20 Νοεμβρίου 2013

Η πιo σκληρή ακροδεξιά...

Το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού που σαρώνει την Ευρωζώνη ενισχύει την αυτοπεποίθηση στη Γερμανία ότι η χώρα παραμένει πολιτικά, ορθή, θωρακισμένη από τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος απέναντι σε παρόμοια φαινόμενα. Ετσι μπορούν να εγκαλούνται οι εταίροι της Γερμανίας για ολιγωρία απέναντι σε ακροδεξιά και νεοναζιστικά πολιτικά μορφώματα.Η πραγματικότητα όμως διαλύει την παραπάνω επιχειρούμενη υπεραπλούστευση: Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία και το ετερόκλητο άθροισμα Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκας του Βορρά και Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία τροφοδοτούνται και διογκώνονται από την πολιτική λιτότητας που το Βερολίνο έχει επιβάλει στην Ευρωζώνη, καθώς εκφέρουν σε διαφορετικούς τόνους και αποχρώσεις έναν αντισυστημικό λόγο απέναντι σε μια μονόδρομη διαχείριση.

Το ΝΑΤΟ δηλώνει παρών στις συνομιλίες «Θα ήθελα να δω πρόοδο στο Κυπριακό», λέει ο Ράσμουσεν


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201311/154653/images/det_rasmousen3.jpgΤου Νίκου Στέλγια του ανταποκριτή της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
Με ένα σημαντικό μήνυμα, η νατοϊκή συμμαχία δηλώνει παρών στην νέα περίοδο των συνομιλιών για την τελική επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος. Ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, Anders Fogh Rasmussen δηλώνει ότι η ενδεχόμενη λύση θα είναι προς όφελος του ΝΑΤΟ.
Τις προηγούμενες ώρες, ο κ. Rasmussen συμμετείχε σε μια σημαντική σύσκεψη, στα πλαίσια της οποίας τέθηκε επί τάπητος η αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης σύσκεψης, ο κ. Rasmussen αναφέρθηκε στο Κυπριακό Πρόβλημα και υπογράμμισε τα εξής: «Θα ήθελα να δω πρόοδο στο Κυπριακό. Χρειαζόμαστε μια λύση, η οποία θα εξασφαλίσει την ένωση των δυο πλευρών. Η λύση θα ωφελήσει την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Η λύση ενδέχεται να συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε.».  

Η Επιλεκτική Μνήμη του Firatnews οδηγεί σε μια προσωπική Δικαίωση έναν και χρόνο μετά-Οδηγίες Πρός Ναυτιλλομένους

http://4.bp.blogspot.com/-0S9mzJLBa8Q/UozoweVoZAI/AAAAAAAARIo/lY0-XraLWLc/s640/barzani_ocalan.jpg
  • -Το γεγονός πως η Αλαουιτική Συρία του καθεστώτος Ασαντ αποτελεί στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή σύμμαχο  του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) του  Σαλίχ Μουσλίμ-Παρακλάδι του ΠΚΚ στο Δυτικό Κουρδιστάν στα σχέδια του για αυτονόμηση του Δυτικού Κουρδιστάν
  • -Το γεγονός της άρνησης ένταξης  του  PYD στην σφαίρα επιρροής του Νοτίου Κουρδιστάν του καθεστώτος Μπαρζανί (του πλέον φίλιου μορφώματος για την Τουρκία μαζί με την Αλβανία και την Βοσνία) 
  •  -Το γεγονός πως ο Μασούντ Μπαρζανί ως πολιτικό καθεστώς έχει ταυτίσει την μοίρα του με το Πολιτικό Καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν και στρέφεται για μια ακόμη φορά κατά του ΠΚΚ άνοιξε τα στόματα και   επέβαλλε στο Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Φιράτ να αναφέρει σε δημοσίευμα του τα αυτονόητα.
Προς τιμή του Το ιστολόγιο Ινφογνώμων το μετέφρασε και το αναδημοσίευσε.Αποτελεί όμως μια προσωπική δικαίωση για μένα  αυτή η κίνηση,  η οποία μεν άργησε ως είθισται αλλά ήρθε, γιατί κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό και καθολικό τρόπο πως και ψύχραιμος υπήρξα στις όποιες τοποθετήσεις μου, και την αλήθεια έλεγα, και την τουρκική προπαγάνδα δεν κατάπινα αμάσητη και εχθρός των Κούρδων δεν είμαι, πόσο δε δεν συντάσσομαι με τους Υβριστές της εμβληματικής προσωπικότητας των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν.Η αλήθεια σώζει και σώζει πάντα την ζωή σε φυσικό και πνευματικό επίπεδο απλά γιατί δεν νικιέται ούτε μετά θάνατον.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε δοκιμή της «Σφενδόνης του Δαυίδ»

