30 Μαΐου 2013

Έτινγκερ: "Τα κοιτάσματα ΦΑ στην Κύπρο δεν είναι τουρκικά"

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν είναι τουρκικά, διαμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου ενέργειας του Economist στις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος Επίτροπος για την ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της Άγκυρας απέναντι στην εν εξελίξει διαδικασία αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της περιοχής.

Ο κ. Έτινγκερ πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστούν πάνω σε μία πραγματιστική βάση. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που αφορούν στο ενεργειακό μείγμα της έως το 2020, ακριβώς όπως όλες οι χώρες - μέλη της Ε.Ε.Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε τις δυνατότητες ανάπτυξης της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, οι οποίες κατά τη γνώμη του είναι σε θέση να καταστήσουν την Ελλάδα αντίστοιχο εξαγωγέα σε όλη την Ευρώπη.

 Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Στέλιος Χειμώνας, αναφερόμενος στις διεργασίες αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων, είπε πως η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και η ευρύτερη διαδικασία αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί έως το 2014.

Σ΄αυτούς τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς για την Κύπρο, εν μέσω εφαρμογής μέτρων λιτότητας, οι πολίτες της χώρας προσδοκούν, είπε, πολλά από τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κΣαι εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι σχεδιασμοί της κυπριακής κυβέρνησης ταιριάζουν με τη μεσομακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να συμβάλει με στόχο μία βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος.

Παρεμβαίνοντας στις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η Τουρκία συμμετέχει επί δεκαετίες σε διάλογο για το Κυπριακό και εξέφρασε την άποψη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ίσα δικαιώματα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής.
Ο κ. Χειμώνας ανταπάντησε ότι η Τουρκία θα πρέπει να προσέλθει στις συνομιλίες «με εποικοδομητικό τρόπο», ώστε μετά από την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού να επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι από τα ενεργειακά αποθέματα.
http://www.sigmalive.com/news/local/47882