11 Δεκεμβρίου 2013

Kέντρο «ακολασίας» οι χρηματοπιστωτικές αγορές;

Ρυθμιστικό πλαίσιο και διαφάνεια δεν φτάνουν για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και οι αθέμιτες πρακτικές. Χρειάζεται και μια "πυξίδα με ηθικούς κανόνες". Η χειραγώγηση του Libor μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
O Κρίστιαν Ντύκερχοφ είναι η προσωποποίηση αυτού που λέγεται «ηθικός έμπορος», αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει να στείλει ως πρόεδρος της" Ένωσης ενός Ειλικρινούς Εμπόρου" στο Αμβούργο. Η ένωση υπερασπίζεται τις αρχές της ορθότητας, της δικαιοσύνης, της ακρίβειας και του ήθους στην επαγγελματική ζωή ενός επιχειρηματία και θέλει να διαδώσει διεθνώς αυτή την πρακτική. Προσπάθειες 500 χρόνων που όμως αυτήν την περίοδο προσκρούουν σε ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Τέσσερα αιτήματα του Οτσαλάν για τις συνομιλίες για το Κουρδικό

Μήνυμα του φυλακισμένου ηγέτη προς τον Ερντογάν

Ευσταθιάδης Στάθης Τέσσερα αιτήματα προς την κυβέρνηση Ερντογάν έστειλε ο φυλακισμένος ηγέτης του κουρδικού ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν σχετικά με τις συνομιλίες για το Κουρδικό ζήτημα. Αφορούν, όπως τονίζει στο μήνυμά του, την επιτάχυνση των σχετικών διαπραγματεύσεων και στην τήρηση των αποφάσεων που θα ληφθούν. Το μήνυμα μετέφεραν στην κυβέρνηση βουλευτές και αξιωματούχοι του νόμιμου φιλοκουρδικου κόμματος HDΡ.

Στο επίκεντρο των μίντια η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ελλειψη σεβασμού στην ιστορία και την παράδοση της Τουρκίας γράφει εφημερίδα
Στο επίκεντρο των μίντια η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Ευσταθιάδης Στάθης Το «αίτημα» της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εμφανίζεται όλο και συχνότερα στον Τύπο και στα ΜΜΕ της Τουρκίας. Οχι πάντοτε υπέρ της «αδιόρατης επιθυμίας και ελπίδας» των εθνικιστικών οργανώσεων και πολλών υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων. Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση τοποθετεί αυτή την επανεμφάνιση του «προβλήματος Αγία Σοφία» στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογαν να κινητοποιήσει την εθνικιστική συντηρητική παράταξη εν όψει των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, οι οποίες μπορεί να κρίνουν την πολιτική πορεία του πρωθυπουργού και, γενικότερα, της Τουρκίας.

Υπερτίμηση και υποτίμηση

Ενα είναι βέβαιο, στην προσέγγιση της Τουρκίας οι αναλύσεις και εκτιμήσεις που διατυπώνονται στη χώρα μας αποτελούν μια ιδιότυπη θεωρία των δύο άκρων, καθώς κινούνται μεταξύ άκριτης και ανορθολογικής υπερτίμησης και χαιρέκακης εμπαθούς υποτίμησης.
Μεθαύριο φθάνει στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Νταβούτογλου, με το στρατηγικό βάθος να έχει σήμερα μεταβληθεί σε αλλεπάλληλες διπλωματικές ήττες σε όλα τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής. Μέρος της περιφερειακής κρίσης αντί καταλύτης μιας νέας σταθερότητας, η Αγκυρα εισέρχεται σε μια δύσκολη εκλογική χρονιά, προοπτική που εγγυάται πρώτον εσωστρέφεια και δεύτερον λαϊκιστική εθνικιστική ρητορική για εσωτερική κατανάλωση.

