19 Οκτωβρίου 2016

WashingtonPost: “Οι ρωσικοί С-300 ανάγκασαν τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους στη Συρία”

WashingtonPost: “Οι ρωσικοί С-300 ανάγκασαν τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους στη Συρία”
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους στην Συρία, εξαιτίας των αντιαεροπορικών συστοιχιών C-300 που εγκατέστησαν οι Ρώσοι στη Συρία", γράφει η εφημερίδα The Washington Post, πικαλούμενη αξιωματούχους του Πενταγώνου.
«Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στη Συρία αυτό τον μήνα, μείωσε τις πιθανότητες, για την κυβέρνηση Ομπάμα, να αποφασίσει αεροπορικές επιδρομές κατά κυβερνητικών εγκαταστάσεων, σε σχέση με ό,τι γίνονταν τα τελευταία χρόνια», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Προστίθεται, επίσης, ότι, "η Συρία για περισσότερο από δύο χρόνια «αποδέχονταν σιωπηρά» τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στα εδάφη της, που κατέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος» (έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία). Το περασμένο φθινόπωρο η Μόσχα και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν ότι θα πρέπει να φροντίσουν να μην εμπλακούν τα ρωσικά και αμερικανικά αεροσκάφη που επιχειρούν στη Συρία''.

Ωστόσο, επισημαίνεται, ότι ''η σημερινή επίθεση του συριακή στρατού στο Χαλέπι με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας καθώς και η έλλειψη διπλωματικών επιτυχιών όσον αφορά την διευθέτηση της διένεξης στη Συρία, ανάγκασαν την αμερικανική κυβέρνηση «να αναθεωρήσει τις δικές της εκδοχές δράσης» συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούσαν τις αεροπορικές επιδρομές κατά των δυνάμεων του Μπασάρ Άσαντ''.
Στις αρχές Οκτωβρίου η Μόσχα ανακοίνωσε την απόφαση της να εγκαταστήσει στην Συρία τους πυραύλους C-300.
Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» παρατηρεί, ότι οι C-300 όπως και οι C-400, παρέχουν στην Ρωσία τη δυνατότητα να καταρρίπτει αεροσκάφη και πυραύλους κρούζ, σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, δηλαδή σε όλο τον εναέριο χώρο της Συρίας, αλλά και επίσης και σ' ένα τμήμα του εναέριου χώρου της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, και στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου.
Ορισμένοι αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, διαφωνούν μεταξύ τους ως προς την αποτελεσματικότητα των ρωσικών πυραύλων, ωστόσο όλοι συμφωνούν σ' ένα πράγμα και συγκεκριμένα ότι το ίδιο το γεγονός της εγκατάστασης τους «προκαλεί ανησυχία». «Δεν είμαστε βέβαιοι, ότι κάποιο από τα αεροσκάφη μας μπορεί να τα βάλει με τους C-300» δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Στο Πεντάγωνο θεωρούν, ότι στην παρούσα κατάσταση, οι οιεσδήποτε απόπειρες να πληγούν οι κυβερνητικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις εγκυμονούν τη σύγκρουση των δύο υπερδυνάμεων που μπορεί να φθάσει έως την πολεμική αντιπαράθεση, τονίζει η εφημερίδα.
Την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου ότι η ρωσική και συριακή αεροπορία σταματούν τους βομβαρδισμούς του Χαλεπίου. Και η απόφαση αυτή ελήφθη, για να ξεκινήσει η προετοιμασία της «ανθρωπιστικής παύσης», η οποία πρέπει να τεθεί σε ισχύ στην πόλη από την Πέμπτη.
Πηγή: www.ria.ru
http://greece-russia2016.gr/politics/20161019/1031778.html