24 Μαρτίου 2015

Απαιτούσαν υποταγή, αποσπάσαμε συμβιβασμό

23-03-2015 - MediaΧρήστου Δημήτρης
Το λιτό κοινό ανακοινωθέν, μετά την άτυπη μεταμεσονύκτια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με Ολάντ, Μέρκελ και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, αποτυπώνει τη συμβιβαστική διάθεση - ανάγκη των δύο πλευρών για ξεμπλέξει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που είχε καθηλώσει τη νέα κυβέρνηση σε έναν μαραθώνιο επαφών και την ελληνική οικονομία σε χρηματοπιστωτική ασφυξία. Η νέα κυβέρνηση κερδίζει τον χρόνο που χρειαζόταν για να αρχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι "οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα (ownership) των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στις επόμενες μέρες. Οι συνομιλίες πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές εξεύρεσης στοιχείων λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα".


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Τσίπρα ήταν και είναι ανεπιθύμητη και ενοχλητική για τα κυρίαρχα συμφέροντα. Ήταν και είναι κακό παράδειγμα για μια σειρά από χώρες όπου τα κατεστημένα κόμματα τείνουν να εξαφανιστούν σαν τους δεινόσαυρους. Θυμηθείτε τις πρώτες, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, δηλώσεις του Σόιμπλε, που εντελώς κυνικά δήλωνε ότι η νέα κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει την πολιτική της προηγούμενης! Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση ταυτότητας. Η δημοκρατία είναι για τους τύπους. Η επαναφορά της Ένωσης στους ιδρυτικούς της στόχους είναι εξαιρετικά δύσκολο έργο στις σημερινές συνθήκες. Η αντοχή της Ελλάδας με τη νέα κυβέρνησή της, στρατηγικής σημασίας ζήτημα. Η συγκυρία ευνοϊκή, καθώς ο αμερικανικός παράγοντας τοποθετήθηκε καθαρά απέναντι από τη γερμανική στρατηγική των πολιτικών λιτότητας και κανείς δεν ξέρει αν χωρίς τη συγκεκριμένη αμερικανική στάση θα προέκυπτε ο συγκεκριμένος συμβιβασμός.

ΠΕΡΙΦΗΜΟΙ εταίροι μας και οι θεσμοί της Ε.Ε., ζητάνε επιμόνως και επαναλαμβάνουν το ίδιο σλόγκαν. Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας! Ποιες είναι οι δεσμεύσεις μας. Ποιες είναι οι δεσμεύσεις κάθε χώρας - μέλους της Ένωσης; Προσδιορίστηκαν από τη συμφωνία για το κοινό νόμισμα για όρια στο έλλειμμα και το χρέος, αλλά δεν τηρήθηκαν σχεδόν από κανέναν. Μάλιστα, πρόσφατα η Γαλλία έλαβε αναβολή - άδεια δύο ετών για να πιάσει το όριο του κρατικού ελλείμματος, ενώ η Ιταλία είναι οφσάιντ από την πρώτη μέρα του ευρώ.

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, ένας μόνο όρος αρκεί και περισσεύει για να συνεχίσει μια χώρα να λαμβάνει τις κοινές για όλους πιστωτικές και χρηματοδοτικές διευκολύνσεις. Και ο μοναδικός όρος είναι να έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Το θέμα του χρέους είναι ζήτημα που αφορά όλους και θα απαιτήσει ξεχωριστή διεθνή διαβούλευση. Η κάθε χώρα - μέλος δεσμεύεται και παρουσιάζει συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, ώστε στο τέλος κάθε οικονομικού έτους να πιάνεται ο στόχος. Με ποιο τρόπο, με ποια προγράμματα, με ποιες πρωτοβουλίες και πολιτικές, αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα της εκάστοτε κυβέρνησης. Όλα τα υπόλοιπα, που σκαρφίστηκαν για να ελέγχουν -υποτίθεται- την ασφαλή οικονομική πορεία προς τον στόχο, ήταν ένα σχέδιο δημιουργίας εξαρτημένων χωρών με κυβερνήσεις που θα εκτελούν πρόθυμα τις εντολές της χώρας που ηγεμονεύει, δηλαδή της Γερμανίας.

ΘΕΛΕΤΕ πλεόνασμα; Μάλιστα. Θα ενημερώνεστε κάθε μήνα για την πορεία του, χωρίς να χρειάζονται τρόικες, ιδιωτικοποιήσεις και αρπαγές του δημοσίου πλούτου και μάλιστα σε επίπεδο επιχειρήσεων, κυρίως αυτών που έχουν μονοπωλιακή θέση στην εγχώρια αγορά. Διαφορετικά, τι νόημα έχει να εκλέγει κάθε λαός την κυβέρνησή του, όταν αυτή δεν θα έχει κανένα δικαίωμα άσκησης οικονομικής πολιτικής και θα δεσμεύεται να υπακούει σε εντολές υπαλλήλων; Ανατριχιαστική θεωρήθηκε και ήταν, η πρόσφατη παρέμβαση του κ. Κοστέλο, διευθυντή χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ως μονομερή ενέργεια και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να το παγώσει!
 
ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ σχέση ισοτίμων εταίρων, σε μια Ένωση που φιλοδοξεί στην προοπτική της να ομογενοποιηθεί περισσότερο, είναι αυτή, όταν ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ προβοκάρει την Ελλάδα, αυτή την κρίσιμη στιγμή, με μια νέα κυβέρνηση να μην έχει πάρει ανάσα από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης, σπέρνοντας με τις δηλώσεις του πανικό για κίνδυνο "κυπριακού κραχ", προοπτική για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα; Εδώ δεν πρόκειται για διαβουλεύσεις εταίρων. Περισσότερο θυμίζει πόλεμο! Τι καλοί άνθρωποι ήταν οι προηγούμενοι αναρωτήθηκε κάποια στιγμή εκνευρισμού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Πήγαινε ο Γιαννάκης ο Στουρνάρας στον Σόιμπλε και του έλεγε: Κύριε, κύριε, μου είπε η κυρία Λαγκάρντ πως αυτή είναι διατεθειμένη να συζητήσει κούρεμα του ελληνικού χρέους. Εσείς τι λέτε; Yiannis, forget it, απαντούσε ο κύριος Σόιμπλε και όλα κυλούσαν όπως ήθελε το Βερολίνο. Έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να ορίσει διαφορετικά τη μοίρα του, τηρώντας τις δεσμεύσεις για το πλεόνασμα; Ο Σόιμπλε και οι ακολουθούντες απαντούσαν όχι και, παρά τον συμβιβασμό, τα ξημερώματα της Παρασκευής, κανείς δεν πιστεύει πως το κέντρο Σόιμπλε θα σταματήσει να υπονομεύει σε κάθε ευκαιρία τις ελληνικές προσπάθειες.

ΜΕΤΑ τις τυπικές ρυθμίσεις και το ξήλωμα του ναρκοπεδίου για το επόμενο τρίμηνο, η νέα κυβέρνηση πρέπει να πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης με ρύθμιση και μηχανισμούς τήρησης όλων των κανόνων λειτουργίας που εποπτεύονται από το κράτος. Ουσιαστικά, σ' αυτό το τρίμηνο υπάρχει ανάγκη να παραχθεί πολλαπλάσιο έργο, ώστε, όταν τελειώσει το "πρόγραμμα - γέφυρα", η μηχανή της ελληνικής οικονομίας να έχει πάρει μπροστά. Αυτή η διαπραγμάτευση δεν ήταν η τελευταία και στην επόμενη η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι πανέτοιμη και με δικό της δείγμα γραφής.

dchristou52@gmail.com