Νίκος Λυγερός Η
πρόσφατη απόφαση του Λιβάνου να ενισχύσει το συμμαχικό πλαίσιο της
Κύπρου, σε ενεργειακό επίπεδο, αποτελεί μια ξεκάθαρη αλλαγή φάσης, αφού
τώρα η διαχρονική οριζόντια στρατηγική ενεργοποιείται μέσα σ’ ένα
στρατηγικό μείγμα, όπου διαφορετικές κρατικές προσεγγίσεις συντονίζονται
για να επιτευχθεί ο ίδιος κοινός στόχος αυτής της υψηλής στρατηγικής.Παράλληλα
με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου
έρχεται η Ελλάδα να λειτουργήσει μια τριγωνική σχέση που συσχετίζεται με
τις κινήσεις της Αιγύπτου, που θέλει να έχει σχέσεις με αυτές τις δύο
χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι το ευρωπαϊκό πεδίο
λειτουργεί ως καταλυτικό στοιχείο για την Κύπρο σε επίπεδο κρατικό αλλά
και για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, όπου είναι η ENI για την Ιταλία και τα
θαλάσσια οικόπεδα 2,3 και 9 και η Total για τα οικόπεδα 10 και 11.
Όταν συνδυάσουμε αυτές τις σχέσεις με τη χρονιά της Μεσογείου, που αποτελείται από την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το πρώτο εξάμηνο με την Ελλάδα και στο δεύτερο εξάμηνο με την Ιταλία, συνειδητοποιούμε ότι πρέπει τώρα να παράγουμε κινήσεις που θα γίνουν πράξεις, γιατί αλλάζουν την πραγματικότητα σε γεωοικονομικό επίπεδο αλλά και σε γεωπολιτικό. Οι συμμαχίες της Κύπρου γίνονται σ’ ένα χρονικό διάστημα που αφήνει πίσω φοβίες του ραγιαδισμού, γιατί η ενέργεια αλλάζει τα δεδομένα.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γίνει αντιληπτό από τον κυπριακό λαό ότι οι προοπτικές υπάρχουν και ότι οι οικονομικές δυσκολίες είναι μόνο και μόνο τοπικές, ενώ στο ολικό επίπεδο σημασία έχει η στρατηγική της ενέργειας, αφού είναι ικανή να επηρεάσει ακόμα και την οικονομία με τη δυναμική της. Πρέπει, λοιπόν, να εγκαταλείψουμε μερικές παραδοσιακές τάσεις φοβίας λόγω ραγιαδισμού και να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της στρατηγικής.
Νέες σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Νέες σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αρχίζει η εταιρία CGG-VERITAS στο οικόπεδο 9 για την κοινοπραξία ENI-KOGAS. Αυτή η νέα εξέλιξη στον τομέα των υδρογονανθράκων επιβεβαιώνει την αξία της κυπριακής ΑΟΖ.Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 κοινοπραξίες από 33 εταιρείες που ήταν υποψήφιες για το οικόπεδο 9, οι 9 είχαν υποβάλει υποψηφιότητα για το συγκεκριμένο. Κι ενώ αρχικά η διαπραγμάτευση αφορούσε την Gazprom Bank, τη Novatec και την Total, τελικά το συμβόλαιο με bonus υπογραφής αξίας 150εκατ. ευρώ, έγινε με την ENI-KOGAS. Μάλιστα η Τουρκία, προσπάθησε να επηρεάσει την ENI για να μην υλοποιηθεί η συμφωνία αλλά μάταια, αφού η ENI αδιαφόρησε παντελώς και προχώρησε στην οριστική συμφωνία. Η σεισμογραφική μελέτη που άρχισε και θα είναι διάρκειας τριών μηνών, ενισχύει τις δηλώσεις της ENI-KOGAS που είχαν αποστομώσει τους πιο δύσπιστους όσο αφορά στην ταχύτητα της έρευνας στην περιοχή, αφού είχαν προγραμματιστεί έξι γεωτρήσεις σε δυο χρόνια.
Αυτό το γεγονός θα λειτουργήσει ενισχυτικά και για τον σταθμό υγροποίησης της Κύπρου. Ας σκεφτούμε λοιπόν ότι πριν μερικά χρόνια κανείς δεν πίστευε στην ύπαρξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι τώρα γίνονται ταυτόχρονα έρευνες από δυο ερευνητικά σκάφη στα οικόπεδα 2, 3 και 9 ενώ παράλληλα συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά η έρευνα στο οικόπεδο 12, καταλαβαίνουμε ότι το όραμα είναι πλέον μια πράξη που άλλαξε την πραγματικότητα εκεί όπου κανείς δεν το περίμενε.
Σημασία έχει λοιπόν, όχι η αντιπαράθεση που δεν οδηγεί πουθενά, αλλά το έργο που με τις πράξεις του διαμορφώνει το μέλλον της Κύπρου. Κανείς δεν υπολόγιζε τόσες αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με το Κυπριακό. Κι όμως οι στρατηγιστές το έγραφαν ότι αυτός είναι ο δρόμος που έδειχναν οι επιστήμονες. Τώρα ο κυπριακός λαός μπορεί να βαδίσει προς της απελευθέρωση διότι όλες οι συμμαχίες οδηγούν προς τον ίδιο σκοπό. Η Κύπρος δεν είναι πια ένα πρόβλημα και μόνο αλλά μια στρατηγική επένδυση.