20 Νοεμβρίου 2013

Οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και τα hedge funds

http://go.bloomberg.com/political-capital/files/2013/05/0503-penny.jpg


Η... εκ παραδρομής φοροφυγάς κ. Πρίτζκερ (σ.σ. παραδέχθηκε τον Μάιο ότι είχε δηλώσει λιγότερα των αποκτηθέντων εισοδήματα το '12, κατά 80 εκατ. δολάρια, λόγω... λογιστικού λάθους) το απόγευμα της αφίξεώς της σχεδιάζει να πάει στον Πειραιά να δει το λιμάνι και το πώς δουλεύουν οι Κινέζοι. Ενδεχομένως, δε, να έχει κατά νου κάποια μελλοντική συνεργασία μαζί τους.

Την Παρασκευή θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και στη συνέχεια θα συμφάγει μαζί του και με κάποιους αρμόδιους εκ των υπουργών του που θα...«στολίσουν» με την παρουσία τους το γεύμα εργασίας. Αμέσως μετά θ' αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου μεταβαίνει για συνομιλίες για την παραπαίουσα Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων.

Ορους της διελεύσεως της κ. Πρίτζκερ, πρώτα στην Αθήνα και μετά στο Βερολίνο, έχει τη σημειολογία του, όπως εγκύρως εκτιμάται, λόγω του τεταμένου σταδίου από το οποίο διέρχονται οι αμερικανογερμανικές σχέσεις, στις οποίες έχει ενίοτε προβληθεί από την Ουάσιγκτον το παράδειγμα της Ελλάδας για να υποδειχθεί η ανάγκη ελάφρυνσης των πολιτικών λιτότητας.

Οπως αναμένεται, η ελληνική κυβέρνηση θα «πουλήσει» εν χορώ την παρουσία της κ. Πρίτζκερ στην Αθήνα ως ζωηρό αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Για τους γνωρίζοντες, η κ. Πρίτζκερ, έχουσα έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στην κτηματομεσιτική αγορά, ενδιαφέρεται και θα ρίξει το πολιτικό της βάρος πρωτίστως στην προώθηση των συμφερόντων του χώρου της - αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων που ενδιαφέρονται για την εξαγορά απαξιωμένων φιλέτων της ελληνικής κτηματαγοράς που έχουν βγει στο σφυρί.
Σημειωθήτω πως πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της, τον περασμένο Μάιο, η κ. Πρίτζκερ διηύθυνε την εταιρεία PSP Capital Partners, την οποία είχε ιδρύσει το 2005, με έδρα το Σικάγο. Εκ των βασικών δραστηριοτήτων της εταιρείας της ήταν η επένδυση σε κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds).

Ειρήσθω εν παρόδω, η αξιοποίηση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας πέρασε στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο NCH Capital της Νέας Υόρκης. Οι κυβερνώντες λέγεται πως έχουν πει στην κ. Πρίτζκερ πως υπάρχουν και άλλα φιλέτα προς αξιοποίηση, με προεξάρχον εκείνο στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, όπου επίσης αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια φέρονται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Η κ. Πρίτζκερ, που μπήκε τον Ιούνιο στην κυβέρνηση Ομπάμα, αποτελεί σημαντικό και αντιπροσωπευτικό δείγμα του λεγόμενου βαθέος κράτους, με χρηματοδοτήσεις προέδρων και υποψηφίων και των δύο πολιτικών χώρων, με τεράστια οικογενειακή και προσωπική περιουσία -κληρονόμος της αλυσίδας των ξενοδοχείων Hyatt και διαχειρίστρια-μάνατζερ μεγάλων περιουσιακών αποταμιεύσεων πλουσίων οικογενειών.

Επίσης, στο... «βιογραφικό» της έχει το σκάνδαλο του 2001, με την κακοδιαχείριση και τελικώς κατάρρευση της τράπεζας Superior που εδρεύει στο Σικάγο και της οποίας διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 1991-1994, με την κτηματομεσιτική φούσκα. Οι προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας δεν καρποφόρησαν και η οικογένεια Πρίτζκερ αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 460 εκατ. δολαρίων στις εποπτικές αρχές.

Τον Μάιο, κατά την ακρόαση επικύρωσης της υποψηφιότητάς της από τη Γερουσία, τα... «δάκρυα πόνου» της κ. Πρίτζκερ για το τραπεζικό σκάνδαλο και φυσικά τα δισεκατομμύρια που κουβαλάει πίσω της, έκαμψαν τους... «φιλεύσπλαχνους» γερουσιαστές, ομοτράπεζους της σημερινής υπουργού.
Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ενδέχεται προσεχώς να επισκεφθεί ξεχωριστά την Ελλάδα αμερικανική επιχειρηματική αποστολή με ενδιαφέροντα στην κτηματομεσιτική αγορά και, κατά τα λεγόμενα, σε τομείς ενέργειας, μετά το «δέσιμο» της χώρας στον τριμερή άξονα με Κύπρο και Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιστροφή στην Ουάσιγκτον της κ. Πρίτζκερ, της οποίας μάλιστα τα ενδιαφέροντα των υπό διαχείριση κεφαλαίων της εντοπίζονταν, μεταξύ άλλων, σε επενδύσεις σε τομείς ενέργειας (πετρέλαιο/ αέριο), εξορύξεις, υποδομές και φυσικούς πόρους.
dpdimas29@gmail.com