19 Νοεμβρίου 2015

Με "γερμανική οχύρωση" η Άγκυρα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα

http://assets.bwbx.io/images/i_Lpw0SItuwQ/v2/-1x-1.jpg
Του Κώστα Ράπτη -Από τα διμερή ζητήματα στην τριμερή συνεννόηση. Η μεγάλη είδηση της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία προέκυψε όταν ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου γνωστοποίησε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ότι υφίσταται πρόταση της Ανγκελα Μέρκελ για την πραγματοποίηση συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας με αντικείμενο τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Το ποιά ακριβώς είναι η ανταπόκριση της Αθήνας σε αυτή την πρόταση δεν είναι σαφές –αλλά οπωσδήποτε δεν υπήρξε αιφνιδιασμός, δεδομένης της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο πριν από την πραγματοποίηση του ταξιδιού στη γείτονα. Ο γερμανικός Τύπος σπεύδει πάντως να κάνει λόγο για "τρόικα του προσφυγικού” (Hanldelsblatt), εμφανίζοντας τις δύο γειτονικές χώρες να είναι αυτές που απευθύνονται στη συνδρομή της Γερμανίας.

Διακοπή νερού και οικονομικής στήριξης από την Τουρκία στα Κατεχόμενα Μόλις ένα μήνα μετά τα εγκαίνια του αγωγού, η Άγκυρα έκλεισε την κάνουλα


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201511/224548/images/det_Q1.jpgΣύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, η Τουρκία λαμβάνει μία σημαντική πρωτοβουλία για να πιέσει τους Τουρκοκυπρίους, με απώτερο στόχο την επιβολή των δικών της θέσεων σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του νερού, το οποίο φτάνει από την Ανατολία στα Κατεχόμενα.  Συγκεκριμένα, εδώ και μία εβδομάδα η Τουρκία έχει διακόψει την παροχή νερού από την Ανατολία, που πραγματοποιείται μέσω του νέου, υποθαλάσσιου αγωγού, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από τις τουρκικές εκλογές.«Κοινοτάρχης», ο οποίος μίλησε στον τ/κ Τύπο, επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη πληροφορία και αναφέρει ότι στο φράγμα που βρίσκεται στα Κατεχόμενα, το νερό το οποίο έχει μαζευτεί έχει αρχίσει να καταλήγει στη θάλασσα.

ΤΣΙΠΡΑΣ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: Το "φάουλ" του Αχμέτ και το ανοιχτό θέμα των περιπολιών στο Αιγαίο


Image
Το φάουλ του Αλέξη Τσίπρα και το ζήτημα που χρειάζεται άμεσα διευκρίνηση ,μετά απ΄ όσα ειπώθηκαν στις κοινές δηλώσεις του με τον Νταβούτογλου.
•Το φάουλ: Ο Νταβούτογλου μίλησε για παραβιάσεις στο Αιγαίο και από …τις δυο πλευρές του! Προσπάθησε με θράσος που ποτέ δεν έλειψε από Τούρκους πρωθυπουργούς να “εξισώσει” , τον “θυτη” με το “θύμα”. Παραβιάσεις από το 1974 στο Αιγαίο κάνει μόνο η αεροπορία της Τουρκίας. Τα στοιχεία είναι καταγγεγραμμένα και από το NATO και γνωστά στην ΕΕ. Άσχετο αν όλοι…σφυρίζουν αδιάφορα και κλείνουν το μάτι στην Άγκυρα. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια συστηματικά συντηρεί ένα …παραμύθι περί παρενοχλήσεων των τουρκικών μαχητικών από ελληνικά αεροσκάφη! Ο στόχος είναι προφανής. Η Τουρκία αμφισβητεί το εύρος των 10 ν.μ στον εναέριο χώρο των νησιών θεωρώντας ότι πρέπει να περιοριστεί στα 6 ν.μ. Τα …4 αμφισβητούμενα κατά την Άγκυρα μίλια ,οι Τούρκοι τα έχουν …ξεγράψει από την Ελλάδα!

