21 Ιανουαρίου 2013

Αντιδρά ο Μουφτής Κομοτηνής στην Τροπολογία για τους ιμάμηδες; Ανοίγει και θέμα εκλογής !

Με σκεπτικισμό, τουλάχιστον, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει την τροπολογία για τους ιμάμηδες ο διορισμένος Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί.Σε άρθρο του Συμέων Σολταρίδη (κλικ εδώ) που αντλεί υλικό από δηλώσεις του Μουφτή Κομοτηνής στην εφημερίδα birlik, ο Μέτσο Τζεμαλή εμφανίζεται, καταρχήν επιφυλακτικός, και σε δεύτερο βαθμό αντιτίθεται. Αφού επισημαίνει ότι δεν ρωτήθηκε ο ίδιος αλλά ενημερώθηκε απλώς για την κατάθεσή της, σημειώνει Πρέπει να δω  , με βάση τον ψηφισθέντα νόμο η τελική απόφαση σε ποιανού χέρια βρίσκεται;  Η τελική απόφαση θα είναι δική μου ;  Θα διορίζουν αυτοί ;».

Το κλειδί για AOZ και υφαλοκρηπίδα


 Τον τελευταίο καιρό ακούγονται διάφορα για την πιθανότητα μονομερών ελληνικών ενεργειών στο Αιγαίο, ειδικά σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες προέρχονται από τη γνωστή εθνικιστική σχολή σκέψης στην Ελλάδα που στόχο έχει να δυναμιτίσει την ελληνοτουρκική ύφεση που παραπαίει τα τελευταία χρόνια. Η άποψη περί μονομερών ενεργειών φαίνεται να μη γνωρίζει το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική. Στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας (1982) τα σχετικά άρθρα είναι ξεκάθαρα στο θέμα αυτό. Τόσο στην περίπτωση της υφαλοκρηπίδας όσο και την περίπτωση της ΑΟΖ όταν πρόκειται για κράτη με αντικείμενες ή γειτνιάζουσες ακτές δεν νοείται μονομερής οριοθέτηση από ένα παράκτιο κράτος, αλλά η από κοινού οριοθέτηση στη βάση συμφωνίας (κατόπιν διαπραγματεύσεων) ή με προσφυγή για οριοθέτηση με τις άλλες μεθόδους ειρηνικής επίλυσης των διαφορών (Διεθνές Δικαστήριο Χάγης, Δικαστήριο Αμβούργου για το Δίκαιο της Θάλασσας, διαιτητικό δικαστήριο, συνδιαλλαγή, μεσολάβηση, κ.ά.).

Το άλλο μισό της εσωτερικής υποτίμησης


    Photo: charliegriffiths@Flickr
    Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αξολόγηση των επιδόσεων της ελληνικής διοίκησης και οικονομίας για τη χρονιά που πέρασε γίνεται η εκτίμηση ότι η χώρα έχει καλύψει μόλις το μισό της απαιτούμενης εσωτερικής υποτίμησης ώστε να μπορεί να έχει θέση στον ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας χωρίς να δημιουργεί διαρκώς τεράστια ελλείμματα.

    ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ

    του Παναγιώτη Καράμπελα*
    Η ιστορία με τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα της χώρας έχει καταστεί φαρσοκωμωδία και μάλιστα χαμηλοτάτου επιπέδου, και το χειρότερο όλων είναι ότι κανείς αρμόδιος δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει την ευθύνη που έχει. Οι μέρες απραξίας περνάνε για να γίνουν εβδομάδες αγωνίας, και με τη σειρά τους μήνες απελπισίας. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο δυσκολότερο γίνεται το πρόβλημα και τόσο πιο υπερβατική, συνολική, και ξεκάθαρα πολιτική λύση απαιτεί.  Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι κυβερνώντες θα έπρεπε να έχουν καταλάβει ότι η λύση, αργά ή γρήγορα, θα τους φέρει σε κάποιας μορφής αντιπαράθεση με την Τρόικα. Αν δεν το έχουν καταλάβει, τότε απλά επιβεβαιώνουν με ακόμα ένα τρόπο την επικίνδυνη ανικανότητά τους.

