30 Οκτωβρίου 2013

Το σύνδρομο της εξαίρεσης

Στην αρχή της δημοσιονομικής κρίσης της Αθήνας την άνοιξη του 2010 η Γερμανία, που δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να συρθεί σε δεσμεύσεις συνολικής θωράκισης της ΟΝΕ, ανέδειξε τις ιδιαίτερες ελληνικές παθογένειες σε κυρίαρχο στοιχείο και επέβαλε επικοινωνιακά την εικόνα της ελληνικής εξαίρεσης εντός μίας υγιούς Ευρωζώνης.
Στη λογική της γνωστής από την ψυχανάλυση «Ταύτισης με τον επιτιθέμενο» το δέχτηκαν σε έναν πλειοψηφικό βαθμό πολιτική ηγεσία και κοινή γνώμη στην Ελλάδα, μία στρεβλή ανάγνωση της κρίσης που συνεχίστηκε ακόμη και όταν μετά τη συμφωνία Σαρκοζί - Μέρκελ στην Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010 οι αγορές εξαπέλυσαν το πρώτο κύμα πίεσης με θύματα την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, με τεκτονικού τύπου σεισμικά κύματα στην Ισπανία και την Ιταλία αλλά και με σοβαρούς κλυδωνισμούς που έπληξαν τη Γαλλία και το Βέλγιο

Ένα κοινό λεξικό για χριστιανούς και μουσουλμάνους

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/lexiko.jpg
Για πρώτη φορά χριστιανοί και μουσουλμάνοι επιστήμονες συντάσσουν ένα λεξικό θρησκευτικών όρων και για τις δύο θρησκείες. Το Λεξικό του Διαλόγου κυκλοφορεί στα γερμανικά και σύντομα στα τουρκικά.Ποια είναι τα κοινά σημεία μεταξύ της χριστιανικής «Δευτέρας Παρουσίας» και της ισλαμικής «'Εσχατης Κρίσης»; Τι σημαίνουν όροι όπως «ισλαμισμός», «τζιχάντ» ή «σταυροφορίες» για τους χριαστιανούς και τι για τους μουσουλμάνους; «Δεν έχουμε κοινή θρησκευτική γλώσσα», αναφέρει ο Ρίχαρντ Χάιντσμαν, ειδικός στη φιλοσοφία των θρησκειών, τονίζοντας πως ακόμη και ίδιες λέξεις μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικό νόημα από τη μια θρησκεία στην άλλη. «Ακόμη και οι καλύτεροι μεταφραστές δεν μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό».

«Στόχος του Ερντογάν να εκλεγεί Πρόεδρος με υπερεξούσιες»

http://kartesios.com/wp-content/uploads/2013/04/lygeros_mellas_erdogan.jpgΟ Σταύρος Λυγερός αναφέρθηκε στο βιβλίο «Μετά τον Ερντογάν τί;» που παρουσιάζεται απόψε στις 19.00, στον πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής. Για το βιβλίο των Σταύρου Λυγερού και Κώστα Μελά θα μιλήσουν ο τέως υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, ο πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκις, ο στρατηγός εν αποστρατεία Φράγκος Φραγκούλης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίκος Χατζηνικολάου.
Διαβάστε τη συνέντευξη του Σταύρου Λυγερού:
- Σήμερα, παρουσιάζετε με τον Κώστα Μελά το βιβλίο σας "Μετά τον Ερντογάν τί;". Στο πάνελ δεν είναι κανένας ενεργός πολιτικός. Λέει κάτι αυτό;

"Πόλεμος" για την ισλαμική μαντήλα στην Τουρκία


Κορυφώνεται στην Τουρκία η αντιπαράθεση για την ισλαμική μαντήλα καθώς τρεις βουλευτίνες του κυβερνώντος κόμματος αποφάσισαν να ασκήσουν το δικαίωμα να παραστούν σε συνεδρίαση της Βουλής φορώντας την.Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα το κυβερνών κόμμα άλλαξε τον εσωτερικό κανονισμό της Βουλής και έτσι η μαντήλα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση επιτρέπεται.

