25 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΗΘΑΡΓΟ Ιστορία και πολιτισμός τα «πυρηνικά όπλα» μας

Επισκεπτόμενος πριν από λίγες μέρες την Αμφίπολη, να δω από κοντά το χώρο, την περιοχή και τις ανασκαφικές εργασίες στο λόφο Καστά, προσπάθησα νοερά να μεταφερθώ στην εποχή του Αλέξανδρου και της εποποιίας των Μακεδόνων.
Ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε από την Αμφίπολη για να κατακτήσει την Ασία, ιστορικό γεγονός που κάποιοι θέλουν να το ξεχάσουμε
Ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε από την Αμφίπολη για να κατακτήσει την Ασία, ιστορικό γεγονός που κάποιοι θέλουν να το ξεχάσουμε Από αυτή την περιοχή, που αποτελούσε τότε το σημαντικότερο λιμάνι της βόρειας Ελλάδας, στις εκβολές του Στρυμόνα, ανάμεσα στο Παγγαίο και τα Κερδύλλια, ο Μ. Αλέξανδρος συγκέντρωσε το στράτευμα των Ελλήνων και εκστράτευσε στην Ασία με πρώτο σκοπό την απελευθέρωση των ελληνικών πόλεων στη Μ. Ασία και στο Αιγαίο από τον περσικό ζυγό και την οριστική εξουδετέρωση της απειλής τους.
Η Περσική αυτοκρατορία επανειλημμένα είχε στοχοποιήσει την Ελλάδα και ήθελε να την καθυποτάξει, χωρίς να υπολογίσει βέβαια το πείσμα και την αντίσταση των Ελλήνων στις Θερμοπύλες, στη Σαλαμίνα, στις Πλαταιές και στον Μαραθώνα που έγραψαν χρυσές σελίδες δόξας στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια ιστορία.

Το αυγό... του κόκορα ** Κείμενο του Γιάννη Πανούση στο thetoc.gr

«Το μόνο όνειρο που έχει μια πιθανότητα να πραγματοποιηθεί είναι το αδέσποτο όνειρο. Ελσα Κορνέτη, Ημερολόγιο φιλοσοφικής ήττας
http://static4.ysterografa.gr/wp-content/uploads/2012/11/%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82.jpgΕίναι ξενοσπουδαγμένοι αλλά και "καβαλημένοι", είναι διαβασμένοι αλλά και επηρμένοι, είναι φτασμένοι αλλά και φαντασμένοι. Εμφανίζονται από το πουθενά για να σώσουν την Ελλάδα, σοβαροφανείς και αριθμομνήμονες, "κλειστοί" και συνωμοτούντες, ιλουστρασιόν και σνομπ, καταλαμβάνουν σιγά-σιγά τις θέσεις-κλειδιά του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.Οι διασυνδέσεις τους και οι πιέσεις από τους σπόνσορές τους είναι τέτοιες που οφείλουν να ανταποκριθούν παραβιάζοντας τον νόμο.
Τι δεν είναι; Πρώτα-πρώτα δεν είναι όλοι "καθαροί". Οι διασυνδέσεις τους και οι πιέσεις από τους σπόνσορές τους είναι τέτοιες που οφείλουν να ανταποκριθούν παραβιάζοντας τον νόμο. Κατά δεύτερον δεν είναι αριστεροί. Προβάλλουν τον τεχνοκρατισμό τους για να κρύψουν την συντηρητική τους καταγωγή και ιδεολογία.

Deutsche Welle: Τι απέφερε η επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο «Η καγκελάριος δεν μπορούσε τη δεδομένη στιγμή να δώσει υποσχέσεις»

Τι απέφερε τελικά η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά στο Βερολίνο και κατά πόσον εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς; Μια πρώτη αποτίμηση από τον πολιτικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Βόννης Λάζαρο Μηλιόπουλο μεταδίδει η Deutsche Welle.

Deutsche Welle: Τι απέφερε η επίσκεψη Σαμαρά στο ΒερολίνοΓεγονός είναι ότι στο προοίμιο της συνάντησης είχαν καλλιεργηθεί εν μέρει υπερβολικές προσδοκίες, κυρίως από ορισμένα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάτι που είχε προφανώς αναγκάσει τόσο την γερμανική όσο και την ελληνική πλευρά να υποβαθμίσουν τη σημασία της συνάντησης και να κατεβάσουν αισθητά τον πήχη των προσδοκιών. Όπως είπε προς τη Deutsche Welle o πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης Λάζαρος Μηλιόπουλος:«Η κ. Μέρκελ περιορίστηκε να δηλώσει ότι είναι σίγουρη πως σύντομα θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας. Πρόσθεσε δε ότι τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται πλέον ορατά και πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα. Στο πεδίο αυτό οι παρατηρήσεις των δύο πλευρών έχουν ταυτιστεί κατά κάποιον τρόπο. Από την άλλη πλευρά και ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει ακριβώς το ίδιο. Πέραν αυτού όμως δεν υπήρχε κάτι το καινούργιο. Πιστεύω ότι ήταν αρκετά νωρίς για να εκφραστούν πράγματα που θα ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς.»

Παραιτήθηκε ο έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο, Π. Ζωγράφος Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού

Παραιτήθηκε ο έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο, Π. Ζωγράφος
Επεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η παραίτηση την Τετάρτη του έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο Παναγιώτη Ζωγράφου ήταν εντελώς απροσδόκητο γεγονός, ίσως και επειδή ο 60χρονος διπλωμάτης είχε στενότατη σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά - πολιτική και συγγενική.