    Μπαγίς: Είμαι έτοιμος να διεκδικήσω τον Δήμο Κων/λης «Η ενταξιακή διαδικασία για την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος»


    Ετοιμότητα να διεκδικήσει τον Δήμο Κωνσταντινούπολης στις επόμενες δημοτικές εκλογές εξέφρασε σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Hurriyet, ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Μπαγίς δήλωσε ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εκληφθεί ως εναλλακτική οργανισμών όπως η «Σαγκάη -5» ή η «Ευρωασιατική Ενωση» .«Η ενταξιακή πορεία της Τορκίας είναι μια διαδικασία αναβάθμισης των προτύπων της Τουρκίας που ενδυναμώνει τις προσπάθειες να καταστεί η Τουρκία έμπνευση για χώρες της περιοχής» τόνισε ο κ. Μπαγίς προσθέτοντας ότι οι επιτυχίες του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ τα τελευταία 10 χρόνια ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην «αραβική άνοιξη».

    Δεν υπάρχει το Κουρδικό για τον Τ. Ερντογάν Αντιτίθενται στο θρησκευτικό εθνικισμό Τούρκος πρωθυπουργός και το κυβερνών κόμμα


    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε, σύμφωνα με την «Hurriyet» κατά την επίσκεψή του στο Γκιαζίαντεπ, ότι ο ίδιος και το κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αντιτίθενται στο θρησκευτικό εθνικισμό.Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μερικοί δεν κάθονται ήσυχα. Τι συμβαίνει; Μπορείτε να γίνετε οτιδήποτε θελήσετε, από βουλευτές μέχρι Πρόεδροι. Συνεχίζουν να αναφέρονται στο Κουρδικό ζήτημα. Δεν αναγνωρίζω κανένα πρόβλημα που να αποκαλείται Κουρδικό ζήτημα. Λέω ¨όχι¨  στον Κουρδισμό. Αγαπώ τους Κούρδους αδελφούς μου, αλλά απορρίπτω τον Κουρδισμό. Απορρίπτουμε τον εθνοτικό, περιφερειακό, και θρησκευτικό εθνικισμό. Πρέπει να ζήσουμε με ενότητα στο έδαφός μας» , τόνισε ο κ. Ερντογάν.

    Ξεκινά ο εξισλαμισμός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

     ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ Την πόρτα επανόδου των χιλιάδων αξιωματικών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανοίγει το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Οι περισσότεροι είχαν εκδιωχθεί για τις «θρησκευτικές τους πεποιθήσεις». Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου οι εκδιωχθέντες με τις κατηγορίες «ισλαμικής δράσης» αξιωματικοί θα μπορούν να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους στο στρατό με τη μορφή «συμβούλων» και «ερευνητών». Ηδη το Υπουργείο Aμυνας της Τουρκίας προκήρυξε θέσεις για 2000 άτομα και αναμένονται κι άλλες προκηρύξεις.

    Επενδύσεις 2 δισ. στην 20ετία Τουρκία: Πατάει γκάζι στην εξόρυξη χρυσού Από το 2001 έως το 2012 έχουν εξορυχτεί 136 τόνοι χρυσού

    Πάνω από 20 φορές έχει αυξηθεί η εξόρυξη χρυσού στην Τουρκία, μία δραστηριότητα που ξεκίνησε το 2001 και καταγράφει συνεχή ανοδική πορεία. Το 2001, η παραγωγή χρυσού στη χώρα ανερχόταν σε 1,4 τόνους και αυξήθηκε στους 8 τόνους το 2006, στους 11 το 2008 και στους 29,5 το 2012.Συνολικά, ο όγκος χρυσού που εξορύχτηκε από το τουρκικό υπέδαφος από το 2001 έως το 2012 ανέρχεται σε 136 τόνους.

    Ο ΜΠΟΜΠ ΜΕΝΕΝΤΕΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» «Τα ελληνικά ζητήματα έχουν προτεραιότητα»

    Γνώστης και υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων ο Μπ. Μενέντες, υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας
    Η επιλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να τοποθετήσει τον Τζον Κέρι επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο, άνοιξε το δρόμο στο φιλέλληνα Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντες να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία στην πανίσχυρη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
    Γνώστης και υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων ο Μπ. Μενέντες, υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ο κουβανικής καταγωγής γερουσιαστής, που επανεκλέχθηκε πρόσφατα στην Πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, διατηρεί στενές σχέσεις με το ελληνοαμερικανικό λόμπι και πρωτοστατεί στην προώθηση των ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο.

