19 Οκτωβρίου 2016

Η Τουρκία μετά το πραξικόπημα: Οι χιλιάδες συλλήψεις και… ο χωρισμός Πιτ-Τζολί

kostidis-agkyra-erdogan-1300Ένα στρατιωτικό φορτηγό το οποίο έχει καταστραφεί από τους Τούρκους πολίτες τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, το οποίο βρίσκεται έξω από το παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα, παραμένει ακόμα και σήμερα εκεί για να θυμίζει στους Τούρκους όσα συνέβησαν τη νύχτα εκείνη.
Αποστολή στην Άγκυρα, Μανώλης Κωστίδης
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η μάχη εναντίον των πραξικοπηματιών συνεχίζεται, η αντιπολίτευση που στην αρχή στήριξε τον Ερντογάν στις διώξεις εναντίον των οπαδών του Γκιουλέν, τώρα εκφράζει φόβους της για εκτροπή από τις δημοκρατικές αρχές. Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται η οργάνωση FETO.Στην τουρκική πρωτεύουσα την οποία επισκεφθήκαμε ακόμα παραμένουν τα ίχνη των βομβαρδισμών, των πυροβολισμών και των μαχών που δόθηκαν τη νύχτα εκείνη εναντίον των πραξικοπηματιών.Στο τουρκικό κοινοβούλιο που βομβαρδίστηκε τη νύχτα εκείνη τα συντρίμμια παραμένουν και προκαλούν σοκ. Ηδη έχουν ξεκινήσει εργασίες επισκευής όμως κάποια από τα συντρίμμια θα παραμείνουν για να θυμίζουν στον κόσμο όσα συνέβησαν τη νύχτα εκείνη.

kostidis-erdogan-palati-1300Η 15η Ιουλίου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κηρύχθηκε ως εθνική ημέρα μνήμης και επίσημη αργία. Φαίνεται πως ο τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να γράψει μια νέα ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Πάντως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ξεκίνησαν οι διώξεις εναντίον των οπαδών του ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν που στην Τουρκία το τάγμα του αποκαλείται ως τρομοκρατική οργάνωση FETO καθώς η Άγκυρα τονίζει πως πίσω από την απόπειρα ανατροπής του τούρκου προέδρου βρίσκεται ο ιμάμης που ζει στις ΗΠΑ.
Τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν ανακριθεί ενώ 32.000 έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της συμμετοχής στο πραξικόπημα όπως και τον σχέσεων με την οργάνωση FETO.
«Η Τουρκία θα πάρει ανάσα μόνο αν συλληφθούν όλα τα μέλη αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης. Όπως η Αλ Κάιντα έτσι κι αυτή η οργάνωση ενδέχεται να έχει κρυφούς πυρήνες που περιμένουν να ξαναχτυπήσουν» μας αναφέρει ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης της Τουρκίας Μεχμέτ Ακάρτζα. Ο ίδιος αφού δήλωσε πως 42 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί με τις κατηγορίες συμμετοχής στο πραξικόπημα υποστήριξε πως η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία συνεχίζει να υπάρχει.
Όταν ρωτήθηκε για τις παλαιότερες στενές σχέσεις του Ερντογάν και του AKP με τον Γκιουλέν ανέφερε πως « εδώ χωρίζει ο Μπράντ Πιτ με την Αντζελίνα Τζολί μετά από τόσα χρόνια».
Ο Ακάρτζα πάντως μας τόνισε την επιθυμία της Άγκυρας για την επιστροφή των 8 τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα. « Ο Αλέξης Τσίπρας αγαπήθηκε στην Τουρκία για την ειλικρίνεια του, επειδή είναι νέος και όμορφος. Λογικά θα πρέπει να τους επιστρέψει. Θα δημιουργηθεί κι άλλη συμπάθεια στο πρόσωπο του. Καθώς εδώ μιλάμε για 8 άτομα που συμμετείχαν στο πραξικόπημα».
«ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ»
« Η 15η Ιουλίου ήταν η 6η όμως θα είναι η τελευταία παρέμβαση στη δημοκρατία μας» τονίζει ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP Eνγκίν Αλτάι. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης εναντίον των μελών του Γκιουλέν όμως τώρα εκφράζει τους φόβους του για το μέλλον της χώρας.
«Έχουμε ανησυχίες. Η επίσκεψη των μελών της επιτροπής για τα βασανιστήρια του ΟΗΕ αναβλήθηκε με αίτημα της Τουρκίας. Αυτό μας ανησυχεί. Επίσης ο νόμος για την κατάστασης έκτακτης ανάγκης μας προβληματίζει. Καθώς απομακρύνονται δήμαρχοι από τις θέσεις τους με την κατηγορία σχέσεων με την τρομοκρατία. Και αντί στις θέσεις τους να διορίζονται νέοι δήμαρχοι από το δημοτικό συμβούλιο, η κυβέρνηση διορίζει δικούς της επιτρόπους» αναφέρει ο ίδιος.
kostidis-agkyra-erdogan-11300
Ο ίδιος τονίζει πως η αντιπολίτευση επιθυμεί την ανάκριση , σύλληψη κάθε πραξικοπηματία «όμως δεν μπορούν να συλλαμβάνονται όσοι κατέθεσαν χρήματα σε μια συγκεκριμένη τράπεζα, χαιρέτισαν ή είχαν κάποιου είδους επαφές στο παρελθόν με την οργάνωση FETO.
O Aκάρτζα αναφέρει πως « μην ξεχάσουμε πως η οργάνωση FETO βρίσκεται εδώ και 30 χρόνια στην Τουρκία αλλά στην κορύφωση της έφτασε τα τελευταία 14 χρόνια της κυβέρνησης AKP. Kαι ο λόγος της καθυστερημένης αντίδρασης της Δύσης στην απόπειρα του πραξικοπήματος ήταν η οργανική σχέση που είχε το AKP με την FETO».
Ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Ισμαίλ Καχραμάν ο οποίος είχε συγκαλέσει εκτάκτως την ολομέλεια τη νύχτα της 15ης Ιουλίου μας υπενθύμισε πως «241 άνθρωποι σκοτώθηκαν για να υποστηρίξουν τη δημοκρατία. Και τα 4 κόμματα του Κοινοβουλίου με κοινή τους διακήρυξη εναντιώθηκαν σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της δημοκρατίας».
Ο ίδιος αφού εξέφρασε το παράπονο του για καθυστερημένη στήριξη της Δύσης προς την κυβέρνηση, αναφέρθηκε και ο ίδιος στους 8 τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα. « Στις 17 Αυγούστου στείλαμε στην Ελλάδα όλα τα έγγραφα που δείχνουν τη δράση αυτών. Ευελπιστώ πως η Ελλάδα θα επιστρέψει αυτούς τους 8 τρομοκράτες. Αυτοί οι 8 ήθελαν να σκοτώσουν τον πρόεδρο της χώρας μας. Όλες αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλάδας».
Mας προκάλεσε εντύπωση η κοινή γλώσσα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) με το AKP. O Ερκάν Ακτσάϊ ως αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν κατηγορεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υποστήριξε πως όλα είναι σαν «μια νέα αρχή για τη δημοκρατία».
kostidia-apostoli-agkyra-1300Στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT επικρατεί κάποιου είδους αναστάτωση. Εκεί είχαν εισβάλλει στρατιώτες για να μεταδώσουν τη διακήρυξη τους, εκεί ήδη τώρα έχουν απολυθεί 312 εργαζόμενοι με τις κατηγορίες συμμετοχής στο πραξικόπημα. Στο TRT υπάρχουν 9000 εργαζόμενοι. Ο αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης Φατίχ Σαχίνγκιοζ ομολογεί πως «η χώρα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο» και αναφέρει πως οι έρευνες για να βρεθούν τα μέλη FETO συνεχίζονται.
Στην Άγκυρα ακούγονται φωνές πολλές πως ενώ διώκονται πολίτες , καλλιτέχνες , δημοσιογράφοι κτλ. δεν έχει γίνει ξεκαθάρισμα στο ίδιο το AKP για τις σχέσεις με τον Γκιουλέν. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύει φωτογραφίες βουλευτών του AKP που επισκέπτονταν τον Γκιουλέν και φωτογραφίζονταν μαζί του ενώ οι ίδιοι παραμένουν στα καθήκοντα τους.
Στην Τουρκία ακούγονται φήμες ακόμα και για πρόωρες εκλογές εντός του 2017 έτσι ώστε με το σύστημα της λίστας που υπάρχει να διαγραφούν οριστικά τα ονόματα που ενδεχομένως να βρίσκονται εντός του AKP που σχετίζονται με την οργάνωση FETOç
Μέσα στα πλαίσια της επίσκεψης μας στην Τουρκική πρωτεύουσα επισκεφθήκαμε και το AK Saray. To νέο προεδρικό μέγαρο της χώρας που έχτισε ο Ερντογάν και η αντιπολίτευση των κατηγορεί για υπερβολική σπατάλη.
kostidis-palati-erdogan-1300
Αυτό το επιβλητικό κτίριο που βρίσκεται στην περιοχή Mπέστεπε που αποτελείται από κτίρια 500.000 τ.μ. και 2000 εργαζόμενους προκαλεί ίσως θαυμασμό για το μέγεθος του.
palati-erdogan-saloni-1300
Όμως η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν για άχρηστες δαπάνες, υπερβολές και προσπάθεια επίδειξης δύναμης με τέτοια κτίρια.
palati-erdogan-suntrivani-ekso-1300
Δεκάδες κήποι, εστιατόριο για δείπνο, αχανείς διάδρομοι προκαλούν εντύπωση. O Τούρκος πρόεδρος δεν εγκαταστάθηκε στο μέγαρο Τσάνκκαγια όπως οι προκάτοχοι του.
palati-erdogan-mesa-domatia-1300

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η Τουρκία χρειάζονταν ένα τέτοιο κτίριο για τις σύγχρονες ανάγκες της προεδρίας.http://www.eleftherostypos.gr/diethni/45032-i-tourkia-meta-to-praxikopima-oi-xiliades-syllipseis-kai-o-xorismos-pitt-jolie/