19 Οκτωβρίου 2016

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΟΤΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Νέες βαριές κατηγορίες κατά της Deutsche Bank

Ούτε εντός των γερμανικών συνόρων βρίσκει ησυχία η Deutsche Bank, η οποία μοιάζει να απασχολεί πλέον καθημερινά τα πρωτοσέλιδα και, φυσικά, όχι με ευχάριστες ειδήσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες στον γερμανικό Τύπο αναφέρουν πως η Εισαγγελία του Μονάχου ανοίγει εκ νέου την υπόθεση Κιρχ, του εκλιπόντος ?πλέον?μεγιστάνα των ΜΜΕ που είχε συγκρουστεί με τον τραπεζικό κολοσσό κατηγορώντας τον ότι φέρει σημαντική ευθύνη για το πλήγμα που υπέστη το κύρος του ομίλου του. Η Εισαγγελία θέλει να αναθεωρήσει την απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, βάσει της οποίας πρώην μεγαλοστελέχη της Deutsche Bank δεν εμπλέκονται στην υπόθεση.
Αντιθέτως, οι εισαγγελείς κρίνουν ότι οι πρώην μάνατζερ του τραπεζικού κολοσσού επιχείρησαν να παραπλανήσουν το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης προς τον όμιλο Κιρχ.

Ανάμεσα στα στελέχη που θα βρεθούν ξανά ενώπιον του δικαστηρίου για να απολογηθούν είναι ο Ρολφ Μπρόιερ, ο Γιούργκεν Φιτς και ο πολύς Γιόζεφ Ακερμαν, ο... έκπτωτος μυστικοσύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ και πάλαι ποτέ κραταιός άνδρας της γερμανικής οικονομίας. Οι «αμαρτίες» των δύο πρώτων, άλλωστε, ήταν εκείνες που έχουν φέρει την Deutsche Bank στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, με τη ριψοκίνδυνη στρατηγική που ακολουθούσαν στον επενδυτικό κλάδο της τράπεζας.

Ο Μπρόιερ ήταν διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank την επίμαχη περίοδο και ήταν εκείνος που είχε παραχωρήσει συνέντευξη το 2002, στην οποία έθετε εν αμφιβόλω την πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου Κιρχ. Οι συνέπειες ήταν σοβαρές για τον μιντιακό όμιλο, που έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας, και το 2013, έπειτα από μια μακρά δικαστική μάχη, το δικαστήριο απεφάνθη ότι έπρεπε να δοθεί αποζημίωση στους κληρονόμους του Λέο Κιρχ. Το ύψος της αποζημίωσης καθορίστηκε τελικώς εξωδικαστικά τον Μάρτιο του 2014 και έφτανε στο ύψος του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Λέγεται ότι και τότε η Εισαγγελία του Μονάχου είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ασκώντας αφόρητες πιέσεις στην τράπεζα για να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα το ζήτημα.

Επανεξέταση
Τώρα, λοιπόν, η Εισαγγελία επανέρχεται και πιστεύει ότι μπορεί να αποδείξει ότι οι τρεις άνδρες εξαπάτησαν το δικαστήριο για να υποστεί μικρότερες συνέπειες η τράπεζα, σε ομοσπονδιακό επίπεδο αυτή τη φορά. Οι εισαγγελείς, εξάλλου, έχουν βάλει στο στόχαστρο και πιο χαμηλόβαθμα στελέχη, ακόμη και συνεργάτες του νομικού τμήματος της τράπεζας, όπως και του δικηγορικού γραφείου που είχε αναλάβει την υπεράσπιση της Deutsche Bank στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ακόμη κι αν δεν υπάρξουν συνέπειες για τα στελέχη της και το δικαστήριο συμφωνήσει με την πρωτόδικη απόφαση ότι δεν εμπλέκονται σε απόπειρα εξαπάτησης της Δικαιοσύνης, το πλήγμα για το κύρος της τράπεζας θα είναι σημαντικό. Και μάλιστα το χτύπημα αυτό έρχεται τη στιγμή που η Deutsche Bank περνά τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της, δεχόμενη πυρά για την εμπλοκή της σε σκάνδαλα ων ουκ έστιν αριθμός.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ-ΕΘΝΟΣ