    Τυφλοπόντικες στο κήπο της Μέρκελ

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ Βιομηχανικοί και τραπεζικοί κολοσσοί έχουν κάνει τόσο σημαντικά λάθη, ενώ το οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας που η κυβέρνηση πλασάρει διεθνώς τα τελευταία τρία χρόνια έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό
     Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
     Μπορεί η Γερμανία να «πουλά» διεθνώς το οικονομικό και αναπτυξιακό της μοντέλο, ωστόσο μάλλον πρόκειται για φύκια και όχι για μεταξωτές κορδέλες, όπως επισημαίνει στο αναλυτικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Frankfurter Rundschau».

    Γαλλία: Παραπομπή ενός άνδρα για τη δολοφονία τριών γυναικών από το Κουρδιστάν

    Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας παραπέμφθηκε ένας άνδρας που ανήκε στον στενό κύκλο των τριών Κουρδισσών ακτιβιστριών που δολοφονήθηκαν στις 9 Ιανουαρίου στο Παρίσι, ενώ η εισαγγελία ζήτησε να τεθεί υπό κράτηση, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.
    «Το πρόσωπο αυτό ενδέχεται να είναι ο δράστης, ή ένας από τους δράστες του περιστατικού», διευκρίνισε ο Μολέν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.Σύμφωνα με μια πηγή που είναι ενήμερη για την υπόθεση, ο ύποπτος είναι ένας Κούρδος 30 ετών που έχει γεννηθεί στην Τουρκία, ζει σε ένα προάστιο του Παρισιού και ανήκε στον κύκλο των θυμάτων.

    Αλβανία: "Η αλβανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλες τις σχέσεις της με τη Σερβία", δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα

    "Η αλβανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλες τις σχέσεις της με τη Σερβία", δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, αναφερόμενος στην απομάκρυνση του μνημείου από το Πρέσεβο.Εν τω μεταξύ, ο ελληνικής καταγωγής υπουργός Υγείας, Βαγγέλη Τάβος, ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

    Προς ολοκλήρωση η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-Ινδίας

    http://euractiv.gr/sites/euractiv.gr/files/articles_files/india_1_0.jpgΗ συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Ινδίας έχει μπει στο τελικό της στάδιο και οι διαπραγματευτές «αναμένουν πιθανή ολοκλήρωση» μέχρι την άνοιξη, είπε στη EurActiv ο Ινδός Πρέσβης στην ΕΕ.
    «Είναι ένα μακρύ ταξίδι για τις διαπραγματεύσεις, που είναι αναπόφευκτο, δεδομένου του μεγέθους των δύο εταίρων και τη σημασία των εγχώριων οικονομιών και στις δύο πλευρές, είπε ο πρέσβης Dinkar Khullar.Ινδία και ΕΕ διαπραγματεύονται μια διμερή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και επενδύσεων από τον Ιούνιο του 2007 και έχουν χάσει πολλές προθεσμίες για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, εξαιτίας των δυσεπίλυτων ζητημάτων σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά.

    RWE, E.ON. και EDISON-EDF Φέρονται να Στρέφουν το Βλέμμα προς την «Μικρή» ΔΕΗ

    Ενδιαφέρον φέρονται να εκδηλώνουν γαλλικές και γερμανικές εταιρείες για τη «μικρή» ΔΕΗ, που θα προέλθει από το «σπάσιμο» της σημερινής εταιρείας. Ειδικότερα, πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από πλευράς της γερμανικής RWE, της γαλλικής κοινοπραξίας EDISON-EDF, αλλά και της επίσης γερμανικής Ε.ΟΝ.Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, στο προς ιδιωτικοποίηση κομμάτι της ΔΕΗ, θα περάσει το 20% - 30% των ορυχείων, των μονάδων και των υπηρεσιών της σημερινής επιχείρησης, καθώς και τμήμα του προσωπικού των 19.000 εργαζομένων, ώστε εν συνεχεία να πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Για το υπόλοιπο τμήμα της Επιχείρησης, η κυβέρνηση θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή.

    Ο Τσίπρας στις ΗΠΑ χωρίς... πρωτόκολλο

    Ο Αλέξης Τσίπρας στο άντρο του διεθνούς καπιταλισμούΗ έλευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμερική είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ηγέτης ενός κόμματος, τα μέλη του οποίου στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούνται «αντιαμερικανοί». Στα κατάστιχα των αμερικανικών υπηρεσιών καταγράφεται και μια «φιλική στάση» κάποιων μελών του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της τρομοκρατίας. Κακά τα ψέματα... Οι θέσεις του ελληνικού κόμματος και των Αμερικανών δεν συμπίπτουν πουθενά.

