01 Νοεμβρίου 2013

Κατηγορούμενος ο Καρχιμάκης για παραβίαση μυστικών της πολιτείας


Του Γιώργου Ντουδεσκέα
Για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική πράξη της παραβίασης μυστικών της πολιτείας καλείται να απολογηθεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, από τον 3ο τακτικό ανακριτή Δημήτρη Φούκα που χειρίζεται την υπόθεση των υποκλοπών και του σχεδίου δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Σύγκρουση σε αναμονή

Η σκληρή κριτική του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στη Γερμανία δεν εκπλήττει κανέναν στον βαθμό που δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να συμπυκνώνει τις γνωστές αιτιάσεις της Ουάσιγκτον προς το Βερολίνο. Η αμερικανική τοποθέτηση έρχεται σε μια δυσμενή για τις ΗΠΑ στιγμή, όταν η πλειοψηφία των εταίρων τους εντός και εκτός Ευρώπης βάλλουν με αφορμή την ηλεκτρονική κατασκοπεία χωρίς σύνορα της NSA κατά της Ουάσιγκτον.

Ριψοκίνδυνοι στρατηγικοί ελιγμοί της Τουρκίας Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/contributed/jnt_news_akp-istanbul-threatened-city/RTR15DJW.jpg?t=thumbnail_578
Πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξένισε πολλούς με την αποκάλυψη ότι είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, την ένταξη της Τουρκίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (Shanghai Cooperation Organization-SCO), με αντάλλαγμα τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενώ το τελευταίο δεν συνέβη, μια σειρά από τουρκικές κινήσεις αναδεικνύουν τη διεκδίκηση αυτόνομου στρατηγικού ρόλου, ακόμη και αν αυτό διακινδυνεύει την απομόνωση της Τουρκίας στους δυτικούς μηχανισμούς ασφαλείας.

Η επιστροφή 700 Τούρκων νοσταλγών της Ελλάδας Επισκέφθηκαν την χώρα που γεννήθηκαν οι ίδιοι ή οι γονείς τους


Η επιστροφή 700 Τούρκων νοσταλγών της Ελλάδας
Ευσταθιάδης ΣτάθηςΕπτακόσιοι και πλέον Τούρκοι με "νοσταλγικούς δεσμούς" με την Ελλάδα επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα την "χώρα οπού γεννήθηκαν οι ίδιοι είτε οι γονείς τους". Μεταξύ αυτών και ο Λουτφού Καρανταγκ, 99 ετών, ο οποίος ήταν μόλις 10  χρονών όταν, με τη συμφωνία της Λωζάνης για ανταλλαγή των πληθυσμών, εγκατέλειψε το 1923 το χωριό στη Δυτική Μακεδονία οπού γεννήθηκε και εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Τουρκία "χωρίς να γνωρίζει ούτε μια λέξη τουρκική", όπως δηλωσε.

Τουρκικά εμπόδια στην Aegean

Περισσότεροι προορισμοί και σταθερές τιμές εισιτηρίων είναι ο στόχος της Aegean
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η τοποθέτηση του κ. Βασιλάκη στο θέμα των αεροπορικών σχέσεων με την Τουρκία, μετά και τις διαμαρτυρίες φορέων της Θεσσαλονίκης για την απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα που διατύπωσαν οι Τουρκικές Αερογραμμές, για δρομολόγηση δεύτερης ημερήσιας πτήσης από Θεσσαλονίκη προς Κωνσταντινούπολη και αντίστροφα.Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, ζήτησε ίση μεταχείριση από την Τουρκία η οποία όπως ανέφερε δεν διαθέτει χρονοθυρίδες (slots) στις ελληνικές εταιρείες ώστε να πετάξουν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπως προβλέπουν οι διμερείς συμφωνίες των δυο χωρών.

Τα μαύρα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTVUOP7GEscFX4ywMzMpYAbISShcm5aEqOhxelWzUZSm3vR3j1-
Η ομφαλοσκόπηση έχει γίνει ξανά της μόδας διεθνώς. Την περίοδο του Μεσοπολέμου οι κεντρικοί πυλώνες συγκρότησης του δυτικού κόσμου, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, απείχαν εμφατικά από τις διεθνείς εξελίξεις. Για λόγους που είχαν να κάνουν κυρίως με τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπιζαν εξαιτίας του Κραχ στις ΗΠΑ του 1929, έκλεισαν τα μάτια απέναντι σε κομβικές εξελίξεις. Ο εγκλωβισμός της Ιταλίας στο τέλμα του φασισμού και της Γερμανίας στον εφιάλτη του ναζισμού όχι μόνο δεν κινητοποίησε τα αντανακλαστικά των νικητριών του Μεγάλου Πολέμου, αλλά τις οδήγησε σε μια ατελέσφορη προσπάθεια να κατευνάσουν το θηρίο με κινήσεις που ανέδιδαν αφέλεια.