Τα καντόνια των Κούρδων οδηγός επίλυσης στη Συρία


Οι δραματικές εξελίξεις στο Παρίσι και η αναμενόμενη κλιμάκωση της εμπλοκής των δυνάμεων της Δύσης στην περιοχή της Συρίας, φέρνει στο προσκήνιο για ακόμα μία φορά τον πλέον «αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύμμαχο» όλων εκείνων που θέλουν να χτυπήσουν το Ισλαμικό Κράτος στη ρίζα του, και αυτός ο παράγων δεν είναι άλλος από τους Κούρδους της Συρίας, ή του Δυτικού Κουρδιστάν ή του Ροζάβα.
Πολλά έχουν ειπωθεί τους τελευταίους μήνες αναφορικά με τους σκληροτράχηλους αυτούς πολεμιστές (στις γραμμές των οποίων πολεμάνε ως άλλες Σουλιώτισσες και οι γυναίκες τους), ο κόσμος έμαθε με το όνομά της μία πόλη της περιοχής η οποία αποτέλεσε το σύμβολο του ηρωισμού τους, το Κομπάνι, αλλά στην ουσία πολύ λίγα γνωρίζουμε για το τι ακριβώς είναι το Συριακό Κουρδιστάν και το ιδιότυπο σύστημα διοίκησής του. 

«Φωτιά» στο ενεργειακό πάζλ της Ανατολικής Μεσογείου

http://www.indynewsisrael.com/wp-content/uploads/2013/03/Natural-Gas-off-Israels-Coast.jpg
Η ανακάλυψη του μεγάλου αιγυπτιακού κοιτάσματος ΖΟΡ, η στροφή των πετρελαϊκών εταιριών στην εκμετάλλευση των ήδη εντοπισμένων κοιτασμάτων αλλά και η προβλεπόμενη μεγάλη μείωση του εξαγόμενου φυσικού αερίου από την Βόρειο Αφρική προς την Ευρώπη, βάζει «φωτιά» στο ενεργειακό πάζλ της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου οι «παίκτες» της περιοχής να διασφαλίσουν τις θέσεις τους στην ενεργειακή αγορά.Η Κύπρος παρά τα προβλήματα και την πίεση για πάγωμα των ερευνητικών δραστηριοτήτων, όσο εκκρεμεί η λύση του Κυπριακού, προχώρα γοργά στο σχέδιο για πώληση μέρους του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στην Αίγυπτο, υποχρεώνοντας με την σειρά της και τους άλλους «παίκτες της περιοχής» όπως το Ισραήλ να επισπεύσουν τις εργασίες για εκμετάλλευση των δικών τους κοιτασμάτων.

ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Φίσερ: Δεν θα υπάρξουν σύντομα αλλαγές στη Συρία

Φίσερ: Δεν θα υπάρξουν σύντομα αλλαγές στη Συρία
Ας μην υπάρχει υπεραισιοδοξία για σύντομη αλλαγή εξουσίας στη Συρία, προειδοποίησε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, μετά από τις σημερινές συνομιλίες του στη Βιέννη με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ τον Β’.
Στην ειρηνευτική διαδικασία που ξεκινά τώρα και στην οποία η Ιορδανία θα παίζει έναν σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο, δεν θα πρέπει να δημιουργείται η ελπίδα ότι πρόκειται για ένα θέμα μερικών μόνων εβδομάδων, σημείωσε ο κ. Φίσερ.

Επιφυλάξεις της Άγκυρας για τα hot spots


Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής-Σε καλό κλίμα, χωρίς ωστόσο απτά αποτελέσματα, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία. Ο αντικειμενικός στόχος της ελληνικής πλευράς δεν επιτεύχθηκε, αφού ο Πρωθυπουργός αντιμετώπισε μεγάλες επιφυλάξεις, αν όχι και την άρνηση από την πλευρά των Τούρκων συνομιλητών του για τη δημιουργία και λειτουργία hot spots (κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων) στο έδαφος της γείτονος. Ήταν σαφής στο πλαίσιο αυτό η αποστροφή του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στις κοινές δηλώσεις, πως για το προσφυγικό πρόβλημα δεν ευθύνονται ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα και πως δεν μπορούν να το επωμισθούν αυτές οι δύο χώρες.

