31 Αυγούστου 2015

Dixon: Οι εκλογές μπορεί να ξανανοίξουν το κουτί της Πανδώρας

Οι κίνδυνοι που κρύβει η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για την Ελλάδα. Το «χάος» στο οποίο θα βρεθεί η χώρα σε ενδεχόμενο τρίτων (!) εκλογών στο έτος. Γιατί ελλοχεύει κινδύνους η διατήρηση «ανταρτών» στο ΣΥΡΙΖΑ.
Dixon: Οι εκλογές μπορεί να ξανανοίξουν το κουτί της ΠανδώραςΟι επερχόμενες ελληνικές εκλογές μπορεί να δημιουργήσουν ξανά τα προβλήματα τα οποία η πρόσφατη συμφωνία 86 δισ. ευρώ για τη διάσωση της χώρας υποτίθεται πως έπρεπε να λύσει. Με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να βγει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου με αυτοδυναμία, ίσως να είναι δύσκολο να σχηματιστεί μία ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος να γίνουν κι άλλες εκλογές, που θα σπρώξουν την Ελλάδα πίσω στην κρίση.Όταν ο Αλέξης Τσίπρας πυροδότησε τις εκλογές με την παραίτησή του από πρωθυπουργός, πιθανόν να πίστεψε ότι θα κέρδιζε αρκετά εύκολα. Εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις του Ιουλίου έδειχναν ότι βρισκόταν ξεκάθαρα μπροστά από τους αντιπάλους του. Η ιδέα του Τσίπρα ήταν να ξεφορτωθεί τους βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ήταν αντίθετοι στη συμφωνία του με την ευρωζώνη, και να διασφαλίσει μία νέα θητεία ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Από τον κύκλο της μελαγχολίας στη μάχη κατά της απογοήτευσης

Νικόλ Λειβαδάρη-Ο κύκλος της – κατά Σακελλαρίδη – συριζαϊκής μελαγχολίας κλείνει, η μάχη κατά της απογοήτευσης ξεκινά. Αυτός τουλάχιστον είναι ο βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα από σήμερα έως την Κυριακή της 20ης Σεπτεμβρίου και αυτός είναι και ο μεγάλος αντίπαλός του: Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του Γενάρη που, είτε αναποφάσιστοι, είτε αποπροσανατολισμένοι, αποτελούν σε κάποιες δημοσκοπήσεις ακόμη και το εν δυνάμει «πρώτο κόμμα».

Τα τουρκικά ψεύδη για τη λύση του Κυπριακού

Τα τουρκικά ψεύδη για τη λύση του Κυπριακού
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Εάν δεν μιλούσαμε για την τραγωδία της εισβολής και της κατοχής, το σήριαλ του περιουσιακού, που αφορά βασικά τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων προσφύγων, που εκδιώχθηκαν με βίαιο και βάναυσο τρόπο από τις πατρογονικές τους εστίες από τις ορδές του Αττίλα, θα ήταν θέμα που θα το συζητούσαμε έτσι για να περνά η …ώρα. Όμως πρόκειται για σοβαρότατο ζήτημα, που αφορά την καρδιά του Κυπριακού προβλήματος, όπως είναι επίσης και οι δημοκρατικές διαδικασίες που καταστρατηγούνται από την φιλοτουρκική διευθέτηση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας, διαφορετικά αντιλαμβάνονται τη «συμφωνία» για το θέμα, από τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τους συνεργάτες του. Η «συμφωνία» μεταξύ των δύο ηγετών προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στους οπαδούς της «όποιας λύσης», που είναι ταυτόχρονα και λάτρεις του κ. Ακιντζί, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη σύγχυση. Βεβαίως, οι Τούρκοι δεν μας αφήνουν να πλήττουμε και με τις δηλώσεις τους προσγειώνουν ανώμαλα, ειδικά τους οπαδούς της «όποιας λύσης», οι οποίοι τις πλείστες φορές κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Τουρκία: Ο Ερντογάν θα αποφασίζει ποιοι δικαιούνται δημοσιογραφική ταυτότητα

