19 Οκτωβρίου 2016

WashingtonPost: “Οι ρωσικοί С-300 ανάγκασαν τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους στη Συρία”

WashingtonPost: “Οι ρωσικοί С-300 ανάγκασαν τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους στη Συρία”
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους στην Συρία, εξαιτίας των αντιαεροπορικών συστοιχιών C-300 που εγκατέστησαν οι Ρώσοι στη Συρία", γράφει η εφημερίδα The Washington Post, πικαλούμενη αξιωματούχους του Πενταγώνου.
«Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στη Συρία αυτό τον μήνα, μείωσε τις πιθανότητες, για την κυβέρνηση Ομπάμα, να αποφασίσει αεροπορικές επιδρομές κατά κυβερνητικών εγκαταστάσεων, σε σχέση με ό,τι γίνονταν τα τελευταία χρόνια», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Προστίθεται, επίσης, ότι, "η Συρία για περισσότερο από δύο χρόνια «αποδέχονταν σιωπηρά» τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στα εδάφη της, που κατέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος» (έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία). Το περασμένο φθινόπωρο η Μόσχα και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν ότι θα πρέπει να φροντίσουν να μην εμπλακούν τα ρωσικά και αμερικανικά αεροσκάφη που επιχειρούν στη Συρία''.

Το λάθος του PKK που πίστεψε ότι το “έπος” Κομπανί μπορούσε να μεταφερθεί στην Τουρκία

Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης-αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας.
Έχοντας κατορθώσει να κερδίσουν τη μάχη στην πόλη Kobani έναντι της «IS», το «ΡΚΚ» και οι Σύριοι σύμμαχοί του θεωρούσαν ότι ήταν έτοιμοι να κερδίσουν τη μάχη και στην Τουρκία. Ωστόσο, οι «πόλεμοι των πόλεων» απεδείχθησαν καταστροφικοί και πολύ πιο δύσκολοι απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν είχε καμία σχέση με την εξτρεμιστική οργάνωση.Για εκατομμύρια Κούρδους από την Τουρκία και από αλλού, η Kobani αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα από τα συντρίμμια σε ένα ερημικό τοπίο. Αντιπροσωπεύει μία ένδοξη στιγμή, ένα όνειρο, έναν μύθο.

Το «ναι» του Ομπάμα κόντρα στο «όχι» του Σόιμπλε TVXS Ανάλυση


Νικόλ Λειβαδάρη
Οταν ο Ομπάμα πίεζε το Βερολίνο να σώσει την Ελλάδα ο Σόιμπλε πρότεινε στον Τζακ Λιου να την... ανταλλάξει με το Πουέρτο Ρίκο. Κι όταν η Ουάσιγκτον ζητούσε επιτακτικά πέρσι το καλοκαίρι να βρεθεί λύση στο greek drama, o Σόιμπλε ξαναπρότεινε στον Λιου να βάλει κι εκείνος 50 δις για την ελληνική διάσωση.

Ανάμεσα στο τότε και το τώρα οι συσχετισμοί δεν είναι οι ίδιοι. Ομως, και στο νέο μπρα ντε φερ Ουάσιγκτον - Βερολίνου για τη μείωση του χρέους ο παράγων «ποιος πληρώνει την Ελλάδα» θα παίξει ξανά τον δικό του, κρίσιμο ρόλο. Οπως και τα εν δυνάμει ανταλλάγματα και «αντισταθμιστικά» οφέλη. Και μένει να φανεί εάν, και τι, είναι διατεθειμένος να δώσει ο Μπαράκ Ομπάμα για να κλείσει την προεδρία του με μια ηχηρή νίκη επί του δόγματος της γερμανικής λιτότητας.

Οι ανομολόγητες προθέσεις πίσω από τη μάχη της Μοσούλης


_91976840_mediaitem91976839Την ώρα που οι κάτοικοι της Μοσούλης εκμεταλλεύονται την επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους για να διαφύγουν στη Συρία, ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως απελευθερωτής και ο γνωστός αναλυτής Ρόμπερτ Φισκ καταγγέλλει πως απώτερος σκοπός των Αμερικανών, είναι να στρέψουν την πολεμική μηχανή των τζιχαντιστών κατά του Άσαντ.
Περίπου 900 άνθρωποι έχουν, ήδη, εγκαταλείψει την ιρακινή πόλη της Μοσούλης και διέσχισαν τα σύνορα προς τη Συρία, σύμφωνα με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Μοσούλη, όπου έχουν αναπτυχθεί 5.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει καταλάβει την πόλη από το 2014 και υπάρχουν φόβοι οι θα χρησιμοποιήσει τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες όσο πλησιάζουν οι ιρακινές δυνάμεις και οι Κούρδοι Πεσμεργκά.