Ο... Αλλάχ και η τακτική που ακολουθεί ο Ερντογάν! -(Και ένα σχόλιο)

http://www.dimokratianews.gr/sites/default/files/pictures/picture-1492.jpgΕκτός από εκτιμήσεις για την υγεία του Ερντογάν, υπάρχουν και μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν συνομιλήσει εκ του σύνεγγυς μαζί του και οι οποίες κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο προφανώς καταβεβλημένο, που «έχει δει τον χάρο με τα μάτια του» και έχει επηρεαστεί ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο, με τον Αλλάχ, που ήδη είχε ξεχωριστή θέση στη χάραξη και την υλοποίηση της στρατηγικής, τώρα να έχει απολύτως πρωταρχικό ρόλο σε όλους και όλα, άρα και στην πολιτική!

Eκατό χρόνια ειρήνης

H ημερίδα στη μνήμη του πρώτου κυβερνήτη της Eλλάδας και υπουργού Eξωτερικών της Pωσίας Iωάννη Kαποδίστρια είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας επετείου με μηνύματα για το μέλλον.
Eικοσιπέντε χρόνια σχεδόν μετά την Πτώση του Tείχους το 1989 και η Γηραιά Hπειρος της Eυρώπης ζει χωρίς κοινά αποδεκτό Σύστημα Aσφάλειας από τον Aτλαντικό ως τα Oυράλια, χωρίς κοινά αποδεκτούς κανόνες διαχείρισης κρίσεων και παρέμβασης σε συγκρούσεις. Mόλις πριν από λίγο Oυάσιγκτον και Mόσχα φάνηκαν -με αφορμή τη Συρία και το Iράν- να κινούνται προς μία κατεύθυνση αναζήτησης κοινού παρονομαστή.

Μάριος Ευρυβιάδης: Το «Παιχνίδι των Εθνών» στη Μέση Ανατολή

του Μάριου Ευρυβιάδη*

Η ρευστότητα στη Μέση Ανατολή τρέχει με τέτοια ταχύτητα που είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθεί κανείς επισταμένα τις εξελίξεις. Και όμως πρέπει, διότι μεταπολεμικά είναι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία για στρατηγικούς σχεδιασμούς συμπεριελάμβανε πάντοτε την Μεσόγειο (σίγουρα την Ανατολική της λεκάνη) που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην «πορεία» του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με ορατά τα αρνητικά αποτελέσματα, και οι οποίες φαίνεται  και πάλι να αλλάζουν άρδην και ταυτόχρονα να περιπλέκονται.

Έκρηξη στην πύλη της Απαγορευμένης Πόλης Σε αυτονομιστική οργάνωση Ουιγούρων αποδίδεται η επίθεση στην Τιενανμέν

Σε αυτονομιστική οργάνωση Ουιγούρων αποδίδεται η επίθεση στην Τιενανμέν
Οι κινεζικές αρχές αποδίδουν την τρομοκρατική επίθεση, όπως επίσημα την χαρακτήρισαν, στην Τιένανμεν σε ισλαμιστική αυτονομιστική ομάδα της περιοχής του Σιντσιάν, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι Ουιγούροι. Η επίθεση, ανέφερε κινέζος αξιωματούχος, έγινε από την οργάνωση «Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν». Σε σχέση με την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί πέντε άτομα.
«Η υποστήριξη στην επίθεση προήλθε από το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκμενιστάν που έχει τη βάση του στην κεντρική και τη δυτική Ασία» δήλωσε ο Μενγκ Ζιανγκτζού, επικεφαλής των κινεζικών οργάνων ασφαλείας και μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΚ, κατά τη διαρκεία επίσημης επίσκεψής του στην Τασκένδη.

Μια ανεξήγητη (ακόμα) σύμπλευση με τον Έρογλου (Αυτούσια επιστολή Έρογλου προς Ερτογάν).

anti-nazi77Αδυναμία, ελλιπής διεθνής ευαισθησία, οπωσδήποτε διεθνής απραξία και υποκρισία, αδυναμία αντίληψης της δυναμικής των διεθνών εξελίξεων, ανεπάρκεια στη διατύπωση καθαρού λόγου σε ότι αφορά ένα εφικτό όραμα για τη λύση, απουσία φαντασίας, διορατικότητας και τόλμης στη υποβολή προτάσεων, ανασταλτικές επενέργειες μιας επικίνδυνης πια προσκόλλησης σε ανεδαφικά εθνικιστικά και ξεπερασμένα δόγματα, παγίωση τετελεσμένων στα κατεχόμενα, μια άτεγκτη Τουρκία- οι απαιτήσεις μιας λύσης, συμφωνημένης λύσης, αυξάνονται δραματικά. Και συνεχώς απομακρύνονται, δυστυχώς, από τη σφαίρα του εφικτού. Δείτε την περίπτωση της Αλεξανδρέττας.

