11 Δεκεμβρίου 2013

Αρχή αμοιβαιότητας το σύνθημα του Νταβούτογλου Με ένα συγκεκριμένο μήνυμα θα μεταβεί σε Αθήνα και Κατεχόμενα


Του Νίκου Στέλγια-Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Με ένα συγκεκριμένο μήνυμα θα μεταβεί στην Αθήνα και στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο στενός συνεργάτης του Τούρκου Πρωθυπουργού θα υπογραμμίσει την σημασία της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα αναφερθεί σε ένα πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς.Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «K» από την τουρκική πρωτεύουσα, στα πλαίσια των επαφών του στην Αθήνα και στην Κύπρο, ο κ. Νταβούτογλου θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην «αρχή αμοιβαιότητας».


Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, σε θέματα όπως το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, της μειονότητας της Δυτικής Θράκης και στις διενέξεις, οι οποίες αφορούν το μέλλον του Αιγίου και του Κυπριακού, οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να λάβουν νέες πρωτοβουλίες με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.  «Πρόκειται για το πάγιο αίτημα της Άγκυρας», επισημάνει μια τουρκική πηγή, η οποία προσθέτει: «Εδώ και δεκαετίες, η Άγκυρα κάνει λόγω για ένα συνολικό bargaining στα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, ζητά ανταλλάγματα στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής και του Κυπριακού».
 

Στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί με την κορυφή της πολιτικής ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στα πλαίσια των συναντήσεων του με τον ηγέτης της τ/κ κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου, τον ειδικό εκπρόσωπο του τ/κ ηγέτη στις συνομιλίες, Οσμάν Έρτουγ και τον «Υπουργό Εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα εστιάσει την προσοχή του στην πολιτική γραμμή και στρατηγική, την οποία θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών κατά την επόμενη περίοδο. Στα πλαίσια των συγκεκριμένων συζητήσεων, αναμένεται ότι ο κ. Νταβούτογλου να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον χαρακτήρα της ομοσπονδιακής λύσης καθώς και στις τελευταίες κινήσεις της ε/κ πλευράς. 

Πηγές της «Κ» επισημάνουν ότι παρά τα εμπόδια στις συνομιλίες, η Άγκυρα εξακολουθεί να θεωρεί ότι η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη έχει την ικανότητα να συμβάλλει στην πρόοδο στις συνομιλίες.