω από την Κύπρο. Τα τρία τουρκικά πολεμικά έμοιαζαν …πολύ μόνα ανάμεσα σ΄ αυτή την πολυεθνική αρμάδα που είχε “κυκλώσει” την Κύπρο!Όχι κανείς απ΄ αυτούς δεν έσπευσε να προστατεύσει το δίκιο της Κύπρου για το οποίο πέρα από μεγάλα αλλά κούφια λόγια δεν ακούμε από το 1974. Δεν ήρθαν για να μάθουν στην “άτακτη” Τουρκία το διεθνές δίκαιο. Το ξέρει καλά και το αγνοεί συστηματικά και επιδεικτικά.

Αυξάνεται η ανησυχία της Τουρκίας για τη σύμπραξη των Κούρδων

Αυξάνεται η ανησυχία της Τουρκίας για τη σύμπραξη των Κούρδων
 Την αυξανόμενη ανησυχία της Τουρκίας, λόγω της πρόσφατης σύμπραξης Ιρακινών και Σύρων Κούρδων στον κοινό αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που έχει προσδώσει στη συμμαχία τους αυξημένη διεθνή νομιμότητα, προβάλλει ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη του Joe Parkinson στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Growing Kurdish Unity Helps West, Worries Turkey».
Όπως τόνισε ο Barham Salih, πρώην Πρωθυπουργός της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν στο Ιράκ, «το Κουρδιστάν αναδύθηκε ως ο πλέον αξιόπιστος εταίρος στη διεθνή κοινότητα στον πόλεμο κατά του ISIS. Έχουμε διαφορετικές απόψεις (σ.σ. με τους Κούρδους της Συρίας), αλλά αντιμετωπίζουμε έναν πολυμήχανο εχθρό προ των πυλών και αυτή τη στιγμή, επιτυγχάνεται ομοφωνία».

Για το ενδεχόμενο πώλησης κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο «Πολιτική κίνηση» κατά το Ανατολού, οι συζητήσεις British Gas-ΕΥΚ

«Πολιτική κίνηση» κατά το Ανατολού, οι συζητήσεις British Gas-ΕΥΚ
Κωνσταντινούπολη: Ως πολιτική κίνηση μπορεί να χαρακτηριστούν ο διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε η Εταιρεία British Gas στην Αίγυπτο με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού (Ανατολή) το οποίο ζήτησε τις απόψεις ειδικών για την πιθανότητα πώλησης του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.Η Τουρκάλλα ειδικός Αϊλα Γκιουρέλ δήλωσε ότι αναμένεται ότι μπορεί να υπάρξει αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. Ο ειδικός από την Κύπρο, Γκάρι Λέικς, επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου επικαλούμενη συμφωνίες με ένα `κράτος` που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Στο Ανατολού προέβη σε γραπτή δήλωση και η British Gas.

Παρέμβαση από Βερολίνο

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ Τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία αναμένει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τονίζει δι’ εκπροσώπου του στο ΑΠΕ ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της στην ΑΟΖ. Ωστόσο, από τις δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου στο ΑΠΕ προκύπτει ότι το Βερολίνο διαφωνεί με τη δεδηλωμένη πρόθεση της Λευκωσίας να μπλοκάρει εφεξής το άνοιγμα κάθε νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας: «Βλέπουμε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έναν αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να υπάρξει θετική επίδραση στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ειδικά σε έναν δομημένο διάλογο μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων για θέματα Κράτους Δικαίου, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, βλέπουμε αμοιβαίο συμφέρον. Γι’ αυτό και κατά βάση προσπαθούμε για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων», δήλωσε.

Απογοήτευση της Άγκυρας για την αμερικανική στάση

Η Τουρκία φαίνεται απογοητευμένη για τη στροφή που έχουν κάνει τελευταία οι ΗΠΑ υπέρ των Κούρδων, ενώ παράλληλα έντονο πονοκέφαλο της προκαλεί η συμφωνία μεταξύ περισσότερων κουρδικών κομμάτων.
«Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ γιατί το Κομπάνι έχει τόση στρατηγική σημασία για τους Αμερικανούς αφού δεν έχει απομείνει εκεί ούτε ένας πολίτης. 200.000 άμαχοι πέρασαν στην Τουρκία και τους φιλοξενούμε. Μόνο δυο χιλιάδες μαχητές έχουν μείνει στην πόλη.» Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου της Τουρκίας περιλαμβάνονταν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες λίγο πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Λετονία και την Εσθονία.
Η δήλωση έκανε φανερή τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την στροφή της κυβέρνησης Ομπάμα υπέρ των Κούρδων μαχητών της Συρίας και τη βαθύτερη ανησυχία για τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή. Στο μεταξύ υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις. Χθες η περιφερειακή βουλή του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν ψήφισε υπέρ της αποστολής 150 Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά με βαρύ οπλισμό στο Κομπάνι για να βοηθήσουν τους πολιορκημένους ομοεθνείς τους.

Προαναγγελία ανεξαρτησίας!

Οι πρώτοι τριακόσιοι Πεσμεργκά του κουρδικού βορείου Ιράκ, που κινούνται μέσω Τουρκίας προς το Κομπάνι, είναι μια εξέλιξη σταθμός στην Ιστορία του Κουρδικού, μια έμπρακτη προαναγγελία ενός ενωμένου και ανεξάρτητου Κουρδιστάν.
Η κουρδική οντότητα του βορείου Ιράκ κινήθηκε σαν ανεξάρτητο κράτος που αποφασίζει στρατιωτική επέμβαση στο εξωτερικό. Δεν ζήτησε ούτε προσχηματικά την έγκριση της Βαγδάτης ούτε όμως και της Δαμασκού.
Η μόνη ντε φάκτο νομιμοποίηση της επέμβασης που αναγκάστηκε να ανεχθεί η Αγκυρα πριν αυτή πραγματοποιηθεί ερήμην της είναι η κοινή κουρδική εθνικότητα του βορείου Ιράκ με τη βορειοανατολική Συρία.
Με μια κίνησή της, η κυβέρνηση Μπαρζανί πρώτον κινείται ως κυρίαρχο κράτος και δεύτερον νομιμοποιεί την επέμβαση σε ξένη χώρα με την επίκληση της διασυνοριακής αδελφοσύνης και αλληλεγγύης των Κούρδων!

