30 Μαΐου 2013

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής ΟΗΕ: Μειονότητα οι Σύροι αντάρτες που πιστεύουν στη δημοκρατία

Οι Σύροι αντάρτες που πιστεύουν στη δημοκρατία και τάσσονται υπέρ του κοσμικού κράτους είναι πλέον "μειονότητα", δήλωσε στο Παρίσι ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για τη Συρία, Πάουλο Πινέιρο, ο οποίος θα υποβάλει την επόμενη εβδομάδα μια έκθεση που περιέγραψε ως "τρομακτική".
"Σήμερα, η πλειοψηφία των ανταρτών απέχει πολύ από το να σκέπτεται τη δημοκρατία. Εμπνέονται από άλλα πράγματα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάουλο Πινέιρο, πρόεδρος της ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, που σχηματίστηκε το 2011 για να ερευνήσει σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Αντιπρόεδρος ΠΓΔΜ: «Κοντά σε λύση στο ζήτημα της ονομασίας» «Είμαστε πιο κοντά σε λύση απ' ό,τι το 1995», εκτιμά ο Μπεσίμι

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201305/135436/images/det_mpesimi.jpgΟ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα, Φατμίρ Μπεσίμι, εκτίμησε ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα «μέρα με τη ημέρα είναι όλο και πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας».Ο κ. Μπεσίμι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, πρόσθεσε ότι «είμαστε πιο κοντά σε λύση απ' ό,τι το 1995».Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια διερωτώνται κατά πόσο η εκτίμηση αυτή του κ. Μπεσίμι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή εντάσσεται στο «πλαίσιο προτροπών και πιέσων» του DUI και του Αλί Αχμέτι προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ώστε να απεμπλακεί η ευρωατλαντική και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Απάντηση Σαμαρά στην επιστολή Ν. Βαλαωρίτη για το ναζισμό με στήριξη στην Κ. Δημουλά

Απάντηση στην επιστολή που του έστειλε ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και την άνοδο τη Χρυσής Αυγής, έδωσε με επιστολή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού είναι το ακόλουθο:
 «Αγαπητέ κ. Βαλαωρίτη,Σε ευχαριστώ για την φιλία σου και για την εμπιστοσύνη σου. Και οι δύο -και η φιλία σου και η εμπιστοσύνη σου- με τιμούν πραγματικά... Σε ευχαριστώ και για την επιστολή σου.Επ' αυτής δέξου μερικές παρατηρήσεις μου:
* Πρώτον αναφέρεις -ανακριβώς- ότι δήθεν το κόμμα μου «δεν έχει αποκηρύξει ονομαστικά τους νεοναζί»! Αυτό είναι τουλάχιστον άδικο. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά στηλιτεύαμε την παρουσία και τις θέσεις της ΧΑ, δημόσια καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2012 -και το Μάιο και τον Ιούνιο- με τον πιο απερίφραστο τρόπο κι όσο δεν το έχει κάνει κανείς! Σε κάθε δημόσια ομιλία μου, κυριολεκτικά...
Μου κάνει εντύπωση που δεν το γνωρίζεις...

Μπουαγιέ:Η άρνηση της γενοκτονίας σκοτώνει τα θύματα 2 φορες

Πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου στις Βρυξέλλες, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκδήλωση - συνέδριο για την γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων λαών και πληθυσμών, όπως είναι οι Έλληνες και ειδικότερα οι  Πόντιοι. Η εκδήλωση, που συνέπιπτε με την επέτειο της  άλωσης της Κωνσταντινούπολης και την Ανεξαρτησία της Αρμενίας (28 Μαΐου), διοργανώθηκε από την Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας ΕΕ - Αρμενίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Δρ. Ελένη Θεοχάρους  και τον ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ανδρέα Πιτσιλλίδη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρμενική Ομοσπονδία για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία. Κύριο θέμα της εκδήλωσης ήταν "Η   Γενοκτονία των Αρμενίων ως  Γέφυρα Συμφιλίωσης των Λαών".

Αντιδρά η Μόσχα Συμφωνία Τουρκίας - Τουρκμενιστάν για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη

http://img.protothema.gr/F233C93FB661067E3BA352C64F116351.jpgΗ Τουρκία υπέγραψε σήμερα μια συμφωνία-πλαίσιο με το Τουρκμενιστάν για την μεταφορά στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους, φυσικού αερίου από την πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας. Η συμφωνία υπεγράφη στην Ασγκαμπάτ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του Τουρκμένου ομολόγου του Κουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ. "Αξιολογήσαμε σήμερα και υπογράψαμε συμφωνία για την μεταφορά των ενεργειακών πόρων μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη", δήλωσε ο Γκιουλ σε συνέντευξη Τύπου κατά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων."Για το Τουρκμενιστάν, η πρόσβαση στο δρόμο προς την Δύση είναι πολύ σημαντική και καταλήξαμε σε συμφωνία για να συνεργαστούμε", πρόσθεσε.

Στην Τουρκία συνελήφθησαν εξτρεμιστές που μετέφεραν στη Συρία αέριο σαρίν

http://m.ruvr.ru/data/2013/05/30/1329812251/4highres_00000490022092.jpg
Άνδρες της τουρκικής υπηρεσίας κατά της τρομοκρατίας συνέλαβαν ως ύποπτα 12 μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Αλ-Nusra Front.Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στη νότια Τουρκία. Οι ανακριτές υποθέτουν ότι οι ένοπλοι κατευθύνονταν στη Συρία, όπου η οργάνωση τους μάχεται ενάντια στις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες μετέφεραν μία φιάλη δύο κιλών που περιείχε το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν. Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.http://greek.ruvr.ru

Δηλώσεις Ν.Θεοδοσίου «Πληροφορίες για εκατοντάδες αγνοούμενους κατέχει μόνο η Τουρκία» -

http://www.ikypros.com/assets/image/imagearticle/prisoners-1974.jpgΛευκωσία: Θα πρέπει η Τουρκία να συνεργαστεί σε θέματα πληροφοριών που αφορούν στους αγνοούμενους διότι υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες που αφορούν εκατοντάδες αγνοουμένους μας που μόνο ο τουρκικός στρατός και η τουρκική Κυβέρνηση γνωρίζουν, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας της Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.Παράλληλα χαρακτήρισε τουρκικό φιάσκο την επιτροπή διερεύνησης που σύστησε η Τουρκία στα κατεχόμενα και στην οποία καλούνται συγγενείς των αγνοουμένων.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ μίλησε εκ νέου για τη γενοκτονία των Ποντίων και Αρμενίων Μύθος για τη Ρεπούση ο χορός του Ζαλόγγου “Είμαι κατά της ποινικοποίησης της μνήμης"

Μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων και των Πόντιων η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση αμφισβητεί και το χορό του Ζαλόγγου μέσα από ραδιοφωνική της συνέντευξη. Μιλώντας την Πέμπτη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο η βουλευτής σε ερώτηση για το αν υπήρξε ο χορός του Ζαλόγγου, απάντησε ότι “κάθε λαός δημιουργεί εθνικούς μύθους”.
Επίσης, με αφορμή το θέμα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο επανέλαβε την αμφισβήτησή της ως προς τη γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων. Συγκεκριμένα είπε: “Είμαι κατά της ποινικοποίησης της μνήμης. Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορική επιστήμη είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τις πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα να τιμωρούνται όσοι έχουν διαφορετική άποψη”, προσθέτοντας ότι δεν έχει καμία επιφύλαξη με τη διάταξη που προτείνει το σχέδιο νόμου του Ρουπακιώτη.

Κατατέθηκαν οι προσθήκες της ΝΔ για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στον υφιστάμενο νόμο


Κατατέθηκαν οι προσθήκες της ΝΔ για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στον υφιστάμενο νόμοΠροβλέπει ποινικές κυρώσεις για την επιδοκιμασία των γενοκτονιών, του ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού
Προσθήκες στο υπάρχον νομικό πλαίσιο (Ν.927/1979) σχετικά με την αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας, περιλαμβάνει η πρόταση νόμου της ΝΔ, η οποία κατατέθηκε στην Βουλή. Βασικότερη προσθήκη είναι αυτή που σχετίζεται με την επιδοκιμασία ή την υποτίμηση της σοβαρότητας των γενοκτονιών που αναγνωρίσθηκαν από την Ελληνική Βουλή, του ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού, τα οποία αναγνωρίσθηκαν από διεθνή ή ελληνική δικαστήρια με αμετάκλητες αποφάσεις.

H Ισλαμοποίηση της Eυρώπης, του Ιωάννη Μιχαλέτου OI ANHΣYXHTIKEΣ EΞEΛIΞEIΣ KAI O POΛOΣ THΣ EΛΛAΔAΣ

http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2012/10/Islam_Athens.jpg
του Ιωάννη Μιχαλέτου H ραγδαία αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την ταχεία συρρίκνωση και τη γήρανση του Δυτικού πληθυσμού, διαγράφουν ένα ανησυχητικό μέλλον για την κοινωνική, πολιτική και οικονομική εξέλιξη της E.E. Tι λένε οι αριθμοί, τι προβλέπουν οι δημογραφικές έρευνες, ποιον ρόλο καλείται να παίξει η Eλλάδα;

Η συριακή κρίση απειλεί τα “εύθραυστα” σύνορα της Μέσης Ανατολής

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2013/05/KurdistanMapNEA01-300x271.png
Στον κίνδυνο μεταβολής των συνόρων στη Μέση Ανατολή εξαιτίας της συριακής κρίσης και σε ενδεχόμενη ‘βαλκανιοποίηση’ της Συρίας αναφέρεται άρθρο της Nicole Gaouette (Ουάσιγκτον) στο BLOOMBERG με τίτλο «Syrian Turmoil Threatens ‘Fragile’ Middle East Borders».Όπως επισημαίνεται, ο εμφύλιος πόλεμος που κατακερματίζει τη Συρία απειλεί τα «εύθραυστα» σύνορα που τέθηκαν στη Μέση Ανατολή, πριν από έναν περίπου αιώνα, καθώς η ειρηνική εξέγερση κατά του προέδρου Άσαντ έχει μετατραπεί σε θρησκευτική και εθνοτική διαμάχη.
Οι εχθροπραξίες έχουν μεταφερθεί ήδη στο Λίβανο και ενταθεί στο Ιράκ, μεταξύ των Σιιτών και Σουνιτών μουσουλμάνων, ενώ στη βορειοανατολική Συρία οι Κούρδοι της Τουρκίας μάχονται κατά των Σουνιτών Αράβων.

Κουρδικό ζήτημα και Ερντογάν- Συμβολική κίνηση ή λύση;

http://www.kurdpress.com/En/Images/News/Larg_Pic/7-3-1392/IMAGE635054188095982040.jpg
Νάντια Σαμαρά,Στις 8 Μαΐου ξεκίνησε η σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων του PKK από τα εδάφη της Τουρκίας προς το Βόρειο Ιράκ. Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της εν εξελίξει ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και το PKK. Σαφώς, πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός αφού η διαμάχη αυτή αριθμεί 35 χρόνια και έχουν σκοτωθεί περίπου 40.000 άνθρωποι. Παρόλη τη σημαντικότητα της εξέλιξης υπάρχουν πολλές παράμετροι του ζητήματος που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν κανείς βιαστεί να μιλήσει για επιτυχία του Ερντογάν ή και λύση του κουρδικού ζητήματος.

Τι είναι οι Μαύροι Πάνθηρες: Οι αφρικανικές κοινότητες στην Ελλάδα οργανώνονται εναντίον της Χρυσής Αυγής

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/tsege.png
Η δήλωση του 28χρονου μετανάστη Μιχάλη Τσέγκε από την Κένυα που ζει στην Αθήνα στο βρετανικό κανάλι Channel 4 ότι συμμετέχει σε ομάδα με την ονομασία Μαύροι Πάνθηρες που αποκρούει επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και περιπολεί σε γειτονιές προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις.Για περίπου δύο μήνες, δύο φορές την εβδομάδα, μέλη κοινοτήτων μεταναστών συσκέπτονταν στην Αθήνα αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ρατσιστική βία. Σύμφωνα με τα Νέα, παρά τις μεμονωμένες φωνές για απευθείας σύγκρουση κυριάρχησε επισήμως η φωνή της σύνεσης. Αποφάσισαν, γράφουν τα Νέα, να μην επιτρέψουν την αυτοδικία.

“Μαύροι Πάνθηρες” εναντίον Χρυσής Αυγής


http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/tsege.pngH Στρατηγική της Πολιτικής της Βίας των Δύο Ακρων φέρει τα κάτωθι στοιχεία:
1) Ισχυροί αντίθετοι πόλοι οι οποίοι και ενδυναμώνονται συνεχώς
2) Απόλυτη δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ και του Διαδικτύου
3) Η όποια σύγκρουση να μην επιφέρει συντριπτικό πλήγμα σε κανέναν απο τους δύο  πόλους
4)η όποια σύγκρουση να προκαλέσει φόβο στην κοινωνία και να καθιστά την αντιπαλότητα οξύτατη
5) να διαφανεί ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να επιβάλλει τον Νόμο και αν το πράξει με σκληρότητα να βρεθεί υπόλογη τόσο για την ανοχή της όσο και για την δυναμική της
6) μεταξύ των δύο ακραίων χώρων να μην υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης

Ολοκληρώθηκε η επιτελική άσκηση του Υπ. Άμυνας «ΑΘΗΝΑ 2013»


Ενεργοποιήθηκε πλήρως το εθνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου, πληροφοριών και επικοινωνιών
Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΘΗΝΑ 2013» του Υπουργείου Άμυνας.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία ξεκίνησε χτες, ενεργοποιήθηκε πλήρως το εθνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου, πληροφοριών και επικοινωνιών.

Νετανιάχου προς Αβραμόπουλο: Πρόσω ολοταχώς στη διμερή συνεργασία


Νετανιάχου προς Αβραμόπουλο: Πρόσω ολοταχώς στη διμερή συνεργασίαΣε καλό κλίμα η συνάντηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών
Αποστολή στην Ιερουσαλήμ -Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος

Πιο θερμός από ποτέ για ενίσχυση και εμβάθυνση της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας, αλλά και για σύσφιγξη του άξονα σταθερότητας με τη συμμετοχή και της Λευκωσίας, εμφανίστηκε ο Βενιαμίν Νετανιάχου στη συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ζήτησε μάλιστα να εξευρεθούν το ταχύτερο δυνατόν οι ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του διακυβερνητικού υπουργικού συμβουλίου (G2G) μεταξύ των δύο χωρών. Δεν αποκλείεται αυτές να ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών, ώστε εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες το G2G να λάβει χώρα ακόμη και εντός του Ιουλίου.

Διπλωματία των καλάσνικοφ

getFile45ΣΥΡΙΑ Βρετανοί και Γάλλοι πέτυχαν να μην ανανεωθεί η απόφαση της Ε.Ε. προκειμένου να εξοπλίσουν την αντιπολίτευση και η Ρωσία απαντά με την αποστολή πυραύλων S-300 στη Δαμασκό
 Του Νικόλα Ζηργάνου
Επειτα από 12 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων και διαφωνιών στις Βρυξέλλες, Γάλλοι και Βρετανοί επέβαλαν την απόφαση που ήθελαν στους 25 υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Συρία. Παρίσι και Λονδίνο υπονόμευσαν την ανανέωση της απόφασης που απαγόρευε στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να εξάγουν οπλισμό στους εμπόλεμους και, τώρα, με τα χέρια λυμένα, ετοιμάζονται να εξοπλίσουν τη συριακή αντιπολίτευση.

Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο Εβραϊκή απογοήτευση για το αντιρατσιστικό «Ανίκανα να έρθουν σε συμβιβασμό... τα κυρίαρχα κόμματα»

Φωτογραφία από την 70ή επέτειο μνήμης στη Θεσσαλονίκη, από το http://www.worldjewishcongress.org/
Την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Ελλάδας να υιοθετήσει νέο νόμο για την καταπολέμηση των εκφράσεων μίσους, του ρατσισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος εξέφρασε την Τρίτη ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου (World Jewish Congress), Ρόναλντ Σ. Λόντερ, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του φορέα.
«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τα κυρίαρχα κόμματα στην Αθήνα είναι, κατά τα φαινόμενα, ανίκανα να έρθουν σε συμβιβασμό ως προς αυτό το σπουδαίο ζήτημα. Οι καπηλευτές του μίσους και οι εξτρεμιστές, όπως οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, δεν αποτελούν μόνο απειλή για μειονότητες όπως οι Εβραίοι, αλλά απειλή για τη Δημοκρατία συνολικά. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα από τις δημοκρατικές δυνάμεις και με την πλήρη δύναμη του Νόμου» επισήμανε ο κ. Λόντερ.

Έτινγκερ: "Τα κοιτάσματα ΦΑ στην Κύπρο δεν είναι τουρκικά"

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν είναι τουρκικά, διαμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου ενέργειας του Economist στις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος Επίτροπος για την ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της Άγκυρας απέναντι στην εν εξελίξει διαδικασία αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της περιοχής.

Πρώην αρχηγός ΓΕΣ: Στη Θράκη δρουν τουρκικές παρακρατικές και παραστρατιωτικές μονάδες Πηγή: Πρώην αρχηγός ΓΕΣ: Στη Θράκη δρουν τουρκικές παρακρατικές και παραστρατιωτικές μονάδες

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/ziazias-konstantinos-2-660_1.png
Η «Τουρκία επιθυμεί τον ρόλο του εγγυητή των συμφερόντων και δικαιωμάτων της μειονότητας» στη Δυτική Θράκη υποστήριξε σε ομιλία του σε ημερίδα στη Σχολή Εθνικής Αμυνας ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς. Παράλληλα τόνισε ότι στην Θράκη δρουν τουρκικές «παρακρατικές και παραστρατιωτικές μονάδες σε συνεργασία με το προξενείο Κομοτηνής».

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Οθωμανικά εγκαίνια γέφυρας...

Οι εικόνες από τα εγκαίνια της νέας γέφυρας στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν την πορεία της κυβέρνησης Ερντογάν, σύμφωνα με τους επικριτές του, μακριά από την κεμαλική παράδοση Γεμάτη με εξαιρετικά συγκεκριμένες αναφορές στην Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν η χθεσινή ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελετή έναρξης των εργασιών για την κατασκευή της τρίτης γέφυρας στην Κωνσταντινούπολη που θα ενώνει τις δύο ακτές του Βοσπόρου και η οποία θα κοστίσει περισσότερο από 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι εικόνες από τα εγκαίνια της νέας γέφυρας στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν την πορεία της κυβέρνησης Ερντογάν, σύμφωνα με τους επικριτές του, μακριά από την κεμαλική παράδοση.Κατά την ομιλία του ο Ερντογάν ανέφερε ότι η γέφυρα που θα κατασκευαστεί και η οποία θα φέρει το όνομα του σουλτάνου Γιαβούζ Σελίμ, καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο χτίζεται μια ισχυρή Τουρκία.

Το επικίνδυνο στοίχημα της Χεζμπολάχ στη Συρία Αν καταφέρει να διατηρήσει τον Ασαντ στην εξουσία, θα βγει πανίσχυρη - αν όχι, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγάλες


Το επικίνδυνο στοίχημα της Χεζμπολάχ στη Συρία

Μποζανίνου Τάνια«Δεν θα διασχίσουμε ποτέ τα σύνορα» είχε δηλώσει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χασάν Νασράλα πριν από 13 χρόνια, υπονοώντας ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έπρεπε να περιμένουν καμία βοήθεια από τη λιβανέζικη αυτή οργάνωση. Σήμερα ο Νασράλα στέλνει τους αντάρτες του στη Συρία για να πολεμήσουν «μέχρι τέλους» στο πλευρό του στρατού του Μπασάρ αλ Ασαντ. Γιατί η ισχυρή Χεζμπολάχ - η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του '80 ύστερα από την ισραηλινή εισβολή στον Νότιο Λίβανο και έχει ως κύριο στόχο την αντίσταση προς το Ισραήλ - άλλαξε τον προσανατολισμό της; Ο λόγος είναι απλός: αν πέσει ο Ασαντ, κινδυνεύει η επιβίωσή της. Η Χεζμπολάχ, που ιδρύθηκε από τη σιιτική πλειοψηφία του Λιβάνου, προμηθεύεται όπλα από το επίσης σιιτικό Ιράν, τα οποία καταφθάνουν στα χέρια της με τη διευκόλυνση του Ασαντ που είναι αλεβίτης (παρακλάδι των σιιτών).