21 Ιανουαρίου 2013

Τέλος στην κατάπαυση του πυρός από τον FARC

Farc negotiator Ivan Marquez announces the end of a two-month unilateral ceasefire upon arrival at the Convention Palace in Havana for peace talks with the Colombian government.
Οι αντάρτες απαιτούσαν περί τα 25 εκατομμύρια εκτάρια (62 εκατομμύρια στρέμματα) γης, πάνω από το 20% της συνολικής επιφάνειας της κολομβίας να αποδοθούν μέσω της αναδιανομής της γής στους ακτήμονες
Άκαρπες απέβησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες του μαρξιστικού άτακτου στρατού FARC με την κυβέρνηση της Κολομβίας ύστερα από την ολοκλήρωση των δίμηνων διαβουλεύσεων όπου είχε εφαρμοστεί από τους αντάρτες μονομερής κατάπαυση του πυρός. Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του FARC Ιβάν Μάρκεζ δήλωσε με πόνο καρδιάς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι οι αντάρτες επιστρέφουν σε κατάσταση πολέμου, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί στην χώρα.

Στόχος των ειρηνευτικών συνομιλιών ήταν να μπει ένα τέλος στη διαμάχη της κυβέρνησης της Κολομβίας με τους αντάρτες ύστερα από 50 χρόνια αιματηρών συγκρούσεων. Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος απέρριψε σύμφωνα με τους αντάρτες την πρόταση για εκεχειρία.
Η ατζέντα συνομιλιών περιελάμβανε μία σειρά από δύσκολα ζητήματα, ιδίως στην ανάπτυξη της υπαίθρου με σημείο τριβής την αναδιανομή της γης.
http://gr.euronews.com