22 Ιουλίου 2013

Ιστορία γράφουν και οι «παλιοπαρέες»

Την ιστορία μπορεί να τη γράφουν οι παρέες. Μερικές φορές όμως και οι «παλιοπαρέες». Τους θυμάστε τους «neo-cons», τους νεοσυντηρητικούς του Τζορτζ Μπους του νεότερου; Αυτή λοιπόν η «παλιοπαρέα» των Ράμσφελντ, Τσένι, Γούλφοβιτς και λοιπών πριν από τη στιγμή των «Δίδυμων Πύργων» δεν ήταν τίποτα. Απλώς ένα σκληροπυρηνικό, ακροδεξιό, μιλιταριστικό λόμπι των Ρεπουμπλικανών. Μετά τους «Δίδυμους Πύργους» κατέκτησαν τα πάντα. Εμπλεξαν τις ΗΠΑ σε δύο αποτυχημένους πολέμους, βύθισαν την αμερικανική οικονομία στα χρέη, έκαναν την Αμερική λιγότερο δημοκρατική και έφυγαν. Στα σκουπίδια της ιστορίας, εκεί που πάντοτε ήταν το σπίτι τους.

Συριακό δίλημμα


http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/7/syriakurd817.jpg
Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ στη Συρία; Θα αφήσουν τον Ασαντ ανενόχλητο στην αντεπίθεσή του κατά του ετερόκλητου μετώπου της αντιπολίτευσης -από μετριοπαθείς μέχρι τους οπαδούς της Αλ Κάιντα- ή θα επιχειρήσουν να εξοπλίσουν τους πρώτους, με στόχο να υπάρχει εναλλακτική λύση χωρίς ευρύτερη αποσταθεροποίηση; Το εγχείρημα είναι εξ ορισμού επικίνδυνο, καθώς αν ανατραπεί ο Ασαντ και με τα σημερινά δεδομένα -όπως τονίζει και στέλεχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πενταγώνου DIA- ένα τμήμα της Συρίας θα περιέλθει υπό τον έλεγχο των ακραίων ισλαμιστών.

Προς αναδιάρθρωση ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ


Την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των εταιρειών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, μέσω συμβούλων, ανακοίνωσε πριν λίγο η κυβέρνηση.

http://photo.kathimerini.gr/files/ul/news/2_economy/elvo600.jpgΣυγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, «η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια εξειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων για να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση των επί σειρά ετών ζημιογόνων κρατικών εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «με τη βοήθεια των συμβούλων και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους των εταιρειών θα διερευνηθούν υλοποιήσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης».

Δυτικό Κουρδιστάν εν τάχει

http://rudaw.net/skwidadministration/img.ashx?pageid=14703&phName=Image1(infognomonpolitics)Η Τουρκία έχει θέσει τις δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού στα σύνορα της Συρίας μετά από την δημόσια εκδήλωση της πρόθεσης εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος της Συρίας (PYD) -παρακλάδι του ΠΚΚ-να κηρύξει την αυτονομία των Κουρδικών περιοχών στις 19 Ιουλίου ημέρα ορόσημο για τους Κούρδους της Συρίας καθώς απελευθέρωσαν την πρώτη Κουρδική πόλη. Οι Κουρδικές πηγές  μεταδίδουν πως δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο οι δυτικές κυβερνήσεις βλέποντας πως η Τουρκία δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με την δράση αυτή των ακραίων ισλαμιστικών ομάδων και πως οι ισλαμιστικές αυτές ομάδες κατέχουν σημαντικές θέσεις στο συριακό έδαφος, να μην ενοχλούνται απο την στρατιωτική ενίσχυση που λαμβάνουν απο την Τουρκία.Χωρίς να είναι απίθανο το ενδεχόμενο οι ισλαμιστικές αυτές ένοπλες ομάδες να ενισχύονται και μέσω της Τουρκίας.

Ανδρέας Ιακωβίδης: Νομικά κατοχυρωμένη η Κύπρος σε θέματα ΑΟΖ

Κατάγεται από την Πάφο, διετέλεσε πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών. Το 1975 τιμήθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τσάτσο, με το ανώτερο παράσημο του Ταξιάρχου του Τάγματος του Φοίνικος, σε αναγνώριση των υπηρεσιών του προς την Ελλάδα για το Δίκαιο της Θάλασσας. Πρόκειται για τον Πρέσβη Ανδρέα Ιακωβίδη, ο οποίος υπέγραψε τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τζαμάικα το 1982. Ο κ. Ιακωβίδης μίλησε στον «Φ» για τις σημαντικές συνέπειες της πράξης εκείνης και για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα σε σχέση με την κυριότητα των θαλασσών.

