Λευκωσία: Επιπλοκές και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» του Ισραήλ από πλευράς Noble, φέρνουν αφενός κριτική και συζητήσεις εντός της χώρας, ενώ προφανώς παράπλευρα επηρεάζει και τους σχεδιασμούς της Κύπρου, αφού θα καθυστερήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ενδεχόμενο εξαγωγών μέσω Κύπρου. Ενδεχομένως να επηρεάσει και τη δυνατότητα του Ισραήλ να διαθέσει φυσικό αέριο για σκοπούς ενδιάμεσης λύσης προς την Κύπρο.Συγκεκριμένα, η Noble ενημέρωσε ότι θα καθυστερήσει κατά μερικούς μήνες την επόμενη γεώτρηση στο «Λεβιάθαν» που θα προχωρούσε και για έρευνα για πετρέλαιο και ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο με το νεότευκτο υπερσύγχρονο γεωτρύπανο «Atwood» που μπορεί να φτάσει σε πάρα πολύ μεγάλα βάθη.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Ισραήλ, η νέα γεώτρηση που υπολογίζεται να κοστίσει $250 εκατ. μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και έξι μήνες. Κάτι που καθυστερεί και τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.Έντονη κριτική ασκήθηκε σε σχέση με την καθυστέρηση σε μεγάλο συνέδριο Μηχανολόγων της χώρας, όπου λέχθηκε πως η αναβολή στην ανάπτυξη του «Λεβιάθαν» μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την οικονομία του Ισραήλ, το οποίο θα αντιμετωπίσει μια έλλειψη του φυσικού αερίου από το 2015.

Ακόμα, αφέθηκε να νοηθεί πως η αναβολή αποφασίστηκε επειδή δεν έχει οριστεί το θεσμικό πλαίσιο εξαγωγών και εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση την Noble που θέλει γρήγορη εκμετάλλευση του κοιτάσματος.Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί έγκριση από την Αντιμονοπωλιακή Αρχή του Ισραήλ, σε σχέση με τη συνεργασία της Noble με τις τοπικές εταιρείες για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι καθυστερεί η παράδοση του γεωτρύπανου «Atwood» από το ναυπηγείο της Daewoo στη Νότιο Κορέα. Η Noble θεωρεί αναγκαίο το συγκεκριμένο γεωτρύπανο για την περιοχή.Σύμφωνα με τα γεωλογικά δεδομένα, υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν από 250 εκατομμύρια μέχρι και 1,5 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου σε διάφορα στρώματα κάτω από το κοίτασμα φυσικού αερίου στο «Λεβιάθαν».

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης