Αργότερα όμως, ο Μερκάν μίλησε ανεπίσημα κατά τη διάρκεια διαλείμματος του συνεδρίου και σύμφωνα με την Χουριέτ, απάντησε στον Λοτέμ λέγοντας ότι μια συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ είναι αδύνατη εξαιτίας της ενεργειακής σχέσης που διατηρεί το Ισραήλ με την Κύπρο. Κατά συνέπεια, ακόμα και αν το Τελ Αβίβ ζητούσε συγνώμη στην Άγκυρα για τα γεγονότα του Μαβί Μαρμαρά, αυτό δεν θα επαρκούσε.
Σε γενικές γραμμές, η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελεί ιδανικό έδαφος για τη μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και υπό άλλες συνθήκες θα πίεζε το Τελ Αβίβ για να εξάγει μέσω αυτής το αέριο που θα παράγει στο μέλλον. Οι συνθήκες όμως στην πράξη είναι πολύ διαφορετικές, καθώς οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών έχουν φτάσει στο ναδίρ. Θυμίζουμε ότι όταν η Κύπρος ξεκίνησε τις έρευνες υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της, η Άγκυρα αντέδρασε λέγοντας ότι δεν θα συνεργαστεί στο εξής με καμία εταιρεία ή χώρα που θα δραστηριοποιηθεί εκεί.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Μερκάν υπήρξε στο παρελθόν ενεργό μέλος της ομάδας του τουρκικού κοινοβουλίου για την φιλία Τουρκίας-Ισραήλ, από την οποία παραιτήθηκε το 2008, ως αντίδραση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα.
http://energia.gr/article.asp?art_id=66202