Λόγω μαχών μεταξύ ανταρτών Οι ΗΠΑ αναστέλλουν την αποστολή μη θανατηφόρων όπλων στη Συρία

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν την αποστολή μη θανατηφόρων όπλων στη Συρία
Δαμασκός: Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την αποστολή μη θανατηφόρων όπλων στη βόρεια Συρία εξαιτίας μαχών μεταξύ ομάδων ανταρτών.Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά την κατάληψη από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Μετώπου των γραφείων και των αποθηκών του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (SMC), της αντιπολίτευσης, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άκγυρα.Μαχητές του Ισλαμικού Μετώπου, το οποίο συγκροτούν έξι μεγάλες ανταρτικές οργανώσεις, απέκτησαν το βράδυ της Τρίτης τον έλεγχο των βάσεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στο πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα της βορειοδυτικής Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία.

Στο Μπακού για τον... αγωγό!

Ενα ηχηρό μήνυμα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα με ένα μεγάλο ενεργειακό έργο θα επιδιώξει να στείλει τις προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Σαμαράς και Παπαγεωργίου είχαν επισκεφθεί το Μπακού τον περασμένο Μάιο
Ο λόγος για την επίσημη τελετή που διοργανώνουν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν οι διαχειρίστριες εταιρείες του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ ΙΙ» (η Socar και η BP), οι οποίες θα προχωρήσουν σε επίσημες ανακοινώσεις για την αξιοποίηση του κοιτάσματος και τον αγωγό TAP.
Είναι ο αγωγός που θα μεταφέρει τις ποσότητες του αζέρικου αερίου στη Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ Διώξεις σε 225 Τούρκους για τις διαδηλώσεις του Ιουνίου

Διώξεις σε 225 Τούρκους για τις διαδηλώσεις του Ιουνίου
Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε σήμερα κατηγορίες σε βάρος 255 προσώπων, περιλαμβανομένων και επτά ξένων πολιτών, για τη συμμετοχή τους στο κύμα των βίαιων, αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την πόλη τον προηγούμενο Ιούνιο.
Οι άνθρωποι αυτοί κατηγορούνται για μια σειρά αδικήματα, μεταξύ αυτών παραβιάσεις του δικαιώματος της συνάθροισης, την πρόκληση υλικών ζημιών σε ιδιωτική περιουσία ή σε χώρους λατρείας, τον τραυματισμό μελών των δυνάμεων ασφαλείας και κλοπές, όπως διευκρίνισε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της. Ανάμεσα στα άλλα οι 255 κατηγορούνται για τη διάρρηξη του τεμένους του Ντολμαμπαχτσέ στις ακτές του Βοσπόρου, κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μην ξαναδώσεις κλάδον ελαίας…

BOULH-KYPROS01
Του Πανίκου Παναγιώτου
Η Κύπρος δεν είναι Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, αλλά ούτε και Ελλάδα. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις άλλες μνημονιακές χώρες.
Η οικονομική κρίση βιώνεται σε μια ημικατεχόμενη χώρα. Επομένως, τα ανθρωποκτόνα μνημόνια έχουν άλλες διαστάσεις και συνέπειες σ’ αυτό τον τόπο. Και όπως λέμε και ξαναλέμε, Έλληνες είναι αυτοί που τότε «άνοιξαν τις κερκόπορτες» στους Τούρκους και Έλληνες είναι αυτοί που σήμερα «άνοιξαν τις κερκόπορτες» στους Τροϊκανούς και στους διεθνείς τοκογλύφους.

Πρόσκληση Αβραμόπουλου σε Φωτίου Πρώτη δοκιμαστική βολή των S-300 μετά από 14 χρόνια

Πρώτη δοκιμαστική βολή των S-300 μετά από 14 χρόνια
Λευκωσία: Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 που είναι εγκατεστημένο στην Κρήτη. Η δοκιμή ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα, όμως λόγω της απουσίας του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στη Νότιο Αφρική για την κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, η βολή ακυρώθηκε.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η δοκιμή  αναμένεται να πραγματοποιηθεί την μεθαύριο Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου. Ο κ. Αβραμόπουλος έχει προσκαλέσει τον Κύπριο ομόλογό του Φώτη Φωτίου, στη δοκιμαστική βολή των S-300.