Το Ισραήλ πραγματοποίησε δοκιμή της «Σφενδόνης του Δαυίδ»Ο ισραηλινός στρατός από κοινού με τον αμερικανικό πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή επαναλαμβανόμενων βολών στα πλαίσια των δοκιμών του νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυσης «Η σφενδόνη του Δαυίδ», το οποίο κατασκευάστηκε για την αναχαίτιση πυραύλων μικρούς βεληνεκούς, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «το νέο σύστημα θα συμβάλει τα μέγιστα στο πολυεπίπεδο ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας». Αυτή τη στιγμή, το σύστημα αυτό περιλαμβάνει το αντιπυραυλικό σύμπλεγμα «Χετς», το οποίο προορίζεται για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, και το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος θόλος», το οποίο καταρρίπτει πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς.http://greek.ruvr.ru

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Σταλινικοί οι… μνημονιακοί

Ο ποπ πρόεδρος και οι πατερούληδες της ΚουμουνδούρουΤου Θεόφιλου Σιχλετίδη
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως η απόφαση για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης ήταν σωστή και έφερε αποτελέσματα, τα οποία, όπως είπε, φαίνονται στις επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της συγκυβέρνησης και συγκροτήματα του Τύπου. Μάλιστα χαρακτήρισε… σταλινικό το μπλοκ των υποστηρικτών του μνημονίου, είτε βρίσκονται στα κόμματα της συγκυβέρνησης είτε ελέγχουν μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στην εφημερίδα «Τα Νέα».

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Σχέδιο απόφασης για την Θεολογική Σχολή του Heybeliada ψηφίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.Η απόφαση που εγκρίθηκε στην υποεπιτροπή για την Ευρώπη, την Ευρασία και τις ανερχόμενες απειλές, αφορά το άνοιγμα της σχολής χωρίς προϋποθέσεις και καθυστέρηση.Το σχέδιο που κατατέθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Γκας Μπιλιράκης από την Φλόριντα και συμπρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου, ψηφίστηκε από 7 βουλευτές.Για την τελική επικύρωση του σχεδίου, θα πρέπει να ψηφιστεί πρώτα στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων και μετά από την Ολομέλεια του σώματος. TRT-ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Τουρκία: Μετά τη συγκατοίκηση, "χτυπούν" και μικτή εκπαίδευση;


Για ιστορικό λάθος της Τουρκίας να επιτρέψει την εκπαίδευση αγοριών και κοριτσιών στα ίδια σχολεία κινούμενη προς την κατεύθυνση της "δυτικοποίησης" έκανε λόγο σήμερα ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και μέλος του κόμματος του Τ. Ερντογάν, Σαντίκ Γιακούτ.Ο κ. Γιακούτ πρόσθεσε προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας του ότι υπάρχουν δυτικά σχολεία στην Τουρκία όπου η μικτή εκπαίδευση απαγορεύεται ενώ υποσχέθηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε να διορθωθεί το "λάθος" αυτό σύντομα.Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος προσπαθώντας να μετριάσει τις αντιδράσεις είπε πως το θέμα αυτό δεν βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Ανάδυση μιας «νέας εκδοχής του Κεμαλισμού»

Ένα καινούργιο κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο προκαλεί αίσθηση στην Τουρκία: η θεαματική αύξηση των επισκέψεων στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, η οποία συνδέεται με το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε το καλοκαίρι στο πάρκο Γκεζί του Ταξίμ.Ένα εκατομμύριο πολίτες επισκέφθηκαν το μαυσωλείο την ημέρα της 75ης επετείου του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ, όταν πέρυσι ο αριθμός των επισκεπτών ήταν 413.000 και πρόπερσι 181.000.Την εντυπωσιακή αυτή αύξηση των επισκεπτών οι περισσότεροι αναλυτές την αποδίδουν στην αναβίωση του «συμβόλου» Κεμάλ Ατατούρκ, απαλλαγμένου όμως από τα αρνητικά φορτία που μετέφερε μέχρι σήμερα (εθνικισμός, αυταρχισμός, κρατισμός). Οι «νέοι» συμβολισμοί του Ατατούρκ είναι αυτοί του φιλελευθερισμού, της δημοκρατίας και της ενότητας, κατά τους αναλυτές αυτούς.

Αγκυρα: Δεν παίρνουμε μαθήματα από την Ελλάδα για τις θρησκευτικές ελευθερίες


Αγκυρα: Δεν παίρνουμε μαθήματα από την Ελλάδα για τις θρησκευτικές ελευθερίεςΑθανασόπουλος Αλ. Άγγελος«Λάδι στη φωτιά» και συνέχεια στη ρητορική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί δίνει με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.Απαντώντας στην αντίστοιχη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα επισημαίνει ότι «δεν έχει τίποτα να μάθει από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών». Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Κ. Κούτρας είχε τονίσει ότι «οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή χριστιανικών βυζαντινών ναών σε τεμένη συνιστούν προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων Χριστιανών και είναι ενέργειες αναχρονιστικές και ακατανόητες για ένα κράτος που διακηρύσσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας».

Συμμετοχή Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις-Mε τον τρόπο αυτό θα δοθεί η νομική κάλυψη στη Μονάδα

>Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προχώρησε σε κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή με την οποία εξασφαλίζεται η πρόβλεψη της συμμετοχής της συγκεκριμένης ομάδας σε τέτοιου είδους επιχειρήσειςΣύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα δοθεί η νομική κάλυψη στη Μονάδα για επιχειρήσεις που συμμετέχει και ταυτόχρονα διασφαλίζεται η υπαγωγή της στο καινούργιο οργανόγραμμα του ΓΕΕΘΑ.Η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος θα μπορεί πλέον να συμμετέχει σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Κατατέθηκε στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Ποινές από τρεις μήνες ως τρία έτη και πρόστιμα ως €50.000 για τους παραβάτες
Κατατέθηκε στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
Στη Βουλή εισήλθε την Τετάρτη το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο το οποίο είχε φέρει στη δημοσιότητα «Το Βήμα» αφού κατατέθηκε στους αρμόδιους φορείς για να αποφανθούν την πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου. Με αυτό τροποποιείται ο Ν. 927/1979 περί «κολασμού πράξεων ή ενεργειών αποσκοπουσών εις φυλετικάς διακρίσεις». Είναι προϊόν συγκερασμού –κατά το μεγαλύτερο μέρος– σχετικών προτάσεων που είχαν κατατεθεί προηγούμενα στη Βουλή.Το νομοσχέδιο προσαρμόζεται στην απόφαση-πλαίσιο 2008 της ΕΕ για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Κώδικα. Σε αυτό προβλέπονται τα εξής:

Οι σύγχρονοι "Βάρβαροι"-Οδηγίες Πρός Ναυτιλλομένους

http://1.bp.blogspot.com/-wunq0Oxb_Tw/UoXlfrhEOcI/AAAAAAAAREI/e2VrxYsXM9g/s640/islam-love.jpgΚαι όμως αυτή η Εικόνα αναπαράχθηκε απο τον θεός να τον πει " Έλληνα" και Άνθρωπο ο οποίος μάλιστα έχει επιφορτισθεί να ενημερώνει για τα Εθνικά ζητήματα την Κοινή Γνώμη Ευρωπαϊκής Χώρας αγνοώντας πως τις βασικές αρχές, αξίες, ιδανικά του Ελληνικού πολιτισμού ότι αυτά  ως αντίδοτα σε πολιτικές βαρβαρότητας και μίσους κατά των αδυνάτων.Πως ο Ελληνικός πολιτισμός με την σύζευξη της  έννοιας  των ιδεών  με την έννοια της αισθητικής και της καλλιέργειας στάθηκε απέναντι στην βαρβαρότητα. Στοιχεία αυτού του εκτρώματος αποτελούν η θρησκευτική μισαλλοδοξία και  ο ρατσισμός,  Παρατίθενται διατάξεις του προς συζήτησιν αντιρατσιστικού Νομοσχεδίου για να αντιληφθούν άπαντες πως τέτοιες ενέργειές επισύρουν σοβαρότατες ποινικές κυρώσεις.

Τριμερής της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Κύπρο με τα αγκάθια για την ΑΟΖ να παραμένουν

GREEK_AOZ_MAPΤου ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, στην ιδιαίτερα «θερμή» περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, φιλοδοξούν να μετατρέψουν την τριμερή συνεργασία τους οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτέρων Ευάγγελου Βενιζελου, σε υπουργικό επίπεδο στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.Το πολύ θετικό κλίμα μεταξύ των τριών χωρών επιβεβαιώθηκε στην συνάντηση που είχαν την Δευτέρα και Τρίτη στο Κάιρο ο Αιγύπτιος βοηθός υπουργός εξωτερικών Χατεμ Σειφ Ελ Νασρ με τον πολιτικό διευθυντή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Δ. Παρασκευοπουλο και τον αναπληρωτή γ. διευθυντή του κυπριακού ΥΠΕΞ πρέσβη Τάσο Τζιωνη.

