30 Οκτωβρίου 2013

Με μικρό καλάθι έρχεται στην Αθήνα ο Λαβρόφ

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20131030/engine/assets_LARGE_t_942_43631168_type12128.jpgMOΣΧΑ Tου Θανάση Αυγερινού
 Η ρωσική διπλωματία τιμά τα 185 χρόνια ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων και θέλει προφανώς να ενισχύσει τις πιθανότητες των Ρωσικών Σιδηροδρόμων στη διεκδίκηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Λιμένος Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό και στέλνει τον υπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα – η αλήθεια είναι μετά από αρκετές αναβολές μιας επίσκεψης, που είχε αρχίσει να συζητείται σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα.Ομως η Μόσχα δεν τρέφει πλέον αυταπάτες για τη βούληση και τις δυνατότητες της σημερινής Αθήνας να παραχωρήσει σοβαρό μερίδιο των ενδιαφερόντων της στις ελληνορωσικές σχέσεις, που τείνουν να περιοριστούν στον ανθρωπιστικό και τουριστικό τομέα, όπου και υπάρχουν τα μοναδικά αισθητά και χωρίς ιδιαίτερο κόπο επιτευχθέντα αποτελέσματα: σχεδόν 1,2 εκατ. Ρώσοι τουρίστες κατά τη φετινή σεζόν.


Το… μήνυμα
 Μάλιστα η ρωσική ηγεσία δεν χάνει (διπλωματική) ευκαιρία για να περνά το μήνυμά της προς την Ελλάδα ότι οι σοβαρές σχέσεις προϋποθέτουν όχι τις συνήθεις υπερφίαλες διακηρύξεις, αλλά κάποια σημαντικής οικονομικής αξίας έργα και επενδυτικά σχέδια, με μοναδικό παρόμοιο στον ορίζοντα της υπόθεσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που έχει ενδιαφέρον για τη ρωσική πλευρά «μόνο ως πακέτο με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση-προειδοποίηση του προέδρου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν, η σχετική περί «πακέτου» ρωσική πρόταση έχει υποβληθεί στην ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης, από την οποία η Μόσχα αναμένει απαντήσεις και εάν αυτή δεν ικανοποιηθεί, τότε η περαιτέρω ρωσική συμμετοχή στον διαγωνισμό δεν θα έχει νόημα.

Προς αναζήτηση αυτών και μερικών ακόμη απαντήσεων έρχεται στην Αθήνα ο Σ. Λαβρόφ, έχοντας προαναγγείλει ένα εξαιρετικά μικρό «καλάθι» για τις διαδοχικές συνομιλίες του με τον ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο, τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια: τιμή στην επέτειο των 185 χρόνων και τον εκ Ρωσίας προερχόμενο πρώτο κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια και κοινή δήλωση με τον Ευάγγ. Βενιζέλο για εορτασμό του κοινού έτους φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας το 2016. Δυστυχώς η Αθήνα δεν κατόρθωσε ούτε στο πολιτιστικό μέτωπο με τη Ρωσία να φροντίσει να κρατήσει την προνομιακή ημερομηνία του ολυμπιακού έτους του 2014 και ζήτησε αναβολή, χάνοντας εξ ολοκλήρου την ευκαιρία να ακούγεται η Ελλάδα κατά τη διάρκεια και στον απόηχο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Στάση αναμονής
 Αν κρίνουμε από τις πρόσφατες διατυπώσεις τόσο του Β. Πούτιν όσο και του ρωσικού ΥΠΕΞ, η Μόσχα τηρεί στάση αναμονής και ως προς την προεδρία της Αθήνας στην Ε.Ε. και αναμένει περαιτέρω χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και την ενεργειακή συνεργασία Ε.Ε.-Ρωσίας, που δύσκολα όμως θα ξεφύγουν από τον «κορσέ» των δανειστών.«Με τόσες τιμές και τόσα λιβάνια για το παρελθόν, μοιάζει να κάνουμε μνημόσυνο», σχολίαζαν ειρωνικά διπλωματικές πηγές στη Μόσχα, που δεν κρύβουν μεταξύ άλλων τη ρωσική διάθεση να έχει σοβαρότερη ενημέρωση και να αποκτήσει κάποιες, ανύπαρκτες επί της ουσίας, επαφές από το περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν το γεγονός ότι οι διατυπώσεις της ρωσικής ηγεσίας για την Ελλάδα «φαίνεται να κινούνται ένα κλικ χαμηλότερα» από αντίστοιχες του πρόσφατου παρελθόντος, πράγμα που γίνεται εύκολα αντιληπτό από όσους ενδιαφέρονται σοβαρά για τις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες έχουν επανειλημμένως λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια σαν κολυμβήθρα εξιλέωσης για τις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες, που επιδίδονται συστηματικά σε «εμπόριο ρωσικής ελπίδας», αξιοποιώντας το γεγονός ότι η ελληνική κοινή γνώμη παραμένει μία από τις πλέον φιλορωσικές παγκοσμίως.

Αναλύοντας τις διατυπώσεις αυτές ένας προσεκτικός παρατηρητής διαπιστώνει ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ περιέγραψε γενικόλογα ως σκοπό της επίσκεψης Λαβρόφ «τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου με την ελληνική πλευρά σε ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών θεμάτων».

Η Ελλάδα παραμένει, κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, «σταθερός εταίρος της Ρωσίας στον εμπορικό-οικονομικό τομέα», ενώ υπάρχουν απλώς «καλές προοπτικές για την επιτυχή συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας», χωρίς να δίνονται περισσότερες ελπίδες ή εξηγήσεις για τις απανωτές αποτυχίες της συνεργασίας ειδικά σε αυτόν τον τομέα. Μόλις πριν από μερικά χρόνια η ρωσική διπλωματική γλώσσα μιλούσε για «στρατηγική» εταιρική σχέση…
 avgerinos@ellada-russia.gr