Αρχή αμοιβαιότητας το σύνθημα του Νταβούτογλου Με ένα συγκεκριμένο μήνυμα θα μεταβεί σε Αθήνα και Κατεχόμενα


Του Νίκου Στέλγια-Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Με ένα συγκεκριμένο μήνυμα θα μεταβεί στην Αθήνα και στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο στενός συνεργάτης του Τούρκου Πρωθυπουργού θα υπογραμμίσει την σημασία της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα αναφερθεί σε ένα πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς.Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «K» από την τουρκική πρωτεύουσα, στα πλαίσια των επαφών του στην Αθήνα και στην Κύπρο, ο κ. Νταβούτογλου θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην «αρχή αμοιβαιότητας».

Iσραήλ: Δυσαρέσκεια χωρίς αιτία;

http://cdn.timesofisrael.com/uploads/2013/04/8637772147_c51b547284_b-e1366004877287-635x357.jpg
H κυβέρνηση Nετανιάχου εκδηλώνει τη δυσαρέσκειά της για την προσέγγιση HΠA -Iράν, την οποία έσπευσε να χαρακτηρίσει «ιστορικό λάθος», μια στάση η οποία είναι αναιτιολόγητη ή αποβλέπει σε άλλους στόχους.Ποτέ άλλοτε από τότε που ιδρύθηκε, το 1948, το Iσραήλ δεν ήταν τόσο ασφαλές: H Aίγυπτος, παραδομένη στη δίνη μιας εσωτερικής σύγκρουσης, θα είναι για το ορατό μέλλον απούσα από τη Mέση Aνατολή, με τη Συνθήκη Eιρήνης του Kαμπ Nτέιβιντ να έχει επιβιώσει ακόμη και της περιόδου Mόρσι.H Σύρια σπαράσσεται από έναν αιματηρό εμφύλιο, η Xεζμπολά έχει επιστρατευθεί στη μάχη για τη σωτηρία του Aσαντ και επιπλέον σε λίγους μήνες η κυβέρνηση της Δαμασκού δεν θα διαθέτει χημικά όπλα.

Έπειτα από 42 χρόνια Επιστρέφει τρία νησιά στα Αραβικά Εμιράτα το Ιράν


Τα διαφιλονικούμενα νησιά βρίσκονται κοντά στα στενά του Ορμούζ - ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο πετρελαϊκά κοιτάσματα 
 Επιστρέφει τρία νησιά στα Αραβικά Εμιράτα το ΙράνΤο Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι κοντά σε συμφωνία για επιστροφή στα Εμιράτα τριών διαφιλονικούμενων νησιών του Περσικού κόλπου όπως ανακοινώθηκε από πηγές προσκείμενες στη διαδικασία των διαβουλεύσεων.Τα διαφιλονικούμενα και ευρισκόμενα σε στρατηγική θέση νησιά - το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Αμπού Μουσά - βρίσκονται κοντά στα στενά του Ορμούζ - ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο πετρελαϊκά κοιτάσματα. Τα νησιά καταλήφθηκαν από το Ιράν 48 ώρες πριν ανακοινωθεί η ίδρυση των ΗΑΕ, το 1971.

