28 Ιανουαρίου 2013

Τουρκία: Καμία Ενεργειακή Συνεργασία με το Ισραήλ Όσο Διατηρεί Στενές Σχέσεις με την Κύπρο


Ακόμα και αν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ εξομαλύνονταν μετά από μια «συγνώμη» του Τελ Αβίβ για τα γεγονότα στη Γάζα το 2010, και πάλι δεν θα ήταν εφικτή μια ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών εξαιτίας της συνέργειας του Ισραήλ και της Κύπρου στις έρευνες υδρογονανθράκων. Αυτά δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μουράτ Μερκάν, κατά τη διάρκεια συνεδρίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χουριέτ.Ο Μερκάν μίλησε στα πλαίσια του 16ου Οικονομικού Συνεδρίου της Ευρασίας στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο παρευρέθηκε και ο Μάικλ Λοτέμ, ειδικός απεσταλμένος του Ισραήλ για θέματα ενέργειας. Ο Λοτέμ επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει τον Μερκάν για τις προθέσεις της Άγκυρας όσον αφορά την ενέργεια, αλλά ο τελευταίος απέφυγε αρχικά να μιλήσει λόγω της στάσης που κρατά η κυβέρνηση Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ.

Αργότερα όμως, ο Μερκάν μίλησε ανεπίσημα κατά τη διάρκεια διαλείμματος του συνεδρίου και σύμφωνα με την Χουριέτ, απάντησε στον Λοτέμ λέγοντας ότι μια συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ είναι αδύνατη εξαιτίας της ενεργειακής σχέσης που διατηρεί το Ισραήλ με την Κύπρο. Κατά συνέπεια, ακόμα και αν το Τελ Αβίβ ζητούσε συγνώμη στην Άγκυρα για τα γεγονότα του Μαβί Μαρμαρά, αυτό δεν θα επαρκούσε.

Σε γενικές γραμμές, η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελεί ιδανικό έδαφος για τη μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και υπό άλλες συνθήκες θα πίεζε το Τελ Αβίβ για να εξάγει μέσω αυτής το αέριο που θα παράγει στο μέλλον. Οι συνθήκες όμως στην πράξη είναι πολύ διαφορετικές, καθώς οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών έχουν φτάσει στο ναδίρ. Θυμίζουμε ότι όταν η Κύπρος ξεκίνησε τις έρευνες υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της, η Άγκυρα αντέδρασε λέγοντας ότι δεν θα συνεργαστεί στο εξής με καμία εταιρεία ή χώρα που θα δραστηριοποιηθεί εκεί.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Μερκάν υπήρξε στο παρελθόν ενεργό μέλος της ομάδας του τουρκικού κοινοβουλίου για την φιλία Τουρκίας-Ισραήλ, από την οποία παραιτήθηκε το 2008, ως αντίδραση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα.
http://energia.gr/article.asp?art_id=66202