Συνέντευξη: Ντόρα Χριστοδούλου

Στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων η Χεζμπολάχ

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να εντάξουν το στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολάχ στη «μαύρη λίστα» με τις τρομοκρατικές οργανώσεις γεγονός που καθιστά πλέον παράνομο το να δεχθεί χρήματα από την Ευρώπη ή να έχουν συνάντηση μέλη της με ευρωπαίους διπλωμάτες.Η απόφαση, που απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνάντησε αντιστάσεις από χώρες οι οποίοες διατύπωσαν την εκτίμηση ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο Λίβανο ενώ διατυπώθηκε και η αμφιβολία για το εάν θα είναι εφικτό να γίνει διαχωρισμός μεταξύ του στρατιωτικού και του πολιτικού σκέλους της Χεζμπολάχ.
 

Μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ: Χωρίς παρέμβαση δεν πρέπει να αναμένεται κατάρρευση του Άσαντ

2012 июль коллаж сирия флаг Η αμερικανική στρατιωτική κατασκοπεία (Defense Intelligence Agency, DIA) προειδοποιεί, ότι ο συριακός εμφύλιος πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για πολλά χρόνια, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ότι ο Μπασάρ Άσαντ θα διατηρήσει την εξουσία στα χέρια του.Ο Ντέιβιντ Σεντ, το δεύτερο πρόσωπο της DIA, ανέφερε ότι ακόμα και στα πρώτα στάδια της συριακής εξέγερσης η κατασκοπεία προειδοποιούσε την κυβέρνηση του Ομπάμα, ότι δεν υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία και προσδοκίες για γρήγορη κατάρρευση του καθεστώτος.
 Ο Σεντ δήλωσε, ότι χωρίς εξωτερική παρέμβαση, η συριακή σύγκρουση έχει εισέλθει σε ένα «θανάσιμο αδιέξοδο».

Το βαλκανικό ημερολόγιο ενός Ρώσου δημοσιογράφου. Η μουσουλμανική τρομοκρατία στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Босния и Герцеговина теракт взрыв терроризм ислам Στα πολλά χρόνια εργασίας μου στα Βαλκάνια έτυχε αρκετές φορές να πάω σε μακροχρόνιες και δύσκολες αποστολές στη Βοσνία –Ερζεγοβίνη. Συναντήθηκα με την πλειοψηφία των ηγετών της μουσουλμανικής Βοσνίας, οι οποίοι στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας 1990 ήταν υπεύθυνοι για όσα συνέβησαν στην περιοχή. Θα ήθελα, οι αναγνώστες της «Φωνής της Ρωσίας» να μάθουν για ποιο πράγμα επί μακρόν το επίσημο Σαράγιεβο δεν ήθελε να μιλάει.

"Τούτη η φλόγα δεν σβήνει. Τούτη η μάχη δεν παύει"


http://vathikokkino.com/wp-content/uploads/2012/07/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%95%CE%9B%CE%91%CE%A3.gif.jpgΑntinews.gr/Τα αριστερά σχήματα στην Ελλάδα έπαψαν να συγκινούν για ένα και μόνο λόγο. Ότι πολύ απλά μέσα απο μια δράση δεκαετιών δεν κατάφεραν το αυτονόητο να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα του Έλληνα Πολίτη Πολλές φορές γεννήθηκε η Ελπίδα στην Ελλάδα μα πάντα υπάρχουν τρόποι και με την συμμετοχή και με την συνενοχή των αριστερών σχημάτων να μην πραγματωθεί να διαψευστεί στο απόλυτο. Είναι κατανοητή η ανάγκη των ασκήσεων ανόρθωσης της ψυχολογίας και βελτίωσης των δεξιών αντανακλαστικών όμως είναι λυπηρό ότι γράφεται να φέρει στοιχεία παρωχημένων και ξεπερασμένων διχαστικών γραμμών Είναι ακόμα πιο λυπηρό όταν αυτή η πρακτική οδηγεί στην ανόρθωση τεχνητών τειχών. Απο την άλλη είναι ίσως και η ανάγκη για την διατήρηση της ιδεολογικής καθαρότητας με ότι αυτή συνεπάγεται και έπεται Το να μπολιαστεί μια σκέψη απο στοιχεία της σκέψης του Μαρξ, του Λένιν, του Στάλιν και του Μάο δεν αποτελεί ιεροσυλία. Μπορούμε να μάθουμε πολλά ακόμα και απο τα λάθη τους.