Στα "τάρταρα" η συριακή οικονομία


Ο εμφύλιος πόλεμος οδηγεί την οικονομία της Συρίας σε κατάρρευση. Ο μόνος τομέας που αντιστέκεται είναι η αγροτική παραγωγή ενώ και οι λαθρέμποροι βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται.  Ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται τα τελευταία δύο χρόνια στη Συρία έχει οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε ελεύθερη πτώση. Περισσότερο πλήττονται οι πολίτες, με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί στο μεταξύ σχεδόν στο 50%. Όσοι μπορούν -κυρίως οι πιο μορφωμένοι- φεύγουν στο εξωτερικό. 

ΤΟΥΡΚΙΑ Επίσκεψη του Κούρδου Προέδρου του Β. Ιράκ

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/10/state7442.jpgΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--
Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε χτες ο πρωθυπουργός της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, Νετσιρβάν Μπαρζανί, ο οποίος είχε επαφές με θέμα νέες τουρκικές επενδύσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε ο Ν. Μπαρζανί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας της Αγκυρας με τη διοίκηση της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, με επενδύσεις 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα επόμενα δύο χρόνια.

«Μόνιμο πρόβλημα» για την Τουρκία οι ανήλικες μητέρες

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για την κίνηση των πληθυσμών το 2012
«Μόνιμο πρόβλημα» για την Τουρκία οι ανήλικες μητέρες
Ευσταθιάδης ΣτάθηςΕνενήντα χιλιάδες και πλέον κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών στην Τουρκία μένουν έγκυες το χρόνο, αναφέρει η έκθεση του ιδρύματος του ΟΗΕ για την κίνηση των πληθυσμών το 2012. Σε ποσοστό είναι περίπου 30 στα χίλια, επταπλάσιο και περισσότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στη Δυτική Ευρωπη.Η εγκυμοσύνη ανηλίκων--το 14% είναι κάτω των 15 ετών--αποτελεί μόνιμο πρόβλημα για την Τουρκιά, ιδιαίτερα σε περιοχές απομακρυσμένες από μεγάλες πόλεις και σε πτωχές οικογένειες. Το πρόβλημα όμως δεν οφείλεται στα κορίτσια αλλά στους γονείς, στην παρωχημένη αντίληψη περί ηθικής και στην "έλλειψη ευρείας μόρφωσης", αναφέρει η έκθεση η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για "μια σωστή σεξουαλική εκπαίδευση".

Εξηγήσεις για τη λιτότητα θα δώσει η τρόικα

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=658846&v=0&q=80&w=300&h=225
Την νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που επιβάλλονται από την τρόικα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο θα εξετάσει ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με το Euobserver στόχος είναι να «χυθεί φως» στη λειτουργία αυτού του μη εκλεγμένου σώματος αξιωματούχων. «Η τρόικα παίζει κομβικό ρόλο στην ευρωκρίση. Η δουλειά τους όμως είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαφανής» ανέφερε ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ, που υπήρξε πρωτεργάτης της κίνησης προκειμένου να λογοδοτήσει η τρόικα. Όπως είπε, η επιτροπή θα καλέσει μέλη της τρόικας για ακρόαση, ενώ θα εξεταστούν ανεξάρτητες μελέτες που αμφισβητούν τον σχεδιασμό και τις προβλέψεις της τρόικας, τα οποία αποδείχτηκαν λανθασμένα, στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν.

Συλλογική υπέρβαση της αδράνειας

Ορισμένους ιδιαιτέρως ενδιαφέροντες χαρακτήρες συναναστράφηκε ο Μικρός Πρίγκιπας κατά την περιήγησή του ανακαλύπτοντας τον κόσμο. Ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε ήταν βασιλιάς. Νόμιζε, ως βασιλιάς, πως όλοι είναι υπήκοοί του, δίχως να τους γνωρίζει, και άρα θεωρούσε ό,τι πιο λογικό να δίνει εντολές στους πάντες.Ο δεύτερος ήταν ένας ματαιόδοξος άνθρωπος, ο οποίος αρέσκονταν μόνο στις κολακείες και ζητούσε από όλους να τον χειροκροτούν.Ο τρίτος ήταν τόσο δυστυχισμένος, που το μόνο που έκανε ήταν να πίνει, προσπαθώντας να θυμηθεί το λόγο της δυστυχίας του.Ο τέταρτος ήταν μεγαλοεπιχειρηματίας, ο οποίος πίστευε ότι έχει κατοχυρώσει όλα τα άστρα του ουρανού, τα οποία μετρούσε και ξαναμετρούσε μήπως έκανε κάποιο λάθος.

