30 Μαΐου 2013

Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο Εβραϊκή απογοήτευση για το αντιρατσιστικό «Ανίκανα να έρθουν σε συμβιβασμό... τα κυρίαρχα κόμματα»

Φωτογραφία από την 70ή επέτειο μνήμης στη Θεσσαλονίκη, από το http://www.worldjewishcongress.org/
Την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Ελλάδας να υιοθετήσει νέο νόμο για την καταπολέμηση των εκφράσεων μίσους, του ρατσισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος εξέφρασε την Τρίτη ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου (World Jewish Congress), Ρόναλντ Σ. Λόντερ, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του φορέα.
«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τα κυρίαρχα κόμματα στην Αθήνα είναι, κατά τα φαινόμενα, ανίκανα να έρθουν σε συμβιβασμό ως προς αυτό το σπουδαίο ζήτημα. Οι καπηλευτές του μίσους και οι εξτρεμιστές, όπως οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, δεν αποτελούν μόνο απειλή για μειονότητες όπως οι Εβραίοι, αλλά απειλή για τη Δημοκρατία συνολικά. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα από τις δημοκρατικές δυνάμεις και με την πλήρη δύναμη του Νόμου» επισήμανε ο κ. Λόντερ.

Το Μάρτιο του 2013 η εκτελεστική επιτροπή του ΠΕΣ συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη, καλώντας τις «ελληνικές Αρχές να προβούν σε σοβαρές και συντεταγμένες δράσεις κατά της άρνησης του Ολοκαυτώματος, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Να εφαρμόσουν όλους τους ευρωπαϊκούς νόμους σε αυτόν τον τομέα και να ενώσουν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις κατά των εχθρών της Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθεί η βύθιση της κοινωνίας στα σκοτάδια του ρατσιστικού μίσους και του αντισημιτισμού».

Τότε ο πρόεδρος του ΠΕΣ, κ. Λόντερ, και ο πρόεδρος της ελληνοεβραϊκής κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, είχαν συνομιλίες με τον κ. Σαμαρά κατά τις οποίες αναφέρθηκαν στον κίνδυνο που θέτει η ακροδεξιά και το αντισημιτικό κίνημα της Χρυσής Αυγής.

Κατά την ομιλία του στην 70ή επέτειο μνήμης της πρώτης απέλασης Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, ο Ρόναλντ Σ. Λόντερ είχε ζητήσει από την Ελλάδα να αναλάβει αποφασιστική δράση ενάντια στο αναπτυσσόμενο νεοναζιστικό κίνημα της Χρυσής Αυγής, τους οποίους αποκάλεσε “νεοναζιστές” και “απειλή για τη Δημοκρατία”. Στο ψήφισμά του το ΠΕΣ καλούσε την Ελλάδα να εξετάσει την απαγόρευση των εξτρεμιστικών κομμάτων τύπου Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα το ψήφισμα καλούσε την Ελλάδα “να εξετάσει την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων, όπως το κίνημα της Χρυσής Αυγής, τα οποία θέτουν σοβαρό κίνδυνο για τη φιλελεύθερη δημοκρατία”. Επίσης καλεί την ΕΕ “να διασφαλίσει ότι πολιτικά κινήματα που υιοθετούν ενεργά μια πλατφόρμα διακρίσεων εις βάρος των εθνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων, κατά παράβαση της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, θα αντιμετωπίζονται με συντονισμένο τρόπο από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και ότι οι αρχές τήρησης του νόμου θα λαμβάνουν όλη την αναγκαία υποστήριξη για την προστασία των πολιτών από τέτοιου είδους εγκλήματα”.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=366629