Η παραίτηση ήρθε 24 ώρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και όλα δείχνουν ότι οφείλεται πρωτίστως σε αυτήν. Κι αυτό, όπως εικάζεται, επειδή η Αθήνα ήταν από καιρό δυσαρεστημένη μαζί του - το υπουργείο εξωτερικών του καταλόγιζε ότι δίνει ελλιπή εικόνα για τις προθέσεις και τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης.

Η πραγματική οικονομική κατάσταση της Τουρκίας Ερευνα του Στατιστικού Ινστιτούτου της χώρας για τις συνθήκες διαβίωσης


Η πραγματική οικονομική κατάσταση της ΤουρκίαςΜόνο δυο στους δέκα Τούρκους μπόρεσαν να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας, ο ένας στους δυο Τούρκους δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτα έξοδα και τα τρία τέταρτα του πληθυσμού αδυνατούν να αντικαταστήσουν φθαρμένα έπιπλα και χαλασμένα είδη οικιακής χρήσης.Αυτά είναι μερικά από τα στοιχειά της οικονομικής κατάστασης του πληθυσμού και των συνθηκών διαβίωσης του που κατέδειξε έρευνα για την οικονομική κατάσταση των Τούρκων και των συνθηκών διαβίωσης τους την οποία ενήργησε το 2013 το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο και έδωσε στη δημοσιότητα την Δευτέρα.Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η πραγματική οικονομική κατάσταση της Τουρκίας απέχει από την ωραιοποιημένη εικόνα που παρουσιάζει η Αγκυρα. Είναι όμως αναμφισβήτητη η εντυπωσιακή βελτίωση από το 2001 ως σήμερα, δηλαδή στα χρόνια της διακυβέρνησης Ερντογάν. Το ποσοστό των πλουσίων αυξήθηκε έντεκα φορές αλλά γενικά το ΑΕΠ σχεδόν τριπλασιάστηκε έκτοτε.    

Συρία: Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των τζιχαντιστών έπληξαν οι ΗΠΑ

Εγκαταστάσεις διυλιστηρίων που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, στην ανατολική Συρία, βομβάρδισαν τη νύχτα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι συμμαχικές τους αραβικές χώρες, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Για πρώτη φορά, ο διεθνής συνασπισμός εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης έπληξε εγκαταστάσεις πετρελαίου, με στόχο τη διακοπή της κύριας πηγής χρηματοδότησης των τζιχαντιστών, οι οποίοι πωλούν το πετρέλαιο λαθραία μέσω μεσαζόντων σε γειτονικές χώρες.
Τα διυλιστήρια αυτά παράγουν ποσότητα που κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 βαρέλια πετρελαίου σε καθημερινή βάση με κέρδη για τους τζιχαντιστές που μπορεί να αγγίξουν και τα 2 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως, όπως ανέφερε ανακοίνωση της αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Εντάσεις στα τουρκικά σύνορα


Του Marc Pierini Από τις 16 Σεπτεμβρίου, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί κατά μήκος τω συνόρων της Τουρκίας με την περιοχή γύρω από το Ayn al-Arab, μια πόλη που κατοικείται από Κούρδους της Συρίας. Το έναυσμα ήταν μια μαζική επίθεση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, εξοπλισμένων με βαρύ πυροβολική, εναντίον της πόλης, που είναι γνωστή στα κουρδικά ως Kobane.Τρεις ημέρες αργότερα, οι Κούρδοι της Συρίας άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σύνορα, κάνοντας λόγο για σφαγές στα χωριά γύρω από το Ayn al-Arab. Αφού αρχικά κράτησαν τα σύνορα κλειστά, οι τουρκικές αρχές τα άνοιξαν το πρωί της 20ης Σεπτεμβρίου, και περίπου 130.000 πρόσφυγες μπήκαν στην Τουρκία σε λιγότερο από 48 ώρες, αριθμός-ρεκόρ από την έναρξη της συριακής επανάστασης τον Μάρτιο του 2011.

Συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν με... φόντο το Ισλαμικό Κράτος και το Κυπριακό

Συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν με... φόντο το Ισλαμικό Κράτος και το Κυπριακό
Η απειλή του Ισλαμικού Κράτους και το Κυπριακό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν στη Νέα Υόρκη ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο κ. Μπάιντεν θα ζητήσει από τον συνομιλητή του να ξεκαθαρίσει τη θέση του, αν η χώρα του θα συμμετάσχει στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναμένεται να ζητήσει από τον Τούρκο ηγέτη, όπως η 'Αγκυρα προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα, υλοποιώντας τις υποσχέσεις για λύση του Κυπριακού.

Αγοραστές για το φυσικό αέριο αναζητεί η Κύπρος

http://nstatic.tanea.gr/8765023_GRE10464568.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTQlMmYwOSUyZjI1JTJmODc2NTAyM19ncmUxMDQ2NDU2OC5qcGcmdz02NjAmaD0zNzYmc3Q9dHJ1ZSZiZz0xNjc3NzIxNSZjcj10cnVlJmF0PTQ%3dΣτην αποκάλυψη ότι η  Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στο στάδιο εξεύρεσης αγοραστών του φυσικού αερίου της και δύο γειτονικές χώρες, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, ενδιαφέρονται να συνομολογήσουν τα πρώτα συμβόλαια προχώρησε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας χθες Τετάρτη στο ΡΙΚ. Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ενδιαφέρον έχει επιδείξει και η Ρουμανία και για το σκοπό αυτό θα μεταβεί σύντομα στο Βουκουρέστι.