Αρχαία Ελλάδα και ευρωπαϊκή βαρβαρότητα

«Κάθε δημοκρατική μορφή καπιταλιστικού Κράτους ενέχει ολοκληρωτικές τάσεις», Ν. Πουλαντζάς
http://stateofthemarkets.com/wp-content/uploads/2013/05/eurozone-image-650x400.jpg
 Ο Πλάτων καθορίζει την οικονομική ισότητα επακριβώς με βάση την κοινοκτημοσύνη των μέσων παραγωγής και με αριθμητικούς ποσοτικούς όρους. Ο κάθε πολίτης δεν έχει δικαίωμα να αυξήσει την περιουσία του πάνω από 4 φορές από τον αρχικό κλήρο. Τον υπόλοιπο πλούτο που θα αποκτάται θα τον παίρνει η Πολιτεία για τις δημόσιες ανάγκες
 Του Παναγιώτη Γεωργουδή
 Ο σκληρός νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός με γερμανική προτεσταντική κηδεμονία έχει δημιουργήσει μία κοινωνική και πολιτική πρακτική μαζικής απανθρωπιάς και εξόντωσης των αδυνάτων, πρώτα στη χώρα μας και μετά στον ευρωπαϊκό Νότο.Αυτή η πολιτική δεν είναι μόνο μία συγκυριακή στρατηγική του σκληροπυρηνικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, αλλά ταυτόχρονα ενεργοποιεί όλο το ιστορικό αρνητικό απόθεμα βαρβαρότητας της Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται αρμοδεμένο μαζί με τα πολιτισμικά της επιτεύγματα.

Τουρκία: Εγκαταλείπεται η απόπειρα αναθεώρησης του συντάγματος Τεράστιες οι διαφορές των πολιτικών δυνάμεων


Η κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία είχε αναλάβει να υποβάλει προτάσεις για την αναθεώρηση του συντάγματος της Τουρκίας, κληροδοτήματος του στρατιωτικού καθεστώτος του 1980, η οποία αποτελούσε εξαγγελία του Ταγίπ Ερντογάν, απέτυχε και αναμένεται να διαλυθεί, δήλωσε την Τετάρτη βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.«Η κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία είχε ανατεθεί να συντάξει νέο σύνταγμα δεν έχει μπορέσει να συμφωνήσει στο παραμικρό άρθρο εδώ και τέσσερις μήνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχμέτ Ιγιγιαμά, βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).«Φαίνεται δύσκολο να καταρτιστεί ένα νέο σύνταγμα πριν από τις εκλογές του 2015», συνέχισε ο κ. Ιγιγιαμά.Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Τζεμίλ Τσιτσέκ, έκανε γνωστό τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να καταργήσει την επιτροπή.

Φ. Γεννηματά: Οι βιομηχανίες της Ε.Ε. δεν είναι αντίπαλοι


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε./Christos DOGAS
Η κ. Γεννηματά υπέγραψε έγγραφο πρόθεσης συμμετοχής της χώρας μας σε πρόγραμμα μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, σχετικά με την διεύρυνση στρατιωτικής συνεργασίας κρατών-μελών.Οι βιομηχανίες της Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι αντίπαλοι δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά και τόνισε την ανάγκη οι αμυντικές βιομηχανίες των κρατών μελών της Ε.Ε. να ενισχύουν ως δίκτυο τις ανάγκες της ευρωπαϊκής άμυνας μέσα από αποδοτικότερες συνεργασίες. Στην παρέμβασή της στο πλαίσιο των εργασιών του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) και του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλες, η κ. Γεννηματά σημείωσε το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι  ότι η βιομηχανίες της Ε.Ε. πρέπει να συνυπηρετούν κοινές πολιτικές.

Το ελληνικό ενεργειακό δόγμα Του Θανου Π. Ντοκου*

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//780642877F30646C5EDCD2039FD155E1.jpg
Οι θετικές εξελίξεις όσον αφορά τον αγωγό ΤΑΡ και η γενικότερη κινητικότητα στον τομέα της ενέργειας υπό τον συντονισμό του ικανού και αποτελεσματικού υπουργού Ενέργειας έχουν καταστήσει αναγκαία τη διαμόρφωση ενός «ενεργειακού δόγματος» που θα συμπυκνώνει την ελληνική στρατηγική σε ένα ζήτημα ανερχόμενης σημασίας. Αν και η επεξεργασία δεν έχει ολοκληρωθεί, μπορεί κανείς να διακρίνει ορισμένες βασικές αρχές:

Το χημικό «βατερλό» των Αλβανών σοσιαλιστών Το κίνημα του «όχι» τσαλάκωσε το προφίλ του Ράμα

Κυριολεκτικά απ' το χείλος του γκρεμού έσωσε τη νεοσύστατη κυβέρνησή του -και την υστεροφημία του- ο σοσιαλιστής Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ο οποίος την ύστατη στιγμή, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της λήξης της διορίας που του είχε τεθεί, αναδιπλώθηκε στην προειλημμένη απόφασή του -κι ας το αρνήθηκε- να δεχτεί την καταστροφή στη χώρα του 1.300 τόνων νευροπαραλυτικών αερίων του χημικού οπλοστασίου του Ασαντ.Προφανώς είχε λογαριάσει χωρίς τον «ξενοδόχο», το διογκούμενο εκείνο κίνημα του «όχι», που συμπαρέσυρε ακόμη και τους μαθητές των σχολείων και στο οποίο ο πρωθυπουργός, παρά το «ανάθεμά» του προς τους «τσαρλατάνους της αντιπολίτευσης» και τους «άπληστους μιντιάρχες» της παραπληροφόρησης και του «επαίσχυντου αντιαμερικανισμού» τους, είδε «αξιέπαινο κουράγιο» και «καλούς διαδηλωτές».

Οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και τα hedge funds

http://go.bloomberg.com/political-capital/files/2013/05/0503-penny.jpg

Άνοιγμα της Τουρκίας προς τους Κούρδους

Η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ θεωρείται ιστορική. Ήταν η πρώτη φορά που ο τούρκος πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τον όρο Κουρδιστάν.
Η συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί το περασμένο Σάββατο στο Ντιγιάρμπακιρ εγκαινιάζει μία νέα περίοδο στις τουρκικές σχέσεις με τους Κούρδους. Ο έμπειρος κούρδος πολιτικός, Χασίμ Χασίμι υπογράμμισε, μιλώντας στη DW, τη σημασία του γεγονότος: «Η συνάντηση δύο συμβολικών προσώπων της περιοχής στο Ντιγιάρμπακιρ αποτελεί το ξεκίνημα μίας νέας εποχής. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν χρησιμοποίησε εκεί τον όρο Κουρδιστάν. Είδαμε τις σημαίες της Τουρκίας και του Κουρδιστάν μαζί. Όλα τα ταμπού έσπασαν».

Guardian: Η επίθεση στο Ιράν ρίχνει λάδι στη φωτιά της Χεζμπολάχ Το αιματηρό συμβάν στην πρεσβεία διαβρώνει την πολιτική σταθερότητα


Guardian: Η επίθεση στο Ιράν ρίχνει λάδι στη φωτιά της Χεζμπολάχ«Ο Λίβανος είναι αναπόσπαστο τμήμα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας. Χρησιμεύει ως περιοχή ανασυγκρότησης για τους μαχητές, ως καταφύγιο για τους κατατρεγμένους αμάχους, ως σκηνικό και εφαλτήριο για τις περιφερειακές δυνάμεις και τις ένοπλες ομάδες που συγκρούονται, συχνά με εξαιρετικά αιματηρό τρόπο», γράφει ανάλυση στον Guardian.«Η επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν, στο προπύργιο της συμμάχου Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, ήταν η πιο δραματική απόδειξη της εξάπλωσης του πολέμου πέραν των συνόρων της Συρίας. Διαβρώνει περαιτέρω την πολιτική σταθερότητα του Λιβάνου, δείχνει την δύναμη των τζιχαντιστών, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της συμμετοχής του Ιράν, ακριβώς την ώρα που η ευρύτερη σχέση του με την Δύση φαίνεται να βελτιώνεται», τονίζει η ανάλυση.

Για «κατάρριψη» του αεροσκάφους του από ελληνικό Mirage το 1996 Μήνυση κατά της Ελλάδας καταθέτει οικογένεια Τούρκου πιλότου


Μήνυση κατά της Ελλάδας καταθέτει οικογένεια Τούρκου πιλότου
Αθήνα: Ο δικηγόρος της κόρης του Τούρκου πιλότου, Ναΐλ Ερντογάν, που σκοτώθηκε πριν 17 χρόνια κοντά στη Χίο, υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος του τύπου F-16 χτυπήθηκε από ελληνικό αεροσκάφος Mirage 2000 κατά την αερομαχία που είχαν.Ο δικηγόρος εκ μέρους της οικογένειας θα καταθέσει μήνυση «για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και ο Έλληνας πιλότος». Σε σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», αναφέρεται και το όνομα του Έλληνα πιλότου.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο δικηγόρος της οικογένειας του Τούρκου πιλότου, Μεχμέτ Εμίν Κελές, επρόκειτο χθες να αποταθεί στην Εισαγγελία της Αθήνας.

Έξι μήνες πίσω πάει το πρόγραμμα της Noble με σοβαρές συνέπειες Καθυστερεί το «Λεβιάθαν», επηρεάζεται η Κύπρος


Καθυστερεί το «Λεβιάθαν», επηρεάζεται η Κύπρος
Λευκωσία: Επιπλοκές και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» του Ισραήλ από πλευράς Noble, φέρνουν αφενός κριτική και συζητήσεις εντός της χώρας, ενώ προφανώς παράπλευρα επηρεάζει και τους σχεδιασμούς της Κύπρου, αφού θα καθυστερήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ενδεχόμενο εξαγωγών μέσω Κύπρου. Ενδεχομένως να επηρεάσει και τη δυνατότητα του Ισραήλ να διαθέσει φυσικό αέριο για σκοπούς ενδιάμεσης λύσης προς την Κύπρο.Συγκεκριμένα, η Noble ενημέρωσε ότι θα καθυστερήσει κατά μερικούς μήνες την επόμενη γεώτρηση στο «Λεβιάθαν» που θα προχωρούσε και για έρευνα για πετρέλαιο και ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο με το νεότευκτο υπερσύγχρονο γεωτρύπανο «Atwood» που μπορεί να φτάσει σε πάρα πολύ μεγάλα βάθη.

Οι γερμανοτουρκικες έρευνες στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τα διαβήματα της Λευκωσίας

???????? ????????? ???????-????????-??????
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Με  αγωνία περιμένουν στην Αθήνα και την Λευκωσία την επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros καθώς στις 18 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται ο κύκλος σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησε στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κύπρου και  τουρκικής  ακτής.
Η Άγκυρα έχει απειλήσει ότι με την απόκτηση του δικού της ερευνητικού σκάφους  θα μπορεί πλέον να υλοποιήσει τις απειλές της για διεξαγωγή ερευνών εντός  της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην βάση των αδειών που έχει ήδη «αναθέσει» στην κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

Οι Άραβες και οι Εβραίοι είναι συμπολεμιστές: πρόκειται για ψευδείς διαδόσεις της σεζόν ή για την έναρξη ενός μεγάλου παιχνιδιού

Οι Άραβες και οι Εβραίοι είναι συμπολεμιστές: πρόκειται για ψευδείς διαδόσεις της σεζόν ή για την έναρξη ενός μεγάλου παιχνιδιού
Η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να παραχωρήσει στο Ισραήλ τα στρατιωτικά της αεροδρόμια και να του παρέχει ολόκληρο σύνολο υπηρεσιών, αν το Τελ-Αβίβ αποφασίσει να χτυπήσει το Ιράν. Αυτή τη φανταστική είδηση διέδοσαν αυτές τις ημέρες τα παγκόσμια ΜΜΕ. Πάντως, ορισμένοι εμπειρογνώμονες δεν θεωρούν αυτό το σενάριο υπερφυσικό.Η βρετανική Sunday Times επικαλούμενη ανώνυμες πηγές γράφει σχετικά με την ύπαρξη στενών επαφών των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας στο θέμα της από κοινού στρατιωτικής επίλυσης του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος.

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στη Μόσχα

http://www.nationalturk.com/en/wp-content/uploads/2012/12/erdogan-putin-istanbul-syria-talks-nationalturk-0455.jpgΟ Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προεδρεύσουν από κοινού την συνεδρίαση του Ρωσο-Τουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.Η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή υψηλών ρώσων αξιωματούχων από όλα τα υπουργεία και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, στα ενεργειακά έργα ανάπτυξης αλλά και στην ανθρωπιστική συνεργασία Μόσχας - Αγκυρας.

Η κρίση του 1972 με βάση τα βρετανικά αρχεία Ο Κληρίδης ήθελε, αλλά φοβόταν το κόστος


Στα μέσα Ιανουαρίου 1972 ο Μακάριος διερχόταν άλλη μια περίοδο κρίσης στις σχέσεις του με τη χούντα. Με αφορμή την εισαγωγή οπλισμού από την Τσεχοσλοβακία, η ελληνική κυβέρνηση αποπειράθηκε να τον ανατρέψει. Η Αθήνα διαφωνούσε τότε με τη Λευκωσία στους χειρισμούς του Κυπριακού και οι σχέσεις Παπαδόπουλου – Μακαρίου ήταν τεταμένες.Ο τότε πρέσβης της χούντας Παναγιωτάκος, σε συνεργασία με τον Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β, προσπάθησαν να εξαναγκάσουν τον Μακάριο σε παραίτηση. Η χούντα επέδωσε στον Μακάριο στις 11 Φεβρουαρίου 1972 τελεσίγραφο με το οποίο του ζητούσε να παραδώσει τα όπλα που είχε εισαγάγει, στην Εθνική Φρουρά. Ο Παναγιωτάκος του διαβίβασε προφορικά τελεσίγραφο για να παραιτηθεί από την προεδρία. Στα σχέδια της Αθήνας ήταν και η ανατροπή του Μακαρίου με πραξικόπημα. Στις 14 Φεβρουαρίου η κυπριακή ΚΥΠ υπέκλεψε τηλεφωνική επικοινωνία του Παναγιωτάκου με το υπουργείο Εξωτερικών, όπου συζητούσε το ενδεχόμενο πραξικοπήματος. Ο Μακάριος, όταν άκουσε τη συνομιλία, απέστειλε τον Κληρίδη στον Αμερικανό πρέσβη Ντέιβιντ Πόπερ και ζήτησε την παρέμβαση των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα έγινε κινητοποίηση του πληθυσμού, που σχημάτισε ανθρώπινη ασπίδα γύρω από την Αρχιεπισκοπή, οπόταν το σχέδιο της χούντας κατάρρευσε. Η αποτυχία χρεώθηκε στον Παναγιωτάκο, ο οποίος χειρίστηκε την κρίση με επιπολαιότητα.