Ο σουλτάνος των… φαραωνικών έργων

ΤΟΥΡΚΙΑ Ο αμετροεπής Ερντογάν εγκαινίασε την υπόγεια σιδηροδρομική ζεύξη του Βοσπόρου, εμπνεύσεως Αμπντούλ Μετζίντ του Α´, ενώ έχει προγραμματίσει άλλα 3 mega-projects, τα οποία απειλούν το περιβάλλον και θα τα χαρούν οι πλούσιοι

Του Νικόλα Ζηργάνου

http://img2.allvoices.com/thumbs/image/550/400/101440238-japanese-abe.jpg
Στην επέτειο των 90 χρόνων από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε την υπόγεια σιδηροδρομική ζεύξη του Βοσπόρου, που ενώνει την ασιατική με την ευρωπαϊκή ακτή. Ο νεο-Οθωμανός πρωθυπουργός υλοποίησε μετά από ενάμιση αιώνα το όραμα του 31ου Οθωμανού σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίντ του Α’, ο οποίος έφερε στην Κωνσταντινούπολη Γάλλους μηχανικούς για να κατασκευάσουν το μεγάλο αυτό έργο. Ωστόσο, το τεράστιο κόστος και κυρίως η τεχνολογία της εποχής δεν επέτρεψαν την υλοποίησή του.

Το πρόβλημα με το outsourcing μεταξύ χωρών

http://en.harakahdaily.net/images/stories/newsworld/us_isr_saud.jpg
Του Steven Simon
Σύμφωνα με τη βρετανική εθνική οργάνωση outsourcing, το outsourcing έχει ένα πρόβλημα image. Αφού διάβασα ένα άρθρο των New York Times που εκθέτει την ισραηλινή και σαουδαραβική «δυσπεψία» για την τρέχουσα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, είμαι διατεθειμένος να μοιραστώ αυτή την αρνητική άποψη, ιδιαίτερα όταν αφορά συμμάχους των Αμερικανών που προσπαθούν να αναθέσουν στην Ουάσιγκτον τη δουλειά που αυτοί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν μόνοι τους. Μερικές φορές, προφανώς, υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν  και που οι μικρότερες και λιγότερο ισχυρές χώρες δεν μπορούν να τα κάνουν μόνες τους.

Η μοναξιά των δυσαρεστημένων

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/contributed/jnt_news_erdogan-maliki-ties-rebuild-turkey-iraq-rapprochement/Erdoganmal.jpg?t=thumbnail_578
Μέσα σε λίγους μήνες τρεις, οι δύο μέχρι και σήμερα και ο τρίτος μέχρι πριν από λίγα χρόνια, παραδοσιακοί σύμμαχοι και ερείσματα των ΗΠΑ στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και η Τουρία εκδηλώνουν τη δυσαρέσκεια έως και την οργή τους για τη στροφή του Ομπάμα σε σχέση με τη Συρία και το Ιράν.Το μεγάλο πλεονέκτημα για την Ουάσιγκτον είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα το Τελ-Αβίβ, το Ριάντ και η Αγκυρα να συνεργασθούν, καθώς με εξαίρεση την κοινή δυσαρέσκειά τους για την πολιτική της Ουάσιγκτον βρίσκονται σε μεταξύ τους σύγκρουση και ανταγωνισμό σε πολλά μέτωπα:

ΥΠΕΞ: Θαλάσσια πολιτική - μεταναστευτικό οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.


Βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. σύμφωνα τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, θα είναι, μεταξύ άλλων, οι προσπάθειες ανάδειξης όλων των διαστάσεων της μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς  και  η επανεκκίνηση και ο επαναπροσδιορισμός της Θαλάσσιας Πολιτικής.Ο κ. Κούρκουλας, προέβη σε αυτές  τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών, αρχικά με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών από την Επιτροπή για τα Δικαιώματα Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) και εν συνεχεία με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL).

