19 Οκτωβρίου 2016

Οι ανομολόγητες προθέσεις πίσω από τη μάχη της Μοσούλης


_91976840_mediaitem91976839Την ώρα που οι κάτοικοι της Μοσούλης εκμεταλλεύονται την επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους για να διαφύγουν στη Συρία, ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως απελευθερωτής και ο γνωστός αναλυτής Ρόμπερτ Φισκ καταγγέλλει πως απώτερος σκοπός των Αμερικανών, είναι να στρέψουν την πολεμική μηχανή των τζιχαντιστών κατά του Άσαντ.
Περίπου 900 άνθρωποι έχουν, ήδη, εγκαταλείψει την ιρακινή πόλη της Μοσούλης και διέσχισαν τα σύνορα προς τη Συρία, σύμφωνα με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Μοσούλη, όπου έχουν αναπτυχθεί 5.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει καταλάβει την πόλη από το 2014 και υπάρχουν φόβοι οι θα χρησιμοποιήσει τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες όσο πλησιάζουν οι ιρακινές δυνάμεις και οι Κούρδοι Πεσμεργκά.

Ερντογάν: «Έχουμε κάθε δικαίωμα να μπούμε στη Μοσούλη»
n_105033_1«Λένε ότι δεν πρέπει να μπούμε στη Μοσούλη. Πώς μπορούμε εμείς να πούμε όχι; Έχουμε σύνορα μήκους 350 χιλιομέτρων με το Ιράκ. Εκείνοι που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή, βρίσκονται ήδη εκεί επειδή η Βαγδάτη τους κάλεσε δήθεν» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, οργισμένα, από την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν από την επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Αμέσως απάντησε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι λέγοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε στις τουρκικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στην απελευθέρωση της Μοσούλης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες» ενώ η Ουάσιγκτον τον υποστήριξε, λέγοντας ότι τυχόν ξένα στρατεύματα στο Ιράκ θα πρέπει να έχουν την άδεια της Βαγδάτης.

«Δεν θα είμαστε υπεύθυνοι για τις συνέπειες που προκύπτουν από μια πράξη που αποκλείει την Τουρκία. Η Τουρκία θα συμμετάσχει τόσο στην λειτουργία όσο και στις συνομιλίες αργότερα. Δεν είναι δυνατό για μας να μείνουμε έξω από αυτό» επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος.
7276328-3x2-700x467
Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εκκενώσει το στρατόπεδο Μπασίκα κοντά στη Μοσούλη.
«Αν ο συνασπισμός δεν θέλει την Τουρκία στην επιχείρηση κατά της Μοσούλης, η Τουρκία θα ενεργοποιήσει το σχέδιο Β και μετά το σχέδιο Γ» πρόσθεσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ικόνιο ενώ ξένοι διπλωμάτες θεωρούν ότι η σουνιτική Μοσούλη μπορεί να βρει στην Άγκυρα έναν πολύτιμο σύμμαχο, μετά την απελευθέρωση από τους τζιχαντιστές.
Από την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης, η Άγκυρα ήταν σίγουρη ότι οι εξελίξεις θα την καθιστούσαν κεντρικό παίκτη στη Μέση Ανατολή. Σήμερα, ωστόσο, βλέπει τους κύριους αντιπάλους ή και εχθρούς του Ερντογάν να παραμένουν ακλόνητοι στην περιοχή.
Από τον Άσαντ στη Συρία μέχρι τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι στην Αίγυπτο, οι αντίπαλοι του Ερντογάν παραμένουν ισχυροί και έχουν τη ρωσική και αμερικανική στήριξη, αντιστοίχως.
Turkish soldiers stand guard as a funeral convoy, carrying coffins of drowned Syrian migrants including the three-year old boy Aylan Kurdi, drives to the Turkish-Syrian border in Suruc, bordering with the northern Syrian town of Kobani, TurkeyΡόμπερτ Φισκ: «οι ΗΠΑ θέλουν να στρέψουν το Ισλαμικό Κράτος κατά του Άσαντ»
Ο πραγματικός σκοπός πίσω από την πολυθρύλητη «απελευθέρωση» της Μοσούλης είναι να κατακλυστεί η Συρία από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ώστε να γίνει πραγματικότητα η ανατροπή του Άσαντ, που επιθυμεί η Ουάσινγκτον, όπως γράφει στον «Independent» ο γνωστός αναλυτής και για χρόνια ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Φισκ.


isis-militants-650x385Με άλλα λόγια, όπως αναφέρει ο Φισκ αν πέσει η Μοσούλη, όλος ο στρατός του χαλιφάτου θα μπορούσε να κατευθυνθεί εναντίον της κυβέρνησης του Άσαντ και των συμμάχων της – ένα σενάριο που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια ικανοποίηση στην Ουάσιγκτον- καθώς όταν η ιρακινή πόλη Φαλούτζα έπεσε, νωρίτερα αυτό το χρόνο, πολλοί μαχητές του ISIS έφυγαν αμέσως για τη Συρία.

Ακόμη και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποιεί ότι μια ήττα του ισλαμικού κράτους στη Μοσούλη θα κατευθύνει τους μαχητές του δυτικά προς τα στρατόπεδα του Μετώπου της Αλ Νούσρα και σκοπό την κοινή τους συντονισμένη επίθεση κατά του Άσαντ.
ISIS, Nusra Militants Not in Syria’s Damascus: Russia«Έχοντας χάσει 65.000 άνδρες από τον στρατό του ο Άσαντ, σε έναν πόλεμο που έχει πλέον κρατήσει πέντε χρόνια» γράφει ο Φισκ, «βομβαρδίζεται από τους Αμερικανούς στο Ντέιρ αλ-Ζορ με κόστος τουλάχιστον 60 νεκρούς – με την Ουάσιγκτον να κάνει λόγο για ένα λάθος – και τώρα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την τεράστια εισροή των μαχητών του ISIS, που θα μπορούσαν να διασχίσουν τα σύνορα, μετά την κατάρρευση της Μοσούλης.

Για αυτό καταλήγει ο Φισκ θα πρέπει ο Άσαντ να διασφαλίσει με την στήριξη των Ρώσων τον έλεγχο στο Χαλέπι πριν από την απελευθέρωση της Μοσούλης.http://insideoutborders.com/2016/10/19/untold-intentions-behind-the-battle-of-mosul/