30 Μαΐου 2013

Διπλωματία των καλάσνικοφ

getFile45ΣΥΡΙΑ Βρετανοί και Γάλλοι πέτυχαν να μην ανανεωθεί η απόφαση της Ε.Ε. προκειμένου να εξοπλίσουν την αντιπολίτευση και η Ρωσία απαντά με την αποστολή πυραύλων S-300 στη Δαμασκό
 Του Νικόλα Ζηργάνου
Επειτα από 12 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων και διαφωνιών στις Βρυξέλλες, Γάλλοι και Βρετανοί επέβαλαν την απόφαση που ήθελαν στους 25 υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Συρία. Παρίσι και Λονδίνο υπονόμευσαν την ανανέωση της απόφασης που απαγόρευε στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να εξάγουν οπλισμό στους εμπόλεμους και, τώρα, με τα χέρια λυμένα, ετοιμάζονται να εξοπλίσουν τη συριακή αντιπολίτευση.


Για να χρυσώσουν το χάπι στους Αυστριακούς, Ιταλούς, Τσέχους, Ρουμάνους και Σκανδιναβούς υπουργούς που αντιδρούσαν έντονα (η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Εμα Μπονίνο τη χαρακτήρισε «εξευτελιστική και επονείδιστη»), οι Ουίλιαμ Χέιγκ και Λοράν Φαμπιούς δήλωσαν πως τα όπλα θα κατευθυνθούν υπό αυστηρό έλεγχο μόνο στις μετριοπαθείς οργανώσεις και δεσμεύτηκαν να μην προχωρήσουν σε αποστολές όπλων, πριν από την κατάληξη της συνόδου για την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος που προωθούν Ρώσοι και Αμερικανοί.

Διαρροές για τη σύνοδο
 Διπλωματικές πηγές άφησαν να διαρρεύσει χθες ότι γίνονται προσπάθειες να διεξαχθεί η σύνοδος στη Γενεύη στις 15 και 16 Ιουνίου, για να ακολουθήσει η σύνοδος κορυφής των οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη (G8), στις 17 και 18 Ιουνίου, στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Μόσχα αντέδρασε αμέσως και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως «μια σειρά ενσυνείδητων πράξεων δυτικών χωρών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται Αμερικανοί και Γάλλοι, υπονομεύουν την πρωτοβουλία για τη σύνοδο της Γενεύης».

Ερωτήματα για τις αμερικανικές προθέσεις προκύπτουν και από την ανακοίνωση του γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, πως συναντήθηκε εντός συριακού εδάφους με τη στρατιωτική ηγεσία της συριακής αντιπολίτευσης. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν ενήμερος για την πρωτοβουλία του γερουσιαστή.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα υλοποιηθεί σύντομα το συμβόλαιο πώλησης σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στην κυβέρνηση της Δαμασκού. «Θα βοηθήσουν οι S-300 να συγκρατηθούν κάποιοι θερμοκέφαλοι που θέλουν να μετατρέψουν τη συριακή κρίση σε διεθνή σύγκρουση» δήλωσε χαρακτηριστικά Ρώσος υφυπουργός εξωτερικών.

Η εγκατάστασή των πυραύλων σε συριακό έδαφος θα αλλάξει σημαντικά το ισοζύγιο δυνάμεων στην περιοχή και θα αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη (που έχουν βομβαρδίσει δύο φορές στρατιωτικούς στόχους εντός της Συρίας) καθώς, μέχρι στιγμής, επιχειρούν χωρίς σοβαρό αντίπαλο.

Στα μέτωπα του πολέμου, ο κυβερνητικός στρατός συνεχίζει την εκκαθάριση του Κουσάιρ από τους αντάρτες που το υπερασπίζουν, ενώ η Δαμασκός, ενθαρρυμένη από την επιτυχία της, ετοιμάζεται -σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα του Λιβάνου «Al Akhbar»- να προχωρήσει σε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο Χαλέπι. Στην περιοχή σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (που επηρεάζεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Συρίας) και Κούρδων ανταρτών.

Η εμπλοκή των Κούρδων
 Είκοσι νεκροί, μεταξύ των οποίων και δύο τοπικοί στρατιωτικοί διοικητές, ένας από κάθε πλευρά, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις για τον έλεγχο αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Αφρίν με το Χαλέπι. Οι Κούρδοι εκτιμούν ότι η συριακή αντιπολίτευση θα σταθεί εμπόδιο στις φιλοδοξίες τους για δημιουργία αυτόνομου συριακού Κουρδιστάν και όλο και συχνότερα Κούρδοι Πεσμεργκά αναγκάζονται να υπερασπιστούν με τα όπλα τα χωριά τους στα τουρκοσυριακά σύνορα, από σουνιτικές ένοπλες ομάδες που λαμβάνουν βοήθεια από την Τουρκία.Η ένταση και η αστάθεια εξαπλώνεται στην περιοχή, με νέο κρούσμα χθες, στα σύνορα Συρίας – Λιβάνου, όπου ισλαμιστές αντάρτες επιτέθηκαν και σκότωσαν τρεις Λιβανέζους στρατιώτες κοντά στη μεθόριο.

Συρία: Εντείνεται η διαμάχη μεταξύ των αντιπολιτευόμενων ομάδων-φατρίες στο εσωτερικό της χώρας ασκούν κριτική στον εξόριστο Συριακό Εθνικό Συνασπισμό

Μια ομάδα φατριών της συριακής αντιπολίτευσης που δρουν στο εσωτερικό της χώρας κατηγόρησε τον μεγαλύτερο συνασπισμό της αντιπολίτευσης, που βρίσκεται εξόριστος, στην Τουρκία, ότι έχει αποτύχει στην εκπροσώπηση του συριακού λαού. Η ενέργεια αυτή αποτελεί ένδειξη της σύγχυσης που επικρατεί μεταξύ των αντιπολιτευόμενων ομάδων που μάχονται να απομακρύνουν τον Πρόεδρο Άσαντ.

Οι τέσσερις φατρίες της αντιπολίτευσης εξέδωσαν την Τετάρτη ανακοίνωση απειλώντας να αποσύρουν την έγκριση που παρείχαν στον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό (ΣΕΣ) εάν δεν διευρύνει τις συμμετοχές που δέχεται ώστε να περιληφθούν και «επαναστατικές δυνάμεις» στο εσωτερικό της χώρας.

Οι φατρίες αυτές ανέφεραν ότι ο έντονα διαιρεμένος Συριακός Εθνικός Συνασπισμός έχει αποτύχει στην αποτελεσματική εκπροσώπηση των ανταρτικών ομάδων «σε οργανωτικό, πολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο».

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς τα μέλη του ΣΕΣ δεν έχουν έρθει σε συμφωνία όσον αφορά την στρατηγική που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιούν συνεχόμενες συναντήσεις, εδώ και μια εβδομάδα, στην Κωνσταντινούπολη.

Εσωτερικές διαμάχες έχουν αποτρέψει τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό από το να διαμορφώσει ενιαία στάση στις προτάσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη συμμετοχή της Συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε διάσκεψη για την επικράτηση ειρήνης στη περιοχή.
 http://gr.voanews.com/