Νιγιαζί Νταλυαντζί-Μια αιφνίδια αλλαγή στους κανονισμούς σχετικά με το ποιος θα μπορεί να εξασφαλίζει στο εξής δημοσιογραφική ταυτότητα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οργανώσεων των επαγγελματιών δημοσιογράφων στην Τουρκία. (Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Νιγιαζί Νταλυαντζί)

Η κινεζική κρίση και η αδύναμη Ευρώπη

Σπύρος Λίτσας-Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ευάλωτη στο ασιατικό τσουνάμι 
Οι αναλυτές που δεν μένουν στους αριθμούς, αλλά παράγουν πολιτικές εμβαθύνσεις αξιολογώντας τη βασική διεθνοπολιτική τιμή -τους συντελεστές ισχύος ενός κράτους-, δεν εξεπλάγησαν με τις οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα. Κι αυτό γιατί ακόμα και ο πρωτοετής φοιτητής των πολιτικών επιστημών γνωρίζει ότι οι επί μακρόν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης προκαλούν κόπωση των κρατικών συντελεστών ισχύος και τον εθισμό της κοινωνίας σε επισφαλή καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, που οδηγούν στη «φούσκα» του υπερκαταναλωτισμού και στην ψευδοευμάρεια.

Κάλπες εκτός συνόρων

Δύο εβδομάδες μετά την εκλογική αναμέτρηση της 20/9 διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία στις 4/10, ακολουθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία την 1/11 και ο κύκλος κλείνει με τις εκλογές στην Ισπανία στα τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου. Και οι τρεις εκτός συνόρων εκλογικές αναμετρήσεις έχουν ως κοινό παρονομαστή ότι θα επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές ισορροπίες της χώρας μας όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της 20/9.

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του Ερντογάν ήρε σταδιακά τις απαγορεύσεις για τη χρήση της ισλαμικής μαντίλας Μια υπουργός φορά ισλαμική μαντίλα για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας

Μια υπουργός φορά ισλαμική μαντίλα για πρώτη φορά στην ιστορία της ΤουρκίαςΓια πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας, μουσουλμανικής αλλά κοσμικού χαρακτήρα χώρας, μια γυναίκα που φορά ισλαμική μαντίλα διορίστηκε υπουργός χθες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές την 1η Νοεμβρίου.Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής Αϊσέν Γκιουρτζάν είναι μέλος της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, στην οποία επίσης μετέχουν για πρώτη φορά δύο υπουργοί, μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).Η 52χρονος πανεπιστημιακός και μητέρα τριών παιδιών διδάσκει στο Εμπορικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Με κόστος η συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας ΕΡΙΚ Σ. ΕΝΤΕΛΜΑΝ*

Κούρδοι πολίτες υψώνουν τα χέρια τους απέναντι σε τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, στη διάρκεια των συγκρούσεων στην πόλη Γιουκσέκοβα της νοτιοανατολικής επαρχίας Χακάρι, όπου τουλάχιστον τρεις ακτιβιστές έχασαν τη ζωή τους.
Κούρδοι πολίτες υψώνουν τα χέρια τους απέναντι σε τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, στη διάρκεια των συγκρούσεων στην πόλη Γιουκσέκοβα της νοτιοανατολικής επαρχίας Χακάρι, όπου τουλάχιστον τρεις ακτιβιστές έχασαν τη ζωή τους.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μετά έναν ολόκληρο χρόνο έντονων διπλωματικών διαπραγματεύσεων, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στις ΗΠΑ το «πράσινο φως» να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, επιτρέποντας επιχειρήσεις μεγαλύτερης ακρίβειας και μικρότερου κόστους σε Συρία και Ιράκ.
Ωστόσο, το κόστος της συμφωνίας μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά μεγάλο, μακροπρόθεσμα, τόσο για την εκστρατεία της Αμερικής εναντίον του ISIS όσο και για τη σταθερότητα της ίδιας της Τουρκίας. Κι αυτό, γιατί η στροφή 180 μοιρών της Αγκυρας οφείλεται σε υπολογισμούς που σχετίζονται με την εσωτερική πολιτική διαμάχη και όχι με μια επαναθεμελίωση της τουρκικής στρατηγικής στο συριακό πρόβλημα. Αμέσως μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν ξεκίνησε εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών κατά της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ, αναζωπυρώνοντας μια σύγκρουση που βρισκόταν στον δρόμο της επίλυσης. Ακόμη χειρότερα, οι Τούρκοι έπληξαν σκληρά τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι εκπροσωπούν τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής εναντίον του ISIS.

Η Τουρκία μεγαλύτερο θύμα της φιλοδοξίας του Ερντογάν

Η Τουρκία μεγαλύτερο θύμα της φιλοδοξίας του Ερντογάν«Πρωταρχικό πρόβλημα» της Τουρκίας είναι ο πρόεδρος Ερντογάν. Είχε αποφασίσει ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές από τη στιγμή που βγήκαν τα προηγούμενα αποτελέσματα τον Ιούνιο. Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί κίνδυνοι που φουντώνουν.Η Τουρκία βρίσκεται υπό την ομηρία της φιλοδοξίας ενός ανθρώπου: Του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αφού οι ψηφοφόροι τον Ιούνιο στέρησαν από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) την πλειοψηφία του, αρνούμενοι στο νεοϊσλαμιστικό κόμμα έναν τέταρτο θρίαμβο, σχεδόν έπιασε όμηρο τη χώρα οδηγώντας τη σε νέες εθνικές εκλογές.Το αποτέλεσμα του Ιουνίου δεν έφερε αυτοδυναμία. Αλλά το μήνυμά του ήταν ότι μία σαφής πλειοψηφία των Τούρκων δε θέλει έναν άνθρωπο στην εξουσία. Από τη στιγμή που «ανέβηκε» σε ένα αξίωμα που ήταν κυρίως εθιμοτυπικό το περασμένο έτος, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη αρπάξει εξουσία από το κοινοβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο και θεσμούς όπως το δικαστικό σώμα. Ο διακηρυγμένος στόχος του ήταν να κερδίσει μία «υπερπλειοψηφία» για το AKP, προκειμένου να αναπλάσει το σύνταγμα γύρω από το υπερφίαλο γούστο του για ανεξέλεγκτη εξουσία.

Κουρδικό κρατίδιο στην Τουρκία- Θέμα: Ομοσπονδία Τούρκων Κούρδων

 Κουρδικό κρατίδιο 20 εκ.Τουρκικό κρατίδιο 50 εκ. Οι σχεδιασμοί για Συρία και Ελλάδα. Συντάκτης Χρήστος Μηνάγιας, Εφημ. Φιλελεύθερος 26/7/2015.  Και στην Τουρκία η εκ περιτροπής προεδρία, σημειώνει ο Φίλιππος Μιχαηλίδης, πρώην Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας, αναφερόμενος στον κουρδικό πληθυσμό.

Η πολιτική των ΗΠΑ καθορίζεται από 400 πλούσιους, λέει πρώην συνεργάτης του Κόλιν Πάουελ


Η πολιτική των ΗΠΑ καθορίζεται περίπου από 400 ανθρώπους, ο συνολικός πλούτος των οποίων ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς αυτοί ελέγχουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης από το παρασκήνιο, υποστήριξε ο Λόρενς Γουίλκερσον, πρώην προσωπάρχης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον λετονικό ραδιοσταθμό Radio Baltkom.

