21 Ιανουαρίου 2013

Ο Noam Chomsky μιλά για το Κουρδικό Ζήτημα και για τη θέση της Τουρκίας

Ο Αμερικανός φιλόσοφος και ακτιβιστής, Noam Chomsky, προέτρεψε την Τουρκία,σε πρόσφατη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, να τερματίσει το θανάσιμο πόλεμο με τους Κούρδους, σχολιάζοντας ότι οι πρόσφατες ειρηνευτικές προσπάθειες αποτελούν μία πραγματική ευκαιρία για ένα συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Chomsky σχολίασε, ότι η ανεξαρτησία της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (Ιράκ), σε συνδυασμό με την πιθανότητα απόσχισης της κουρδικής ζώνης από το συριακό κράτος, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το δικό της Κουρδικό Ζήτημα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει σθεναρά τις συνομιλίες με το φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν και δηλώνει ότι προσπαθεί να δώσει τέλος σε μία διαμάχη που έχει κοστίσει τη ζωή περισσοτέρων από 40.000 ανθρώπων, από το 1984.

«Η Τουρκία θα πρέπει να βρει μία διέξοδο, αν φυσικά καταφέρει να γιατρέψει τις εσωτερικές της πληγές. Πλέον, στον ορίζοντα διακρίνεται μία πραγματική προοπτική, με τη διεξαγωγή των ειρηνευτικών συνομιλιών, παρά τις εγκληματικές προσπάθειες που γίνονται με στόχο την υπονόμευση της διαδικασίας (αναφερόμενος προφανώς στις δολοφονίες στο Παρίσι)», είπε χαρακτηριστικά ο Chomsky στην ομιλία του.

Ο Αμερικανός φιλόσοφος άσκησε επίσης σκληρή κριτική στην Άγκυρα, για τη φυλάκιση δημοσιογράφων, κυρίως προερχόμενων από κουρδικά μέσα ενημέρωσης. Σημειώνεται ότι οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα»  έχουν χαρακτηρίσει την Τουρκία ως τη μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων, με τον αριθμό των φυλακισμένων να φτάνει τους 72.
Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi