28 Ιανουαρίου 2013

Αξιοποίηση του ρήγματος Ουάσιγκτον - Βερολίνου προς όφελος της Ελλάδας



Νέα Υόρκη. Αποστολή Γιώργος Κυριτσης

Οι συναντήσεις Τσίπρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ΔΝΤ και οι ομιλίες του στο Μπρούκινγκς και το Κολούμπια
Οι λόγοι για τους οποίους οι Αμερικανοί και μάλιστα όχι μόνον οι συνήθεις ύποπτοι, οι “δικοί μας”, αριστεροί ακαδημαϊκοί της Νέας Υόρκης και το Occupy Wall Street αλλά και θεσμοί του κατεστημένου τείνουν ευήκοον ους στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο.
Ο πρώτος και προφανής είναι ότι με το 27% και με προοπτική εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας “ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Ευρώπη” κατά το Σπίγκελ δεν περνούν πλέον απαρατήρητοι, ούτε θεωρούνται εξωτικά πτηνά. Οι Αμερικανοί ήθελαν να ακούσουν από πρώτο χέρι, χωρίς διαμεσολαβήσεις καθεστωτικών μίντια και θινκ τανκ, καλοθελητών και άλλων τι είναι και τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς στην Ουάσιγκτον, όσο και στο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, στο ακροατήριο μπορούσε να δει κανείς στελέχη της αμερικανικής διοίκησης, της Γουόλ Στριτ, δημοσιογράφους όλων των μεγάλων εφημερίδων -οικονομικών και πολιτικών- αλλά και ανταποκριτές των γερμανικών ΜΜΕ.

Η κατά Κέρι εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Της ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΕΡΕΖΟΛΕ

Ήδη έχει χυθεί πολύ μελάνι για τις δύο κορυφαίες επιλογές του Μπάρακ Ομπάμα για τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και Άμυνας. Η δεύτερη τετραετία του πρώτου έγχρωμου προέδρου της χώρας θα βρεθεί αναγκαστικά αντιμέτωπη με όλες τις εκκρεμότητες της πρώτης: τον όλο και αιματηρότερο όσο και αδιέξοδο εμφύλιο στη Συρία, το συνεχιζόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έναν σημαντικά αποδυναμωμένο από τις πρόσφατες κάλπες Νετανιάχου, μια εξόχως ρευστή κατάσταση στην Αίγυπτο - δηλαδή μια Μέση Ανατολή σε πλήρη αναβρασμό.Ενώ παράλληλα θα ξεδιπλώνεται και όλη η ενεργειακή ατζέντα της χώρας, εκείνη των αγωγών και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, που ακριβώς απώτερο στόχο έχουν να απαλλάξουν τις ΗΠΑ από την εξάρτηση από την απρόβλεπτη Μέση Ανατολή. Οι Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ λοιπόν θα είναι τα πρόσωπα - κλειδιά, μετά τον πρόεδρο, για τη διεθνή παρουσία των ΗΠΑ.

Οι ελιγμοί Τσίπρα στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δυο επιλογές ευρισκόμενος στην «κοιλιά του κήτους»: είτε να εμφανιστεί ως ακραιφνής αριστερός είτε να βάλει νερό στο κρασί του. Εκανε το δεύτερο 
 Του Νίκου Σβέρκου
 Ενας ηγέτης ελληνικού αριστερού κόμματος στις ΗΠΑ λογικά δεν νιώθει άνετα. Η καταβύθιση της Ελλάδας στην κρίση, την ύφεση και την ανεργία, η γεωστρατηγική της θέση και η καθοριστική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα ώστε να χρειάζονται ιδιαίτεροι ελιγμοί στη δημόσια εκφορά. Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους: Ή να εμφανιστεί ως ακραιφνής αριστερός (άρα περίπου γραφικός και επικίνδυνος στα μάτια των Αμερικανών αξιωματούχων) ή να είναι μειλίχιος και σταθερός στις απογυμνωμένες από «κορόνες» τοποθετήσεις του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε «στην κοιλιά του κήτους» τον δεύτερο, ακολουθώντας λεκτικούς και ουσιαστικούς συμβιβασμούς, που προκαλούν συζητήσεις στο στελεχικό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Σουηδία εξάγει ανέργους σε Ελλάδα και Ισπανία

Την ώρα που στη χώρα μας και στην Ισπανία η ανεργία καλπάζει μεταξύ των νέων ξεπερνώντας σε ποσοστό το 50%, η Σουηδία προτρέπει άνεργους νέους να αναζητήσουν στην Ελλάδα αλλά και την ιβηρική χώρα μια θέση εργασίας κατά τους θερινούς μήνες.

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τις βίζες στην Τουρκία

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Γάκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ρένα Δούρου, Γιάννης Ζερδελής, Θεόδωρος Δρίτσας και Νίκος Συρμαλένιος, κατέθεσαν από κοινού στη Βουλή των Ελλήνων, γραπτή Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που απευθύνεται στους Υπουργούς: Εξωτερικών, Τουρισμού, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών, με θέμα: «Μέτρα για την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού στη νησιωτική χώρα, απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του κόστους έκδοσης θεώρησης εισόδου για τουρίστες από χώρες εκτός ζώνης Σένγκεν».

Κατηγορίες κατά της Τουρκίας για πολιτιστικό «εκβιασμό»


Κατηγορίες κατά της Τουρκίας για «πολιτιστικό σωβινισμό» και για απόπειρα «εκβιασμού» ορισμένων εκ των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου απευθύνουν αρχαιολογικές αρχές στο Βερολίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν.

Σημαντικές αστοχίες προβλέψεων Στοιχεία: Τι αποκαλύπτει έκθεση για τις εκτροπές στα βασικά οικονομικά μεγέθη σε Ελλάδα και Ευρωζώνη


Ελλάδα - Σημαία - Χρήματα - Χαρτονομίσματα
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης για το επόμενο έτος, η Ελλάδα κατέχει τα σκήπτρα στο ύψος των αποκλίσεων των ευρωπαϊκών προβλέψεων σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα.
Στη συγκεκριμένη περίοδο, το έλλειμμα σε σχέση με την πρόβλεψη που έκαναν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. ήταν κατά 5,46% του ΑΕΠ μεγαλύτερο. Ο μέσος όρος της απόκλισης στο μέγεθος του ελλείμματος για το σύνολο της Ε.Ε. ήταν 1,75% και στην Ευρωζώνη 1,76% του ΑΕΠ.

Εμείς, το ΔΝΤ και τα παράδοξα

Το παιχνίδι εντυπώσεων της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση που παρακολουθήσαμε, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της αντιπολίτευσης μπροστά στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ελάχιστους έπεισε για τη σοβαρότητα και των δύο κομματικών στρατοπέδων και έδειξε την πολιτικοοικονομική σύγχυση που χαρακτηρίζει τη σχέση μας με το Ταμείο.

Τελευταία μεταξύ 38 χωρών στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα

Τελευταία μεταξύ 38 χωρών στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα Η Deloitte δημοσιεύει τη μελέτη «Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Βιομηχανικού Κλάδου 2013», μια συνεργασία μεταξύ της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte) και του Αμερικανικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με την έρευνα, οι αναδυόμενες οικονομίες αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιαπωνία αντιμετωπίζουν διαρκώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις. Οι δεξιότητες των εργαζομένων ως παράγοντας ανάπτυξης καινοτομίας έχει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού κλάδου μιας χώρας.Στην τελευταία θέση μεταξύ 38 χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του βιομηχανικού κλάδου στην Ελλάδα, βασισμένη σε εστιασμένα προϊόντα υψηλής τεχνογνωσίας και προστιθέμενης αξίας, καθίσταται σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ, καθώς μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση, αλλά και στην ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Προ των πυλών οι ανακοινώσεις για την Χάλκη