ΕΑΣ και πλειστηριασμοί με το... καλημέρα των Έλενας Λάσκαρη - Αλεξάνδρας Γκίτση


Η ελληνική πρόταση για τους πλειστηριασμούς και οι αντιδράσεις των δανειστών. Πράσινο φως για συμφωνία στα ΕΑΣ περιμένει η κυβέρνηση για να ξεκλειδώσει το 1 δισ. ευρώ. Πού θα κριθεί το παζάρι στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.
ΕΑΣ και πλειστηριασμοί με το... καλημέραΤα ρέστα της παίζει η κυβέρνηση για να πάρει το πράσινο φως για τη δόση του 1 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατό, αλλά κυρίως για να βρεθεί η χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, με τέτοιο τρόπο ώστε οι διατάξεις να περνούν από τη "δοκιμασία" της Βουλής.Τα δυο αυτά στοιχήματα είναι που κρίνονται στην επανέναρξη των κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεων σήμερα με την τρόικα στην Αθήνα και παρά τις ζυμώσεις μηνών, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.Η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ περνά από απολύσεις περίπου 700 εργαζομένων σε ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, ενώ για τους πλειστηριασμούς κυβέρνηση και τρόικα χωρίζουν έξι μήνες και αρκετές επιμέρους λεπτομέρειες.

Αμερικανοί ενδιαφέρονται για την ΕΑΒ ΕΦΟΣΟΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αμερικανοί ενδιαφέρονται για την ΕΑΒ
Την πρόθεση του αμερικάνικου επενδυτικού σχήματος ΟΝΕΧ να επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας στον κλάδο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας εξέφρασε, χθες, σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του, Πάνος Ξενοκώστας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ελληνικό δημόσιο να προκηρύξει άμεσα τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Πούτιν: Στρατός για τα πετρέλαια της Αρκτικής

Εντολή να αυξηθεί η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Αρκτική έδωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή είναι μία προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να επεκτείνει την κυριαρχία της σε μία περιοχή που βρίσκεται η ρωσική εξέδρα άντλησης πετρελαίου Πριραζλόμναγια. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η εντολή δόθηκε την επομένη της έναρξης μίας αντίστοιχης διαδικασίας από την πλευρά του Καναδά.
φωτ: AFP φωτ: AFP «Ζητώ να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών και μονάδων στην Αρκτική», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια μιας συνεδρίασης στο υπουργείο Άμυνας που αναμεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.«Η Ρωσία συμμετέχει ολοένα και περισσότερο σ' αυτή την περιοχή του μέλλοντος, επιστρέφει σ' αυτή και πρέπει να διαθέτει εκεί όλους τους μοχλούς για να διασφαλίσει την ασφάλειά της και να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η Ισλανδία διαγράφει χρέη νοικοκυριών. Εμείς, ΝΑΙ και στους πλειστηριασμούς;


Trapezes-ImerisiaNEA01
Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ
Οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και ο ”εφιάλτης” της πρωτοχρονιάς, παραμονεύει… Ο κλοιός σφίγγει ολοένα και περισσότερο… Ο Πωλ Τόμσεν, καταφθάνει (σήμερα) και αν κυβέρνηση συναινέσει, χιλιάδες υπερχρεωμένες οικογένειες, θα  χάσουν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους… Θα θάψουν, μια για πάντα, τους κόπους και τις θυσίες μιας ζωής… Στο δρόμο, με ένα γιατί, στο πουθενά…Την ίδια στιγμή, που εμείς περιμένουμε, ένα θαύμα να σωθούμε, μια πολυπόθητη ανατροπή, από τον κύριο Σαμαρά, που μέχρι σήμερα δε μας έχει συνηθίσει… Η Ισλανδία, χαράσσει ένα δρόμο, που για μένα προσωπικά, αλλά φαντάζομαι και για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγήν (κακιά ώρα εμείς…)
Η κυβέρνηση της Ισλανδίας λοιπόν, αναλαμβάνει, το ρίσκο, και ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ χρέη νοικοκυριών… Οι επικριτές, λένε, ότι το πρόγραμμα, φτάνει στην αξία, ενός δισεκατομμυρίου  ευρώ (περίπου)… Θα μπορούσε να βλάψει, την προσληπτική της ικανότητα, ακόμα και να τρομάξει τους ξένους επενδυτές, αλλά ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, πιστεύει ότι ο κίνδυνος αξίζει…