Ομπάμα προς Ευρώπη: Βοηθήστε το Νότο στο θέμα των προσφύγων

Να «πατάξει» τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών και να βοηθήσει τις πλέον πληγείσες χώρες του Νότου ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση «ανθρώπινα», καλεί την Ευρώπη η κυβέρνηση Ομπάμα σημειώνοντας ότι η προσφυγική κρίση είναι η απόδειξη ότι η η βία και η αστάθεια στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή λειτουργούν πλέον αποσταθεροποιητικά και για την ίδια την Ευρώπη.«Η μεταναστευτική κρίση είναι μια περίτρανη απόδειξη για τον τρόπο που η βία και η αστάθεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή δεν αποσταθεροποιεί μόνο αυτή καθαυτή την περιοχή αλλά αρχίζει να έχει επιπτώσεις αποσταθεροποίησης και σε άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Εκτιμήσεις για παράταση της πολιτικής κρίσης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε την πρώτη μεταβατική κυβέρνηση στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή σε αυτήν του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.
Από χθες το βράδυ η Τουρκία βαδίζει προς τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου με την πρώτη μεταβατική κυβέρνηση στα 92 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της. Η κατάρρευση της διαδικασίας διερευνητικών εντολών και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, ύστερα από το αδιέξοδο των εκλογών του Ιουνίου, έθεσε σε ισχύ τα άρθρα 114 και 116 του τουρκικού Συντάγματος, που προβλέπουν πρόωρες εκλογές υπό έκτακτες συνθήκες.

Η Τουρκία σε αχαρτογράφητα νερά και ο κίνδυνος της κοινωνικής έκρηξης-Η τουρκική λίρα, το Ισλαμικό Κράτος και το Κουρδικό ζήτημα

Η Τουρκία σε αχαρτογράφητα νερά και ο κίνδυνος της κοινωνικής έκρηξης
Δύσκολη εποχή για κάλπες. Η Τουρκία εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, αφού το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού πριν από τη λήξη της προθεσμίας που όριζε το σύνταγμα, στις 23 Αυγούστου. Η προσφυγή στις κάλπες προγραμματίστηκε για την 1η Νοεμβρίου - έξι μόλις μήνες από τις προηγούμενες εκλογές στις οποίες το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό προκειμένου να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου, το AKP έχει αυξήσει μόνο οριακά το ποσοστό του και οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Κοινοβούλιο δύσκολα θα αλλάξουν. Αντίθετα, ειδικοί εκτιμούν ότι οι πρόωρες εκλογές θα διογκώσουν τα προβλήματα της Τουρκίας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα: η τουρκική λίρα καταποντίζεται, το Ισλαμικό Κράτος προελαύνει στα νότια σύνορά της με τη Συρία, η ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και των Κούρδων κλιμακώνεται και ο κίνδυνος της κοινωνικής έκρηξης είναι ορατός.

Τουρκία: Η ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας, στο επίκεντρο του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος


Αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών στην Τουρκία, οι οποίες επιλέγουν να ασχοληθούν τόσο με σύγχρονες επιχειρηματικές δράσεις όσο και με καινοτομικά υλικά.Στο πλαίσιο αυτό, αυξημένο επιχειρηματικό ενδιαφέρον προκαλούν τα σύγχρονα συνθετικά υλικά, τα οποία αποτελούν προϊόντα εφαρμογής σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων, αλλά και τεχνολογικής σύνθεσης.

Η βιομηχανία των κατασκευών στην Τουρκία υποστηρίζει την προώθηση τέτοιων πρωτοποριακών υλικών, ενώ στην προσπάθεια ανάπτυξής τους, καθοριστικό ρόλο έχει το ερευνητικό τμήμα στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης.Στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής, βρίσκεται η επιδίωξη της Τουρκίας να αναδειχτεί σε κεντρική χώρα παραγωγής συνθετικών υλικών στην παγκόσμια αγορά.

