24 Μαρτίου 2015

Ιστορικό μήνυμα Ocalan, αλλά και αντιπαράθεση Erdogan-κυβέρνησης

http://cdncms.todayszaman.com/todayszaman/2015/03/19/207421_newsdetail.jpg
Του Κώστα Ράπτη -Nowruz στα περσικά, Nevroz στα κουρδικά, η ζωροαστρική Πρωτοχρονιά, που συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, είναι μία μέρα η οποία, εκτός από παραδοσιακούς εορτασμούς σε μία ευρεία περιοχή του κόσμου (που φτάνει μέχρι την Κεντρική Ασία), διακρίνεται από ιδιαίτερη πολιτική φόρτιση – είτε ως ευκαιρία για τον ένοικο του Λευκού Οίκου να απευθυνθεί συνολικά προς το ιρανικό στοιχείο και δη προς την ηγεσία της Τεχεράνης, είτε ως αγωνιστική διατράνωση της κουρδικής ταυτότητας στην Τουρκία. Οι συγκρούσεις, βέβαια, δεν έλειψαν και φέτος στην γείτονα, όπου στη μεν επαρχία του Şırnak η αστυνομία διέλυσε με κανόνια νερού, όσους το βράδυ της Παρασκευής συγκεντρώθηκαν για το Nevroz κραδαίνοντας σημαίες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), στη δε επαρχία του Batman κουκουλοφόροι απέκλεισαν κεντρικό δρόμο και επιτέθηκαν σε περιπολικά με κοκτέιλ μολότοφ. Ωστόσο, το φετινό Nevroz αποτέλεσε κυρίως ένα μήνυμα συμφιλίωσης, χάρη στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του έγκλειστου ηγέτη του ΡΚΚ Abdullah Öcalan, που αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τορπιλίζει την ειρήνη με τους Κούρδους ο Ερντογάν για να μη χάσει ψηφοφόρους…

Τορπιλίζει την ειρήνη με τους Κούρδους ο Ερντογάν για να μη χάσει ψηφοφόρους…
Πιο αριβίστα πολιτικό ίσως και να μην έχει δει ιστορικά η Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να… σπάει τα ρεκόρ το ένα πίσω από το άλλο. Μπροστά στην επιθυμία να κυριαρχήσει εκλογικά το ισλαμιστικό AKP ώστε να εξασφαλίσει τις έδρες για να μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα, δεν διστάζει να τορπιλίσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, στην οποία είχε επενδύσει πολιτικά στο παρελθόν, όταν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και ο ίδιος πρωθυπουργός της χώρας…

Σοβαρές «ρωγμές» στο ισλαμιστικό AKP προκαλεί ο Ερντογάν


Σοβαρές «ρωγμές» στο ισλαμιστικό AKP προκαλεί ο Ερντογάν
Η αχαλίνωτη φιλοδοξία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι ο κάτοχος της απόλυτης εξουσίας στην Τουρκία που τον έχει οδηγήσει στην απροκάλυπτη απόπειρα προσαρμογής των επιταγών του τουρκικού Συντάγματος στις δικές του πολιτικές προτεραιότητες, φθάνοντας μέχρι την επιθυμία αλλαγής του πολιτικού συστήματος της χώρας από προεδρευόμενη σε προεδρική Δημοκρατία, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στους κόλπους του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που ο ίδιος ίδρυσε, απειλώντας το με σοβαρό διχασμό.
Σε κάποιον που παρακολουθεί το πλήθος των ομιλιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μεταδίδουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Τουρκίας σε σχεδόν καθημερινή βάση πιθανόν να συγχωρεθεί το ότι θα σκεφθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι ο μοναδικός υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, γράφει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Απαιτούσαν υποταγή, αποσπάσαμε συμβιβασμό

23-03-2015 - MediaΧρήστου Δημήτρης
Το λιτό κοινό ανακοινωθέν, μετά την άτυπη μεταμεσονύκτια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με Ολάντ, Μέρκελ και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, αποτυπώνει τη συμβιβαστική διάθεση - ανάγκη των δύο πλευρών για ξεμπλέξει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που είχε καθηλώσει τη νέα κυβέρνηση σε έναν μαραθώνιο επαφών και την ελληνική οικονομία σε χρηματοπιστωτική ασφυξία. Η νέα κυβέρνηση κερδίζει τον χρόνο που χρειαζόταν για να αρχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι "οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα (ownership) των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στις επόμενες μέρες. Οι συνομιλίες πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές εξεύρεσης στοιχείων λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα".

Ενεργειακές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και Κυπριακό

Του Μάριου Πουλλάδου
  • Ενθαρρυντική η ανακήρυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη ως εμπορεύσιμου.- 
  • Σημαντική μια πιθανή εμπλοκή των ρωσικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ
  •  Η Κύπρος δεν αποτελεί για το Ισραήλ μόνο έναν δυνητικό πελάτη, αλλά και ένα ασφαλές γεωπολιτικό προπύργιο, αναγκαίο στην παροχή του κατάλληλου στρατηγικού βάθους για έξοδο στην Ευρώπη
  •  TΟ ΙΣΡΑΗΛ να παίξει τον ρόλο του σιωπηλού μεσολαβητή προς επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει Τούρκος ακαδημαϊκός

Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο δημιούργησε νέα γεωπολιτικά δεδομένα, που μακροπρόθεσμα δύνανται ν’ ανατρέψουν την υφιστάμενη περιφερειακή ισορροπία ισχύος. Τουρκία και Ισραήλ αποτελούν δύο ισχυρά κράτη, τα οποία, σε αντίθεση με τις τεταμένες διπλωματικές τους σχέσεις, εξακολουθούν να διατηρούν άριστες οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, οι οποίες μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 5,7 δις δολάρια. Ωστόσο, αυτό που για αρκετούς αναλυτές εξακολουθεί ν’ αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο είναι η εξέλιξη των ενεργειακών τους σχέσεων, και ο αντίκτυπος που αυτές μπορεί να έχουν στην έκβαση του κυπριακού ζητήματος.

Η απειλή ενός σύγχρονου Μεσαίωνα

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη
  • Το φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας εκδηλώνεται ταυτόχρονα παντού
  •  Η Δύση, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα πρέπει να συνέλθουν και να διαβουλευθούν την από κοινού αντιμετώπιση ενός απολύτως προβλέψιμου επερχόμενου φαινομένου παγκόσμιας τρομοκρατίας
  •  ΤΑ ΜΕΤΡΑ ασφαλείας εισόδου και εξόδου προς την ελεύθερη Κύπρο πρέπει να εντατικοποιηθούν, οι δε κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να βρει τη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη για τη φύλαξη και των θαλασσών της

Τι προκαλεί αυτό το αιφνιδιαστικό φαινόμενο, ιδιαίτερα γι' αυτούς που δεν έχουν τη γνώση και την ικανότητα παρακολούθησης των διεθνών εξελίξεων, από τον σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανιστάν, την πτώση του Σοβιετικού ιμπέριουμ και την εκδήλωση και εδραίωση της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης, της ένοπλης ρήξης με τον δυτικό πολιτισμό και οτιδήποτε άλλο δεν είναι ισλαμικό, από ριζοσπαστικές πρωτόγνωρες ως προς τα μέσα και τη διακηρυκτική πολιτική ρητορική.

Ερντογάν: Θα μιλήσουμε για ειρήνη όταν καταθέσει τα όπλα το PKK

http://www.medya262.com/wp-content/uploads/abdullah-ocalan-tayyip-erdogan-akpli-oldu.jpg
Την επομένη της νέας έκκλησης Οτζαλάν για ειρήνη με την Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα κάνει κανένα επιπρόσθετο βήμα στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους αντάρτες όσο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δεν καταθέτει τα όπλα. «Η ειρήνη δεν είναι δυνατή υπό την απειλή των όπλων [...] δε μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα περιβάλλον όπου οι υποσχέσεις συνεχώς δεν τηρούνται, παρά μόνο εφόσον υπάρξουν απτές αποφάσεις» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον τοπικών αξιωματούχων. Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν κάλεσε το Σάββατο, με την ευκαιρία της κουρδικής Πρωτοχρονιάς (Νεβρόζ), τα μέλη του κινήματος να οργανώσουν συνέδριο με στόχο να τερματιστεί η εξέγερση εναντίον των τουρκικών αρχών που έχει στοιχίσει την ζωή σε 40.000 ανθρώπους από το 1984.