Ρέντσι: Ό,τι ισχύει για τη Γαλλία, ισχύει και για την Ιταλία

Εάν οι γαλλικές δαπάνες για την αύξηση της ασφάλειας τύχουν ειδικής μεταχείρισης βάσει των κανόνων της ΕΕ για τα ελλείμματα των κρατών μελών της ευρωζώνης το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Ιταλία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χθεςΟ Ρέντσι έκανε την τοποθέτηση αυτή αντιδρώντας στο σχόλιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για τον οποίο η αύξηση του προϋπολογισμού της Γαλλίας για να ενισχυθεί η ασφάλεια, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή πρέπει να εξαιρεθεί από τις συνηθισμένες δημόσιες δαπάνες με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Είναι σαφές πως ό,τι ισχύει για τη Γαλλία ισχύει επίσης και για την Ιταλία», είπε ο Ρέντσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε.

Γαλλική αντεπίθεση μετά το χτύπημα

Το τρομοκρατικό πλήγμα της Παρασκευής στο Παρίσι διαμορφώνει ταχύτατα νέο διεθνές τοπίο, αρχής γενομένης από τους συσχετισμούς στην ΕΕ-Ευρωζώνη με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές:
Πρώτον, η Γαλλία δήλωσε ευθέως ότι χειραφετείται από το πλαίσιο της δημοσιονομικής λιτότητας επικαλούμενη τις ανάγκες του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
Δεύτερον, με την αίτηση στρατιωτικής βοήθειας από τους 28 της ΕΕ η Γαλλία περιμένει χωρίς αντιρρήσεις να της αναγνωρίσουν οι εταίροι της την πολιτική και στρατιωτική πρωτοκαθεδρία στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. Για διαφορετικούς λόγους ΗΠΑ και Γερμανία δεν θέλουν και δεν μπορούν να εμπλακούν σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ Η τουρκική άσκηση SAR αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Η τουρκική άσκηση SAR αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Με «ανώνυμες» διαρροές επιχειρήθηκε χθες να καλυφθεί η «γκάφα» υπηρεσιακών παραγόντων που, όπως αποκάλυψε το «Εθνος» χθες, άφησαν σιωπηρά να εξελιχθεί η τουρκική άσκηση Ερευνας και Διάσωσης νοτίως του Καστελόριζου, με την Τουρκία να αμφισβητεί επισήμως όχι μόνο τη Ζώνη ευθύνης του SAR αλλά και το FIR Αθηνών, την ώρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός χωρίς να γνωρίζει αυτό το παρασκήνιο επισκεπτόταν την Αγκυρα.

ISIS: ένα ολέθριο ατύχημα της ιστορίας

Μαξίμου: Η ΝΔ παραπλανεί και τρομοκρατεί για τα «κόκκινα» δάνεια

Αποκρούοντας τη «δημαγωγική» αντιπολιτευτική ρητορική που καταλογίζουν στη ΝΔ περί «χιλιάδων σπιτιών που βγαίνουν στο σφυρί» και τις προσπάθειες «παραπλάνησης και τρομοκράτησης της κοινωνίας», που της αποδίδουν όπως και σε «διάφορα άλλα πολιτικά και επικοινωνιακά κέντρα», σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως «η πραγματικότητα είναι ότι από τα 230.000 κόκκινα στεγαστικά δάνεια που δεν έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, προστατεύεται σήμερα το 60%, που αποτελείται από τους πιο αδύναμους».
Οι ίδιες πηγές τους καλούν να συνειδητοποιήσουν ότι «δεν τους βγήκε» αυτή η προσπάθεια να επενδύσουν για μια ακόμη φορά στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να κερδίσουν από μια ενδεχόμενη φθορά της, και να σταματήσουν.