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΟΖ Sabah: Για ό,τι συμβαίνει φταίνε οι Ελληνοκύπριοι

Ενα εμπρηστικό άρθρο στην τουρκική εφημερίδα Sabah (Σαμπάχ) έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει με τις «έρευνες» στην κυπριακή ΑΟΖ από το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros».
Sabah: Για ό,τι συμβαίνει φταίνε οι Ελληνοκύπριοι
Η αρθρογράφος Τουλού Γκιουμουστεκίν επιρρίπτει τις ευθύνες στους Ελληνοκύπριους, τονίζοντας χαρακτηριστικά «Οι Ελληνοκύπριοι τα κατάφεραν πάλι. Είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του νησιού. Οι βασικοί στόχοι των ελληνοκυπριακών Αρχών από το 1960 ήταν η εθνοτική εκκαθάριση του νησιού και η ενσωμάτωση με την ελληνική ενδοχώρα. Είχαν σαμποτάρει το σύστημα του 1960 από το 1963, εξωθώντας την τουρκική μειονότητα σε κάθε είδους παρενόχληση, μη εκπροσώπηση, ακόμη και δολοφονία. Το πραξικόπημα του 1974 στήθηκε από το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας που βρισκόταν στην εξουσία στην Αθήνα για να εκδιώξει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Έλληνα πρόεδρο της Κύπρου και να εγκαταστήσει ένα καθεστώς - μαριονέτα που θα ορκιζόταν πίστη στην Ελλάδα».

Γυναίκες από τη Δύση για τη Τζιχάντ

Μεγαλώνει ο αρθμός γυναικών που εγκαταλείπει τη Δύση για να ενσωματωθεί στους τζιχανατιστές τoυ Ισλαμικού Κράτους. Πίσω από την απόφαση κρύβονται διάθεση για περιπέτειες και κοινωνική διαμαρτυρία.
Οι τρεις κοπέλες από τις ΗΠΑ είχαν κάνει σχεδόν το μισό του δρόμου προς το χαλιφάτο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όταν η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία τις σταμάτησε στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης και τις έστειλε από εκεί που ήρθαν. Άλλες όμως από την Ευρώπη και τη Β. Αμερική κατάφεραν να φτάσουν στη Συρία. Ανήκουν κι αυτές στους εθελοντές που στρατολογούνται από τους τζιχαντιστές, αν και οι γυναίκες αποτελούν την απόλυτη μειοψηφία.

Οι διαφωνίες Αγκυρας και ΗΠΑ παραμένουν

Παρά τη θεαματική στροφή της Τουρκίας, με την απόφασή της να επιτρέψει τη διέλευση Κούρδων μαχητών από τα σύνορά της με τη Συρία προς υπεράσπιση της κουρδικής πόλης Κομπάνι από το «Ισλαμικό Κράτος», οι έντονες διαφωνίες της με τις ΗΠΑ παραμένουν. Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επιλογή της κυβέρνησης Ομπάμα να στείλει όπλα και πολεμοφόδια στους Κούρδους αντάρτες που υπερασπίζονται το Κομπάνι και χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες» από την Αγκυρα.«Βλέπει θετικά αυτή την κίνηση η Τουρκία; Οχι, δεν τη βλέπει. Η Αμερική προχώρησε σε αυτή την κίνηση παρά την αντίθετη γνώμη της Τουρκίας. Του είπα ότι το Κομπάνι δεν είναι στρατηγικής σημασίας γι’ αυτούς. Αν είναι στρατηγικής σημασίας για κάποιον, είναι για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν από τη Ρίγα της Λεττονίας, αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Περιπλοκή εντός και εκτός συνόρων

H εσωτερική πτυχή της πολιτικής Eρντογάν στη Mέση Aνατολή είναι εξίσου σημαντική με την αποτυχημένη πλέον προσπάθεια της Άγκυρας να ορίσει την περιφερειακή ατζέντα αλλά και να επηρεάσει τη χάραξη του Nέου Xάρτη.
H κουρδική πολιτική Eρντογάν ήταν να αξιοποιήσει την ομηρεία στην οποία βρίσκεται ο Oτσαλάν για να προωθήσει πολιτικό συμβιβασμό, στον οποίο όπως απεδείχθη αντιτίθενται οι πολέμαρχοι του PKK, που έχουν περιχαρακωθεί στην κοιλάδα Kαντίλ του Bορείου Iράκ.Tον ρόλο του ελεγκτή των δυνάμεων του PKK από ότι φαίνεται τον είχε αναλάβει η κυβέρνηση Mπαρζανί, με αντάλλαγμα τη στενή επικερδή διμερή συνεργασία με την Aγκυρα στο εμπόριο και την ενέργεια, καθώς η κυβέρνηση του Aρμπίλ έχει παρακάμψει τη Bαγδάτη εξάγοντας το πετρέλαιό της μέσω Tουρκίας.Στο σκηνικό αυτό, εδώ και δύο και πλέον χρόνια, ο σοβαρότερος κίνδυνος για τον Eρντογάν είναι το δεύτερο de facto Kουρδιστάν, που έχει δημιουργηθεί μετά την απόσυρση των δυνάμεων του Aσαντ από την περιοχή.