20 Νοεμβρίου 2013

Η Επιλεκτική Μνήμη του Firatnews οδηγεί σε μια προσωπική Δικαίωση έναν και χρόνο μετά-Οδηγίες Πρός Ναυτιλλομένους

http://4.bp.blogspot.com/-0S9mzJLBa8Q/UozoweVoZAI/AAAAAAAARIo/lY0-XraLWLc/s640/barzani_ocalan.jpg
  • -Το γεγονός πως η Αλαουιτική Συρία του καθεστώτος Ασαντ αποτελεί στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή σύμμαχο  του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) του  Σαλίχ Μουσλίμ-Παρακλάδι του ΠΚΚ στο Δυτικό Κουρδιστάν στα σχέδια του για αυτονόμηση του Δυτικού Κουρδιστάν
  • -Το γεγονός της άρνησης ένταξης  του  PYD στην σφαίρα επιρροής του Νοτίου Κουρδιστάν του καθεστώτος Μπαρζανί (του πλέον φίλιου μορφώματος για την Τουρκία μαζί με την Αλβανία και την Βοσνία) 
  •  -Το γεγονός πως ο Μασούντ Μπαρζανί ως πολιτικό καθεστώς έχει ταυτίσει την μοίρα του με το Πολιτικό Καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν και στρέφεται για μια ακόμη φορά κατά του ΠΚΚ άνοιξε τα στόματα και   επέβαλλε στο Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Φιράτ να αναφέρει σε δημοσίευμα του τα αυτονόητα.
Προς τιμή του Το ιστολόγιο Ινφογνώμων το μετέφρασε και το αναδημοσίευσε.Αποτελεί όμως μια προσωπική δικαίωση για μένα  αυτή η κίνηση,  η οποία μεν άργησε ως είθισται αλλά ήρθε, γιατί κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό και καθολικό τρόπο πως και ψύχραιμος υπήρξα στις όποιες τοποθετήσεις μου, και την αλήθεια έλεγα, και την τουρκική προπαγάνδα δεν κατάπινα αμάσητη και εχθρός των Κούρδων δεν είμαι, πόσο δε δεν συντάσσομαι με τους Υβριστές της εμβληματικής προσωπικότητας των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν.Η αλήθεια σώζει και σώζει πάντα την ζωή σε φυσικό και πνευματικό επίπεδο απλά γιατί δεν νικιέται ούτε μετά θάνατον.


Σχέσεις καθεστώτος Μπάαθ-Κούρδων
Το 1946, η διακυβέρνηση της Συρίας πέρασε στα χέρια των Αράβων εθνικιστών.Τό 1963 το κόμμα Μπάαθ ανέλαβε την εξουσία στη Συρία,.η εξουσία όμως θα περάσει πραγματικά και σταθερά στα χέρια του όταν θα συνδεθεί με τους αλαουίτες στρατιωτικούς και ειδικά τον Χαφέζ αλ-Άσαντ το 1970..Έκτοτε οι πολιτικές και πολιτιστικές ελευθερίες των Κούρδων συρρικνώθηκαν. Τα κουρδικά πολιτικά κόμματα λειτουργούν παράνομα. Οι Κούρδοι της Συρίας ως εθνότητα έχουν υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλη εθνοτική ομάδα δεκαετίες κάτω απ οτο αυταρχικό καθεστώς του κόμματος  Μπάαθ της Συρίας. Οι κουρδικές εφημερίδες, τα περιοδικά και η κουρδική μουσική ήταν  απαγορευμένα αγαθά. Καθώς η χρήση της κουρδικής γλώσσας δεν επιτρεπόταν , δεν λειτουργούσαν κουρδικά σχολεία, ούτε ραδιοφωνικοί σταθμοί   

Στα τέλη της δεκαετίας ’90, τα τεθωρακισμένα του τουρκικού στρατού στάθμευαν στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Εκείνη την περίοδο, η Άγκυρα προειδοποίησε τη Δαμασκό ότι σε περίπτωση που οι αρχές της Συρίας δεν παρέδιδαν στην Τουρκία τον ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο τουρκικός στρατός θα εισέβαλε στη γειτονική χώρα. Αντιμέτωπη με την απειλή της Τουρκίας (αλλά κα ιτις πιέσεις των Αμερικανών)  η Συρία υποχρέωσε τον Οτζαλάν να αποχωρήσει από τη Δαμασκό και επιδίωξε τη βελτίωση των σχέσεών της με την Άγκυρα. Σε αυτή τη βελτίωση σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το τουρκικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο αναδείχθηκε στην εξουσία το 2002. Κυρίως μετά το 2005, σε μια περίοδο που η Συρία αναζητούσε τρόπους για να ξεπεράσει τη διεθνή της απομόνωση, η τουρκική κυβέρνηση, προσεγγίζοντας την ηγεσία της Συρίας προχώρησε στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.   Η εκδίωξη του αποτέλεσε την απαρχή της συνεργασίας Τουρκίας-Μπάαθ ( Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα  κυριαρχεί στα δρώμενα της Συρίας απο το 1963) κατά του ΠΚΚ σε όλα τα επίπεδα.

 Στις 12 Μαρτίου 2004 σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ Αράβων και Κούρδων φιλάθλων σε ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία. Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας αντέδρασαν με πυροβολισμούς κατά του πλήθους προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 20 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων (πηγή: Διεθνής Αμνηστία).Την επομένη ημέρα η αστυνομία επιτέθηκε κατά Κούρδων της Συρίας οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να συμμετάσχουν στην κηδεία των νεκρών. Αντιδρώντας σε αυτές τις επιθέσεις Κούρδοι της Συρίας προκάλεσαν τις επόμενες δύο μέρες ταραχές σε διάφορες πόλεις στα βορειοανατολικά της Συρίας, περιοχή κατοικούμενη κυρίως από Κούρδους.Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 13 Μαρτίου 2004, ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της πόλης Amouda υπέστη ξυλοδαρμό από Κούρδους διαδηλωτές. Αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Εκατοντάδες άτομα, κυρίως Κούρδοι της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, παραμένουν υπό κράτηση. Οι περισσότεροι κρατούνται σε απομόνωση και γι' αυτό υπάρχει κίνδυνος να υφίστανται βασανισμούς ή κακοποίηση.Υπολογίζεται ότι στη Συρία ζουν περίπου 1,5 εκατ. Κούρδοι. Οι αρχές αρνούνται να χορηγήσουν συριακή ιθαγένεια και πολιτικά δικαιώματα τουλάχιστον σε 150.000 Κούρδους που ζουν στη Συρία.
(Σταχυολόγηση απο το Υλικό του Διαδικτύου)

Σχετικό άρθρο:"Νέα Ελβετία το Κουρδιστάν"