11 Δεκεμβρίου 2013

Στο Μπακού για τον... αγωγό!

Ενα ηχηρό μήνυμα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα με ένα μεγάλο ενεργειακό έργο θα επιδιώξει να στείλει τις προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Σαμαράς και Παπαγεωργίου είχαν επισκεφθεί το Μπακού τον περασμένο Μάιο
Ο λόγος για την επίσημη τελετή που διοργανώνουν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν οι διαχειρίστριες εταιρείες του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ ΙΙ» (η Socar και η BP), οι οποίες θα προχωρήσουν σε επίσημες ανακοινώσεις για την αξιοποίηση του κοιτάσματος και τον αγωγό TAP.
Είναι ο αγωγός που θα μεταφέρει τις ποσότητες του αζέρικου αερίου στη Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας...

Πρόσκληση από Αλίγιεφ
Η εκδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, και τον πρωθυπουργό στο Μπακού θα τον συνοδεύσει ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ είχαν επισκεφθεί και πάλι το Μπακού, τον περασμένο Μάιο.Στην τελετή έχουν προσκληθεί από τον πρόεδρο Ι. Αλίγιεφ και τις εταιρείες οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων και άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, η Αλβανία και η Τουρκία, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο και ο επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ.

Συζήτηση για ΔΕΣΦΑ
Η τελετή δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Αντ. Σαμαρά, τον Αζέρο πρόεδρο καθώς και στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συζητήσουν και το θέμα των χρονοβόρων διαδικασιών για την έγκριση της εξαγοράς της ΔΕΣΦΑ από την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar...

Κινητικότητα
Εν τω μεταξύ, έντονη κινητικότητα διαπιστώνεται και στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων, με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη να πραγματοποιεί χθες συναντήσεις με τους εκπροσώπους της General Electric αλλά και τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Αθήνα.Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας όλων των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, στις αρχές του νέου έτους αναμένονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα..
http://www.ethnos.gr/summary.asp?catid=23141&subid=2&pubid=63932022