Η Τουρκία μετά το πραξικόπημα: Οι χιλιάδες συλλήψεις και… ο χωρισμός Πιτ-Τζολί

kostidis-agkyra-erdogan-1300Ένα στρατιωτικό φορτηγό το οποίο έχει καταστραφεί από τους Τούρκους πολίτες τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, το οποίο βρίσκεται έξω από το παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα, παραμένει ακόμα και σήμερα εκεί για να θυμίζει στους Τούρκους όσα συνέβησαν τη νύχτα εκείνη.
Αποστολή στην Άγκυρα, Μανώλης Κωστίδης
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η μάχη εναντίον των πραξικοπηματιών συνεχίζεται, η αντιπολίτευση που στην αρχή στήριξε τον Ερντογάν στις διώξεις εναντίον των οπαδών του Γκιουλέν, τώρα εκφράζει φόβους της για εκτροπή από τις δημοκρατικές αρχές. Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται η οργάνωση FETO.Στην τουρκική πρωτεύουσα την οποία επισκεφθήκαμε ακόμα παραμένουν τα ίχνη των βομβαρδισμών, των πυροβολισμών και των μαχών που δόθηκαν τη νύχτα εκείνη εναντίον των πραξικοπηματιών.Στο τουρκικό κοινοβούλιο που βομβαρδίστηκε τη νύχτα εκείνη τα συντρίμμια παραμένουν και προκαλούν σοκ. Ηδη έχουν ξεκινήσει εργασίες επισκευής όμως κάποια από τα συντρίμμια θα παραμείνουν για να θυμίζουν στον κόσμο όσα συνέβησαν τη νύχτα εκείνη.

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΟΤΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Νέες βαριές κατηγορίες κατά της Deutsche Bank

Ούτε εντός των γερμανικών συνόρων βρίσκει ησυχία η Deutsche Bank, η οποία μοιάζει να απασχολεί πλέον καθημερινά τα πρωτοσέλιδα και, φυσικά, όχι με ευχάριστες ειδήσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες στον γερμανικό Τύπο αναφέρουν πως η Εισαγγελία του Μονάχου ανοίγει εκ νέου την υπόθεση Κιρχ, του εκλιπόντος ?πλέον?μεγιστάνα των ΜΜΕ που είχε συγκρουστεί με τον τραπεζικό κολοσσό κατηγορώντας τον ότι φέρει σημαντική ευθύνη για το πλήγμα που υπέστη το κύρος του ομίλου του. Η Εισαγγελία θέλει να αναθεωρήσει την απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, βάσει της οποίας πρώην μεγαλοστελέχη της Deutsche Bank δεν εμπλέκονται στην υπόθεση.
Αντιθέτως, οι εισαγγελείς κρίνουν ότι οι πρώην μάνατζερ του τραπεζικού κολοσσού επιχείρησαν να παραπλανήσουν το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης προς τον όμιλο Κιρχ.

Το ειδικό βάρος της διπλωματίας

Του Δ. Η. Χατζηδημητρίου
dhatz@naftemporiki.gr
Στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, ακριβώς απέναντι από το Κοινοβούλιο, δεν στεγάζεται απλώς μια ακόμη δημόσια υπηρεσία, με τη γνωστή αποτελεσματικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης… Στο κτήριο αυτό είναι η έδρα του υπουργείου Εξωτερικών, με λειτουργούς κατά τεκμήριο πολύ υψηλότερου επιπέδου από τον συνήθη μέσο όρο της ελληνικής γραφειοκρατίας.Αλλά είναι ακόμη κάτι περισσότερο απ’ αυτό. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι μόνον ο θεματοφύλακας της εθνικής μνήμης.
Δημιουργεί την Ιστορία του παρόντος και τις μνήμες του μέλλοντος, με τη συνεχή και καθημερινή παρουσία των λειτουργών του σε όλα τα πεδία, στα οποία κρίνονται τα ζωτικά συμφέροντα της πατρίδας.

Ένας νέος πόλεμος για τις ΗΠΑ

Στις 13 Οκτωβρίου πύραυλοι Tomahawk που εκτοξεύτηκαν από το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Nitze έπληξαν θέσεις ραντάρ στην Υεμένη που ελέγχονται από την Επαναστατική Επιτροπή, δηλ. την κυβέρνηση των σιιτών ανταρτών Houthi που ανέτρεψαν την προηγούμενη κυβέρνηση της Σανάα και ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας - έχοντας, κατά τους αντιπάλους τους, και την υποστήριξη του Ιράν.

Τα ενέχυρα του Ερντογάν


Πέραν της μικρομέγαλης ρητορικής Ερντογάν, η αμφισβήτηση του στάτους κβο της Λωζάνης είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα για την παρουσία της Τουρκίας στη Συρία και στο Ιράκ. Η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στη Βόρεια Συρία και στο Βορειοδυτικό Ιράκ είναι αορίστου χρόνου, δεν συνδέεται με τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, αλλά με τη δυναμική του Κουρδικού:
• Πρώτον, είναι ένα εδαφικό εμπόδιο στη συνένωση των Κούρδων της Συρίας ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη και κυρίως της δημιουργίας ενός κουρδικού διαδρόμου προς τη Μεσόγειο που θα έλεγχε σχεδόν το σύνολο της τουρκοσυριακής μεθορίου και θα επέτρεπε στο Ιρακινό Κουρδιστάν να εξάγει πετρέλαιο, παρακάμπτοντας και τη Βαγδάτη και την Αγκυρα.
• Δεύτερον, η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Βορειοδυτικό Ιράκ στοχεύει στο να κρατήσει τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής Μοσούλης - Κιρκούκ εκτός του ελέγχου της κουρδικής κυβέρνησης του Αρμπίλ στο Βόρειο Ιράκ αλλά και να εμποδίσει την εδαφική συνένωση των Κούρδων του Ιράκ με τους συμπατριώτες τους στη Συρία.

Η Τουρκία μελετάει εναλλακτικά σενάρια για το Ιράκ H στρατιωτική επιχείρηση φέρεται να έχει ονομασία «Ασπίδα του Τίγρη» Του Νίκου Στέλγια

Μια νέα συζήτηση αφήνει την σκιά της στην τουρκική επικαιρότητα κατά τις πρώτες ώρες της Τετάρτης. Την στιγμή που η διεθνή κοινότητα εστιάζει στις εξελίξεις στην Μουσούλη, η Τουρκία μελετά εναλλακτικά σενάρια για το Ιράκ.Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό δίκτυο Χαμπέρτουρκ, η Τουρκία δεν πρόκειται να τηρήσει σιωπηλή στάση απέναντι στις εξελίξεις στο Ιράκ. Οι κινήσεις του κουρδικού κινήματος στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή από την τουρκική πλευρά.Αυτή την στιγμή, εκτός από την Μουσούλη, η Τουρκία έχει στραμμένη την προσοχή της σε δυο περιοχές. Στο Σίντζαρ, οι κινήσεις των Κούρδων προβληματίζουν την Άγκυρα. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι οι Κούρδοι έχουν επεκτατικές βλέψεις. Επίσης, πηγή προβληματισμού για την Τουρκία αποτελεί και η περιοχή του Ταλάφαρ.

Ιδεοληψίες και πρόβα εκτροπής

Παναγιώτης Παναγιώτου- Οι εμμονές σε εκτιμήσεις και απόψεις ενός στελεχικού δυναμικού της ευρύτερης «κεντροαριστεράς» για τον ΣΥΡΙΖΑ, από την περίοδο που ήταν στην Αντιπολίτευση, που όμως σήμερα δεν επιβεβαιώνονται από τα πεπραγμένα της Κυβερνητικής θητείας του, συνιστούν ευθεία σύγκρουση με την πραγματικότητα.

Όμως, η άρνησης της πραγματικότητας, αποτελεί το «εύφορο έδαφος», για να  «φυτρώσουν» πολιτικές ιδεοληψίες, φανατισμοί και μισαλλοδοξίες, που οδηγούν σε μια ανιστόρητη «δαιμονοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.Εάν προστεθούν, οι προσωπικές στρατηγικές ορισμένων επιφανών στελεχών και οι πικρίες του παρελθόντος, έχουμε όλο το πάζλ, για την ερμηνεία των  απολίτικων και διχαστικών αυτών τάσεων.