Το Λονδίνο θυμάται τους… Ταλιμπάν

→ΣΥΡΙΑ Στροφή 180 μοιρών έκανε η Βρετανία και δεν εξοπλίζει τους ισλαμιστές αντάρτες φοβούμενη ότι μετά τον Ασαντ αυτοί θα στρέψουν τα όπλα ενάντια στη Δύση, όπως έκαναν οι Αφγανοί που τους εξόπλιζαν οι ΗΠΑ ενάντια στους Σοβιετικούς
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 Αλλαγή πλεύσης σήμανε χθες το Λονδίνο, που επαναπροσδιόρισε ξαφνικά την πολιτική του σχετικά με τον εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης. Με μια εντυπωσιακή στροφή, οι Βρετανοί αποφάσισαν να μη δώσουν όπλα και πυρομαχικά στους Σύρους αντιφρονούντες, παρά τα όσα είχαν μέχρι τώρα υποσχεθεί. Ο βασικός λόγος είναι ότι η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας απαιτεί έγκριση από το Κοινοβούλιο, όπου υπάρχει σαφής πλειοψηφία ενάντια στην ανάμιξη της Βρετανίας στο συριακό εμφύλιο.

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΕΛΑΥΝΕΙ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ «ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΝ» ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ Συρία: η μεγάλη αλληλο- σφαγή των ανταρτών

Οι αποδυναμωμένοι από τις εσωτερικές συγκρούσεις αντάρτες στη Συρία βλέπουν να χάνουν όχι μόνο εδάφη από το στρατό του Ασαντ, αλλά και τη λαϊκή υποστήριξη. Την ώρα που τα πράγματα στη συριακή σύγκρουση δείχνουν να μην εξελίσσονται θετικά για τους Σύρους αντάρτες, οι δυνάμεις τους βρίσκονται αντιμέτωπες όχι μόνο με τα κυβερνητικά στρατεύματα, που το τελευταίο διάστημα προελαύνουν επιτυχώς ανακτώντας κρίσιμες περιοχές, αλλά και με τα εσωτερικά μέτωπα ανάμεσα στους Σύρους, που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση, και σε εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες, που φαίνεται να έχουν τη δική τους ατζέντα.

Η Αριστερά και το πεπόνι

«Αυτό που δεν μπορέσαμε εγκαίρως να αντιληφθούμε ήταν η απροθυμία του κόσμου να μας ακολουθήσει στο επονομαζόμενο δεύτερο αντάρτικο. Επειτα από τετράχρονη Κατοχή και στερήσεις, οι άνθρωποι -και λογικό ήταν- δεν είχαν διάθεση για νέο αγώνα. Ηθελαν απλώς να ξαναστήσουν τη ζωή τους. Η άλλη πλευρά ήταν σε θέση να το εγγυηθεί -με τα χρήματα των Αμερικάνων φυσικά- αυτό. Κρατούσε στα χέρια της το μαχαίρι και το πεπόνι. Εμείς όχι».
Το ΕΑΜ μας έσωσε από την πείνα. Αλλά... Η εκτίμηση ανήκει στον αλλοτινό γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Γρηγόρη Φαράκο, και τη διατύπωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε κάποτε στη γράφουσα (το ηχητικό ντοκουμέντο υπάρχει).

Η Ελλάδα απέναντι στις περιφερειακές αβεβαιότητες

http://4.bp.blogspot.com/_vnx1wkWhxk8/TR4ZPQYuMtI/AAAAAAAAABo/5fZbTU5rykI/S1600-R/47647_109270989146786_100001916562525_80239_7958661_n.jpg
Το ρευστό περιφερειακό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από την ανοιχτή πληγή της Συρίας, το φόβο εξαγωγής της κρίσης στον Λίβανο (ενδεχομένως και στην Ιορδανία), την ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, που πιθανότατα θα γεννήσουν νέα εξτρεμιστικά στοιχεία από τους κόλπους των Αδελφών Μουσουλμάνων, την άτεγκτη στάση Ιράν και Ισραήλ γύρω απ' το πυρηνικό πρόγραμμα του πρώτου, την επιστροφή του Ιράκ στην αστάθεια, την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και την ανησυχία για την πορεία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Η σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο



Στον Λευκό Οίκο του Μπάρακ Ομπάμα και στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ του Τζον Κέρι, οι συναντήσεις με ξένους ηγέτες κλείνονται όταν οι τελευταίοι «έχουν να πουν κάτι σημαντικό». Οι παροικούντες στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν πως ο άγραφος αυτός νόμος ΔΕΝ παραβιάζεται εύκολα, εκτός εάν ο Πρόεδρος της Αμερικής και ο υπουργός Εξωτερικών της υπερδύναμης έχουν οι ίδιοι να θέσουν θέματα, τα οποία πάντα εξυπηρετούν τα στρατηγικά και εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μετέωρο βήμα από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας

http://www.real.gr/Files/Users/3849.jpgΓράφει ο Σταύρος Λυγερός
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετούσε μόνο την ανάγκη συσπείρωσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Εξυπηρετούσε και την ανάγκη εισόδου στη Βουλή. Οι συνιστώσες δεν αντιπροσωπεύουν αξιόλογο εκλογικό ποσοστό, αλλά δημιουργούσαν μία εντύπωση συστράτευσης και ενότητας της Αριστεράς, γεγονός που προσέθετε το αναγκαίο για την υπέρβαση του 3%.