24 Οκτωβρίου 2016

Η συριακή κρίση και ο τουρκικός ρόλος στην περιοχή

 Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη Η κατάσταση στη Συρία πληροί κατά τρόπον ολοκληρωτικό τις συνθήκες ενός εμφυλίου πολέμου, όπου οι περιφερειακοί δρώντες, όπως η Τουρκία, τα κράτη του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία και πέραν τούτων μεγάλες δυνάμεις και διεθνείς δρώντες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενεπλάκησαν καθοριστικά στη γένεση και κυρίως στη δυναμική εξέλιξη του εμφυλίου, πράγμα που οδήγησε στην ενδυνάμωση και κορύφωση αποσταθεροποιητικών τάσεων και συγκρουσιακής ρευστότητας, που βρισκόταν ήδη εν εξελίξει στη Μέση Ανατολή. Επομένως, είναι μία σύγκρουση η οποία, στην αρχική της φάση, είχε ενδογενή ταυτότητα, στον βαθμό που υπήρξε αμφισβήτηση του καθεστώτος Άσαντ από μερίδα του συριακού πληθυσμού, η οποία κινητοποιείτο στο πλαίσιο του Ισλάμ, όπως και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΧΑΣΑΝ ΝΑΣΡΑΛΑ Χεζμπολάχ: Η Τουρκία σχεδιάζει να αρπάξει εδάφη στη Συρία και το Ιράκ


"
Μετά από όλον τον αγώνα των Ιρακινών για τη Μοσούλη, έρχεται η Τουρκία και λέει «Η Μοσούλη είναι τουρκική και πρέπει να επιστραφεί στην Τουρκία» είπε ο Νασράλα. "Το ίδιο ισχύει και για το Χαλέπι. (Οι Τούρκοι) λένε «Είναι δικό μας, όχι της Συρίας». Δείτε, αυτό αποκαλύπτεται καθημερινά", συνέχισε.
Ο Νασράλα ισχυρίστηκε επίσης ότι η εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν ένα προκάλυμμα για ένα ευρύτερο γεωπολιτικό σχέδιο που είχε ως στόχο "την αλλαγή του χάρτη" και την αποδυνάμωση των σιιτών της περιοχής. Ο εμφύλιος στη Συρία "δεν γίνεται για την πτώση του καθεστώτος αλλά στοχεύει τον άξονα της αντίστασης", δηλαδή τη συμμαχία μεταξύ Ιράν, Συρίας και Χεζμπολάχ, υποστήριξε.

Stratfor: Τρίμηνο-φωτιά για Συρία και Μέση Ανατολή

Μαχών συνέχεια στη Συρία σε στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Οι μερικανορωσικές σχέσεις και οι κινήσεις της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ. Οι εκλογές στο Ιράν και οι προσπάθειες για «πάγωμα» παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ.Τα συμφέροντα των δυνάμεων που πολεμούν στη Συρία και των ξένων υποστηρικτών τους θα διαφοροποιηθούν ακόμα περισσότερο κατά το δ' τρίμηνο, σύμφωνα με το Stratfor.Παρά το ότι η Ουάσινγκτον υπαναχωρεί στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σε στρατηγικό επίπεδο, ωστόσο οι ΗΠΑ χρειάζεται να διατηρήσουν ανοικτές γραμμές επικοινωνίας με τη Ρωσία και στενή στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου να αποφύγουν μεγάλα «ατυχήματα» στο πεδίο μάχης της Συρίας που θα μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν την Αμερική από τις επιχειρήσεις της κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το «παιχνίδι» του σουλτάνου


Σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ θα επισκεφθεί την Αγκυρα. Χθες Πέμπτη, τις πρώτες πρωινές ώρες, η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας διενήργησε πάνω από είκοσι επιδρομές κατά της Κουρδικής Πολιτοφυλακής YPG κοντά στο Χαλέπι, ένα βαρύ και προκλητικό πλήγμα στον πιο στενό σύμμαχο της Ουάσιγκτον σήμερα στη Συρία.
Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική ποιοτική κλιμάκωση της εμπλοκής της Τουρκίας στη Συρία από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα. Εχοντας σιωπηρά αποδεχθεί την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία και κρατήσει σιγήν ιχθύος απέναντι στην πολιορκία του Χαλεπιού, ο Ερντογάν σε πρώτη φάση προώθησε τις τουρκικές δυνάμεις πλήττοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε μια ζώνη που εμποδίζει τη συνένωση των ελεγχόμενων από την YPG περιοχών ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη.

Το Σύνδρομο της Λωζάνης


Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, τη δοκιμασμένη αυτή τακτική εφαρμόζει ο Ερντογάν για να αποτρέψει δυσμενείς για τη χώρα του εξελίξεις στο Κουρδικό εντός συνόρων στη Νοτιοανατολική Τουρκία και εκτός συνόρων στη Βορειοανατολική Συρία και στο Βόρειο Ιράκ. Το αφήγημα του Ερντογάν έχει διαμορφωθεί ως εξής: Απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, καθώς οι εχθροί μας με μοχλό τους προδότες του Γκιουλέν θέλουν να μας εγκλωβίσουν στην Ανατολία καταπατώντας τα σύνορα της Συνθήκης της Λωζάνης με στόχο μια νέα Συνθήκη των Σεβρών!
Εμείς, συνεχίζει το αφήγημα, δεν θα περιμένουμε να αμφισβητηθεί σε βάρος μας η Λωζάνη, θα την αμφισβητήσουμε πρώτοι επιθετικά και θα ανατυπώσουμε σε δεύτερη έκδοση το αφήγημα του Κεμάλ «Εθνικό συμβόλαιο» κατά της Συνθήκης των Σεβρών. Και μάλιστα σε αντίθεση με τη μειοδοσία των Κεμάλ-Ινονού στη Λωζάνη, εμείς αρχής γενομένης από Συρία-Ιράκ θα διεκδικήσουμε την υλοποίησή του.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ Η επίσκεψη Ομπάμα, η οικονομία και το Αιγαίο

Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας σελίδας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες.Η δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, στο οικονομικό και το διπλωματικό πεδίο, σε συνδυασμό με την πολιτική φιλοσοφία που πρεσβεύει και τις λύσεις που υποστηρίζει ο συγκεκριμένος Αμερικανός πρόεδρος, αλλά και τη θετική εικόνα που έχει στην ελληνική κοινή γνώμη, δημιουργούν το κατάλληλο υπόβαθρο για μια τέτοια εξέλιξη.Από τη μια, η οικονομική κρίση και η ραγδαία φτωχοποίηση της Ελλάδας υπό το βάρος της ασφυκτικής λιτότητας, με την οποία είναι αντίθετος ο Μπαράκ Ομπάμα. Από την άλλη, οι προκλητικές νεοοθωμανικές εξάρσεις του Ταγίπ Ερντογάν και η ευθεία σύγκρουσή του με την Αμερική, που επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ (και η Ε.Ε). Το σκηνικό προσφέρεται για ουσιαστικά βήματα.

ΘΑ «ΚΑΟΥΝ» ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΟ ΣΙΡΙΑΛ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ!

Δεν είναι καθόλου βέβαιο το πώς θα εισπράξει ο απλός κόσμος ένα ναυάγιο διαρκείας στο θέμα με τα κανάλια
Κοιμούνται ύπνο βαθύ όσοι νομίζουν ότι μόνον η κυβέρνηση έχει να χάσει αν στραβώσει κι άλλο το... σίριαλ με τις τηλεοπτικές άδειες. Γιατί ένα μόνο είναι βέβαιο: Η κοινή γνώμη απαιτεί με κάποιον τρόπο να ρυθμιστεί το τοπίο. Να σταματήσει το παλαιό καθεστώς ανομίας και αυθαιρεσίας και να τηρήσουν οι καναλάρχες τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τον Ελληνα φορολογούμενο.