    Η γεωπολιτική, η τρομοκρατία και οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» που μας απειλούν…


    Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) στην Ελλάδα έχουν αρχίσει ήδη τους «ενημερωτικούς μαραθώνιους» με αφορμή τα βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί στο «Athens Mall» σε ώρα που στον χώρο βρίσκονταν οικογένειες με μικρά παιδιά, σε μια ενέργεια που παρά την προειδοποίηση, στόχο δεν είχε μόνο να προκαλέσει τον φόβο στην κοινωνία…
    Χτυπώντας ένα πολυκατάστημα αυτού του μεγέθους, καταστρέφεις την εμπορική δραστηριότητα και θέτεις σε κίνδυνο τις εκατοντάδες τουλάχιστον θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί. Νομίζεις ότι με τον τρόπο αυτό χτυπάς το «κακό» καπιταλιστικό σύστημα… Η σκέψη αυτή τοποθετεί τους δράστες στα άκρα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

    Νέες προτάσεις εντός δεκαημέρου Αναβάλλει η συριακή αντιπολίτευση το σχηματισμό «εξόριστης κυβέρνησης»

    Κωνσταντινούπολη: Οι ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης ανέβαλαν το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, όπως ανέφερε σε λιτή του ανακοίνωση ο «Συριακός Εθνικός Συνασπισμός», μετά την άκαπρη δεύτερη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη για την ανάδειξη ενιαίου οργάνου.
    Σε πενταμελή επιτροπή ανατέθηκε το έργο της κατάρτισης νέων προτάσεων μέσα σε δέκα ημέρες.

    Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

    Στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχουν τεχνογνωσία στην ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα
    Οικονομία - ευρώ - χρήματα - φωτογραφία αρχείου
    Με την «επιστράτευση» εμπειρογνωμόνων από την Ε.Ε., που αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, την ανασύνταξη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και την επίσπευση των νομοθετικών πρωτοβουλιών όσον αφορά στην ενίσχυση του «οπλοστασίου» στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται να δώσει την τελική «μάχη» για την πάταξη του φαινομένου.

    Η "ενεργειακή αγωνία" του Ερντογάν

    ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
    Σε στρατηγικού χαρακτήρα πρόκληση εξελίσσεται για την Τουρκία η αντιμετώπιση της ενεργειακής ασφυξίας που προκαλεί η έλλειψη ενεργειακών πόρων που θα καλύψουν τις ανάγκες της ώστε να μπορέσει να πετύχει τον στόχο για να συμπεριληφθεί έως το 2023 στις δέκα πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.Η Τουρκία η οποία έχει ήδη μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και σύμφωνα με το«όραμα» Ερντογάν, θα πρέπει η επέτειος των 100 ετών από την ίδρυση του τουρκικού κράτους, το 2023, να βρει την χώρα πολύ ισχυρότερη και οικονομικά. Για όλα αυτά φυσικά βασική προϋπόθεση είναι η εξεύρεση των αναγκαίων ενεργειακών πόρων που θα περιορίσουν την εξάρτηση της τουρκικής οικονομίας από «αναξιόπιστους» γείτονες και συγχρόνως δεν θα την αφήσουν απλό θεατή των ενεργειακών επιτυχιών γειτόνων της , όπως η Κύπρος η Ελλάδα και το Ισραήλ.

    Deutsche Bank: Πιθανή η Δέσμευση Εσόδων Φυσικού Αερίου στο Μνημόνιο της Κύπρου

    Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο σε έκθεση της η Deutsche Bank για πιο ξεκάθαρη δέσμευση των εσόδων από το φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ στον μηχανισμό στήριξης που αναμένεται να καταρτιστεί για την Κύπρο. Επίσης, η γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πιθανόν να καταστήσουν το χρέος της Κύπρου βιώσιμο, χωρίς να αποκλείει, επίσης, την ανάγκη για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα μετο Stockwatch, η Deutsche Bank εκτιμά ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναμένεται να ανέλθει στο 140% του ΑΕΠ και έχουν τεθεί ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα Η Ελλάδα ο πιο σημαντικός επενδυτής στην Αλβανία

    Μπορεί η Ελλάδα να πλήττεται από την οικονομική κρίση, όμως αυτό δεν την εμποδίζει να παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς επενδυτές στην Αλβανία. 
    Συγκεκριμένα όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις/stock (σώρευση όλων των ετών), η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ 26% έως και 28% από τους ξένους επενδυτές προέρχεται από την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.

    ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά συμβαίνουν όταν μπλέκουν νομικοί

    ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά συμβαίνουν όταν μπλέκουν νομικοί
    Η ηγεσία της Κουμουνδούρου και όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση της ψηφοφορίας για τη λίστα Λαγκάρντ χρεώνονται το κατώτερο των προσδοκιών αποτέλεσμά της
     
    Κωβαίος ΑγγελοςΜεγάλες προσδοκίες που (και πάλι) διαψεύστηκαν. Τα πενιχρά πολιτικά αποτελέσματα της κεντρικής επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει την παραπομπή του Ευ. Βενιζέλου στην προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ αναγκάζουν την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε (νέο) αναστοχασμό της στρατηγικής της. Με το αποτέλεσμα της επεισοδιακής ψηφοφορίας τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Βουλή να περιορίζει τις δυνατότητες της Κουμουνδούρου να ισχυριστεί ότι δικαιώθηκε από τη μαξιμαλιστική της επιλογή (καθώς δεν κατόρθωσε καν να συσπειρώσει το αντιπολιτευόμενο κοινοβουλευτικό μπλοκ), ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται, όπως ομολογούν εμμέσως και κάποια στελέχη του, προ μιας νέας πραγματικότητας. Εν ολίγοις, η διαδικασία για τη σύσταση της Προανακριτικής διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από μία ομάδα σε ένα ακόμη πεδίο.

    Δύο υπερσύγχρονα πλοία αγοράζει η Κύπρος

    ΔΥΟ υπερσύγχρονα πλοία, που θα είναι επιφορτισμένα με την προστασία της Κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται ν' αγοράσει πολύ σύντομα η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως μετέδωσε χθες βράδυ το «Σίγμα».Το τηλεοπτικό κανάλι ανέφερε ότι η συμφωνία για την απόκτηση των δύο υπερσύγχρονων πλοίων «είναι πολύ κοντά». Πρόκειται για μία κορβέτα τύπου «Στελθ», πλοίου, δηλαδή, που δεν εντοπίζεται από ραντάρ, καθώς και ένα δεύτερο πλοίο.

    Το μετέωρο βήμα των έξι

    Τουρκία, Σ. Αραβία, Κατάρ, ΗΠΑ, Ιράν και Ρωσία δείχνουν μέχρι στιγμής ότι αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ ή κατά του καθεστώτος Ασαντ, με αποτέλεσμα νικητής σ' αυτόν τον πόλεμο φθοράς να είναι εκείνος με τη μεγαλύτερη αντοχή
    Εν αντιθέσει με τις προηγηθείσες εξεγέρσεις (με μερική εξαίρεση αυτή της Λιβύης), που περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό των χωρών, η εξέγερση στη Συρία διαχειρίζεται την τύχη ευρύτερων περιφερειακών σχέσεων και ως εκ τούτου προσελκύει δρώντες, που ευελπιστούν να διαμορφώσουν την κατάσταση ή είναι παθητικοί αποδέκτες της.

    Η αντιστροφή του ρόλου του φυλετικού διαχωρισμού-Άνοδος της ψήφου των γυναικών και των μειονοτήτων στις ΗΠΑ δημιουργεί νέες πολιτικές ισορροπίες


    dimanche 20 janvier 2013, par Karabel Jerome, [Βασιλοπούλου Κορίνα (μτφ)]
    Υπόθεση Πετρέους, ένταση στη Μέση Ανατολή, ανάγκη συμφωνίας με τους Ρεπουμπλικάνους για τη μείωση των ελλειμμάτων. Η έναρξη της δεύτερης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα τον βρίσκει με μια βαριά φορτωμένη ατζέντα. Σε ποια κοινωνική βάση θα μπορεί να στηριχθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που τον αναμένουν ;Από τότε που ξέσπασε ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος πριν από 150 χρόνια μέχρι σήμερα, μόνο τέσσερεις πρόεδροι από το Δημοκρατικό Κόμμα επανεξελέγησαν στο αξίωμά τους : ο Γούντροου Γουίλσον, ο Φράνκλιν Ντιλέινο Ρούσβελτ, ο Μπιλ Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα. Ανάμεσα σε αυτούς τους τέσσερεις, μόνο δύο κέρδισαν και τις δυο φορές την προεδρία με πάνω από το 50% των ψήφων. Ο πρώτος ήταν ο Ρούσβελτ ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα, στις 6 Νοεμβρίου του 2012, ήταν ο δεύτερος.

    Ο Noam Chomsky μιλά για το Κουρδικό Ζήτημα και για τη θέση της Τουρκίας

    Ο Αμερικανός φιλόσοφος και ακτιβιστής, Noam Chomsky, προέτρεψε την Τουρκία,σε πρόσφατη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, να τερματίσει το θανάσιμο πόλεμο με τους Κούρδους, σχολιάζοντας ότι οι πρόσφατες ειρηνευτικές προσπάθειες αποτελούν μία πραγματική ευκαιρία για ένα συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Το μεγάλο ξεπούλημα των κρατικών ασημικών της γηραιάς ηπείρου

    Τα ευρωπαϊκά κράτη βγάζουν στα… καλάθια δημόσια περιουσία και εταιρείες προκειμένου να μειώσουν τα υπερδιογκωμένα χρέη τους
     Της Ελλης Πάνου-efsyn.gr
     «Πρόκειται για την κλοπή του αιώνα! Μια μοναδική προσφορά! Αγοράστε κοψοχρονιά μια μεξικανική εταιρεία επικοινωνιών! Ψωνίστε αερογραμμές στις Φιλιππίνες πάμφθηνα! “Η ένα εργοστάσιο στο Πακιστάν. Βιαστείτε, τρέξτε να προλάβετε τις μοναδικές ευκαιρίες! Σαν τους εμπόρους που διαλαλούν την πραμάτειά τους, οι κυβερνήσεις ξεπουλάνε τεράστιες κρατικές περιουσίες. Παντού: στη Δυτική Ευρώπη, την Ασία, την Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική».

    Αποστολή ειδικών στην Κύπρο;

    Νέους ελέγχους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Κύπρο με την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων στη μεγαλόνησο φέρεται να προκρίνει ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε σύμφωνα με το Spiegel.Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση, «η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει ότι η Κύπρος κινείται αποφασιστικά κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Γι΄ αυτό το λόγο ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε αλλά και ευρωπαίοι συνάδελφοί του προκρίνουν την αποστολή ομάδας ειδικών προκειμένου να εξεταστεί «εάν η χώρα εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

    Αραβική άνοιξη και γερμανική οικονομία

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι γερμανικές επιχειρήσεις τις αλλαγές που συντελούνται στον αραβικό κόσμο μετά τις εξεγέρσεις των τελευταίων ετών, ελπίζοντας στη δημιουργία νέων πεδίων δραστηριοποίησηςΟ αραβικός κόσμος προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις, εκτιμά ο Αμντουλαζίζ αλ Μικχλάφι, γενικός γραμματέας του αραβογερμανικού βιομηχανικού επιμελητηρίου Ghorfa. Μετά την αραβική άνοιξη, όπως λέει, επικοινώνησαν μαζί του πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, θέλοντας να μάθουν τι σημαίνουν οι εξεγέρσεις και η διαδικασία εκδημοκρατισμού για τις δυνατότητες επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους στις μετεπαναστατικές χώρες.

    Τέλος στην κατάπαυση του πυρός από τον FARC

    Farc negotiator Ivan Marquez announces the end of a two-month unilateral ceasefire upon arrival at the Convention Palace in Havana for peace talks with the Colombian government.
    Οι αντάρτες απαιτούσαν περί τα 25 εκατομμύρια εκτάρια (62 εκατομμύρια στρέμματα) γης, πάνω από το 20% της συνολικής επιφάνειας της κολομβίας να αποδοθούν μέσω της αναδιανομής της γής στους ακτήμονες
    Άκαρπες απέβησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες του μαρξιστικού άτακτου στρατού FARC με την κυβέρνηση της Κολομβίας ύστερα από την ολοκλήρωση των δίμηνων διαβουλεύσεων όπου είχε εφαρμοστεί από τους αντάρτες μονομερής κατάπαυση του πυρός. Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του FARC Ιβάν Μάρκεζ δήλωσε με πόνο καρδιάς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι οι αντάρτες επιστρέφουν σε κατάσταση πολέμου, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί στην χώρα.