Ο ΛΑΒΡΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Λιώνουν οι πάγοι για ενέργεια - ΟΣΕ

Οι Ευ. Βενιζέλος και Σ. Λαβρόφ θα υπογράψουν συμφωνίες για την ενίσχυση της Συνεργασίας σε Θέματα Κινητικότητας Στο σπάσιμο του πάγου που έχει ακινητοποιήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις την τελευταία τουλάχιστον τετραετία, προσδοκά η Αθήνα από την πρώτη στη διάρκεια της θητείας του επίσκεψη στην Ελλάδα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για συνομιλίες με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Αμηχανία στην Αθήνα μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel για τις παρακολουθήσεις

Σε δυσχερή θέση, όπως όλες άλλωστε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έφεραν το Μέγαρο Μαξίμου οι αποκαλύψεις των γερμανικών μέσων ενημέρωσης ότι έγγραφο της NSA κατονομάζει την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ως κέντρο παρακολουθήσεων και υποκλοπών σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο.
Ωστόσο, τους ελληνικούς χειρισμούς δυσχέρανε η, σύμφωνα με κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες, «ελαφρότητα» του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος με όσα είπε έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας από το δίκτυο υποκλοπών των αμερικανικών υπηρεσιών στην... Αθήνα και την ΕΥΠ. «Αντέστρεψε την επικαιρότητα... καθιστώντας δυσχερή μία δική μας παρέμβαση προς τον αμερικανικό παράγοντα», αναγνώριζαν χθες ανώτατα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ενας Γερμανός, πολλοί αγωγοί!

Ενας Γερμανός, πολλοί αγωγοί!Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ.Ο Γερμανός στην καταγωγή (και στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ) επίτροπος επισκέπτεται την Ελλάδα εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2014...

Τουρκία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν


Οι επικριτές του Τούρκου πρωθυπουργού τον κατηγορούν ότι υπονομεύει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους το οποίο είχε ιδρύσει ο Ατατούρκ. 
  Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της τουρκικής ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης σήμερα, στην 90ή επέτειο από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας.Οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί δεν συνεπλάκησαν με τους διαδηλωτές, όπως είχε συμβεί επανειλημμένα στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού, αλλά έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση.
«Παντού αντίσταση!», φώναζαν οι διαδηλωτές, όπως και «είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ», αναφερόμενοι στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Τούρκος πρώην πρέσβης στα κατεχόμενα: Η Κύπρος «βιάστηκε» απ' την Τουρκία!

http://l1.yimg.com/bt/api/res/1.2/Z5o2lihV6cdr_t_L.ibDCw--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD0yMDI7cT03NTt3PTMyNA--/http://media.zenfs.com/el_GR/News/protothema_gr/AD0529ABDF854501053EEF20908747CD.jpg
Εκπλήσσοντας τους πάντες, ο Τούρκος πρώην πρέσβης στα κατεχόμενα, παραδέχθηκε πως η  Κύπρος «βιάστηκε» απ' την Τουρκία, ενώ έκανε λόγο για «αυταρχισμό και δικτατορία».
Ειδικότερα, ο κ. Yusuf Kanli Hurriyet, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Daily News, υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι της κατεχόμενης Κύπρου χαρακτηρίζονται ως ένα φτωχό κορίτσι από την Ανατολία το οποίο κακοποιήθηκε σεξουαλικώς από μια στρατιά ανδρών «για το καλό της» και το οποίο δεν μπορεί να αποκαλύψει το κακό που υπέστη προκειμένου να μην χαλάσει το δήθεν καλό κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών .

Σε περίοδο μετάβασης η Αίγυπτος

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/712823/638/399/0x000000000078d885/2/aiguptos-kairo-mousoulmaniki-adelfotita-diadilotes.jpg
«Όλη η Μέση Ανατολή σήμερα βράζει», σύμφωνα με τον πρέσβη Shaker, πρόεδρο του αιγυπτιακού συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων. «Στο τέλος αυτού, ίσως κάτι νέο προκύψει… δεν ξέρουμε τι είναι αυτό. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά από την παρέμβαση των παγκόσμιων δυνάμεων… θα έχουμε στο τέλος ίσως μια διαφορετική Μέση Ανατολή από αυτή που αναμέναμε να έχουμε».
Μοιραζόμενος τις σκέψεις του για την ταραχώδη μετάβαση της Αιγύπτου, καθώς και για τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, ήταν βέβαιος ότι πολλά εξαρτώνται από την Αίγυπτο για να σχηματίσει ένα νέο πολιτικό σύστημα και από την ικανότητά της να αποτελέσει το παράδειγμα για την περιοχή: «Ενώ συντάσσουμε το νέο μας σύνταγμα, θα πρέπει να σκεφτούμε την μεγαλύτερη εικόνα. Εάν υπάρχει δημοκρατία στην Αίγυπτο, η περιοχή θα αλλάξει θετικά. Εάν δεν υπάρχει δημοκρατία στην Αίγυπτο, θα είναι καταστροφή».