Η συνάντηση των συντηρητικών



Πως ο Έρντογαν επιδιώκει την ιδεολογική προσέγγιση του Ισλάμ με τον εθνικισμό
«Σε μια περίοδο που η Τουρκία δίνει αγώνα επιβίωσης, θα ήταν πολύ επικίνδυνο για το μέλλον μας ο Πρόεδρος να συνεχίσει να λειτουργεί αντίθετα με το νόμο. Ενώπιον μας έχουμε δύο εναλλακτικούς δρόμους. Ο πρώτος που για μας είναι ο πιο σωστός, είναι ο Πρόεδρος να περιοριστεί στα συνταγματικά του όρια. Εάν δε γίνει αυτό, τότε ο δεύτερος δρόμος είναι να θεσμοθετηθεί η παρούσα ντε φάκτο κατάσταση». Με αυτά τα λόγια στις 11 Οκτωβρίου 2016, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επανέφερε στην επικαιρότητα της Τουρκίας το ζήτημα της υιοθέτησης του προεδρικού συστήματος. Πρόσθεσε μάλιστα την αναγκαιότητα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να καταθέσει άμεσα στην Εθνοσυνέλευση προσχέδιο νέου συντάγματος και άφησε να νοηθεί ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του θα ψηφίσει «κατά συνείδηση». Έστω και έμμεσα λοιπόν, με τις συγκεκριμένες δηλώσεις, ο Μπαχτσελί άνοιξε το δρόμο ενίσχυσης των διεργασιών για την «τυπική» μετάβαση της χώρας σε ένα συγκεντρωτικό προεδρικό σύστημα. Οι δυναμικές που γεννήθηκαν από τις αναφορές του Μπαχτσελί συγκλίνουν σε διεργασίες που στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αφορούν στην προσπάθεια συνταγματικής διευθέτησης αυτού που ουσιαστικά υπάρχει. Δηλαδή στην κατοχύρωση της άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας από τον Πρόεδρο του κράτους, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο κεντρικός πυρήνας του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.

Η Αγκυρα, η Μοσούλη και η Λωζάννη

Ηταν μια λεπτομέρεια, που πέρασε απαρατήρητη μέσα στον ορυμαγδό των ημερών, πλην όμως παραμένει αποκαλυπτική της τοξικής ατμόσφαιρας που περιβάλλει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Στις 13 Σεπτεμβρίου, το αμερικανικό Ναυτικό συμπλήρωσε 241 χρόνια από την ίδρυσή του. Ανάμεσα στα πανηγυρικά μηνύματα που έστειλε μέσω Twitter ήταν και ένα αφιερωμένο στη Ναυμαχία της Τρίπολης, του 1804, όταν οι Αμερικανοί κατατρόπωσαν τις δυνάμεις της οθωμανικής Τριπολίτιδας. Στον πίνακα που συνόδευε το μήνυμα, διακρινόταν καθαρά η κόκκινη σημαία με την ημισέληνο και το αστέρι, παρόμοια με τη σημαία της σύγχρονης Τουρκίας.
Μέσα σε λίγες ώρες, γινόταν πανζουρλισμός στην Τουρκία. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu καυτηρίαζε το «σκανδαλώδες tweet του αμερικανικού Ναυτικού». Επιφανείς προσωπικότητες –ισλαμιστές, κεμαλικοί και αριστεροί, σε σπάνια σύμπνοια– ερμήνευαν το μήνυμα ως προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία ότι, αν εισβάλει στη Μοσούλη, στο Βόρειο Ιράκ, οι δυνάμεις της θα έχουν την τύχη των καραβιών του πασά της Τρίπολης. Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις, που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αισθάνθηκε την ανάγκη να πραγματοποιήσει διάβημα. Τελικά, το αμερικανικό Ναυτικό απέσυρε το επίμαχο tweet.