Ο Τουρκικός στρατός και πάλι στο πολιτικό προσκήνιο Δημόσια αντιπαράθεση με την Ερντογάν για το Κουρδικό

Smoke rises from a fire burning as people wave Kurdish flags and pictures of jailed Kurdish rebel leader Abdullah Ocalan as they gather to celebrate Newroz, the Kurdish New Year, in the south eastern Turkish city of Diyarbakir, 21 March 2015
Του Νίκου ΣτέλγιαΤου ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Την στιγμή που συνεχίζεται η αναμέτρηση της κυβέρνησης με το Προεδρικό, ο τουρκικός στρατός σπάει την σιωπή του και επεμβαίνει στις συνομιλίες του τουρκικού κράτους με τους Κούρδους. Με ένα ανακοινωθέν, το οποίο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το επιτελείο του στρατού «απαντά» στον φυλακισμένο ηγέτη του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, Αμντουλλάχ Οτζαλάν. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, σε γραπτό μήνυμα του, το οποίο διαβάστηκε στο Ντιγιάρμπακιρ στα πλαίσια των εορτασμών του Νεβρούζ, ο κ. Οτζαλάν αναφέρθηκε στην πρόσφατη, υποτιθέμενη συνεργασία των Κούρδων και των Τούρκων σε ότι αφορά την εκκένωση του φυλακίου Σουλεϊμάν Σαχ στην βόρεια Συρία.

ΜΕ «ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥΣ» ΜΙΣΘΟΥΣ ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ «Εκρηξη» της φθηνής εργασίας

«Εκρηξη» της φθηνής εργασίας
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
«Εκρηξη» της «φθηνής» εργασίας με αύξηση κατά 56,6% των απασχολουμένων με μερική απασχόληση και κατά 46,1% των χαμηλά αμειβομένων νέων ηλικίας κάτω 25 ετών, κατέγραψε το ΙΚΑ την περίοδο εφαρμογής (λόγω των Μνημονίων) των μειωμένων μισθών που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει αποφασίσει σταδιακά να «αποκαταστήσει».Οι δύο συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, με βάση επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτει η «Ημερησία», αποτέλεσαν την κύρια «δεξαμενή» των νέων προσλήψεων φτάνοντας, συνολικά, τους 226.430 ή, σε ποσοστό, το 95,33% των νέων ασφαλισμένων που προστέθηκαν στους καταλόγους του ΙΚΑ στη διετία!

Μια βόλτα στην πόλη...

Μια βόλτα στην πόλη...
Μακρύς-βαρύς φέτος ο χειμώνας, λες κι έγινε κι αυτός αίφνης Βορειοευρωπαίος. Πάει να σκάσει μύτη εύχαρις και κομψή η άνοιξη, την πλακώνει στις συννεφιές ο μουρτζούφλης γέρων, της αμολάει και τις βροχές του, τρομάζει το κοριτσάκι και ξανακρύβεται στα άντρα των νυμφών,
περιμένοντας καλύτερες μέρες! Οπως όλοι μας, πλην πλουσίων, που κατά τη διάρκεια της κρίσης πλούτισαν περισσότερο αντλώντας απ’ τη φτώχεια μας, που οι ίδιοι δημιουργούν. Για αυτούς οι ημέρες δεν έχουν ούτε κρύο ούτε ζέστη, έχουν την αδιαφορία αλλά και το ξόδεμα της πλαστής ευδαιμονίας. Για όλους τους
υπόλοιπους, όμως, οι ημέρες περιέχουν την αγωνία, για όσους είναι στο όριο και τη μελαγχολία για όσους τις βλέπουν να περνούν ομοιότροπες με εκείνες που ζούσαμε πριν από τις εκλογές.
Ο πολύς κόσμος εξακολουθεί να υποστηρίζει την κυβέρνηση, όμως όλο και πιο ανήσυχος. Για κάποιους μια απογοήτευση αρχίζει να ελλοχεύει μέρα με την ημέρα στην καρδιά τους. Ολοι βλέπουν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης και, αν εξαιρέσουμε τους χαιρέκακους, όλοι εύχονται να τελεσφορήσουν.