Ο κινεζικός παράγοντας στο Αφγανιστάν

http://outlookafghanistan.net/assets/assets1011/china_afghanistan_flags.jpgΤου Akio Kawato
Η πιο πιθανή εξέλιξη της κατάστασης στο Αφγανιστάν μετά το 2014 θα είναι ένας συνδυασμός των δύο ιστορικών γεγονότων: της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Νότιο Βιετνάμ το 1973, όπου η τοπική κυβέρνηση παραδόθηκε γρήγορα στους Βιετκογκς, και της αμερικανικής αποχώρησης από το Ιράκ το 2011, όπου η τοπική κυβέρνηση κατόρθωσε να διατηρήσει την ειρήνη, αν και γέρνει όλο και πιο πολύ προς το γειτονικό Ιράν. Στην περίπτωση του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν θα ανακτήσουν την εξουσία υπό την αιγίδα του Πακιστάν και πιθανώς ενός άλλου γείτονα, της Κίνας.

Πείτε μας τι κάνετε τα… λεφτά του Έλληνα

του Ν.Γ. Δρόσου
Αν υπάρχει ένας τρόπος να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, αυτός δεν μπορεί παρά να αφορά τη διαφάνεια στη λειτουργία του. Το Πολεμικό Ναυτικό, με μια απλή ετήσια απολογιστική έκθεση, δείχνει ένα δρόμο. Μπορεί το υπόλοιπο κράτος να το ακολουθήσει;
Πείτε μας τι κάνετε τα… λεφτά του Έλληνα Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!Όταν το ν/σ για τον νέο φόρο ακινήτων, για το οποίο ωρύεται ολόκληρη η Ελλάδα, μένει αναρτημένο στη «Διαύγεια» για δημόσια διαβούλευση μόλις 2 εργάσιμες ημέρες, και μάλιστα με κρυμμένα τα σχόλια, είναι μάλλον δύσκολο να μιλήσεις για διαφάνεια.
Όταν ο ίδιος ο ιστότοπος της «Διαύγειας», ο οποίος δημιουργήθηκε ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης δυνατότητα παρακολούθησης των αποφάσεων της «διοίκησης», παραμένει ένας δαιδαλώδης λαβύρινθος για τον κοινό χρήστη του διαδικτύου, με στοιχεία ατάκτως ερριμμένα, ποιος ο λόγος να ισχυρίζεσαι ότι είναι «όλα στο φως»;

Με μικρό καλάθι έρχεται στην Αθήνα ο Λαβρόφ

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20131030/engine/assets_LARGE_t_942_43631168_type12128.jpgMOΣΧΑ Tου Θανάση Αυγερινού
 Η ρωσική διπλωματία τιμά τα 185 χρόνια ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων και θέλει προφανώς να ενισχύσει τις πιθανότητες των Ρωσικών Σιδηροδρόμων στη διεκδίκηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Λιμένος Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό και στέλνει τον υπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα – η αλήθεια είναι μετά από αρκετές αναβολές μιας επίσκεψης, που είχε αρχίσει να συζητείται σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα.Ομως η Μόσχα δεν τρέφει πλέον αυταπάτες για τη βούληση και τις δυνατότητες της σημερινής Αθήνας να παραχωρήσει σοβαρό μερίδιο των ενδιαφερόντων της στις ελληνορωσικές σχέσεις, που τείνουν να περιοριστούν στον ανθρωπιστικό και τουριστικό τομέα, όπου και υπάρχουν τα μοναδικά αισθητά και χωρίς ιδιαίτερο κόπο επιτευχθέντα αποτελέσματα: σχεδόν 1,2 εκατ. Ρώσοι τουρίστες κατά τη φετινή σεζόν.