21 Ιανουαρίου 2013

Μπαγίς: Είμαι έτοιμος να διεκδικήσω τον Δήμο Κων/λης «Η ενταξιακή διαδικασία για την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος»


Ετοιμότητα να διεκδικήσει τον Δήμο Κωνσταντινούπολης στις επόμενες δημοτικές εκλογές εξέφρασε σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Hurriyet, ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Μπαγίς δήλωσε ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εκληφθεί ως εναλλακτική οργανισμών όπως η «Σαγκάη -5» ή η «Ευρωασιατική Ενωση» .«Η ενταξιακή πορεία της Τορκίας είναι μια διαδικασία αναβάθμισης των προτύπων της Τουρκίας που ενδυναμώνει τις προσπάθειες να καταστεί η Τουρκία έμπνευση για χώρες της περιοχής» τόνισε ο κ. Μπαγίς προσθέτοντας ότι οι επιτυχίες του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ τα τελευταία 10 χρόνια ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην «αραβική άνοιξη».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, ο κ. Μπαγίς είπε: «H διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία προχωρεί τόσο γρήγορα ώστε πολλοί αναμένουν να καταστεί η Τουρκία μια νέα Σουηδία, Γερμανία ή Ολλανδία. Ωστόσο σε αντίθεση με αυτές τις χώρες η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει ένα τραύμα που αιμορραγεί, την τρομοκρατία».Επίσης πρόσθεσε ότι το 75% των δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας , διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας και συμμετοχής στο KCK.

Eπίσης, ο κ. Μπαγίς είπε ότι το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην ερμηνεία των νόμων και πρόσθεσε: «Για αυτό έχουμε ψηφίσει τρία πακέτα μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος και ετοιμαζόμαστε για την ψήφιση του τέταρτου πακέτου». Επίσης τόνισε ότι οι συνομιλίες για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ είναι πολύ σημαντικές για την διαμόρφωση του τέταρτου πακέτου μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος και ότι θα είναι πολύ πιο εύκολη η διαδικασία εκδημοκρατισμού και παγίωσης της διαφάνειας στην Τουρκία, αν η χώρα απαλλαγεί από την τρομοκρατία.

Σε ερώτηση για το αίτημα της συμπροέδρου της κοινής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας –ΕΕ. Ηelen Flautre να επισκεφθεί τον Κούρδο ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν στο Ιμραλί , ο κ. Μπαγίς τόνισε ότι τέτοιου είδους αιτήματα έχουν σκοπό τον πολιτικό εντυπωσιασμό και την βελτίωση της δημοτικότητας της κ. Flautre, ωστόσο δεν πρόκειται να συνεισφέρει τίποτε παραπάνω στην διαδικασία. «Η αύξηση της δημοτικότητας κάποιου δεν είναι προς το παρόν στις προτεραιότητες μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπαγίς.
http://kathimerini.com.cy/