Σκληρή κριτική ΗΠΑ προς Γερμανία για οικονομία

Εντείνει τις πιέσεις η Ουάσιγκτον ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση στο Βερολίνο. Τονίζει πως η οικονομική πολιτική της Γερμανίας εμποδίζει την ανάκαμψη των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης.
Κεραυνοί ΗΠΑ σε Γερμανία: Βυθίζεις την περιφέρεια στην ύφεση! -Τι απαντά το ΒερολίνοΈντονη κριτική στο Βερολίνο ασκεί η Ουάσιγκτον υποστηρίζοντας πως η γερμανική οικονομική πολιτική αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες της περιφέρειας της ευρωζώνης να βγει από τη δίνη της κρίσης. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η επιμονή της Γερμανίας να ακολουθεί εγχώρια οικονομική πολιτική που στηρίζεται στην προώθηση των εξαγωγών εμποδίζει τις προσπάθειες των εταίρων της στην ευρωζώνη.Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται αυτή η κριτική για τη Γερμανία. Την ίδια άποψη έχουν εκφράσει Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, αλλά και διεθνείς τράπεζες.Τώρα όμως, η κριτική εκφράζεται επισήμως από την αμερικανική πλευρά και μάλιστα με έναν μάλλον ασυνήθιστο τρόπο: στην εξαμηνιαία έκθεση των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, η οποία είθισται να επικεντρώνεται σε καταγγελίες περί χειραγώγησης νομισμάτων.

Η Χερσόνησος του Σινά και η (αν)ασφάλεια της Αιγύπτου Δρ. Ευάγγελος Βενέτης

http://graphics8.nytimes.com/images/2012/08/07/world/SINAI/SINAI-articleLarge.jpg
Η πρόσφατη πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε στην Αίγυπτο μετά το πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου επανέφερε στο προσκήνιο την γεωπολιτική σημασία της Χερσονήσου του Σινά για την εσωτερική ασφάλεια της Αιγύπτου και όχι μόνο. Τα τελευταία έξι και πλέον χρόνια η Χερσόνησος του Σινά έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη όχι μόνο το Κάϊρο αλλά και το Τελ Αβίβ λόγω της διαρκούς ασύμμετρης απειλής του Σινά με στρατιωτικές επιθέσεις ανταρτών στο Ειλάτ του Ισραήλ στον Κόλπο της Άκαμπα και σημαντικές αιγυπτιακές πόλεις Αλ-Αρίς, Ράφα και Σέιχ Ζουβέιντ της χερσονήσου, ιδίως στα βόρεια αλλά και την Ερυθρά θάλασσα.

Τα τέσσερα στρατηγικά λάθη της κυβέρνησης

http://nstatic.tanea.gr/16486170_EVT_3141.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTMlMmYxMCUyZjMwJTJmMTY0ODYxNzBfZXZ0XzMxNDEuanBnJnc9NjYwJmg9Mzc2JnN0PXRydWUmYmc9MTY3NzcyMTUmY3I9dHJ1ZSZhdD00
AntinewsΑπλώσαμε πολύ τον  τραχανά και δεν προκάμαμε και μούσγωσε. Παροιμιώδης φράση η οποία δείχνει πως η Ν.Δ . αντί να κλείνει μέτωπα, ανοίγει κι αυτά που θεωρούνταν μέχρι πρότινος ότι είχαν κλείσει. Το lifestyle πολλών δε υπουργών της και η συνήθεια να το υπηρετούν περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.Το αποτέλεσμα οι επιδιώξεις της, τα όσα παράγει και ο πολιτικός λόγος των υπουργών της να είναι σε ευθεία αντιδιαστολή με όσα επιβάλλει η χρονική συγκυρία και με τα όσα  βιώνει η κοινωνίας ως καθημερινότητα

Πυραύλους για τη Χεζμπολάχ βομβάρδισαν ισραηλινά αεροσκάφη σε συριακό έδαφος

http://www.google.com/hostednews/afp/media/ALeqM5iWqMKbwsRoQaeAw84iHMBlrytpJA?size=s3
Το Ισραήλ βομβάρδισε μία αεροπορική βάση κοντά στη Λαττάκεια, στη βορειοδυτική Συρία, στοχεύοντας στην καταστροφή ενός φορτίου με πυραύλους που είχε αποδέκτη τη λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, μετέδωσε σήμερα το δίκτυο Αλ Αραμπίγια.Την είδηση επιβεβαίωσαν οι Σύροι αντάρτες και Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το κτύπημα. «Κατά το παρελθόν, τέτοιοι στόχοι ήσαν πύραυλοι με αποδέκτη τη Χεζμπολάχ», τόνισε η αμερικανική πηγή.