Η Τουρκία ξεγέλασε τις ΗΠΑ -Αρθρο του Πάτρικ Κόκμπερν στην «Independent»

Οι συνέπειες του καταστροφικού λανθασμένου υπολογισμού που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράφοντας μία στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία εις βάρος των Κούρδων, γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο φανερές. Σε αντάλλαγμα για τη χρήση της αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ, οι ΗΠΑ πρόδωσαν τους Κούρδους της Συρίας που μέχρι στιγμής αποδείχτηκαν οι πιο αποτελεσματικοί σύμμαχοί τους στον αγώνα τους κατά του ΙΚ. Η Ουάσιγκτον με τη συμφωνία κέρδισε -υποτίθεται- μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια από την Αγκυρα, πολύ γρήγορα όμως φάνηκε πως ο αληθινός στόχος της Αγκυρας ήταν οι Κούρδοι στην Τουρκία, Συρία και Ιράκ. Η δράση ενάντια στο ΙΚ ήταν δευτερεύουσας σημασίας. Εξάλλου, η τουρκική αεροπορία έκανε μόνο τρεις επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, σε σύγκριση με 300 ενάντια των βάσεων του PKK.

Τουρκία: Επίθεση Κούρδων σε λεωφορείο της αστυνομίας

http://www.kurdpress.com/En/Images/News/Larg_Pic/7-6-1394/IMAGE635764542558172107.jpg
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην επαρχία Μαντρίν στην Τουρκία όταν εξερράγη βόμβα που είχαν τοποθετήσει Κούρδοι αντάρτες σε ανισόπεδη διάβαση την ώρα που  διερχόταν , ένα λεωφορείο της αστυνομίας.Μεταξύ των τραυματιών είναι 10 αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, σύμφωνα με τη Ντέιλι Σαμπάχ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα.Πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας είπαν στην ίδια πηγή ότι τη βόμβα τοποθέτησαν και πυροδότησαν μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). ΑΥΓΗ
 

Επιδιώκει να εξασφαλίσει τη θέση της ως σημαντικού κόμβου ενεργειακής διαμετακόμισης Stratfor: Ο νέος αγωγός «τρέφει» τις μεγάλες φιλοδοξίες της Τουρκίας

Stratfor: Ο νέος αγωγός «τρέφει» τις μεγάλες φιλοδοξίες της Τουρκίας
Ευρώπη και Ρωσία συνεχίζουν να τσακώνονται για την πολιτική επιρροή στην Ευρασία με τελευταία τη σύγκρουση για τον ρωσικό αγωγό TurkStream, γνωστό παλαιότερα ως Turkish Stream. Καθώς, όμως, οι δύο μεγάλες δυνάμεις επιδιώκουν υψηλότερους στόχους σε επίπεδο εξουσίας και περιορισμών, η Τουρκία -μια χώρα με δικές της περιφερειακές φιλοδοξίες– κάνει ήσυχα ελιγμούς για να εξασφαλίσει τη θέση της ως σημαντικού κόμβου ενεργειακής διαμετακόμισης στο σταυροδρόμι Μέσης Ανατολής, Ευρώπης και Ασίας.

Τι θα συμβεί μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ;

Αδεια έδρανα του Κοινοβουλίου
Σε ένα σύντομο κείμενό μου στην «Αυγή» της 22.7.15 με τίτλο «Εκκληση στους 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερα, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής:«Τόσο εγώ όσο και το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις 25.1.15 δεν θέλουν να δουν μια νέα διάσπαση της Αριστεράς, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου. Μια διάσπαση που μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημίες στη χώρα. (…) Κάνω έκκληση στους 39 βουλευτές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι (σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση) στο 70% του εκλογικού σώματος που επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, έστω και με σκληρούς όρους, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουν το νομοσχέδιο με τη δεύτερη δέσμη των μέτρων για την υλοποίηση της συμφωνίας, ώστε η κυβέρνηση, διατηρώντας τη δεδηλωμένη, να προχωρήσει στην οριστικοποίησή της».
Δυστυχώς, η έκκλησή μου αυτή δεν εισακούστηκε, οι βουλευτές αυτοί καταψήφισαν τη δέσμη αυτή των μέτρων (όπως και την πρώτη) και στη συνέχεια (περισσότεροι) το Μνημόνιο, που η κυβέρνηση, κάτω από εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών, εξαναγκάστηκε να υπογράψει, προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.