Τρεις επιλογές φαίνεται να έχει μπροστά της η Τουρκία για τη Θεολογική σχολή της Χάλκης, η οποία δεν λειτουργεί από τΟ 1971 στο πλαίσιο της τότε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της Τουρκίας η οποία απαγόρευσε τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων.Λίγους μήνες μετά τη δέσμευση του Ταγίπ Ερντογαν ότι θα επαναλειτουργήσει η Σχολή, η εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύει ότι η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται για να λειτουργήσει η Σχολή είτε ως τμήμα ορθοδοξίας της σχολής συγκριτικών θρησκειών όπου επικεφαλής θα είναι ορθόδοξος Ρωμιός πολίτης είτε ως τμήμα ξένου Πανεπιστημίου, είτε -με συνταγματική αναθεώρηση- να λειτουργήσει με το καθεστώς του 1971.

ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ Ο ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ Ανοίγει ο δρόμος για ένταξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ

Ανοίγει ο δρόμος για ένταξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν θα επισκεφθεί, στις αρχές Φεβρουαρίου, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να προσπαθήσει να πείσει τους πολιτικούς της χώρας να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει εδώ και πολύ καιρό και να καταστήσουν έτσι δυνατή την ενεργοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Δούρου: Στις ΗΠΑ «αποδαιμονοποιήσαμε» το ΣΥΡΙΖΑ

«Ξεκαθαρίσαμε τις όποιες ανακριβείς απόψεις υπήρχαν για τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο των θέσεών μας. Ήταν ένα απολύτως εποικοδομητικό ταξίδι και, πιστέψτε με, αυτό δεν είναι σχήμα λόγου», δηλώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής - Ρένα Δούρου, η οποία συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συστηματική προσπάθεια κύκλων ποικίλων και διαπλεκόμενων συμφερόντων να παρουσιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως μια ανεύθυνη, στην καλύτερη περίπτωση, επικίνδυνη, στη χειρότερη, πολιτική δύναμη, που πρεσβεύει, για παράδειγμα αντιευρωπαϊκή πολιτική», παρατήρησε η Ρ.Δούρου σε συνέντευξη στο ΑΜΠΕ μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ από τις ΗΠΑ.

ΗΠΑ Χρειάζεται σκέψη μια απόφαση για οποιαδήποτε εμπλοκή σε άλλη χώρα Απάντηση Ομπάμα στους υποστηρικτές της αποφασιστικής εμπλοκής των ΗΠΑ στη Συρία


Πήρε πρόσκληση για ντιμπέιτ Σε εσωτερική διαμάχη για το αν πρέπει να αποσταλούν αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία προκειμένου να επιλυθεί η κατάσταση στη χώρα, βρίσκεται ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια δύο συνεντεύξεων που παραχώρησε σε τηλεοπτικά δίκτυα, απαντώντας στους επικριτές του που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί αρκετά αποφασιστικά στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.Οι ΗΠΑ έχουν κάνει έκκληση στον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραιτηθεί των καθηκόντων του. «Σε μια τεταμένη κατάσταση όπως είναι αυτή στη Συρία, πρέπει να αναρωτηθώ: μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε αυτή την κατάσταση;», δήλωσε ο Ομπάμα.

Το Νότιο Κουρδιστάν σε αναπτυξιακή τροχιά

image
Ανοδο σε ποσοστό 5,6% σημείωσε ο πληθωρισμός  για το έτος 2012 στο Νότιο Κουρδιστάν (τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2011) σύμφωνα με τον επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας του Κουρδιστάν .Στην αύξηση του συνέβαλαν η αύξηση των μισθών και η αύξηση των τιμών των ακινήτων.Η έρευνα είχε ως στόχο και σκοπό να βοηθήσει την περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν στην προσπάθεια της να αναπτύξει πολιτικές ικανές να ξεπεράσουν τα προβλήματα περιοχών της επικρατείας της οι οποίες στερούνται βασικών υποδομών και κοινωνικής μέριμνας παρά το γεγονός ότι το ποσοστό φτώχειας στο Ιρακινό Κουρδιστάν ανέρχεται στο 4,7% με καθοδική τάξη έναντι του 22% του Ιράκ σύμφωνα με στοιχεία ερευνών το 2007