Μια νομική τραγωδία και το ψέμα που πλήγωσε τον Κληρίδη

Το ποιος ήταν ο ρόλος του Κληρίδη  κατά την πρίν κατά την διάρκεια και μετά των θερμών ημερών του 1974 είναι γνωστός . Οπως γνωστά είναι  και το τι  διαπραγματεύτηκε την περίοδο 1968-1974 με τον κ. Ντενκτάς, όπως γνωστά είναι τα όσα έλαβαν χώρα τον Φεβρουάριο του 1972 με την παράδοση του τελεσιγράφου απο την Αθήνα για την απομάκρυνση του Μακαρίου

Με τον Σενέρ Λεβέντ

http://www.philenews.com/afieromata/news/paris_Kle_anan_Nte.jpg
 Ο αγαπητός φίλος Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ τέλειωσε με τις εξής γραμμές το πρώτο μέρος του άρθρου που έγραψε για τον Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο αποκάλεσε «Δεύτερο Άνδρα»: «Ο Κληρίδης, ο οποίος δεν χάλασε το χατίρι του Ραούφ Ντενκτάς που του ζήτησε βοήθεια κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, πήρε τη σύζυγο και τα παιδιά του Ντενκτάς στο αυτοκίνητό του, τους οδήγησε στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας, ολοκλήρωσε προσωπικά τις διαδικασίες αγοράς εισιτηρίων και τους έστειλε στην Τουρκία. Ύστερα τηλεφώνησε στον Ντενκτάς και του γνωστοποίησε την κατάσταση. ’Εντάξει Ραούφ, πέταξαν τα παιδιά’. Ο Ντενκτάς ουδέποτε παραδέχτηκε αυτή την καλοσύνη που του έγινε και διέψευσε τον Κληρίδη. Αυτό πλήγωνε πολύ τον Κληρίδη». 

Η Άγκυρα αναφέρει επεισόδιο στα ανοιχτά της Καλύμνου Ελληνικά σκάφη επιχείρησαν να διακόψουν το ψάρεμα τουρκικών αλιευτικών σκαφών

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201311/153890/images/det_turkeyploio2.jpgΤου Νίκου ΣτέλγιαΣε μια περίοδο που η κυπριακή και η διεθνής κοινή γνώμη συζητά την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και την επικείμενη επίσκεψη των ειδικών εκπροσώπων των δυο κοινοτήτων στην Αθήνα και στην Άγκυρα, η τουρκική πλευρά αναφέρει ότι τις τελευταίες ώρες, στα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας λαμβάνουν επεισόδια, στα οποία εμπλέκονται το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το Ελληνικό Λιμενικό, το τουρκικό Λιμενικό, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία και τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη.Σύμφωνα με την Άγκυρα, πριν από λίγες ώρες, ένας μικρός στολίσκος, ο οποίος αποτελούταν από τουρκικά αλιευτικά σκάφη επιχείρησε να εισέλθει στα περίχωρα της Καλύμνου. Τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη ψάρευαν στα χωρικά ύδατα, τα οποία η Αθήνα θεωρεί υπό την δική της κυριαρχία, όταν σκάφη του ελληνικού λιμενικού προσέγγισαν τον μικρό στολίσκο.

Σαρωτικές αλλαγές στον κατοχικό στρατό 6000 στρατιωτικοί αποχωρούν από τις λεγόμενες τουρκικές ειρηνευτικές δυνάμεις

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201311/154041/images/det_turkeystratos8.jpgΤου Νίκου Στέλγια Για πρώτη φορά μετά το 1974, η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα προχωρά με γοργά βήματα στην λήψη μια σειρά σημαντικών αποφάσεων, οι οποίες αφορούν το μέλλον της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Οι τελευταίες πληροφορίες από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, έρχονται να επιβεβαιώσουν το πρόσφατο δημοσίευμα της «www.kathimerini.com.cy».  Την επόμενη περίοδο, 6000 στρατιωτικοί αποχωρούν από τις λεγόμενες τουρκικές ειρηνευτικές δυνάμεις. Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Αμπάς Σινάϊ κατέθεσε «νομοσχέδιο», το οποίο προβλέπει σαρωτικές αλλαγές για το μέλλον της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.  Η «www.kathimerini.com.cy» εξασφάλισε τα βασικά σημεία του νέου «νομοσχεδίου», τα οποία έχουν ως εξής:

Κοντά σε οριστική συμφωνία ΗΠΑ - Αφγανιστάν Οι αμερικανοί στρατιώτες θα παρεμείνουν στη χώρα μετά το 2014

Κοντά σε οριστική συμφωνία ΗΠΑ - ΑφγανιστάνΜία παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ίσως σφραγίσει τη συμφωνία ασφαλείας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Αφγανιστάν, η οποία θα επιτρέψει την παραμονή των αμερικανών στρατιωτών στη χώρα μετά το τέλος του 2014.Η συμφωνία φαίνεται να είναι κοντά μετά την πρόταση Κέρι να στείλει ο Μπαράκ Ομπάμα επιστολή σε αρχηγούς των φυλών, όπου θα παραδέχεται τα αμερικανικά λάθη του παρελθόντος στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».Όπως αναφέρει το BBC, η πρόταση έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του Αφγανιστάν.Εδώ και αρκετούς μήνες ΗΠΑ και Αφγανιστάν πραγματοποιούν συνομιλίες για τα θέματα ασφαλείας. Η Καμπούλ ήθελε από την Ουάσινγκτον ένα κείμενο, όπου θα γίνεται παραδοχή των λαθών.

