28 Ιανουαρίου 2013

Η κατά Κέρι εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Της ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΕΡΕΖΟΛΕ

Ήδη έχει χυθεί πολύ μελάνι για τις δύο κορυφαίες επιλογές του Μπάρακ Ομπάμα για τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και Άμυνας. Η δεύτερη τετραετία του πρώτου έγχρωμου προέδρου της χώρας θα βρεθεί αναγκαστικά αντιμέτωπη με όλες τις εκκρεμότητες της πρώτης: τον όλο και αιματηρότερο όσο και αδιέξοδο εμφύλιο στη Συρία, το συνεχιζόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έναν σημαντικά αποδυναμωμένο από τις πρόσφατες κάλπες Νετανιάχου, μια εξόχως ρευστή κατάσταση στην Αίγυπτο - δηλαδή μια Μέση Ανατολή σε πλήρη αναβρασμό.Ενώ παράλληλα θα ξεδιπλώνεται και όλη η ενεργειακή ατζέντα της χώρας, εκείνη των αγωγών και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, που ακριβώς απώτερο στόχο έχουν να απαλλάξουν τις ΗΠΑ από την εξάρτηση από την απρόβλεπτη Μέση Ανατολή. Οι Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ λοιπόν θα είναι τα πρόσωπα - κλειδιά, μετά τον πρόεδρο, για τη διεθνή παρουσία των ΗΠΑ.

Την Πέμπτη λοιπόν ο Κέρι παρουσίασε σε αδρές γραμμές την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης, που «δεν καθορίζεται μόνο (σ.σ.: η έμφαση εδώ πέφτει στο ‘μόνο’) από τους δρόνους (σ.σ.: τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων». Τη Δευτέρα κατά την ορκωμοσία του ο Μπάρακ Ομπάμα είχε τονίσει: «Πιστεύουμε ότι η μόνιμη ασφάλεια και η διαρκής ειρήνη δεν απαιτούν συνεχή πόλεμο»...

Για το κρίσιμο θέμα του Ιράν ο Κέρι επέμεινε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν «ό,τι μπορούν για να αποτρέψουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Και δεν δίστασε να γίνει απειλητικός: «Το επαναλαμβάνω εδώ σήμερα: η πολιτική μας δεν είναι να αποτρέψουμε, αλλά να προλάβουμε, και ο χρόνος κυλάει». Για το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα υπογράμμισε τους κινδύνους κατάρρευσης της λύσης των δύο κρατών -«αυτό θα ήταν καταστροφικό» είπε- ενώ επανέλαβε τη «βαθιά δέσμευση του προέδρου Ομπάμα στη λύση των δύο κρατών».

Έναντι της Κίνας ο Τζ. Κέρι επιθυμεί να συνεχίσει την «επανεξισορρόπηση και την ενίσχυση» των σχέσεων των δύο χωρών. Μια στρατηγική που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια ο Ομπάμα και συνίσταται στη στροφή των ΗΠΑ προς την Ασία και κυρίως την Κίνα, η οποία χαρακτηρίζεται ως «οικονομικός ανταγωνιστής και όχι ως στρατηγικός αντίπαλος» (όπως επί Μπους του νεότερου). «Η Κίνα συνεργάζεται μαζί μας στο θέμα του Ιράν» θύμισε ο γερουσιαστής, που διακρίνεται για τη βαθιά γνώση των διεθνών σχέσεων.

Παράλληλα, στον απόηχο της ομιλίας Ομπάμα, ο Κέρι έδωσε και αυτός έμφαση στο «κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής», που πλέον θα αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας.