10 Ιουνίου 2013

Στενότερες οι σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ

Αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ στο συμβολικό πεδίο των επισκέψεων ανώτατου επιπέδου, αλλά και στο ουσιαστικό επίπεδο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων ισορροπιών στη ΝΑ Μεσόγειο αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση οριοθετεί το πλαίσιο των επαφών της με τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Ιντριγκες για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη

azerbaijan03
Πίσω από την απόφαση για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη και τα δεδομένα, υφέρπουν γεωπολιτικές ίντριγκες, εταιρικοί ανταγωνισμοί και έντονη συζήτηση για το μέλλον των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών, γράφει ο Guy Chazan για τους FINANCIAL TIMES («Decision Time for BP-led Group on Route of Caspian Gas Pipeline»).
Ο χρονικός ορίζοντας για την μεταφορά του φυσικού αερίου είναι το 2019 και το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα $40 δις τουλάχιστον (χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος για τον κάθε αγωγό που μπορεί να ανέλθει σε εξτρά $5 δις). Δεν είναι σαφές αν θα σημάνει τη διαφορά για την προμήθεια της Ευρώπης, δεδομένου ότι θα συμβάλει με 10 δις κ.μ. αερίου ανά έτος, που συνιστά μόλις το 2% της συνολικής ευρωπαϊκής ζήτησης (η Gazprom παρέχει περισσότερο από 15% αυτού του ποσοστού).

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά όταν ο αρχηγός της CIA ενημερώνει τον Ομπάμα για την Τουρκία

Obama-ErdoganNEA02Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Οταν οι αρχηγοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επιλέγουν να θέσουν στην ημερησία διάταξη της ενημέρωσης του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ως πρώτο θέμα συζήτησης μία χώρα, τότε τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για την κυβέρνησή της. Αυτό συνέβη και την περασμένη Παρσσκευή όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, και το Σαββατοκύριακο όταν ο κ. Ομπάμα προτίμησε μία παρτίδα γκόλφ με τους φίλους του. Η κατάσταση στην Τουρκία ήταν το βασικό θέμα στην προεδρική ατζέντα.

Αθέτησαν τις συμφωνίες και αποχώρησαν οι Ρώσοι - Δεν κατέθεσαν προσφορά για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ


Αθέτησαν τις συμφωνίες και αποχώρησαν οι Ρώσοι - Δεν κατέθεσαν προσφορά για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ
Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχτεί τίμημα κατώτερο από αυτό που έχει συμφωνηθεί - Το ενδιαφέρον μετατίθεται στην προσφορά της αζέρικης Socar για τη ΔΕΣΦΑ και στην κατασκευή του αγωγού TAP που θα μεταφέρει φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη
  Ανεξήγητη περιπλοκή εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ. Λίγες ώρες πριν την κατάθεση των προσφορών η ρωσική Sintez ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ και τον κ. Εμίρη ότι δεν πρόκειται να καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ.

Η Λευκωσία, αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα, να προχωρήσει σε στρατηγικές κινήσεις Ανακήρυξη ΑΟΖ και βορείως της Κύπρου

http://www.philenews.com/data/2013/06/10/2013_06_10_09_46_43__5fb1c45eae1a4a0ea45c51f7f874bc62.jpg
Λευκωσία: Η Τουρκία, διά του υπουργού Εξωτερικών, έθεσε τους στόχους και τις προϋποθέσεις της:

Πρώτον, απαιτεί άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για μια «λύση που θα προνοεί και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών από το νέο κράτος».Δεύτερο, αν η «λύση» είναι τώρα ανέφικτη, να συσταθεί ένα κοινό όργανο, με το ψευδοκράτος, για τη διαχείριση των πηγών μας.Τρίτον, απειλεί πως αν και αυτό δεν γίνει από μας δεκτό, και «οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν πως οι πηγές αυτές είναι δικές μας και εκείνες στον βορρά είναι δικές σας, τότε ήλθε ο καιρός για λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Το βέτο της μεσαίας τάξης

http://news.bbcimg.co.uk/media/images/68070000/jpg/_68070799_018263481.jpgΟλοι εντός και εκτός Τουρκίας αιφνιδιάσθηκαν από την τροπή που πήρε η διαμαρτυρία για την παρέμβαση στο Πάρκο Γεντί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Εκεί που ο Ερντογάν φάνταζε ανενόχλητος και ανεξέλεγκτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, αντιμετωπίζει σήμερα τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση από την εποχή της πρώτης εκλογικής του νίκης τον Νοέμβριο του 2002.

Σαμαράς: Η συνείδηση της παράταξης είναι η συνείδηση του Έθνους

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/06/PM-ANT.SAMARAS-SYNEDRIO-ND-THESSALONIKH-2-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.jpg
Αntinews.Η Πολιτική σκέψη του Λίνκολν έφερε την σφραγίδα του Ελληνα μαθηματικού Ευκλείδη.Ο Αμερικανός πολιτικός αν και διέθετε μόνο τυπική μόρφωση  χάρις στην μελέτη αυτή επέτυχε να γράφει να σκέφτεται και να δρα στην βάση του δίδυμου σχήματος Λογική και Απόδειξη. Ξεκινούσε απο αξιώματα τα οποία είναι πάντα αυτονόητα και στη συνέχεια έχτιζε το κατάλληλο νοητικό σύμπαν για να στηρίξει τις απόψεις του. Επιπλέον, ακολουθούσε τη μέθοδο της απόδειξης με βάση προηγούμενες είτε αυτονόητες είτε ήδη αποδεκτές αλήθειες .Αυτό σε γενικές γραμμές ήταν το υπόβαθρο της ιστορικής ομιλίας της 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1863 στο Γκέτισμπεργκ η οποία και θεωρείται ως  το πλέον θθεμελιώδες κείμενο της πολιτικής Ιστορίας των ΗΠΑ και διδάσκεται στα σχολεία.Η ομιλία αυτή  βασίστηκε στον όρο ΕΘνος και στην ιστορική συνέχεια, στην εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής στον χρόνο.Το μεγάλο καθήκον εντοπιζόταν στην ένταση της αφοσίωσης στον αγώνα για Εθνική επιβίωση και Εθνική Αναγέννηση  στα πλαίσια της Δημοκρατίας

Συμμαχίες και αψιμαχίες

Ναπολέων Μαραβέγιας, Ελευθεροτυπία, 09/06/2013
http://www.metarithmisi.gr/images/1/maravegiasnapol.jpg
Σε μερικές μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης με στόχο να κυβερνήσει τη χώρα και να εξασφαλίσει την ομαλή ευρωπαϊκή της πορεία με την τήρηση των δεσμεύσεων έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών μας.Ομως το ζητούμενο από τους Ελληνες πολίτες δεν ήταν μόνο η αναπόφευκτη διαρθρωτική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της χώρας μας συνολικά, ώστε όχι μόνο να βγει από τη σημερινή κρίση, αλλά και να αποτελέσει μακροχρονίως αναπόσπαστο και ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και να επιβιώσει σε έναν όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό κόσμο.

ΑΛΙ ΦΑΓΙΑΝΤ «Το καθεστώς Ασαντ είναι ο βασικός υποστηρικτής της αντίστασης»

getvbFile ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ στη ΒΗΡΥΤΟ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Νικόλα Ζηργάνο 
 Ο 50χρονος Αλι Φαγιάντ είναι ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ, βουλευτής του λιβανικού Κοινοβουλίου, κοινωνιολόγος που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Λιβάνου. Ερευνητής, πρώην διευθυντής του «think tank» του «κόμματος του Θεού», «Συμβουλευτικό Κέντρο Μελέτης και Τεκμηρίωσης», ο δρ Φαγιάντ έχει γράψει το 2009 το προφητικό βιβλίο για τη Μέση Ανατολή «Εύθραυστα κράτη: Το διακύβευμα της σταθερότητας στον Λίβανο και τον αραβικό κόσμο», που έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά (MADISA – Κέντρο Μελέτης και Αντιπληροφόρησης για τη Μέση Ανατολή). Τον συναντήσαμε στη Βηρυτό, μία ημέρα πριν από την κατάληψη του Κουσάιρ.

Stratfor: Η μεγάλη πρόκληση για Ερντογάν

Stratfor: Η μεγάλη πρόκληση για Ερντογάν - Οι επιχειρηματίες και το Aκόμα και αν καταφέρει να ελέγξει το κύμα διαμαρτυριών ο Ερντογάν πιθανότατα θα έρθει αντιμέτωπος με αυξανόμενη πολιτική αμφισβήτηση. Η στάση της επιχειρηματικής κοινότητας. Οι Γκιουλενιστές και ο... Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.
Στις 7 Ιουνίου συμπληρώθηκε μια εβδομάδα από τότε που ξεκίνησαν οι βίαιες συγκρούσεις στην Τουρκία μεταξύ της Αστυνομίας και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών διαφόρων πολιτικών χώρων. Αν και το Σαββατοκύριακο υπήρξε μεγαλύτερη συμμετοχή των διαδηλωτών, η γενική κατάσταση στους δρόμους δεν δείχνει σταθερή ενίσχυση του κινήματος των διαδηλώσεων που θα μπορούσε να ανατρέψει την ικανότητα της κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας να διαχειριστούν την κατάσταση. Όμως ακόμα και αν στους δρόμους υπάρχουν ενδείξεις ηρεμίας, ο Ερντογάν σίγουρα δεν έχει «καθαρίσει», αφού πιθανότατα θα έρθει αντιμέτωπος μακροπρόθεσμα με αυξανόμενη πολιτική αμφισβήτηση από το δικό του στρατόπεδο.

Παρά τη συγγνώμη, ο Νετανιάχου επιλέγει Ελλάδα - Κύπρο


https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRPzvzR9raZo8yY7hP-fhJWiMA6udxaTUqvxGD_ndfYuvq95RfkXA
Γράφει ο Σταύρος ΛυγερόςΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Ισραήλ επιβεβαίωσε την πρόθεση του Νετανιάχου να συνεχίσει την οικοδόμηση στρατηγικής σχέσης με την Ελλάδα. Αν και το πρόγραμμά του είναι φορτωμένο, έδωσε εντολή να βρεθεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Ελληνα ομολόγου του πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο Σαμαράς επιθυμεί διακαώς την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης όσο το δυνατόν συντομότερα, επειδή θα στείλει πολιτικά μηνύματα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Εάν, μάλιστα, η ελληνική πλευρά δραστηριοποιηθεί και ολοκληρωθούν οι σχετικές προετοιμασίες, εκτός από τα θερμά λόγια θα καταστεί δυνατή και η υπογραφή συμφωνιών. Στο τραπέζι, άλλωστε, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για συνεργασία σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, η αγροτοβιομηχανική παραγωγή εντάσεως τεχνολογίας, η αφαλάτωση, ο τουρισμός, η εφαρμοσμένη έρευνα και η συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων.

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και θεωρίες συνομωσίας

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, οι θεωρίες συνομωσίας και η έλλειψη... Κινέζων Πόσο ισχυρή είναι πλέον η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ; Η λίστα των συμμετεχόντων, η απουσία εκπροσώπων από τις BRIC και η προσκόλληση στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Πόσο ευσταθούν οι... θεωρίες συνωμοσίας.
Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, η γνωστή συγκέντρωση των ισχυρών - και πάλαι ποτέ ισχυρών- του δυτικού κόσμου ξεκινά το ετήσιο συνέδριό της αυτή την εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο spa στο Γουότφορντ, μία μικρή πόλη λίγο έξω από το Λονδίνο. Το Γουότφορντ συχνά παραβλέπεται συγκριτικά με τις πολυτελείς ευρωπαϊκές πόλεις. Κι αυτό παρά τη γειτνίασή του με το Πίνερ, το Ρίκμανσγουόρθ και τον αυτοκινητόδρομο Μ25.