Ανοίγει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης;

Picture12
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Για ενδεχόμενο της άμεσης λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα Hürriyet με τίτλο «η πόρτα ανοίγει». Οι γείτονες μας φαίνεται πως έχουν βρει δυο φόρμουλες για την επαναλειτυργία τη Σχολής που έκλεισε με εντολή του του τουρκικού κράτους πριν από 41 χρόνια. Η πρώτη φόρμουλα προβλέπει την ένταξη της Σχολής Θρησκευμάτων ως ανεξάρτητο τμήμα «Ορθοδοξίας». Οι Τούρκοι σχεδιάζουν να διοριστεί στη Σχολή ένας Ρωμιός της Πόλης (σ.σ εννοούν μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου) ως επικεφαλής της Σχολής και να επιτρέπεται στους μαθητές να φορούν ράσα κτλ. Κάτι που δεν επιτρέπεται σε κανένα άλλο τμήμα της Τουρκίας. Δεν έχει διευκρινιστεί σε ποια γλώσσα θα γίνονται τα μαθήματα.

Έντι Ράμα: Ο Μπερίσα να εγκαταλείψει την εθνικιστική ρητορική

πηγή: www.real.gr
Ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας Σαλί Μπερίσα να εγκαταλείψει τις εθνικιστικές δηλώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση στην περιοχή.
«Ο πρωθυπουργός εμμένει στα πρωτόγονα φαντάσματα του βαλκανικού εθνικισμού και αφού οδήγησε την κυβέρνηση σε καταστροφή, απειλεί να καταστρέψει και την εικόνα των Αλβανών ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή" δήλωσε ο Εντι Ραμα.

Έκρηξη κατέστρεψε την πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν στο Φόρντο

Иран ядерная программа МАГАТЭ реактор наука обогащение урана
Η αμερικανική ιστοσελίδα World Net Daily ανέφερε, ότι στη μυστική υπόγεια εγκατάσταση στο Φόρντο σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη και 240 εργαζόμενοι του ιρανικού πυρηνικού εργοστασίου παγιδεύτηκαν κάτω από τη γη.Η WND μεταφέρει τα λόγια ενός συνεργάτη των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος ανέφερε για την έκρηξη, που κατά πάσα πιθανότητα έλαβε χώρα στις 21 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που κατέρρευσαν όλα τα κτίρια σε ακτίνα 5 χλμ.

Τουρκία: Καμία Ενεργειακή Συνεργασία με το Ισραήλ Όσο Διατηρεί Στενές Σχέσεις με την Κύπρο


Ακόμα και αν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ εξομαλύνονταν μετά από μια «συγνώμη» του Τελ Αβίβ για τα γεγονότα στη Γάζα το 2010, και πάλι δεν θα ήταν εφικτή μια ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών εξαιτίας της συνέργειας του Ισραήλ και της Κύπρου στις έρευνες υδρογονανθράκων. Αυτά δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μουράτ Μερκάν, κατά τη διάρκεια συνεδρίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χουριέτ.Ο Μερκάν μίλησε στα πλαίσια του 16ου Οικονομικού Συνεδρίου της Ευρασίας στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο παρευρέθηκε και ο Μάικλ Λοτέμ, ειδικός απεσταλμένος του Ισραήλ για θέματα ενέργειας. Ο Λοτέμ επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει τον Μερκάν για τις προθέσεις της Άγκυρας όσον αφορά την ενέργεια, αλλά ο τελευταίος απέφυγε αρχικά να μιλήσει λόγω της στάσης που κρατά η κυβέρνηση Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ.