21 Ιανουαρίου 2013

Αλβανία: "Η αλβανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλες τις σχέσεις της με τη Σερβία", δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα

"Η αλβανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλες τις σχέσεις της με τη Σερβία", δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, αναφερόμενος στην απομάκρυνση του μνημείου από το Πρέσεβο.Εν τω μεταξύ, ο ελληνικής καταγωγής υπουργός Υγείας, Βαγγέλη Τάβος, ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.
"Η ενέργεια αυτή δείχνει ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος, η ενοποίηση του αλβανικού έθνους, για να απολαύσουμε αυτά που κέρδισαν με αίμα", δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα.  Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις πράξεις βίας εναντίον ορισμένων εγκαταστάσεων και σερβικών νεκροταφείων σε ορισμένες περιοχές του Κοσόβου, και κάλεσε τους Αλβανούς να δείξουν αυτοσυγκράτηση.  "Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Αλβανούς όπου κι' αν ζουν στην περιοχή μας να αποδείξουν τις ευρωπαϊκές αξίες τους και να αποφεύγουν κάθε πρόκληση που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή", αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το αλβανικό ΥΠΕΞ.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


Κόσοβο: Καταδίκη της απομάκρυνσης του μνημείου του UCPMB από το κέντρο του Πρέσεβο



Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, θεώρησε ότι η απομάκρυνση του μνημείου προς τιμήν των πεσόντων μελών του «Απελευθερωτικού Στρατού των Πρέσεβο, Μεντβέτζα, Μπουγιάνοβατς» (UCPMB) από το κέντρο του Πρέσεβο αντιβαίνει στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στην Ευρωπαϊκή Χάρτα για την τοπική αυτοδιοίκηση και επιδεικνύει την ανετοιμότητα εξεύρεσης λύσης μέσω διαλόγου.«Η απομάκρυνση του μνημείου δεν είναι σε αρμονία με τη βούληση των πολιτών της κοιλάδας του Πρέσεβο, όπως εκφράστηκε μέσω του θεσμού των δημοτικών συμβουλίων, που είναι νόμιμες δομές» τόνισε η πρόεδρος του Κοσόβου.
Η κ. Γιαχγιάγκα εκτίμησε ότι η ενέργεια των σερβικών αρχών αποδεικνύει έλλειψη ετοιμότητας εξεύρεσης λύσης μέσω διαλόγου, που αποτελεί έναν αποδεδειγμένο δημοκρατικό μηχανισμό.
Η πρόεδρος του Κοσόβου ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ώστε να εδραιωθεί ξανά ο διάλογος με στόχο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η κυβέρνηση του Κοσόβου καταδίκασε οξύτατα, με ανακοίνωσή της, την απομάκρυνση του μνημείου από το κέντρο της πόλης Πρέσεβο στη νότια Σερβία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανικής εθνότητας και κάλεσε τους Αλβανούς της περιοχής να μην απαντούν «στις άνανδρες προκλήσεις της κυβέρνησης της Σερβίας».
Η κυβέρνηση του Κοσόβου προειδοποίησε ότι η απομάκρυνση του μνημείου «θέτει σοβαρά σε κίνδυνο τη διαδικασία διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου-Σερβίας, για την οποία, όπως αναφέρεται, άμεσα υπεύθυνη είναι η Σερβία».
«Η πράξη αυτή της κυβέρνησης της Σερβίας είναι μία ακόμη απόδειξη ότι το μίσος έναντι των Αλβανών που ζουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο είναι ακόμα ζωντανό και ότι τρέφεται με τέτοια έργα των διαδόχων της πολιτικής γενοκτονίας του Μιλόσεβιτς» υποστηρίζεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κοσόβου.
«Η αποτυχία της κυβέρνησης της Σερβίας μέσω του διαλόγου να βρει λύση για το μνημείο στο Πρέσεβο αποδεικνύει ότι ο διάλογος δεν είναι μέρος της πολιτικής της σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους Αλβανούς» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Η κυβέρνηση του Κοσόβου εκτίμησε ότι η απομάκρυνση του μνημείου ήταν απολίτιστη ενέργεια, «η οποία όμως δεν θα αλλάξει την ιστορία και τη μνήμη των Αλβανών όπου κι αν βρίσκονται».
Πηγή: ΑΜΠΕ