01 Νοεμβρίου 2013

Εξηγήσεις για τη λιτότητα θα δώσει η τρόικα

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=658846&v=0&q=80&w=300&h=225
Την νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που επιβάλλονται από την τρόικα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο θα εξετάσει ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με το Euobserver στόχος είναι να «χυθεί φως» στη λειτουργία αυτού του μη εκλεγμένου σώματος αξιωματούχων. «Η τρόικα παίζει κομβικό ρόλο στην ευρωκρίση. Η δουλειά τους όμως είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαφανής» ανέφερε ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ, που υπήρξε πρωτεργάτης της κίνησης προκειμένου να λογοδοτήσει η τρόικα. Όπως είπε, η επιτροπή θα καλέσει μέλη της τρόικας για ακρόαση, ενώ θα εξεταστούν ανεξάρτητες μελέτες που αμφισβητούν τον σχεδιασμό και τις προβλέψεις της τρόικας, τα οποία αποδείχτηκαν λανθασμένα, στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν.
Συγκεκριμένα, η ανεργία εκτροχιάστηκε, η οικονομία συρρικνώθηκε και το χρέος αυξήθηκε και στις τέσσερις χώρες, οι οποίες «διασώθηκαν» με τα πακέτα δανεισμού, σε βαθμό που δεν είχε προβλεφθεί από την τρόικα. «Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν μία σε βάθος εξέταση, των αιτίων αυτών των δραματικών αποτελεσμάτων. Πρέπει να δούμε προσεκτικά αν υπάρχουν παραβιάσεις του νόμου ή άλλες υπερβάσεις αρμοδιοτήτων» πρόσθεσε. Υπό εξέταση θα τεθεί και ο ρόλος ιδιωτικών εταιρειών συμβούλων στη λειτουργία της τρόικας, με αφορμή την αποκάλυψη πως ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου ενέκρινε ένα «μπόνους επιτυχίας» 0,1% (5 εκ. δολάρια) για την εταιρεία Alvarez & Marsal, που προέκυπτε από το συνολικό κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Ο τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης υποστήριξε πως τον πίεσαν να το δεχτεί, καθώς η εταιρεία απείλησε να εγκαταλείψει τη διαδικασία σε κρίσιμη στιγμή. Για την υπόθεση διεξάγεται έρευνα από τις κυπριακές αρχές. Σημειώνεται πως η ίδια εταιρεία εμπλέκεται και στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Με πληροφορίες από Euobserver