Στο “σφυρί” η επιστολή Κολοκοτρώνη με τη φράση “φωτιά και τσεκούρι”


kolokotrwnisepistoli1

Η τιμή της ιστορικής επιστολής που έγραψε ο Γέρος του Μοριά το 1822, εκτιμάται ότι δε θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 4.000 ευρώ λόγω κρίσης.

Δημοπρατείται την Τετάρτη από τον οίκο Πέτρος Βέργος, η ιστορική επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με τη φράση «φωτιά και τσεκούρι».Η μέχρι σήμερα «άγνωστη» επιστολή, που στόχο είχε να παροτρυνθούν οι κάτοικοι χωριών να βοηθήσουν στην πολιορκία της Πάτρας, γράφτηκε στις 15 Ιουνίου 1822, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.Η τιμή του ιστορικού εγγράφου εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει πολύ τα 4.000 ευρώ, λόγω της κρίσης, ενώ παλαιότερα εκτιμάται ότι μπορεί να έφθανε και τα 8.000 ευρώ. Κατά 500 ευρώ χαμηλότερη είναι η τιμή εκκίνησης της δεύτερης επιστολής του Θόδωρου Κολοκοτρώνη με την οποία δίνει οδηγίες για μελλοντικές κινήσεις.

Νέες κυπριακές συμμαχίες -Νέες σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός Η πρόσφατη απόφαση του Λιβάνου να ενισχύσει το συμμαχικό πλαίσιο της Κύπρου, σε ενεργειακό επίπεδο, αποτελεί μια ξεκάθαρη αλλαγή φάσης, αφού τώρα η διαχρονική οριζόντια στρατηγική ενεργοποιείται μέσα σ’ ένα στρατηγικό μείγμα, όπου διαφορετικές κρατικές προσεγγίσεις συντονίζονται για να επιτευχθεί ο ίδιος κοινός στόχος αυτής της υψηλής στρατηγικής.Παράλληλα με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου έρχεται η Ελλάδα να λειτουργήσει μια τριγωνική σχέση που συσχετίζεται με τις κινήσεις της Αιγύπτου, που θέλει να έχει σχέσεις με αυτές τις δύο χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι το ευρωπαϊκό πεδίο λειτουργεί ως καταλυτικό στοιχείο για την Κύπρο σε επίπεδο κρατικό αλλά και για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, όπου είναι η ENI για την Ιταλία και τα θαλάσσια οικόπεδα 2,3 και 9 και η Total για τα οικόπεδα 10 και 11.

Γερμανική ισχύς και η βαβυλωνιακή πολιτική της Βρετανίας


    http://images.newsnowgr.com/41/414125/Pax-Germanica-stin-evrozoni-1-315x236.jpg
  • Οι παράφωνοι τροβαδούροι της ΕΕ
  • Γιατί τα κέρδη του Βερολίνου αντιμετωπίζουν πρόστιμο της τάξης του 0,1% επί του ΑΕΠ και πώς η ολοκλήρωση οδηγεί σε γερμανική Ευρώπη 
  • Γιατί και πώς μπορεί να αλλάξει το μείγμα της γερμανικής πολιτικής
Όταν οι Γερμανοί υποστήριζαν σφόδρα τις διευρύνσεις και δη τη μεγάλη του 2004, στην οποία συμμετείχε και η Κυπριακή Δημοκρατία, υπήρχαν δυο σχολές σκέψεις. Η μία πίστευε ότι η διαδικασία αυτή ήταν στο πλαίσιο της περιφερειακής ολοκλήρωσης και η άλλη, στην οποία ανήκει και ο γράφων, τόνιζε ότι το Γερμανικό Ζήτημα ζει. Και ότι το Βερολίνο έβλεπε τις διευρύνσεις στο πλαίσιο και τον δικών της εθνικών συμφερόντων, δηλαδή ως νέες αγορές, με στόχο να οικοδομήσει τη γερμανική Ευρώπη μέσα από τις διαδικασίες της περιφερειακής ολοκλήρωσης, η οποία αδυνατεί να καταργήσει και να αντικαταστήσει το έθνος κράτος με υπερεθνικούς θεσμούς. Διότι, όπως μάλιστα έγραψε ο Ρεϊμόν Αρόν, σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα έχουμε αλλαγή, αλλά μετάλλαξη της ιστορίας.