21 Ιανουαρίου 2013

Δεν υπάρχει το Κουρδικό για τον Τ. Ερντογάν Αντιτίθενται στο θρησκευτικό εθνικισμό Τούρκος πρωθυπουργός και το κυβερνών κόμμα


Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε, σύμφωνα με την «Hurriyet» κατά την επίσκεψή του στο Γκιαζίαντεπ, ότι ο ίδιος και το κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αντιτίθενται στο θρησκευτικό εθνικισμό.Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μερικοί δεν κάθονται ήσυχα. Τι συμβαίνει; Μπορείτε να γίνετε οτιδήποτε θελήσετε, από βουλευτές μέχρι Πρόεδροι. Συνεχίζουν να αναφέρονται στο Κουρδικό ζήτημα. Δεν αναγνωρίζω κανένα πρόβλημα που να αποκαλείται Κουρδικό ζήτημα. Λέω ¨όχι¨  στον Κουρδισμό. Αγαπώ τους Κούρδους αδελφούς μου, αλλά απορρίπτω τον Κουρδισμό. Απορρίπτουμε τον εθνοτικό, περιφερειακό, και θρησκευτικό εθνικισμό. Πρέπει να ζήσουμε με ενότητα στο έδαφός μας» , τόνισε ο κ. Ερντογάν.

Εξάλλου, η Aksam στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Πλήρη υποστήριξη από το Οσλο» γράφει ότι το Οσλο που κάποτε υπήρξε οικοδεσπότης στις συνομιλίες που είχαν γίνει με το ΡΚΚ, κρίνει θετικό το νέο χρονοδιάγραμμα.Ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Αγκυρα κ. Kanavin είπε: «Το θέμα που προέκυψε στο Παρίσι δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αποθάρρυνση. Το χρονοδιάγραμμα περνά από τεστ. Ο Αμπτουλάχ Οτσαλάν που ήταν ο υπ. αριθμό 1 εχθρός για το λαό τραβάει τώρα την προσοχή ως άτομο το οποίο παράσχει βοήθεια στο χρονοδιάγραμμα”.Η Radikal στην πρώτη σελίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του BDP Σελαχετίν Ντεμιρτάς, ο οποίος ετοιμάζεται για μια δεύτερη επίσκεψη στο Ιμραλί μαζί με τον Αχμέτ Τούρκ.Ο κ. Ντεμιρτάς προέβη σε έκκληση λέγοντας «μπορούμε να ξεπεράσουμε όλοι μαζί το πρόβλημα και εμείς θα μεταβούμε εκεί για να προωθήσουμε το χρονοδιάγραμμα».Ο Ντεμιρτάς εξέφρασε την ελπίδα πως η συνάντηση αυτή θα γίνει την προσεχή εβδομάδα.
http://kathimerini.com.cy

Όσον αφορά τις επιθέσεις που έγιναν στο Παρίσι είπε ότι αυτές έγιναν για να καταφερθεί κτύπημα στο χρονοδιάγραμμα, αλλά τελικά αυτοί που κτύπησαν,  κτύπησαν τον εαυτό τους. Ο Νεμιρτάς συνεχίζοντας είπε: «Στο Ντιγιάρμπακιρ ο λαός μας έδειξε την υποστήριξή του στο χρονοδιάγραμμα με την στάση που τήρησε στις κηδείες και τώρα πλέον το χρονοδιάγραμμα θα συνεχιστεί ενισχυόμενο».