Αυτός στάθηκε όρθιος

http://www.enikos.gr/images/resized/485_36264f5f2f1beac977011cd56ea07453.jpg
Είναι πολύ νωρίς να αποτιμήσει κανείς το τελικό αποτέλεσμα της επίσκεψης Τσίπρα στο Βερολίνο, η οποία, άλλωστε, αποτελεί έναν από τους κρίκους μιας μεγάλης αλυσίδας διεθνών και εσωτερικών ενεργειών της νέας κυβέρνησης και άλλων παραγόντων εντός και εκτός Ευρωζώνης που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αναμένοντας όμως τις σύνθετες εξελίξεις, υπάρχουν ήδη ορισμένες σταθερές, κάποια αντικειμενικά δεδομένα της χθεσινής κρίσιμης επίσκεψης, τα οποία ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Το πρώτο δεδομένο είναι ότι φτάσαμε να γίνει η επίσκεψη. Να υπάρξει η πρόσκληση, να γίνει αποδεκτή και να βρεθεί ο νέος πρωθυπουργός στο Βερολίνο και μάλιστα να συνομιλεί σε ένα πολύ ουσιαστικό, σοβαρό, καλό εν τέλει κλίμα. Το δεδομένο αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία αν θυμηθεί κανείς την αδιανόητη καταστροφολογία που επικράτησε πριν από τις εκλογές αλλά και μετά από αυτές. Καταστροφολογία που αν ίσχυε έστω και στο 5%, η Ελλάδα θα έπρεπε σήμερα να είναι σε κατάσταση χώρας της υποσαχάριας Αφρικής κι όχι να ακούγεται ο ελληνικός εθνικός ύμνος στο Βερολίνο…

Κινέζικο αντιπυραυλικό σύστημα αγόρασε η Τουρκία Το επιβεβαιώνει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Πεκίνο


Κινέζικο αντιπυραυλικό σύστημα αγόρασε η Τουρκία
Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την Δευτέρα στο Πεκίνο ότι "[είναι γεγονός» ότι η Κίνα θα προμηθεύσει στην Τουρκία ένα «πλήρες σύστημα πυραυλικής αεράμυνας» γνωστού με τα κωδικά στοιχεία HQ-9 το οποίο αποτελεί προωθημένη τεχνολογικά μορφή του ανάλογου συστήματος που «έχει εγκαταστήσει η Κίνα για την από αέρος προστασία της».Η σχετική συμφωνία είχε υπογραφεί τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά έκτοτε δεν υπήρξε καμιά δημόσια ένδειξη για την τύχη της.Η Τουρκία αγνόησε τις διαμαρτυρίες της Ουάσιγκτον και της στρατιωτικής ηγεσίας του ΝΑΤΟ οι οποίες «έφθασαν ακόμη και σε βαθμό απειλών για κυρώσεις», σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τυπου. Θα είναι η πρώτη χωρα-μελος του ΝΑΤΟ η Τουρκία η οποία προμηθεύεται από την Κίνα υψηλής τεχνολογίας πυραυλικό σύστημα.

Τέλος στα προνόμια της Cosco από την Κομισιόν

Χώρος της COSCO στον ΟΛΠ 
Τέλος στα ειδικά προνόμια που είχαν δώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη μητρική εταιρεία Cosco Pacific Limited για τη διαχείριση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έστω και καθυστερημένα, καλώντας μάλιστα τις εταιρείες να αποδώσουν τα χρήματα που αναλογούν στο δημόσιο.Η Κομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα να ανακτήσει αυτές τις ενισχύσεις, χαρακτηρίζοντάς τες ασυμβίβαστες προς το κοινοτικό δίκαιο.

Ούτε φίλοι ούτε εχθροί, απλώς... Γερμανοί


Oι σχέσεις ανάμεσα στην ελληνική Αριστερά και τη γερμανική πολιτική ηγεσία δεν ήταν ποτέ εύκολες, δεδομένων των διαφορετικών στρατηγικών σχεδίων και των συσχετισμών στο ευρωπαϊκό οικονομικό επίπεδο.